Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het grote olieakkoord: te weinig, te laat

Het grote olieakkoord: te weinig, te laat

Saoedi-Arabië en Rusland bereikten een akkoord over een totale OPEC+-productieverlaging van ongeveer 10 miljoen vaten per dag. Maar dit zal niet genoeg zijn om te voorkomen dat de opslagtanks gaan vollopen. Dat geeft een neerwaarts risico voor de olieprijs.

De olifant in de kamer is hier de ongekende uitval van de olievraag. De lockdown waarin veel landen zich bevinden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, leidt nu wereldwijd tot een vermindering van de olievraag van ongeveer 30% (rond de 30 miljoen vaten per dag).

Luister ook naar de podcast van Jilles van den Beukel met Hans van Cleef (ABNAmro) en Remco de Boer over het OPEC+-akkoord

Door markt afgedwongen productievermindering

Dat op te lossen gaat de capaciteit van OPEC+, met een totale olieproductie van ongeveer 40 miljoen vaten per dag, te boven. De markt zal zijn werk moeten doen. Dat kan, maar alleen met behulp van een olieprijs die dermate laag is dat genoeg producenten over de hele wereld, met relatief hoge operationele kosten, er uit zichzelf toe overgaan.

Wat Saoedi-Arabië en Rusland (zij hebben het voor het zeggen binnen OPEC+) nu proberen is dat pijnlijke proces zo goed mogelijk te managen. Zij willen voorkomen dat de olieprijs volledig onderuit gaat en hoopt dat deze voorlopig blijft hangen rond het huidige niveau (van ruim $30 per vat voor Brent). Dat is nog steeds laag genoeg om schalieolie serieus pijn te doen. Daarnaast willen beide landen de olievoorraden niet al te snel laten oplopen.

Ze hadden hierbij ook weinig keus. Rusland en Saoedi-Arabië zouden nu hun productie alleen op peil kunnen houden door enorme kortingen te geven op de prijs. Wat hier wordt gepresenteerd als een vrijwillige maatregel is in feite een door de marktomstandigheden afgedwongen productievermindering.

Opslagtanks lopen vol

Rusland en Saoedi-Arabië kopen nu meer tijd. Met deze productieverlagingen stellen ze een volledig vollopen van de opslagcapaciteit enige weken uit, tot eind mei. In de praktijk zal op veel plaatsen de maximale lokale opslagcapaciteit reeds eerder bereikt zijn; het is een proces dat nu al gaande is.

Met het vollopen van lokale opslagtanks nemen ook de prijsverschillen toe. Olie die zich in een tanker bevindt, en vervoerd kan worden naar het laatste resterende restje opslagcapaciteit, is nu een stuk meer waard dan olie in een gebied met een beperkte raffinage- of opslagcapaciteit, op grote afstand van de kust.

De internationale benchmarks zoals Brent en WTI geven op dit moment geen goed beeld van de prijs waarop veel olie nu daadwerkelijk verkocht wordt. WCS (West Canada Select), Urals (Rusland) of WTI Midland (West Texas) doen op dit moment veel lagere prijzen en duiken soms onder de $10 per vat.

Klik om te vergroten
Vermindering van de olievraag en de opslag(ruwe olie plus producten)capaciteit. Bron data: Rystad Energy (olievraag), Platts (opslagcapaciteit). Indicatieve ranges: JB.

Een neerwaarts risico voor de olieprijs

De huidige OPEC+-productiemaatregelen zullen niet genoeg blijken te zijn, tenzij de olievraag nu weer onverwacht snel aantrekt. De olielanden kunnen hiermee de prijs op het huidige niveau houden of afzien van verdere productieverlagingen, maar beide tegelijk zal niet lukken.

Daarmee zal op de korte termijn het potentieel voor een neerwaartse beweging van de olieprijs groter zijn dan dat voor een opwaartse. Dat de olieprijs gisteren slechts weinig bewoog nadat er witte rook was opgestegen, geeft aan dat de markt zijn twijfels heeft.

Voor de langere termijn ziet het er anders uit. Wie weet wat er allemaal mogelijk is als landen wereldwijd alles op alles zetten om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen. Dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de verwachting uitsprak dat er eind dit jaar een vaccin zal komen, biedt hoop. Zij zal die uitspraak niet zomaar doen.


Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

 1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
 2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
 3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Brogembank 14 april 2020 10:13
  Prima stukje weer van u heer Van den Beukel. Ik ben ook blij dat u niet achter een betaalknop verstopt zit.

  Een kanttekening:Dat Von der Leyen roeptoetert dat er eind dit jaar een vaccin zal zijn is natuurlijk pure wishful thinking. Welke politica zou ooit het lef en fatsoen kunnen opbrengen om straight te zijn en te zeggen dat zij geen idee heeft wanneer en OF er een vaccin gevonden zal worden?

 2. Jilles van den Beukel 14 april 2020 12:14
  quote:

  Gratis Geld schreef op 14 april 2020 11:50:

  Waarom kan ik niks terug vinden over hoeveel de andere landen bijdragen aan de cuts grote spelers als USA , Canada en Mexico zij deden toch ook mee?
  De G20 meeting van 10 april voegde aan het OPEC+ akkoord toe dat “alle noodzakelijke maatregelen zullen worden genomen om de stabiliteit van de energie markten te garanderen”. In de praktijk betekent dat weinig extra ten opzichte van de productieverminderingen waartoe bedrijven, om commerciële of logistieke redenen, sowieso besluiten. Maar het klopt dat dat door president Trump anders gepresenteerd wordt ja.
  Met vriendelijke groet, Jilles

 3. erjee-ff 14 april 2020 13:00
  quote:

  Midweekhandelaar schreef op 14 april 2020 12:06:

  $9.99 trekt als een magneet aan Brent en WTI. Niet alleen fundamenteel, maar ook psychologisch. De woorden 'onder de 10 dollar' zijn gevallen, dus nu kan het niet anders dan dat we onder de 10 dollar zullen gaan vereren met een bezoek.
  Vraag is natuurlijk wat dit soort prijzen, zeker als ze op de langere termijn op de borden staan, met de prijs van elektrisch rijden gaan doen...
 4. Dikke Durk 14 april 2020 15:05
  quote:

  erjee-ff schreef op 14 april 2020 13:00:

  [...]
  Vraag is natuurlijk wat dit soort prijzen, zeker als ze op de langere termijn op de borden staan, met de prijs van elektrisch rijden gaan doen...
  Net als met steenkool kun je ook met olie elektriciteit opwekken. Het wordt dus goedkoper en ook een klein beetje schoner (steenkool vervuilt meer dan olie).
 5. Ikvraaghetmaar 14 april 2020 17:03
  Wordt niet te vaak vergeten dat we in een proces zitten en alles niet moeten beoordelen op 1 stap?

  Winst van deze stap is dat de vs meedoen, Trump zal richting verkiezingen meer gaan doen, want (schaal)olieboeren zijn zijn grootste fans.

  De stap naar fossielvrij gaat via vele tussenstappen. Van kolen naar gas is een eerste zeer belangrijke stap, in Nederland verantwoordelijk voor 95% van de co2 reductie tot dusverre. Wat als Chinese energiecentrales overgaan van kolen op gas? Dat levert een ongeloofelijk reductie aan co2 uitstoot op.Shell kan hier een steentje aan bijdragen.

  Zijn de Nederlandse milieugekkies met hun houtstook en hun dure van het gasafprojecten ondertussen het spoor niet al lang bijster?
 6. Noyby 14 april 2020 20:30
  tja...als je de afgelopen jaren de adviezen van Jilles had gevolgd (blijf toch maar vooral olieaandelen kopen...) dan heb je veel geld verloren. Dit virus is een ramp die niet te timen was (maar wel te voorspellen, pandemies worden al decennia voorspeld), maar afgezien daarvan is de trend van oliebedrijven alleen maar naar beneden. Olie oppompen wordt alleen maar duurder en alternatieve bronnen heel snel alleen maar goedkoper. Welke belegger met een horizon langer dan 5 jaar stapt er nu in zo'n industrie? Goed misschien kan je met wat speculatie en geluk de komende jaren nog wat verdienen met het af en toe opspringen van de olieprijs, maar wie verder kijkt: doorlopende straat.
 7. barondehuile 15 april 2020 10:15
  quote:

  Dikke Durk schreef op 14 april 2020 15:05:

  [...]
  Net als met steenkool kun je ook met olie elektriciteit opwekken. Het wordt dus goedkoper en ook een klein beetje schoner (steenkool vervuilt meer dan olie).
  Alleen kunnen kolen centrales geen stookolie stoken; dat is nu toch jammer. Verder is het zo dat je geen benzine, kero of diesel gaat stoken, dus met een lagere vraag naar deze brandstoffen is er ook nauwelijks stookolie aanwezig. Ik denk eerder aan meer GTG's oprichten die op aardgas lopen en met een cogen HRSG enorm veel efficiënter zijn dan kolen en stookolie centrales. In mijn (enigszins hypothetisch) scenario, zou ik de gasturbine centrales maximaal laten leveren ten nadelen van stookolie en kolen. Immers de vraag naar elektriciteit neemt ook af, dus waarom niet aardgas/LNG maximaliseren en olie en kolen minimaliseren. Heeft een aantal voordelen, nl efficiënter, minder CO2 en minder luchtvervuiling van vieze zwavelhoudende centrales.
 8. barondehuile 15 april 2020 10:26
  quote:

  Noyby schreef op 14 april 2020 20:30:

  tja...als je de afgelopen jaren de adviezen van Jilles had gevolgd (blijf toch maar vooral olieaandelen kopen...) dan heb je veel geld verloren. Dit virus is een ramp die niet te timen was (maar wel te voorspellen, pandemies worden al decennia voorspeld), maar afgezien daarvan is de trend van oliebedrijven alleen maar naar beneden. Olie oppompen wordt alleen maar duurder en alternatieve bronnen heel snel alleen maar goedkoper. Welke belegger met een horizon langer dan 5 jaar stapt er nu in zo'n industrie? Goed misschien kan je met wat speculatie en geluk de komende jaren nog wat verdienen met het af en toe opspringen van de olieprijs, maar wie verder kijkt: doorlopende straat.

  Toch zal alternatieve energie, dat slechts heel voorzichtig op gang komt, het beste kunnen gebeuren via de grote energie bedrijven. Die blijven in olie en gas, omdat alternatief nog onvoldoende de lading dekt, maar bouwen ook wind en waterstof op en faseren dan langzaam olie (eerst) en dan gas uit. Het probleem is dat elektrisch rijden, waar iedereen elkaar achterna loopt, een absoluut onhaalbare kaart is, gezien de beperkte hoeveelheid Lithium die er is. Olie zal door veel lagere vraag nooit uitgeput raken, maar Lithium wel. Ook zonnepanelen hebben een enorm milieu risico, maar helaas zien nog niet veel mensen dat. De winnaar voor ons elektrische autootje wordt dus op den duur waterstof met Fuelcell, uiteindelijk op basis van bij voorkeur niet vervuilende wind energie.
  Het mooie hiervan is dat waterstof ook gemaakt kan worden met aardgas (chemisch) of via elektriciteit uit GTG cogen centrales. Wie denk je dat er het best gepositioneerd zijn voor deze transitie.......juist ja, de grote oliebedrijven en met name de Europese (ENI, Total, Shell) zijn hier al druk mee bezig.
 9. forum rang 4 maanlandschap 15 april 2020 10:34
  Wat Trump kan doen? Twitteren zeker :) . In zijn dagelijkse persconferentie is hij al 2 dagen sedert het akkoord "dat hij bewerkstelligde", serieus de nadruk aan het leggen op het feit dat ze in feite 20 miljoen vaten minder willen doen. De realisten hebben zijn gelul/gepump ondertussen wel door. Hij moet en hij zal de beurzen en de olie omhoog praten, dat is zijn dagelijkse bucketlist. Op de persconferentie gisteren is hij zeker 5 minuten bezig geweest om de de meer dan 100 beursgenoteerde bedrijven waar hij vandaag mee zou spreken, op te sommen. De media besteedde er geen aandacht aan, maar het was in feite ridicuul. In eerste instantie alleen al om te zeggen dat je een "gesprek" met honderden bedrijven zal hebben op enkele uurtjes. Maar een mainstream Amerikaan slikt alles zeker, ook nonsens...
 10. Ikvraaghetmaar 15 april 2020 12:25
  quote:

  zonnewijzer schreef op 15 april 2020 10:34:

  Wat Trump kan doen? Twitteren zeker :) . In zijn dagelijkse persconferentie is hij al 2 dagen sedert het akkoord "dat hij bewerkstelligde", serieus de nadruk aan het leggen op het feit dat ze in feite 20 miljoen vaten minder willen doen. De realisten hebben zijn gelul/gepump ondertussen wel door. Hij moet en hij zal de beurzen en de olie omhoog praten, dat is zijn dagelijkse bucketlist. Op de persconferentie gisteren is hij zeker 5 minuten bezig geweest om de de meer dan 100 beursgenoteerde bedrijven waar hij vandaag mee zou spreken, op te sommen. De media besteedde er geen aandacht aan, maar het was in feite ridicuul. In eerste instantie alleen al om te zeggen dat je een "gesprek" met honderden bedrijven zal hebben op enkele uurtjes. Maar een mainstream Amerikaan slikt alles zeker, ook nonsens...
  Is het niet een beetje simpel om te denken dat Trump alles alleen doet? Beetje teveel geluisterd naar Nederlandse media? Het lijkt me dat het in de pollitiek tussen landen gaat om belangen. Die belangen van America, Rusland en OPEC zijn hetzelfde namelijk een hogere olieprijs. Dat dat er niet 1,2,3 komt kun je wel natellen. Maar dat ze daar stapsgewijs naar toe gaan werken ook.
 11. Noyby 15 april 2020 12:57
  quote:

  barondehuile schreef op 15 april 2020 10:26:

  [...]

  Toch zal alternatieve energie, dat slechts heel voorzichtig op gang komt, het beste kunnen gebeuren via de grote energie bedrijven. Die blijven in olie en gas, omdat alternatief nog onvoldoende de lading dekt, maar bouwen ook wind en waterstof op en faseren dan langzaam olie (eerst) en dan gas uit. Het probleem is dat elektrisch rijden, waar iedereen elkaar achterna loopt, een absoluut onhaalbare kaart is, gezien de beperkte hoeveelheid Lithium die er is. Olie zal door veel lagere vraag nooit uitgeput raken, maar Lithium wel. Ook zonnepanelen hebben een enorm milieu risico, maar helaas zien nog niet veel mensen dat. De winnaar voor ons elektrische autootje wordt dus op den duur waterstof met Fuelcell, uiteindelijk op basis van bij voorkeur niet vervuilende wind energie.
  Het mooie hiervan is dat waterstof ook gemaakt kan worden met aardgas (chemisch) of via elektriciteit uit GTG cogen centrales. Wie denk je dat er het best gepositioneerd zijn voor deze transitie.......juist ja, de grote oliebedrijven en met name de Europese (ENI, Total, Shell) zijn hier al druk mee bezig.
  zelden zoveel onzin bij elkaar gehoord?

  - alternatieve energie komt niet voorzichtig maar massaal op met dubbele groeicijfers jaar op jaar wereldwijd.
  - waarom moet dat via de oude energiebedrijven? die sterven allemaal uit, lokale opwekking is het toverwoord.
  - beperkte lithium verhaal is grote onzin. Er is meer dan genoeg en bovendien dienen de volgende generatie batterijen zich al aan
  - welke risico's zijn er dan aan zonnepanelen?
  - waterstof is voor auto's volkomen onrendabel en wordt alleen gepushed door de Shell's omdat ze dan waterstof kunnen maken uit hun fossiele bronnen. Ze houden zich vast aan hun laatste strohalms.....maar dream lekker on!
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links