Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Brand?

TA: Brand?

Paniek maakt zich van de markten meester. Technisch is de bodem weggeslagen. In dit tempo kunnen we naar 300 of 200.

Een belegger lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest. Ik parafraseer mijn oma, maar dit is wat er op dit moment aan de hand lijkt. Iemand roept brand en we rennen met z'n allen naar de uitgang.

Feit is wel dat de economie langzaam maar zeker tot stilstand komt. Uiteraard zullen winsten hieronder lijden, maar beurzen zijn hier met verliezen tot wel 35% op vooruit aan het lopen.

Waar ligt de bodem?

Hoewel de aangekondigde maatregelen ongekend zijn, zal ook deze crisis niet het einde der tijden betekenen.

Mijn standpunt kent u, dit is een markt waar defensieve lange termijn beleggers hun slag moeten slaan. Maar waar de bodem zal liggen? Wie het weet mag het zeggen.

In dit tempo zakken we volgende week onder 300 en staan we eind maart op 200. De markt lijkt gek geworden, beleggers verkopen massaal Royal Dutch (dividendrendement 11%) en hamsteren toiletpapier en bruine bonen.

Donderdag heeft Wall Street, met een min van 10%, het grootste verlies sinds de beurscrash in 1987 doorgemaakt. Dat jaar roept herinnneringen op, want voor mij als jonge belegger was die Black Monday één van de mooiste koopkansen uit de 80-er jaren.

Vandaag neem ik de belangrijkste aandelenbeurzen door, de technische schade is enorm. Toch blijft opvallend dat de beurs van Shang Hai van alle aandelenbeurzen het minst heeft geleden.

AEX

De Nederlandse beurs (AEX-index) laat met de doorbraak van de koersbodem rond 472,19 punten nieuwe technische verkoopdruk zien.

Dit maakt ruimte vrij richting de steun van 419,45 punten (de bodem van 6 juli 2016).

De weerstand is gevormd op 562,26 punten (gevormd op 5 maart). Daarna wordt 409,23 het volgende neerwaartse koersdoel.


DAX

De Duitse beurs heeft nu ook de koersbodem van eind 2018 rond 10.279 punten naar onderen gebroken. Dit signaleert een toenemende verkoopdruk.

De DAX index heeft nu steun rond 9.125,19 punten (de bodem van 24 februari 2016).


Wall Street

De S&P500 index heeft een lagere bodem op de grafiek achtergelaten. Neerwaarts is er ruimte richting de steun op 2.398,80 punten (de bodem van 28 december 2018).

Op Wall Street zien we, net als op alle andere aandelenbeurzen, nog geen lagere top. De S&P500 is in één rechte streep onderuit gegaan.


Nasdaq 100

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, heeft de opgaande trend wordt verlaten.

De index test nu de steun van 7.356,27 punten (de bodem van 9 augustus 2019).

Bij een doorbraak onder de steun treedt een verdere verzwakking op en dienen we rekening te houden met een diepere correctie.


China Shanghai Composite index

De Chinese beurs heeft technisch de minste schade opgelopen. De China Shanghai Composite index blijft trampolinespringen boven de steun rond 2.733,92 punten (de bodem van 9 augustus 2019).

De weerstand voor de China Shanghai Composite index ligt op 3.288,45 punten (de top van 12 april 2019).


tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 17 sep Chinese muurbloempjes op haussefeest elders in de wereld 279
 2. 15 sep Roundofobia rond AEX op 800 punten: de aantrekkingskracht van ronde getallen 187
 3. 14 sep Dow Jones raakt vermoeid: ligt een tussentijdse correctie op de loer? 221

Reacties

1.343 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 68 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. RaWi 13 maart 2020 08:06
  Ondanks dat ik wel redelijk fan ben van TA denk ik dat TA op dit moment van paniek helemaal niets te betekenen heeft. Stuitend om te zien dat Amerika pas de standen van 1-1-2019 nadert terwijl we in Europa al rond de standen van 2016/2017 zitten. Ik stond al maanden voor 60% in cash, afgelopen weken mondjesmaat ingestapt, ook in Shell, en ik neem het papieren verlies voor lief. Tussentijds wel wat winst gepakt met kortlopende putjes.
  Vandaag weer lekker op kantoor, knap rustig hier :), In ieder geval rustig werken en trayden , terwijl thuis de kids rondrennen ;-).
  Succes vandaag allen en maak er een mooi weekend van.
 2. forum rang 5 Happy 13 maart 2020 08:12
  quote:

  Kaviaar schreef op 13 maart 2020 08:06:


  Ja Royce, je bleef altijd te optimistisch terwijl iedereen kon zien dat het verkeerd ging.

  Moed houden Royce!
  Hij kon niet anders. 60% van zijn aanhang zijn millenniums die nog nooit een echte daling hebben meegemaakt. Iedere korte dip was een koopmoment. Nu een hele lange crash die nog jaren kan duren.
 3. forum rang 6 'd Aandelen 13 maart 2020 08:25
  Goedemorgen,

  de maatregelen om het corona virus proberen tegen te houden hakken er aardig in, met z'n allen solidair zijn om de regels in acht te nemen met respect ook voor je (oudere) medemens.

  Bagatelliseren van dit uiterst besmettelijk virus en afdoen al een griep is onzin, het aantal doden is dan wel beperkt maar dat komt ook dat China weliswaar te laat zeer strenge maatregelen heeft genomen.

  En waar de vergelijking met een griep mank gaat is dat met een (gewone) influenza veel meer mensen tegelijk besmet raken wat we dus met het corona virus moeten zien te vermijden want met dezelfde aantallen vergeleken met griep, zal het aantal doden veel hoger zijn.

  Wanneer we weer in wat rustiger vaarwater komen zal de beurs echt wel weer herstellen.

  Gezien het min of meer geprogrammeerde dalen was het corona virus een geschikte reden om een daling in te zetten want om de zoveel tijd worden de beurzen gecorrigeerd om weer opnieuw te beginnen met een nieuwe cyclus.
1.343 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 68 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links