Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Grote winnaars en verliezers

Slotcall: Grote winnaars en verliezers

De AEX (-0,1%) blijft vandaag dicht bij huis en dat is eerlijk gezegd een tegenvaller. Wall Street staat dik 2% in de plus en vanuit China kwamen er goede exportcijfers langs over de maand april.

De Chinese export daalde afgelopen maand met 6,6%, terwijl economen op een dubbel zo zware klap rekende. De daling van de import van 0,9% op jaarbasis was misschien nog wel verrassender. De markt ging uit van 10% krimp. 

Op het forum wordt volop gespeculeerd dat deze cijfers absoluut niet kloppen. Het zou misschien kunnen, maar we moeten nou eenmaal rekenen met de cijfers die we hebben. De markt lijkt de Chinezen te geloven, want de Shanghai Composite staat dit jaar slechts 5% lager.

Verder maakte het IMF bekend dat de wereldeconomie dit jaar met 3% gaat krimpen. Eerlijk gezegd valt deze min nog mee. Probleem is alleen dat het bijzonder lastig voorspellen is op het moment dat we niet weten hoe lang de shut down in de VS en Europa gaat duren.

Over twee maanden zou deze voorspelling zomaar weer de prullenbak in kunnen. Het IMF denkt trouwens dat Europa de grootste klappen krijgt door dit virus.

ASML

Morgenochtend trapt ASML (+3,0%) het cijferseizoen af. Kijkend naar deze mooie koerssprong, hebben beleggers er zin in. De chipgigant zei eind maart voor het eerste kwartaal uit te gaan van een omzet van €2,5 miljard. Dit is zo'n 20% lager dan dat er bij de jaarcijfers werd verwacht.

Het is vooral belangrijk om te horen of een deel van dit verlies dit jaar wordt ingehaald. Ongetwijfeld zal het bedrijf iets zeggen over de impact van het coronavirus op de winstgevendheid. De IEX Beleggersdesk probeert morgenochtend zo snel mogelijk met een update te komen.

Hieronder leest u de laatste update van 30 maart.

Banken onderuit

Niet voor het eerst dit jaar liggen de banken ING (-5,7%) en ABN Amro (-5,3%) er bar slecht bij. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door de tegenvallende cijfers van JPMorgan Chase (-3,6%).

De Amerikaanse zakenbank zag de winst in het eerste kwartaal met 69% dalen op jaarbasis. Dit komt doordat het bedrijf $8,3 miljard opzij moet zetten voor slechte leningen. Dit is de hoogste voorziening sinds de economische crisis van 2008/2009.

Gek genoeg ging het aandeel JPMorgan Chase bij opening nog 4% omhoog. Misschien dacht de markt tijdelijk dat deze voorziening extra hoog was, zodat de bank vanaf het tweede kwartaal weer met een schone lei kan beginnen.

Daar zit natuurlijk wat in, maar de kans is groot dat er in het tweede kwartaal nieuwe afboekingen volgen. Diverse olie- en gasbedrijven binnen de VS zijn keihard geraakt door de lage olieprijs, waardoor er de nodige bedrijven op omvallen staan. Nee, de bankensector zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen.

Rentes

Het is risk-off op de rentemarkt. De Duitse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt vijf basispunten, terwijl de Italiaanse yield juist 14 basispunten oploopt.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omlaag en daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de Duitsers (+1,3%) en Fransen (+0,4%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 9,3% en noteert 43,9 punten. 
 • Wall Street stijgt zo'n 2,0%. De Nasdaq steek er wederom bovenuit met een plus van 2,9%.
 • De euro klimt 0,5% en noteert 1,096 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+2,9%) loopt alleen maar verder op. 
 • Olie: WTI (-8,7%) en Brent (-5,5%) gaan, ondanks het akkoord van de OPEC, door het putje.
 • Bitcoin (+1,1%) blijft dicht bij huis.

Het Damrak

 • Ahold (-1,0%) gaat vandaag €0,46 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd staat er gewoon een plus van 1% op het bord.
 • Unibail Rodamco (-10,1%) gaat wellicht onderuit op het nieuws dat de lockdown in Frankrijk met een maand is verlengd. Eurocommercial Properties (-9,8%) en Wereldhave (-9,0%) presteren ook bagger.
 • Royal Dutch Shell (-3,1%) heeft last van de lagere olieprijs.
 • Just Eat Takeaway.com (+4,7%) behoort tot de winnaars van de coronacrisis en komt akelig dicht in de buurt van zijn all time high van €99,20. 
 • Basic-Fit (-5,1%) heeft de helft van zijn sportscholen in Frankrijk zitten. Dan weet u het wel.
 • BAM (-6,3%) gaat weer ouderwets bij het grof vuil.
 • SBM Offshore (-4,0%) gaat €0,745 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd staat het aandeel bijna 2% hoger.
 • PostNL (+5,1%) kwam langs met een meevallende kwartaalupdate. Het bedrijf verwacht een solide kwartaal en handhaaft de verwachtingen voor het jaar.
 • De coronacrisis heeft nauwelijks impact op de cijfers van Fagron(+8,3%). De omzet steeg in het eerste kwartaal met ruim 9%.
 • Volgens de analisten van ING krijgt TomTom (-2,1%) juist wel rake klappen te verwerken. De Nederlandse grootbank rekent op slechts €1 miljoen winst in het eerste kwartaal voor de navigatiespecialist. Morgenochtend presenteert TomTom de jaarcijfers.
 • Geen dividend voor de aandeelhouders van Kendrion(+0,6%). Toch vindt de IEX Beleggersdesk dat u het aandeel niet moet afschrijven. Hieronder leest u waarom.

Adviezen

 • ASMI: naar €96 en houden - JPMorgan Cazenove
 • Fagron: naar kopen van houden en naar €20,50 van €19,50 - KBC
 • Philips: naar €44 van €42 en kopen - Citigroup
 • PostNL: handhaven op €2,75 en kopen - ING
 • Vopak: naar €58 van €56 en kopen - Jefferies
 • WDP: naar €20 van €19 en verkopen - ABN Amro 

 De dag van morgen

15 apr Event Consensus
08:00   ASML Q1-cijfers  
08:00   TomTom Q1-cijfers  
08:45   Frankrijk inflatie CPI mrt +0,0% MoM
09:00   Spanje inflatie CPI mrt -0,3% MoM
10:00   Italië inflatie CPI mrt -0,3% MoM
13:00   Citigroup Q1-cijfers  
13:00   Goldman Sachs Q1-cijfers  
13:00   Morgan Stanley Q1-cijfers  
14:30   VS detailhandelsverkopen mrt -7,0% MoM
14:30   New York empire State index apr -35
15:15   VS industriële productie mrt -4,2% MoM
16:00   VS handelsvoorraden mrt -0,4% MoM
16:30   Olievoorraden 9,27M
20:00   Beige Book
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 12 aug Slotcall: Sentiment niet kapot te krijgen 11
 2. 12 aug "Ik word verdrietig van deze cijfers" 12
 3. 11 aug Slotcall: Forse koersbewegingen op het Damrak 9

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links