Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Biden-rally

Slotcall: Biden-rally

De Amerikaanse beurzen kelderden gisteren nog ruim 3%, maar inmiddels schijnt de zon alweer op Wall Street. Het lijkt allemaal het gevolg van de overwinning van Joe Biden op Super Tuesday. 

Anderhalve week geleden leek de campagne van Biden gedoemd te mislukken, maar nu staan alle seinen op groen voor het winnen van de Democratische nominatie. De oud-vicepresident won niet alleen verrassend in de staat Texas, maar ook staten zoals Minnesota waar hij niet eens campagne voerde.

Bernie Sanders won de staat Californië, maar het moet gek lopen wil hij de winst uit het vuur slepen. De bookies zetten hun geld massaal op Biden.

ING
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Goed nieuws voor de beurs, want het verkiezingsprogramma van Sanders sluit niet bepaald aan op het wensenlijstje van Wall Street. Biden is veel gematigder. Daarnaast is er een reële kans dat Trump hem alle hoeken van het veld laat zien. Kortom, ook Trump zal vandaag wel een fles wijn uit de kast hebben getrokken.

Lelijke PMI uit China

Slecht nieuws was er vandaag ook, zo kwam vanmorgen de beroerdste Chinese inkoopmanagersindex ooit langs. Een stand van 26,5 betekent dat er sprake is van een zeer diepe crisis in de dienstensector. Toch ging de Shanghai Composite niet omlaag op dit cijfer.

De reden is waarschijnlijk dat iedereen het teleurstellende cijfer al van mijlenver zag aankomen. De Amerikaanse PMI over februari was trouwens wel goed, maar ook hier beweegt de markt nauwelijks op. Daar valt iets voor te zeggen, want de echte klap voor de Amerikaanse dienstensector gaat deze maand pas komen. Op dat cijfer moeten we dus nog even wachten.

Rentes

Voor het eerst in de geschiedenis noteert de Amerikaanse tienjaarsrente onder de 1%. De Nederlandse yield is 0,52% negatief. Het zijn bijzondere tijden op de beurs.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,4% omhoog en daarmee presteren we een tikje beter dan de Duitsers (+1,2%) en Fransen (+1,1%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 8,7% en noteert 29,6 punten. 
  • Wall Street koerst zo rond de 1,6% in de plus, maar iedere minuut kan het weer anders zijn.
  • De euro zakt 0,4% en noteert 1,113 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+0,2%) houdt goed stand. 
  • Olie: WTI (-0,8%) en Brent (-1,3%) zakken steeds verder weg in het moeras.
  • Bitcoin (-0,4%) heeft het even niet.

Het Damrak

  • Aalberts (-5,0%) is bezig aan een vrije val. Slechte cijfers presenteren in een onrustige markt is geen aanrader. 
  • Ahold(+4,8%) is daarentegen de ster van het Damrak. Het blijft ons een raadsel waarom het aandeel ineens zo in trek is.
  • Wolters Kluwer (+2,5%) profiteert als defensieve haven van de dalende rente. 
  • Hetzelfde geldt voor Unilever (+2,2%).
  • Als ING (-1,8%) vrijdag onder de €8,30 sluit, verslechtert het technisch beeld. Op dit moment koerst de Nederlandse grootbank daar net onder.
  • Arcadis (-1,5%) ziet zijn financieel directeur onverwacht vertrekken. CFO Sarah Kuijlaars vertrekt om persoonlijke redenen per direct. Tenminste, zo wordt het gecommuniceerd. 
  • Air France-KLM (-4,1%) koerst op het laagste niveau sinds 13 februari 2017.
  • Technisch ziet het er niet zo goed uit bij PostNL (-0,4%). De analisten van KBC deelden vandaag bijna de nekslag uit. De Belgische grootbank halveerde het koersdoel naar €1,70.
  • Pharming (-2,6%) komt morgenochtend langs met de jaarcijfers. Bij de presentatie van de Q3-cijfers zei topman Sijmen de Vries dat de resultaten in het vierde kwartaal in lijn zijn met het derde kwartaal. Verwacht dus niet teveel.
  • Infestos heeft bijna alle aandelen Alfen (-2,1%) verkocht. De private equity partij heeft nog slechts een belang van 3,4% over. 

Adviezen

  • Akzo Nobel: naar €84 van €90 en houden - HSBC
  • Heineken: naar €90 van €100 en houden - Bryan Garnier
  • PostNL: naar €1,70 van €3,40 en houden - KBC

 De dag van morgen 

5 mrt Event Consensus
06:30   Nederland inflatie CPI feb  
08:00   Stern Groep Q4-cijfers  
08:00   Pharming Q4-cijfers  
08:00   TKH Group Q4-cijfers  
08:00   Boskalis Q4-cijfers  
08:00   Biocartis Q4-cijfers  
13:00   13.00 Kroger Q4-cijfers  
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
16:00   VS Fabrieksorders jan -0,3% MoM
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Niels Koerts 4 maart 2020 18:50
    quote:

    Erny schreef op 4 maart 2020 18:09:

    "....ook Trump zal vandaag wel een fles wijn uit de kast hebben getrokken." Trump zelf is geheelonthouder, maar misschien schenkt hij de glazen nu halfvol?
    Beste Erny,

    Dat was ik even vergeten:)

    Fijne avond toegewenst.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts

  2. Manofaction 4 maart 2020 19:30
    Zojuist nieuws uit Italie: Meer steden in quarantaine en Scholen en universiteiten , bioscopen gaan landelijk dicht tot minstens 15 maart.
    UK: van 34 naar 85 gevallen.
    USA nu officieel 10 doden en Trump trekt 8,5 miljard extra uit om het virus te bestrijden. Pence denkt dat een vaccin niet binnen een jaar beschikbaar is. Bedrijven gaan het zwaar krijgen als ze moeten sluiten.
  3. Manofaction 4 maart 2020 22:39
    quote:

    Isildur1 schreef op 4 maart 2020 21:10:

    Ik ben benieuwd of er vanaf nu ook bij de griep alle sterftecijfers gepost gaan worden. Compleet gestoord, kudde dieren, het geeft aan dat zoiets als in WII zo weer kan gebeuren, er is werkelijk waar niemand meer die normaal nadenkt.
    Als u denkt dat dit hetzelfde is als een 'normale'griep, waarom nemen dan landen als Italie vergaande preventieve maatregelen, zoals het sluiten van alle scholen en universiteiten ?
    Bestaat heel Italie uit gestoorde kuddedieren ?
    De sterftecijfers en informatie zijn belangrijk omdat het inzicht geeft in de mate waarin het virus gestopt kan worden.
    De Nederlandse overheid ( RIVM ) probeert iedereen gerust stellen met de vergelijking met een griep, maar dat is dit niet. Voor de diverse griepvormen hebben de meeste mensen op deze wereld een zekere mate van resistentie opgebouwd. `Voor Covid-19 is dit niet het geval. Daarom is dit misschien eerder te vergelijken met de Spaanse griep uit 1918. Daarbij ligt de mortaliteit van dit virus relatief gezien veel hoger dan bij een 'griep' en bestaat de gerede kans dat veel meer mensen door dit virus besmet zullen raken.
    Daarom dreigt het ook een volledige economische recessie in gang te kunnen zetten. Tenzij overheden het in toom weten te houden. Bij dit laatste helpt onwetendheid zeker niet. Iedereen die nu terug naar de beurs rent en koopjes denkt binnen te halen wordt (misschien/waarschijnlijk) op het verkeerde been gezet.
    Dus uw oordeel, dat iedereen die zich iets beter geinformeerd heeft de afgelopen 2 1/2 maand volledig gestoord is, zegt mij dat u niet voldoende geinformeerd bent en waarschijnlijk hoort tot de groep zogenaamde 'nuchtere' Hollanders.
  4. Manofaction 4 maart 2020 22:42
    quote:

    Krentenmenten schreef op 4 maart 2020 21:19:

    Dit soort virussen overleven de zomer niet.
    Helaas, volgens gerespecteerde virologen verplaatsen ze zich waarschijnlijk naar het zuidelijk halfrond en worden dan een jaarlijks terugkerend probleem. Tot er een vaccin wordt gevonden.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links