Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Hof Hoorneman Bankiers: Brede private bank

Hof Hoorneman Bankiers: Brede private bank

Vermogensbeheerder Hof Hoorneman Bankiers zet in op groei, met behoud van de voordelen van een kleinere speler: persoonlijke aandacht en wendbaarheid in het beleggen. 

Van klassieke vermogensbeheerder tot een brede private bank, met een online vermogensbeheertak die bij de IEX Gouden Stier Awards in het najaar van 2019 tot Beste Keuze werd uitgeroepen. Hof Hoorneman Bankiers heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten, vertelt directeur Beleggingen Najib Nakad in het Goudse hoofdkantoor, gevestigd in een herenhuis aan de fraaie Oosthaven. Nog maar pas hebben de eikenhouten lambriseringen plaatsgemaakt voor strakke wanden en designmeubelen. 

Van de ruim €2,2 miljard die Hof Hoorneman voor klanten beheert, is inmiddels bijna een kwart online bij de bank ondergebracht, via de volledig geautomatiseerde Vermogensopbouwrekening (beheer) en de Hof Hoorneman Rekening (execution only). Voor de Vermogensopbouwrekening verlopen de intake, de toewijzing van het risicoprofiel en van de beleggingsportefeuille automatisch, en daarna brengt een app de ontwikkelingen in de portefeuille overzichtelijk in beeld. ‘Maar de selectie van beleggingen blijft natuurlijk mensenwerk’, aldus Nakad. 

Ambachtelijk vermogensbeheer

Sinds de zomer van 2018 voert Najib Nakad samen met collega’s Jaco Aardoom en Adriaan Wijt het dagelijkse bestuur over de bank. De naamgevers van Hof Hoorneman - Piet Hoorneman en Fried van ’t Hof – traden toen terug, al bleven zij wel aandeelhouder. Eigen beleggingsfondsen bood de bank altijd al aan. Maar met de komst tien jaar geleden van Jaco Aardoom, voorheen CEO bij Delta Lloyd Asset Management, werd het aanbod uitgebouwd tot een dekkend pakket. Twaalf zelf samengestelde fondsen zijn er nu, waaronder het Global Fund, het European Value Fund, het Emerging Markets Fund, het China Value Fund en het Phoenix Fund, dat is een high yield-fonds. Alle beleggingen voldoen aan duurzaamheidscriteria (de principes van UN Global Compact) die door onderzoeksbureau Sustainalytics worden getoetst. 

Hof Hoorneman biedt, net als de grote private banks, breed gespreide beheermandaten aan die kunnen worden aangevuld met interessante specialties. Anders dan de grootbanken belegt het beleggingsteam de beleggingsportefeuilles zelf. Geen fondsen dus van andere aanbieders, dat is al vanaf de start in 1989 kenmerkend voor de vermogensbeheerder. Nakad: ‘De oprichters vertrokken dertig jaar geleden bij Robeco omdat ze meer nadruk wilden leggen op de ambachtelijke kant van vermogensbeheer, ze wilden zelf op zoek gaan naar kansen in de markt. En zo is het hier gebleven.’ Nakad werkte vroeger zelf ook bij een grote financiële partij en dat geldt voor veel van zijn collega’s. ‘Hier ervaar je veel vrijheid, je doet met alles mee en ook als belegger heb je direct contact met klanten.’

Profijtelijke niches

Zelf beleggen en daarbij - naast een solide portefeuille met ‘de Coca-Cola’s en de Unilevers’ – voor de grotere vermogens op zoek gaan naar profijtelijke niches. Dat is wat Hof Hoorneman volgens beleggingsdirecteur Najib Nakad onderscheidt. Klanten voelen zich aangetrokken door de ondernemerszin van een kleine bank, merkt hij. ‘De meerderheid van onze klanten is zelf ondernemer. Zij herkennen zich in onze beleggingsstijl: zo goedkoop mogelijk mooie bedrijven kopen, persoonlijk bij bedrijven langsgaan en soms buiten de gebaande paden treden. Zo doen of deden zij zelf ook zaken.’

Een voorbeeld van zo’n kansrijke belegging zijn Chinese smallcaps. Een aantal van deze bedrijven is volgens Nakad te hard afgestraft voor de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Als kleinere speler is Hof Hoorneman wendbaar en kan makkelijk op zulke kansen inspringen. Gezien de beperkte verhandelbaarheid is dat voor beheerders van grote beleggingsfondsen nauwelijks haalbaar. Regelmatig reizen Nakad en zijn team af naar China, om de ondernemers persoonlijk te spreken over hun groeistrategie. Volgend jaar gaat een groep van twintig vermogende klanten mee om met eigen ogen poolshoogte te nemen. 

Voor vermogens boven de €500.000 kiest het beleggingsteam doorgaans voor individuele aandelen, maar voor het obligatiegedeelte worden ook in dit segment nu vaker de eigen beleggingsfondsen ingezet, vertelt Nakad. Dat is praktischer, gezien de hoge instapbedragen voor bedrijfsleningen. ‘Doordat je tegenwoordig vaak pas vanaf een ton kunt meedoen, zijn deze obligaties eigenlijk alleen nog voor professionele beleggers toegankelijk. Voor de bedrijven zelf is dat gunstig, omdat de regels voor informatievoorziening dan minder streng zijn.’ Wil je als vermogende particulier een beetje spreiding houden, dan is een fonds de oplossing. 

Fysieke aanwezigheid

Wie voor online vermogensbeheer kiest, kan al voor €5.000 terecht bij de Vermogensopbouwrekening van Hof Hoorneman. Om ook met deze groep een persoonlijke band op te bouwen, organiseert de vermogensbeheerder events voor alle klanten. Onlangs nog waren zij welkom in de Beurs van Berlage in Amsterdam, om daar een-op-een met het beleggingsteam van gedachten te wisselen.

Grotere klanten komen liever langs kantoor om over hun portefeuille te praten, merkt beleggingsdirecteur Nakad. Dat kan op het hoofdkantoor in Gouda zijn, of op een van de kleine kantoren in Laren, Arnhem, Den Bosch, Groningen of Maastricht. ‘Mensen die veel vermogen bij ons onderbrengen, vinden het toch fijn dat we fysiek aanwezig zijn en ze een kop koffie bij ons kunnen komen drinken.

Met ongeveer €2,2 miljard vermogen onder beheer ziet Hof Hoorneman nog genoeg ruimte om te groeien. Dat is ook nodig, want om aan de strengere toezichtregels te voldoen, moet de vermogensbeheerder blijvend investeren in systemen en mensen. Voorwaarde is wel dat het eigen karakter en de kwaliteit van de dienstverlening en de producten behouden blijven. Nakad: ‘We houden onze groei binnen de perken. Zo is het persoonlijke contact met onze klanten gewaarborgd en blijft het mogelijk om onze strategie, waarbij ook bijzondere beleggingen horen, te blijven uitvoeren.’   

 

 

 

Auteur: Connect

Connect is het branded contentplatform van IEX Media. Deze content wordt gemaakt in samenwerking met onze Connect-partners.

Meer over Connect

Recente artikelen van Connect

  1. 26 mrt Onward Medical-CEO Dave Marver geeft een business update
  2. 14 mrt IEX Gouden Stier 2023: Vijf vragen aan Meewind
  3. 28 dec IEX Gouden Stier 2023: Vijf vragen aan LYNX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links