Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slot: Nog nooit meegemaakt!

Slot: Nog nooit meegemaakt!

Het is een week geworden die ik niet snel zal vergeten. Lange tijd negeerde de beurs het coronavirus, maar ineens slaat de paniek toe. De AEX sluit uiteindelijk 12,6% lager.

Eerlijk gezegd dan ik mij niet herinneren dat ik met mijn beleggingsportefeuille zo hard omlaag ben gegaan in één week. Maar goed, het is nooit verkeerd om even te voelen dat beleggen daadwerkelijk risico's met zich mee brengen.

Mijn portefeuille is breed gespreid, maar er zit ook Galapagos (-24,9%) en Aalberts (-19,1%) in. Dat hakt erin hoor. Met name van die eerste zag ik het niet aankomen. Helemaal, omdat de business van Galapagos niet of nauwelijks geraakt wordt door de uitbraak van het coronavirus.

Alles omlaag

Maar op dit moment maakt het even niet uit wat het bedrijf doet. Alles wordt in de kliko gegooid. Deze week bewijst maar weer dat het marketingpraatje van diverse long/short fondsen niet op gaat. 

Het klinkt heel leuk hoor: "wij kiezen de beste aandelen, want die blijven gedurende een forse beurscorrectie beter liggen dan de zwakke fondsen. Wij gaan dus long in de goede aandelen en shorten de zwakke broeders".

U ziet nu dat ook sterke namen zoals Unilever (-11,7%) en Royal Dutch Shell (-14,6%) een pak rammel krijgen. Zo gaat dat als er paniek is op de markt. Het is simpelweg zaak om hier niet in mee te gaan en rustig te blijven zitten.

Trots op onze IEX-Premiumleden

Onze Premiumleden hebben het begrepen, want afgelopen week zijn er per saldo dertig abonnees bijgekomen. Daar hadden we eerlijk gezegd geen rekening mee gehouden, want op het moment dat de beleggingen keihard dalen, is het nemen van een beleggingsabonnement niet het eerste wat in mijn hoofd opkomt.

Het bewijst dat onze Premiumleden verder kijken dan alleen de waan van de dag en daar ben ik eigenlijk wel trots op. Het zijn immers de dividend die zorgen voor het rendement en niet de behaalde koerswinst. Dat blijkt uit de onderstaande grafiek.

ING
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sinds de top van de internetbubbel koerst de AEX-prijsindex zo'n 20% lager, terwijl de herbeleggingsindex 65% is opgelopen. 

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier maken niet voor het eerst deze week een duikvlucht. Met name de Amerikaanse rente vliegt omlaag. Veertien basispunten eraf is bizar.

Rentes

De lijstjes

 • AEX deze week: -12,3%
 • AEX deze maand: -8,6%
 • AEX dit jaar: -10,8%
 • AEX Herbeleggingsindex dit jaar: -10,1%

Drama

De AEX (-12,6%) maakt zijn naam als defensieve index helaas niet waar. Dit is allemaal het gevolg van de heftige daling van Royal Dutch Shell en ASML.  Wat ook opvalt, is dat goud (-3,2%) terrein moet prijsgeven. Dat valt me van het edelmetaal tegen.

Verder valt op dat de Nasdaq (-12,1%) beter is blijven liggen dan de S&P500 (-11,9%) en Dow Jones (-12,6%). Dat is vrij ongebruikelijk. In een stijgende markt speert de technologie-index er vrijwel altijd vandoor. 

Indices

AEX

Alle hoofdfondsen eindigen deze week in het rood. Wolters Kluwer (-5,2%) houdt de schade nog het meest beperkt. De dataleverancier kwam langs met beter dan verwachte resultaten. Aalberts (-19,1%) daarentegen niet.

Het bedrijf heeft nu toch echt last van de problemen in de Duitse industrie. In de tweede jaarhelft kromp Aalberts zelfs organisch. ABN Amro (-16,1%) krijgt nog een stevige tik na. Het dividend van de Nederlandse grootbank bedraagt inmiddels 10,4%.

AEX

AMX

Flow Traders (+7,9%) is het enige aandeel dat deze week in het groen eindigt. Dat is niet zo vreemd, want het handelshuis profiteert van de fors opgelopen volatiliteit. Hierdoor stijgt de spread tussen de bied- en laatkoers bij derivaten zoals turbo's en opties.

Aangezien Flow Traders altijd aan de goede kant van de spread zit, betekent dit extra geld in het laatje. Fugro (-29,3%) stort helaas helemaal af. De uitgifte van een obligatie ter waarde van €500 miljoen gaat niet door. Waarschijnlijk ligt de rente hoger dan dat Fugro wil betalen. 

AMX

ASCX

Ordina (-7,0%) houdt opvallend goed stand. Meestal worden de aandelen met de meeste koerswinst in zo'n week als deze direct gedumpt. Ook Alfen (-6,5%) doet het niet slecht hoor.

Pharming (-17,9%) lijkt daarentegen niemand meer te willen hebben. Wat een afstort zeg. Eerlijk gezegd heb ik daar geen fundamentele onderbouwing voor. Het is helaas niet anders.

ASCX

Ondanks deze rampzalige beursweek, wil ik u toch bedanken voor uw bezoek en reacties. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik.

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 12:50 Fagron: fundamenteel zeer koopwaardig
 2. 27 sep Aanpassing kapitaalregels niet van invloed op dividend ASR en NN
 3. 27 sep Rood wint, maar groene futures voorbeurs

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
 1. Weert=No.1 28 februari 2020 18:44
  Juist, rendement maak je door dividend. Daarom heb ik puts gekocht op Galapagos put mrt. 250,-- Ik vind dit het meest walgelijke aandeel van de beurs. Ben econoom en wil eerst resultaten, maar geen fata-morgana"s voordat GLS. op 250 + mag staan.Ik geloof ook niet in UFO"s. Wat van AAB : 10% ; Uniballen 10% voor de komende 2 jaar ; Shell neigt naar 9%, enz. Daar ligt je rendement.Have a nice weekend.
 2. forum rang 6 Erny 28 februari 2020 18:58
  quote:

  BIUSEE schreef op 28 februari 2020 18:51:


  Flow Traders valt toch zwaar tegen in deze beurs, je mag toch verwachten dat een stijging van 30 tot 40 % normaal zou zijn. Of zijn ze misschien toch niet zo goed als gedacht wordt?

  Wat niet is kan nog komen. Beleggers staan nu in de verkoop "modus" en durven waarschijnlijk helemaal niks meer te kopen.
 3. Mr Greenspan 28 februari 2020 19:32
  Tijdens de banken crisis ging Galapagos destijds ook even hard omlaag. Onno kocht toen zelf ook aardig bij, reden voor mij om ook mijn eerste investering te doen in Galapagos (ergens rond de 3 euro). Daarna herstelde de koers al weer snel toen iedereen zich realiseerde dat Galapagos geen last had van de bankencrisis.
  Met de eerste berichten van het Corona virus toch maar even aan de zijlijn gaan staan, terwijl de koers net als de rest van de beurs boven boven wonder gewoon door bleef stijgen. Vandaag gelukkig wel weer goedkoper terug kunnen kopen want ik voelde me er niet lekker bij ze bijna niet meer te bezitten, en gelijk een aantal langlopende out of the money puts geschreven. De bizarre hoeveelheid cash die ze hebben zal sowieso voor een mooi vangnet zorgen. Dit jaar weer een enorme hoeveelheid resultaten van diverse onderzoeken en eindelijk de eerste omzet vanaf de zomer. Goede kans dat Gilead deze crash ook aangrijpt om het belang nog verder uit te breiden.
 4. forum rang 9 ff_relativeren 28 februari 2020 20:33
  @ Greenspan,

  VIX 50 een aantal keren ? Misschien gebruiken we andere bronnen.
  Volgens mij is standje 49 behoorlijk uniek. In ieder geval tussen 1990 en 2020 (toch een periode van 30 jaren). Zie :

  www.macrotrends.net/2603/vix-volatili... .

  En in een plaatje :

 5. Mr Greenspan 28 februari 2020 20:59
  quote:

  Aloisius schreef op 28 februari 2020 20:17:


  Heb je echt Out of Money puts geschreven of bedoel je gekocht wat mij veiliger lijkt.


  Nee geschreven. Ik ben er van overtuigd dat de dip in Galapagos maar een tijdelijke paniek reactie is. En mocht ik ze in december wel binnen krijgen tegen die prijs dan vind ik het ook prima.
 6. Mr Greenspan 28 februari 2020 21:06
  quote:

  ff_relativeren schreef op 28 februari 2020 20:33:


  @ Greenspan,

  VIX 50 een aantal keren ? Misschien gebruiken we andere bronnen.
  Volgens mij is standje 49 behoorlijk uniek. In ieder geval tussen 1990 en 2020 (toch een periode van 30 jaren). Zie :

  www.macrotrends.net/2603/vix-volatili... .

  En in een plaatje :
  Hmm vreemd ik heb het wel paar keer meegemaakt dat hij op 50 stond. Het viel me de laatste keer dat hij er op stond, op dat daarna steeds een bodem werd bereikt (wel 1 keer fors er boven gestaan blijkbaar). Maar ja er is een periode geweest met extreme volatiliteit waarbij de Nasdaq zelfs een keer intraday zomaar op meer dan 13% in de min stond om binnen een uur of 2 weer op enkele procenten in de min te sluiten.
 7. forum rang 5 Ron Kerstens 29 februari 2020 13:27
  quote:

  Weert=No.1 schreef op 28 februari 2020 18:44:


  Juist, rendement maak je door dividend. Daarom heb ik puts gekocht op Galapagos put mrt. 250,-- Ik vind dit het meest walgelijke aandeel van de beurs. Ben econoom en wil eerst resultaten, maar geen fata-morgana"s voordat GLS. op 250 + mag staan.Ik geloof ook niet in UFO"s. Wat van AAB : 10% ; Uniballen 10% voor de komende 2 jaar ; Shell neigt naar 9%, enz. Daar ligt je rendement.Have a nice weekend.


  Dividenden uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Denkt u werkelijk, als econoom, dat het dividend van AbnAmro houdbaar is de komende jaren ?
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links