Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Angst en hoop

TA: Angst en hoop

Europese beurzen zijn zeer volatiel, angst en hoop wisselen elkaar af. Technisch zien we enige stabilisatie.

Vooralsnog zijn de dalende trends intact. Bovendien hebben de belangrijkste beurzen in Europa in de afgelopen dagen flinke neerwaartse gaps (koersgaten) gevormd. Deze bevestigen zowel veel dynamiek als heftige verkoopdruk.

Angst

De forse koersdalingen op de Europese beurzen zijn ingegeven door angst. Uit onzekerheid over de economische effecten van het coronavirus hebben beleggers masaal verkocht.

Hoop

Echter vooral op de ultrakorte termijn zien we technisch enige stabilisatie. Nog geen duidelijke bodemvorming, maar mogelijk een eerste uitdrukking van hoop.

Vandaag maak ik bij enkele Europese beurzen de balans op. Aan het einde van de column leg ik de betekenis van gaps nogmaals uit, vooral indien de gaps open blijven staan.

AEX stabiliseert

Technisch blijft de AEX-index zich negatief ontwikkelen, hoewel we op korte termijn wat stabilisatie zien. Belangrijke eerste weerstand bevindt zich in het gebied van de gap, het koershiaat binnen de rode cirkel (op de grafiek hieronder).

Bij de AEX ligt die gap in de zone 421,36 (intraday-hoogtepunt van gisteren) en het laagste punt van afgelopen vrijdag rond 425,22.

 

Verkopers blijven de Duitse beurs domineren

De DAX beweegt binnen een krachtig dalende trend richting steun 8.489,62 (bodem van 9 oktober 2013). Er hangt nog steeds veel aanbod boven de markt, zeker in het gebied van de gap (rode cirkel).

Blijf behoedzaam. Weerstand ligt op 13.795,24 (top van 17 februari). Na een doorbraak onder steun 8.489,62 wordt 8.094,22 het volgende neerwaartse koersdoel.

De beurs van Brussel blijft technisch zwak

De Bel 20-index oogt technisch zwak. Zowel de stijgende trend als de voormalige koersbodem is gebroken. Technisch is steun 2.440,09 (bodem van 24 juni 2013) nagenoeg bereikt. Een lagere koerstop zou de uitbraak bevestigen.

In elke eventuele herstelbeweging zal verkoopdruk optreden in het gebied van de gap (rode cirkel). Na een doorbraak onder steun 2.440,09 wordt 2.033,88 het volgende neerwaartse koersdoel.

De CAC40 corrigeert richting de steun 3.575,17

De Franse beurs is de steun 3.575,17 (bodem van 28 juni 2013) genaderd. Opwaarts zal verkoopdruk optreden in het gebied van de gap (rode cirkel). De neerwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien de steun naar onderen wordt gebroken.

Verdere koersdalingen mogen dan niet meer uitgesloten worden. Na een doorbraak onder 3.575,17 wordt 3.341,52 het volgende koersdoel.

Wat is een 'gap'?

Technisch zijn de gaps tekenen van angst op de Europese beurzen.

Bij gaps zijn er twee mogelijkheden:

 • De gap blijft open staan, het koersgat wordt dan dus niet gesloten. Wij kunnen dan van 'paniek' blijven spreken. Het ligt niet voor de hand dat deze niveaus op korte termijn weer opwaarts worden overschreden.
 • De gap wordt gesloten. Koopjesjagers worden actief en de beurzen gaan stabiliseren. Dit duidt niet direct op de bodem, maar signaleert wel dat beleggers weer hoop krijgen.

Een gap komt doorgaans onder zeer dynamische beursomstandigheden tot stand, zoals bij een doorbraak van een belangrijk niveau, een trendbreuk en dergelijke. De recentste gaps op de Europese beurzen traden op bij de doorbraak onder eerdere bodems. In elke eventuele herstelbeweging zal dus verkoopdruk optreden in het gebied van de gap.

Het is een hardnekkig misverstand dat gaps altijd gesloten worden. Gaps bij belangrijke uitbraakpunten, zoals de laatste gaps op de Europese beurzen, worden doorgaans niet gesloten! Deze blijven dan, zoals dat heet, 'openstaan'.

Let op als de gap wel wordt gesloten. Koopjesjagers worden actief en de beurzen gaan stabiliseren. Dit duidt niet direct op de bodem, maar signaleert wel dat beleggers weer hoop krijgen.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 20 mei Hollandse Aandelenavond 2022: Royce Tostrams 278
 2. 18 mei Tussentijds herstel van Wall Street krijgt vorm 299
 3. 17 mei Hoofd-en-schouderformaties op de AEX 221

Gerelateerd

Reacties

715 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. GéGé 17 maart 2020 07:47
  ... deze was ik net aan het intypen op het forum van gisteren

  quote:

  GéGé schreef op 17 maart 2020 07:45:

  [...]

  Tesla was vóór deze ramp al een auto voor the happy few en als dit over is zal dat dat niet anders zijn ... alleen zijn er dan een stuk minder happy fews. Een recessie is mijns inzien onvermijdelijk, waardoor luxe artikelen zoals een electrische auto ergens onderaan het boodschappenlijstje komen te staan.

  Daarnaast zal hoogstwaarschijnlijk de benzine zó goedkoop worden (zeker in de US), dat het een stuk goedkoper zal worden om een conventionele auto met verbrandingsmotor te rijden.
 2. GéGé 17 maart 2020 07:55
  quote:

  Happy schreef op 17 maart 2020 07:50:

  Ik heb geen ingewikkelde TA software, alleen een oude stoffige P&F en deze geeft aan dat sluiten boven de 420 voorals nog ff rust brengt. Wel ff lekker na de hectiek van de afgelopen dagen.
  Het zou zomaar weer eens zo'n kerstboom dag als afgelopen vrijdag kunnen worden

  Eerst richting 440 en daarna terug naar af
 3. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 17 maart 2020 08:02
  Niet zo somber allemaal. Na een aantal gaps in een grafiek komen we uiteindelijk bij het 'uitputtingsgap' (het is het gap Royce, niet de gap).

  Na de hammer van gisteren die een bodem aangeeft kan het zomaar zijn dat het laatste gap een uitputtingsgap was, de naam spreekt voor zich: de verkopers zijn uitgeput.

  Jammer dat je zoiets voor de hand liggend niet benoemt, Royce.

  Eens kijken of we richting 430 kunnen en de winst vast kunnen houden.
 4. [verwijderd] 17 maart 2020 08:03
  quote:

  ren-je-dement schreef op 17 maart 2020 08:02:

  Niet zo somber allemaal. Na een aantal gaps in een grafiek komen we uiteindelijk bij het 'uitputtingsgap' (het is het gap Royce, niet de gap).

  Na de hammer van gisteren die een bodem aangeeft kan het zomaar zijn dat het laatste gap een uitputtingsgap was, de naam spreekt voor zich: de verkopers zijn uitgeput.

  Eens kijken of we richting 430 kunnen en de winst vast kunnen houden.
  nou kopers zijn ook moe hoor
 5. GéGé 17 maart 2020 08:04
  quote:

  handyman6 schreef op 17 maart 2020 08:01:

  Nou ik wel.Het omslagpunt na deze vrije val ,komt eraan.
  Zit nu bijna 2 jaar niet in etf's,aandelen,maar vol in oblies en me handen jeuken om dat om te draaien.
  Inkooplijstjes zijn klaar,nu nog beetje leuk timen voor instap.

  ik zou nog even geduld hebben, iets met "vallend mes"
 6. [verwijderd] 17 maart 2020 08:05
  quote:

  New dawn schreef op 17 maart 2020 08:03:

  Ze zijn nu bezig de winkels in de EU te sluiten, zal ook in NL wel gebeuren. Kan de overheid al die winkels etc ondersteunen vraag ik mij af. Moet de belastingbetaler het weer betalen ?
  ja ik snap het ook niet hans de boer loopt ook al te gillen het overheidsgeld is voor ons allemaal,hand op de knip en hopelijk gaat het virus snel voorbij maar de gevolgen blijven wel ff
 7. TheSky 17 maart 2020 08:07
  Huh, gisteren las ik nog:

  ‘Die gap ligt op de AEX in de zone 413,19 (voorlopig intraday-hoogtepunt van vandaag) en het laagste punt van afgelopen vrijdag rond 425,22.

  Nogmaals, deze gap illustreert de dynamische marktomstandigheden waaronder de daling zich thans voltrekt.

  Wij kunnen dan ook terecht over 'paniek' spreken. Het ligt niet voor de hand dat deze niveaus op korte termijn weer opwaarts worden overschreden’

  Voorlopig wordt dit niveau niet meer gehaald, 1 dag later mogen we weer wat omhoog kijken?
 8. [verwijderd] 17 maart 2020 08:08
  quote:

  handyman6 schreef op 17 maart 2020 08:01:

  Nou ik wel.Het omslagpunt na deze vrije val ,komt eraan.
  Zit nu bijna 2 jaar niet in etf's,aandelen,maar vol in oblies en me handen jeuken om dat om te draaien.
  Inkooplijstjes zijn klaar,nu nog beetje leuk timen voor instap.

  met je obligaties heb je het top gedaan ,ik zou uitstappen fiscale stimulatie meer overheidstekorten ,mmar goed die oblies zag je tot nu toe perfect bedenk wel wat een 1% ervoor betekent
715 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links