Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

BeursVandaag: Drukte van belang

BeursVandaag: Drukte van belang

It's too late to sell and to early too buy.

Eens, ik vind dit een mooie samenvatting van de actuele markt. Wie gaat er inderdaad nu nog verkopen, nu we al flink zijn geschoren, maar om reeds all-in te gaan, is ook zowat. De (historische) grafieken zijn ook duidelijk, er komt vaak nog een trein na de eerste en wel eentje die harder, langer en verder doorrijdt.

Bovendien, misschien moet u top AEX 632,12 van februari ook maar uit uw hoofd zetten, om van die 703,18 uit 2000 maar te zwijgen. Het is nu niet te doen om een waardering op aandelen te plakken. Dat kan pas als er weer een beetje cijfers en zicht zijn. En misschien horen daar wel even heel andere indexstanden bij.

U kunt het ook anders bekijken, leuk dit. U koopt Aegon, BAM, ING, KPN en PostNL samen voor nog geen tientje - misschien een idee voor de brokers om met leuke aanbiedingsacties te komen - en ze gaan inderdaad niet allemaal failliet, Zoals de tipgever al schrijft: hier en daar komen de dividenden vanzelf terug.

De volgende namen melden zich intussen bij de balie op het Damrak: Boskalis, Intertrust, B&S en Volta houden het dividend ook maar even in kas. Aalberts verrast misschien wel? Het gaat wel snijden. Collateral damage van elke crisis: bedrijven gaan dan altijd flink schoonmaken, poetsen en uitmesten. 

 • 02 Apr - 07:30:47 [RTRS] - AALBERTS NV - IN THE FIRST QUARTER COVID-19 HAD A LIMITED IMPACT ON AALBERTS’ OPERATIONS AND PERFORMANCE
 • 02 Apr - 08:02:05 [RTRS] - BOSKALIS- IT IS CLEAR THE COVID-19 CRISIS WILL HAVE A NEGATIVE IMPACT ON OUR BUSINESS IN 2020 BUT IT IS CURRENTLY IMPOSSIBLE TO QUANTIFY THIS
 • 02 Apr - 07:15:20 [RTRS] - REG-INTERTRUST PUBLISHES AGM AGENDA AND CANCELS FINAL DIVIDEND 2019 TO MAINTAIN FLEXIBILITY DURING A PERIOD OF MACROECONOMIC UNCERTAINTY
 • 02 Apr - 08:02:43 [RTRS] - B&S GROUP SA - REAFFIRMS THAT IT HAS A SOLID BALANCE SHEET AND SUFFICIENT CREDIT FACILITIES TO COVER ITS LIQUIDITY NEEDS
 • 02 Apr - 08:14:14  [RTRS] - VOLTA FINANCE LTD - THE CANCELLATION OF THE DIVIDEND ENABLES VOLTA TO AVOID SALES OF ASSETS AT UNATTRACTIVE PRICES AND REMOVES ALL FINANCING RISKS.

Deze kent u intussen, de pandemie breidt nog steeds uit. Het goede nieuws is dat in Italië de curve toch echt lijkt gebroken. Verder is het denk ik voor de wereld en de markten vooral van belang hoe hard het virus inde VS gaat toeslaan, hoe lang het daar duurt en wat de schade zal zijn. Kwart wereldwijd BBP, vandaar. 

De koersen dan met een teleurstellende AEX future. de rest doet beter na gewoon weer een linke afstraffing op Wall Street. Hoe snel dit soort cijfers wennen! De blikvanger nu is olie dat hard gaat, want de VS zegt op een snelle deal tussen Rusland en SA te rekenen. Ook genoemd: China bouwt voorraad op. 

Dollar onder 1,10 en verder zie ik geen bijzonderheden of fratsen. De Amerikaanse rente zakt vijf basispunten en de Duitse stijgt er twee.

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren:

 • 08:08 Aalberts snijdt extra in kosten om coronacrisis
 • 07:50 Vouchers na geannuleerde vlucht alleen met instemming klant
 • 07:49 Poolse en Russische regels spelen Atrium parten
 • 07:48 Intertrust schrapt slotdividend om coronacrisis
 • 07:24 Overname verzekeraar Vivat afgerond
 • 01 apr Fusie Opgen en Curetis afgerond
 • 01 apr Beter Bed stelt benoeming twee nieuwe commissarissen voor
 • 01 apr Wall Street kleurt donkerrood door coronavrees
 • 01 apr Vliegbelasting mogelijk later ingevoerd wegens coronavirus
 • 01 apr Trump in overleg met oliebazen over oliecrisis
 • 01 apr Luchtvrachtvervoer verder onder druk
 • 01 apr Verliezen Wall Street lopen op
 • 01 apr Meer dan 175 winkeliers schorten huur op bij Retail Estates
 • 01 apr DSM rondt overname Deens Glycom af
 • 01 apr Ease2pay voelt sterk gedaalde autogebruik door coronavirus

Analistenadvies luidt:

 • Heineken: naar €85 van €108 - Deutsche Bank
 • Flow Traders: naar €33 van €29 (buy) - KBC
 • Just Eat Takeaway: naar 6200P van 820P - Deutsche Bank
 • OCI: naar €18 van €22 - Berenberg

De AFM meldt deze shorts:

De agenda met jobless claims!

 • 14:30 VS jobless claims 3,5 miljoen
 • 16:00 VS fabrieksorders feb 0,2%

En dan nog even dit

Eindelijk:

Opletten als u in olie speculeert met het weekend in aantocht:

Dit virus waait niet zomaar over:

Toe maar:

Zo!

Het zijn nog geen biljoenen:

Gisteren Shell:

Tja:

Het gaat om marktaandeel:

Voor de thrill seekers:

Hard afgestraft, misschien een verrassende dobbel:

Is dit waarom de beurzen - vind ik - nog relatief hoog staan? Niemand wil de boot missen, als?

Dat wordt nog wat in prinsen- en prinsessenland aan de Noordzee:

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 dec Groen, maar het is ook volatiel voorbeurs en tech springt er weer uit 5
 2. 02 dec Marktbreed geen vuiltje aan lucht, maar het spookt in tech-krochten 3
 3. 02 dec Volatiliteit en gekkigheid, het is weer zover voorbeurs 5

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 theo1 2 april 2020 09:55
  Het gezegde is dat je moet kopen als de kanonnen bulderen en het bloed door de straten loopt. In die omstandigheden zijn er per definitie geen bruikbare cijfers en geen zinvolle outlook. De beste momenten om te kopen zijn die momenten dat er geen enkele zekerheid is. Dat is wat beleggen lastig maakt. Je moet dit soort momenten omarmen, want die bieden de beste kansen. Uiteindelijk kunnen er toch maar 3 dingen gebeuren: ofwel je zit redelijk in de buurt van de bodem en dan kan je heel veel geld verdienen door nu toe te slaan, ofwel de bodem ligt nog lager en je moet langer wachten tot je veel geld verdient, ofwel de beschaving gaat ten onder en dan zijn aandelen toch geen issue meer.

  Als je nu gaat wachten op zinvolle cijfers en een outlook waar je wat aan hebt, dan heb je het herstel alweer gemist. Natuurlijk kan er een dubbele bodem worden gevormd. Natuurlijk kan dit een bulltrap zijn. Maar dat kan je alleen achteraf weten. Op het moment zelf is er geen zekerheid en moet je gewoon op je gevoel vertrouwen. En natuurlijk zijn er argumenten in beide richtingen dus die hoef ik niet op te noemen. Die zijn er trouwens altijd dus dat is nu niet anders dan op willekeurig welk moment.
 2. forum rang 4 theo1 2 april 2020 10:04
  Ik denk dat we redelijk in de buurt van de bodem zijn (eigenlijk denk ik dat vorige week de bodem was). De beurs gaat niet meer alleen hard omlaag en de uitslagen worden wat minder. In China komt de zaak weer op gang, in Europa lijkt het dieptepunt ongeveer bereikt en dan loopt de VS nog een paar weken achter. Gelukkig voor Trump is de ellende geconcentreerd in Democratische staten ;-).

  Het lastige is dus dat de VS in dit geval lagging is en de VS is leidend op de beurzen. Dus de situatie daar kan de beurs hier nog wel een tijd lang drukken. Dat maakt het moeilijker om het verloop te voorspellen, maar maakt misschien ook wel het herstel langzamer waardoor je meer kans krijgt om voor goede prijzen in te kopen. Maar we zullen het alleen pas achteraf echt weten.

  Vroeger zei Kraland (oprichter van iex) altijd dat voorspellen moeilijk is, vooral als het om de toekomst gaat. Nu heeft die gast wel een paar bedenkelijke dingen gedaan, maar daar had hij helemaal gelijk in.
 3. De Buurman 2 april 2020 13:09
  quote:

  wizz schreef op 2 april 2020 10:30:


  de full impact moet nog komen.
  Iedereen danst nu nog op de relatief mooie cijfers van de voorgaande maanden.
  De echt pijn komt nog en dan gaat de beurs volgen.
  En vandaag eindigt rood.


  Als je zo stellig bent zou ik deze rally lekker aan de zijlijn afwachten als ik jou was. Maar achteraf dan ook niet klagen dat je de boot gemist hebt.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AALBERTS NV 03 dec
  51,160
  0,00% +51,160
 2. AEX 03 dec
  772,22
  0,00% +772,22
 3. B&S Group SA 03 dec
  6,970
  0,00% +6,970
 4. 24,060
  0,00% +24,060
 5. Flow Traders 03 dec
  30,380
  0,00% +30,380
 6. Heineken 03 dec
  88,340
  0,00% +88,340
 7. Intertrust 03 dec
  18,340
  0,00% +18,340
 8. 51,090
  0,00% +51,090
 9. OCI 03 dec
  23,480
  0,00% +23,480

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links