Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Dit is echt huge

BeursVandaag: Dit is echt huge

Wordt u maar even stil van deze cijfers in het plaatje. Vandaar deze beurzen, want dit moet worden ingeprijsd, of althans bijbehorende omzetten en winsten. 

De koersen zijn mixed, ondanks dit. Om middernacht bekendgemaakt. Ja, daar schep je echt vertrouwen mee? In ieder geval zijn het een boel centjes - Whatever it takes in de praktijk - en Bloomberg spreekt zelfs van een monster easing package. Intussen zijn er in VS en Australië dikke steunpakketten door. Zo meer.

De Europese Centrale Bank (ECB) grijpt opnieuw in om de economische pijn van de uitbraak van het nieuwe coronavirus te verzachten. Na een noodoverleg op woensdagavond werd rond middernacht een extra opkoopprogramma van obligaties aangekondigd ter waarde van €750 miljard.

Dit is bizar:

Vervolgens weet u dat dit blokje niet ver weg is, het is weer meer en erger. Meest opvallend: nul nieuwe gevallen in China zelf, maar het land krijgt ze nog wel over de vloer:

Als u denkt dat de koersen staan te juichen over al die extra dollars en euro's, vergeet het maar. En dat na weer een dramatisch Wall Street, er stond zelfs even -10%. Olie is in de rebound en de dollar is sterk. Oh ja, De Europese rentes zakken tien basispunten!

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren met Aegon, ArcelorMittal, Unibail, Aperam en NSI die met updates komen en de TomTom-top oefent opties uit. Zie hieronder. 

 • 08:04 ACM in crisistijd coulant met bedrijven die samenwerken
 • 07:57 Nog minder toestellen Lufthansa in de lucht door coronacrisis
 • 07:43 Roestvrijstaalproducent Aperam sluit Europese productielijnen
 • 07:39 URW heeft genoeg geld om coronacrisis uit te zingen
 • 07:28 Macron: volledige steun voor maatregelen ECB tegen coronacrisis
 • 07:26 Atrium stelt niet noodzakelijke investeringen uit
 • 07:16 Nikkei zakt ondanks steun centrale banken
 • 06:14 Philips is bezig met opvoeren productie in China
 • 06:11 Triodos Bank schort handel in certificaten op vanwege coronavirus
 • 06:10 Aegon draagt nieuwe commissaris voor
 • 06:09 Morefield Group houdt kosten op laag niveau
 • 06:09 Beurs in New York sluit tijdelijk handelsvloeren om coronavirus
 • 06:07 ECB grijpt weer in om economische pijn coronacrisis te verzachten
 • 18 mrt KLM kan personeel behouden dankzij steunmaatregelen kabinet
 • 18 mrt Weer zware verliezen op Wall Street
 • 18 mrt 'Noodoverleg bij ECB over corona-aanpak'
 • 18 mrt Transavia staakt vanaf maandag tijdelijk alle vluchten
 • 18 mrt Prijs Brentolie duikt onder de 25 dollar per vat
 • 18 mrt Boskalis stelt aandeelhoudersvergadering uit

Hier en sorry, alles komt gewoon tegelijk door. Ik kan niet alles meteen in normaal Nedrlands zetten en duiden en vandaar dit ruwe basismateriaal. De toon is echter duidelijk, er is een zeker iets aan de knikker. Unibail gaat gewoon ex-dividend volgende week. 

 • 19 Mar - 08:00:48 [RTRS] - AEGON NV - CAPITAL RATIOS OF AEGON'S BUSINESSES IN UNITED STATES, NETHERLANDS AND UNITED KINGDOM ARE ALL ESTIMATED TO BE WELL ABOVE BOTTOM-END OF THEIR RESPECTIVE TARGET ZONES
 • 19 Mar - 08:00:50 [RTRS] - ARCELORMITTAL SA - ON CORONAVIRUS: WILL CONTINUE TO MONITOR EVOLUTION OF CORONAVIRUS IN EACH OF OUR OPERATING MARKETS AND TAKE DECISIONS ACCORDINGLY TO ENSURE WELLBEING OF OUR EMPLOYEES AND OUR ABILITY TO MEET CUSTOMER DEMAND
 • 19 Mar - 07:00:36  [RTRS] - WFD UNIBAIL RODAMCO NV - GROUP NOW HAS EUR 10.2 BN IN CASH ON HAND AND UNDRAWN CREDIT LINES, WHICH PROVIDES IT WITH LIQUIDITY NEEDED TO COVER ALL EXPECTED FUNDING NEEDS
 • 19 Mar - 07:19:04  [RTRS] - NSI NV - NET EFFECT OF ABOVE ACQUISITION, DISPOSAL OF ALL THREE ASSETS HELD-FOR-SALE (AS PER YEAR-END) DURING CURRENT QUARTER AND Q1 EARNINGS WILL RESULT IN COMFORTABLE LTV OF CIRCA 28% AT END-MARCH
 • 19 Mar - 07:32:51  [RTRS] - TOMTOM NV - HAROLD GODDIJN, CO-FOUNDER AND TOMTOM'S CEO, AND CORINNE VIGREUX, CO-FOUNDER AND CHIEF MARKETING OFFICER, PURCHASED TOMTOM SHARES, RESPECTIVELY 155,000 AND 100,000, AS A RESULT OF EXERCISING THEIR 2013 STOCK OPTION PLANS

Analistenadvies luidt als volgt en Barclays halveert Olies eventjes:

 • Randstad: naar €28 van €44 - Credit Suisse
 • Royal Dutch Shell: naar 1500P van 2800P - Barclays

De AFM meldt deze shorts, niet normaal zo veel. Ray Dalio (Bridgewater) brengt zijn shorts in Ahold Delhaize, ASML, ING, Philips en Unilever wat terug. 

De agenda:

 • 00:30 Japan inflatie CPI feb 0,6%
 • 03:30 BoJ rentebesluit -0,1%
 • 08:00 Lufthansa Q4-cijfers
 • 13:30 VS Philadelphia Fed Index mrt 28,0

En dan nog even dit

Zo dus:

Hoppa!

Weet iemand het beter?

Het is echt overal een zooitje:

Verhip, de insiders kopen:

Cash is zeker king, maar wanneer moet u die...?

Wees echt alert op met veel bombarie gebrachte, dramatische koersdoelen:

Hoort u het ook eens van een ander: we gaan niet dood. Niet allemaal tenminste. En de mooiste koopmomenten zijn altijd als het eind der tijden daar is. Zoals nu.

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 15:15 Vooruitblik: H2 2022 lijkt nu al tegen ons in te lopen 13
 2. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 3. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. kolenboer 19 maart 2020 08:27
  die 750 miljard heeft geen enkele zin, de kleine zelfstandige, de horeca, enz.. heeft daar helemaal niks aan. Die hebben het juist het hardste nodig. De KLM en andere internationals wordt toch wel gered met miljarden. De ZZP kan lekker naar de bijstand of een lening afsluiten. Nou daar heb je wat, die moet wel terugbetaald worden.
 2. geldorado 19 maart 2020 08:35
  Tja.......

  Wel eens van een vicieuze cirkel gehoord? Geld ongelimiteerd uitgeven die je zelf kan maken? Werkt een klein beetje niet, dan nog meer. En nog meer.....En weet je wat....nog meer.....

  Op een gegeven moment gelooft "men" het niet meer....... en men zijn de markten. Wij dus!

  Vreemd toch. Je leent geld (overheden) en je bepaalt zelf de rente (ECB). Wel makkelijk.....
 3. Houtenmuur 19 maart 2020 08:39
  quote:

  kolenboer schreef op 19 maart 2020 08:27:

  die 750 miljard heeft geen enkele zin, de kleine zelfstandige, de horeca, enz.. heeft daar helemaal niks aan. Die hebben het juist het hardste nodig. De KLM en andere internationals wordt toch wel gered met miljarden. De ZZP kan lekker naar de bijstand of een lening afsluiten. Nou daar heb je wat, die moet wel terugbetaald worden.
  Het komt Nederland niet heel slecht uit als de grote partijen overeind worden gehouden, een deel van de kleine zelfstandigen wegvalt en dat de vrijgekomen poteniële werknemers zich contractueel aan de grote bedrijven verbinden.
 4. forum rang 5 Machiavelli 19 maart 2020 08:39
  quote:

  kolenboer schreef op 19 maart 2020 08:27:

  die 750 miljard heeft geen enkele zin, de kleine zelfstandige, de horeca, enz.. heeft daar helemaal niks aan. Die hebben het juist het hardste nodig. De KLM en andere internationals wordt toch wel gered met miljarden. De ZZP kan lekker naar de bijstand of een lening afsluiten. Nou daar heb je wat, die moet wel terugbetaald worden.
  Als je als horeca ondernemer na 10 vette jaren slechts 3 weken niet kan doorkomen heb je in het verleden structureel iets niet goed gedaan, overigens heeft de overheid al aangegeven dat ondernemers tegemoet zal worden gekomen. Ik vind als je een echte ondernemer bent in deze tijd je best een paar weken kan doorkomen en de wereld staat niet stil, ken genoeg bedrijven die "gewoon" wel open zijn.
  Sommige zaken zijn ook ondernemersrisico, waar kan ik terecht met een orderportefeuille die inmiddels 80K in de min staat?
 5. forum rang 5 Knight V 19 maart 2020 08:50
  Waarom d oet gemeenschap niet mee om Lock down in te voeren voor korte periode, om tijd te winnen en besmetting tegen te gaan.

  Totale stop op de beurs.
  Wat heeft het voor zin om koersen nog verder naar beneden te janken, terwijl hele wereld bezig is om virus te bestrijden.

  Op de beurs zn we doorgedraaid. Lust naar geld.
  Als je straks hoort dat een van je naaste vrienden, familie, kennissen besmet is geraakt dan is handel op de beurs, niet het eerste waar je aan denkt.

  Voer lock down in, ook op beurs, geen short selling.

  Creeer je rust en kunnen we focussen op bestrijding.

  De beurs gemeenschap (AFM) moet meedenken en met zelf initiatieven komen.

  In China sloten ze ook de beurzen.

  NL met 17 mio inwoners lukt dat niet ???

  Gewoon doen....

 6. forum rang 5 Knight V 19 maart 2020 08:56
  quote:

  Aphrodite01 schreef op 19 maart 2020 08:39:

  [...]

  Als je als horeca ondernemer na 10 vette jaren slechts 3 weken niet kan doorkomen heb je in het verleden structureel iets niet goed gedaan, overigens heeft de overheid al aangegeven dat ondernemers tegemoet zal worden gekomen. Ik vind als je een echte ondernemer bent in deze tijd je best een paar weken kan doorkomen en de wereld staat niet stil, ken genoeg bedrijven die "gewoon" wel open zijn.
  Sommige zaken zijn ook ondernemersrisico, waar kan ik terecht met een orderportefeuille die inmiddels 80K in de min staat?
  Dus Jij kan ook wel zonder moeite rond komen als wij stoppen op de beurs.

  Totale lock down. Even geen handel. Even tegen Kabinet klagen en zeggen... voer Lock Down uit.

  Denk dat jij als eerste gaat janken en gillen, dat je dat niet wilt.

  Je moet niet klagen over posities van anderen als je niet weet in welke posities ze verkeren.

  Je moet je naaste medemensen helpen in deze tijd. Ze krijgen het zwaar.

  Wat mij betreft. Sluit AEX voor 2 weken.

 7. kolenboer 19 maart 2020 09:05
  quote:

  Aphrodite01 schreef op 19 maart 2020 08:39:

  [...]

  Als je als horeca ondernemer na 10 vette jaren slechts 3 weken niet kan doorkomen heb je in het verleden structureel iets niet goed gedaan, overigens heeft de overheid al aangegeven dat ondernemers tegemoet zal worden gekomen. Ik vind als je een echte ondernemer bent in deze tijd je best een paar weken kan doorkomen en de wereld staat niet stil, ken genoeg bedrijven die "gewoon" wel open zijn.
  Sommige zaken zijn ook ondernemersrisico, waar kan ik terecht met een orderportefeuille die inmiddels 80K in de min staat?
  Klopt, ik kan wel een tijdje vooruit, heb een webshop. Loopt nog steeds door. Maar als je van normaal ineens naar niks gaat, dan gaat het hard, heel hard.
 8. forum rang 4 Gokje? 19 maart 2020 09:12
  quote:

  Knight V schreef op 19 maart 2020 08:50:

  Waarom d oet gemeenschap niet mee om Lock down in te voeren voor korte periode, om tijd te winnen en besmetting tegen te gaan.

  Totale stop op de beurs.
  Wat heeft het voor zin om koersen nog verder naar beneden te janken, terwijl hele wereld bezig is om virus te bestrijden.

  Op de beurs zn we doorgedraaid. Lust naar geld.
  Als je straks hoort dat een van je naaste vrienden, familie, kennissen besmet is geraakt dan is handel op de beurs, niet het eerste waar je aan denkt.

  Voer lock down in, ook op beurs, geen short selling.

  Creeer je rust en kunnen we focussen op bestrijding.

  De beurs gemeenschap (AFM) moet meedenken en met zelf initiatieven komen.

  In China sloten ze ook de beurzen.

  NL met 17 mio inwoners lukt dat niet ???

  Gewoon doen....

  Is dat een officieel standpunt van de openVLD? De beurs weerspiegelt gewoon waarde bedrijven.
 9. forum rang 4 Gokje? 19 maart 2020 09:15
  quote:

  kolenboer schreef op 19 maart 2020 09:05:

  [...]

  Klopt, ik kan wel een tijdje vooruit, heb een webshop. Loopt nog steeds door. Maar als je van normaal ineens naar niks gaat, dan gaat het hard, heel hard.
  Kameraad heeft er ook een. Doet gouden zaken. Hij zal wel gebruik maken van de overheidssteun.
 10. forum rang 5 Machiavelli 19 maart 2020 09:23
  quote:

  Knight V schreef op 19 maart 2020 09:00:

  Bovendien, je hebt afgelopen 10 jaar ook vette megawinst op de beurs gehaald.
  Dus 2 weken stil op de beurs en geen handel, moet je ook wel uitkomen en je verlies van 80k in de min makkelijk accepteren als je vette 10 jaren hebt gehad.

  Hebben MKB ook toch ??? Of niet.

  Denk dat jij het niet helemaal snapt, en wie zegt dat ik al 10 jaar beleg? Dat is 1! 2! Hoor je mij klagen? Ik geef alleen aan "waar kan ik terecht met een min van 80K" Horecaondernemers die een claim indienen van 5 miljard nadat al de toko's nog geen dag dicht zijn, het is idioot. Deze ondernemers hebben na de invoering van de euro gruwelijk misbruik gemaakt van hun idiote prijzen en dik verdiend. En verder mag de beurs van mij best dicht, had mensen en pensioenfondsen een hoop leed bespaart, en dat shortsellen zou ook aan banden moeten worden gelegd.
  En overal hoor ik dat ondernemers ergens terecht kunnen voor verkorte WW, gratis lenen (zonder rente) en tig miljard waar ze aanspraak op kunnen maken.
  Maar vreemd dat ik niet moet lopen janken om een min van 80K maar dat we juist in deze mekaar moeten helpen zoals je dat zelf omschrijft maar ik mag niet klagen? Oké! GroenLinks stemmer?
 11. F. De Bruin 19 maart 2020 10:22
  Het komt denk ik een hoop partijen erg goed uit dit virus.
  En ik denk dat er een aantal partijen zijn die het eea heel goed aan het volgen zijn.
  Geen nuke meer nodig. Gewoon een virus maken.
  Alles en iedereen was en is na 2008 nog failliet.
  Kunnen we nu weer mooie-aar jaar achter Corona schuilen.
  En al,die zillion million steun programma’s..?
  Wie mag/gaat dat ophoesten..?
 12. forum rang 4 theo1 19 maart 2020 10:52
  Het is natuurlijk wel logisch dat ondernemers hun claim indienen voordat ze te horen krijgen "sorry, potje op". Dat risico gaan ze dus niet nemen. Vervolgens is het aan de overheid om die claims te beoordelen.

  Hoort u het ook eens van een ander: we gaan niet dood. Niet allemaal tenminste. En de mooiste koopmomenten zijn altijd als het eind der tijden daar is. Zoals nu.

  Het is natuurlijk razend moeilijk om het ultieme uitkotsmoment te herkennen als het daar is, maar we komen er steeds meer in de buurt. Je moet kopen als het bloed door de straten loopt, zelf als het je eigen bloed is. Wie het lef heeft, kan op een gegeven moment superkoopjes oprapen. Natuurlijk hebben de meesten dat lef niet.
 13. TA=verlies 20 maart 2020 16:22
  quote:

  kolenboer schreef op 19 maart 2020 08:27:

  die 750 miljard heeft geen enkele zin, de kleine zelfstandige, de horeca, enz.. heeft daar helemaal niks aan. Die hebben het juist het hardste nodig. De KLM en andere internationals wordt toch wel gered met miljarden. De ZZP kan lekker naar de bijstand of een lening afsluiten. Nou daar heb je wat, die moet wel terugbetaald worden.
  Ik heb vernomen een gift van 4000. Nix terugbetalen. A.u.b. van de belastingbetaler...
 14. Houtenmuur 20 maart 2020 16:25
  De kleine zelfstandige die het niet redt, gaat straks de gaten opvulling waar nu niemand voor, en waar de meerderheid op tegen is door deze gaten door 'vluchtelingen' op te vullen.

  Oftewel, een grote risicogroep valt weg en staat straks onder contract.

  De ondernemers die overeind blijven, zijn vaak ook ondernemers die mensen onder goede voorwaarden in dienst hebben en dat is wat de overheid graag ziet; namelijk zo min mogelijk mensen die een risico vormen.

  Zo zijn er tientallen voordelen die uit deze crisis voortvloeien en waar inderdaad grote bedrijven en de overheid veel stappen door kunnen zetten.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links