Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Tesla, FB, MSFT en Fed

Liveblog: Tesla, FB, MSFT en Fed

Update 22:10 uur: Q4's Microsoft, Facebook en Tesla

Wall Street sluit vrijwel vlak, het dagwinstje liep er in het laatste half uur uit. Dat is dus ná de Fed-persconferentie. We gaan gauw verder met de cijfers van alweer een paar grootmachten op Wall Street: Microsoft, Facebook en ene Tesla. U weet wel. 

Ik kom zo met betere plaatjes, dit is even ruw van het front. Microsoft verslaat prima de consensus (+1,6%), maar Facebook mist de verwachting: -6,4% nu.

Kosten lopen momenteel nog harder op dan de rest van de immer double digittende ratio's van Facebook en dat is even het probleem: -6,5%. In het kort:

Hier even heel kort Microsoft, laat maar schuiven. De outlook wordt helaas pas in de conference call bekend gemaakt.

Tesla nog, wat een headlines. Recordverkopen, winstje en vooral de fantasie spat er af. Geen woord over het corona virus, maar wel fijntjes de opmerking dat er vanaf volgend jaar ook Made in Germany op Tesla's staat. De koers doet nu +6,4% en staat ruim boven $600. 

 


Update 20:00 uur: Fed onveranderd

Zoals verwacht en ingeprijsd laat de Fed de rente onveranderd op 1,50-1,75%. Om 20:30 is er de persconferentie van voorzitter Jerome Powell. Dan komen er zeker vragen over de scenario's en risico's van het corona virus en hoe het nou zit met die ingrepen op de repomarkt. 

Peak repomarkt? De Fed denkt van wel. Hier ziet u - vanaf 3 minuten -  wat Powell hier allemaal precies over zegt. 

En nog even over het virus, kijken doet u hier.

Kijk aan! Quote die we zelden mee krijgen van een centrale bankier

29 Jan - 21:17:42 [RTRS] - FED'S POWELL SAYS THE FED DOES SEE ASSET PRICES AS BEING SOMEWHAT ELEVATED

 


Update 15:00 uur: Wall Street pre-market

CNBC heeft beknopt de samenvattingen van de cijfers, hier ziet u de koersreacties van de grootste fondsen met Q4-cijfers. Ik zoek zelf nog even naar de China-outlooks van vooral McDonald's. Die van Starbucks en Apple weet u intussen: een witte vlek. Cijfers vandaag:

 • AT&T: -0,9%
 • Boeing: +2,8%
 • General Electric: +7,1%
 • McDonald's: vlak

Cijfers gisteravond: 

 • Apple: +2,0%
 • AMD: -5,4%
 • Starbucks: -0,3%
 • eBay: -3,9%

Dan houdt deze firma voor het eerst ooit een investor's day:

 • Goldman Sachs: +1,1%

 


Update 10:50 uur: Zeker een jaar, zegt Novartis

Het reusachtige Zwitserse farmaconcern Novartis (omgerekend €250 miljard waard) heeft cijfers vandaag en doet daar +1,4% op. Uiteraard kwam vandaag deze vraag langs: hoe lang duurt het voordat er een middel tegen het coronavirus is? Minimaal een jaar dus, volgens de Zwitsers.

En gelet op de prestaties van het fonds, heeft Novartis echt wel verstand van een en ander. Joeh, wat een aandeel. Hier herbelegd, logaritmisch, geïndexeerd vanaf 1-1-1973 en in euro's versus de wereldindex.


Update 10:30 uur: Vooruitblikken Unilever

Morgen zijn er cijfers van Unilever, dat een maand geleden bescheiden omzetwaarschuwde. Collega Martin heeft sombere Q4-sommetjes, tast verder ook in het duister omdat alle communicatie van voor het cornonavirus was, maar heeft toch volop vertrouwen in good old Unies.

Reuters heeft werkelijk een enorme vooruitblik en focust vooral op probleempoot voeding: hoe gaat Unilever daar ingrijpen en sneuvelen er ook merken? Het persbureau gist volop naar de beweegredenen van CEO Alan Jope, die snel kleur moet bekennen. Wat bedoelt hij met merken met purpose?

 


Update 10:00 uur: Risk-on. Beetje dan

Er is risicobereidheid op het Damrak. Veel meer valt er nu niet op te merken? Er zijn amper fondsen die echt bewegen. De AEX zelf staat ongeveer op stand ultimo 2019. Niet leuk, maar valt mee met die koerswinsten vorig jaar, dit jaar eerst VS-Iran, nu coronavirus en vrijdag - herinneert u zich die nog? - brexit.

 • Vastgoed bovenaan? Ja, vastgoed bovenaan. Geen nieuws, wellicht reactie op overreactie
 • KPN krijgt gevoelig slaag op de cijfers, de eerste van de nieuwe CEO. In het blog hieronder mijn interpretatie
 • ASML, ASMI en Besi verhapstukken resultaten Apple en AMD, ik weet niet zo gauw wie waar het meest gevoelig voor is
 • Tencent doet -0,7% in Hong Kong en dat val de Prosus-aanhang blijkbaar iets mee
 • Corbion reageert niet op de update en het advies vandaag. Geldt ook voor PostNL. Adyen heeft in Subway een nieuwe klant en staat dit jaar al op +14,5%.

Hier zijn alle adviezen van nu:

 • Adyen: naar €700 van €675 (hold) - KBC
 • Philips: naar €50 van €47 - Deutsche Bank
 • Air France-KLM: naar €12 van €12,40 - Berenberg
 • Corbion: naar €30 van €28 (hold) - KBC
 • PostNL: naar €2,75 van €3 (buy) - ING

Geklokt om 10:00 uur:

 


Update 09:45 uur: KPN, tja. KPN dus

Oef, ik heb de cijfers van KPN behoorlijk onderschat. Die zijn slechter dan ik op het eerste gezicht dacht vanochtend en de koersreactie is navenant. Voor een fonds met een bèta van 0,4 (!) is -6,5% een double digit gevoelsafstraffing. Eigenlijk zeg ik het verkeerd. Ik heb de cijfers niet zozeer onderschat, als wel...

... ze interesseren me eigenlijk niet meer. Ik kijk alleen nog maar naar het dividend. Het persbericht verraadt meteen waarom ik zo over KPN denk. Wat het bedrijf onder ondernemen verstaat en strategie uitvoeren noemt, is louter en alleen kosten besparen. Zie hier de eerste alinea van het CEO-commentaar.

Huiswerkopdracht: zoek de fantasie. Ik zie alleen wat managementlingo en strong and disciplined cost control. Stiekem vind ik dat CEO-commentaar nooit langer dan één alinea mag zijn - en dit geval komen er nog drie - maar daar hebben het verder bij de koffiemachine wel over. 

Gelukkig hebben we het dividend nog en die lage bèta. Ofwel, KPN past prima in portefeuilles met een overweging aan risicovolle ADHD-aandelen. Met die daling vandaag kunt u het aandeel zowaar voor minder dan twintig keer de winst kopen, hoewel de analistenverwachtingen wellicht zakken op deze cijfers.

Mijn waardegrafiek laat denk ik perfect het probleem zien van KPN. Die omzetdaling is zo structureel als structureel maar kan zijn. Het concern is al die jaren, waarin er zoveel veranderde en zoveel vernieuwing was, niet één keer geïnspireerd geraakt om ergens op in te zetten, of er voor te gaan.  

Nee, ook dat zie ik verkeerd. Het is niet het probleem van KPN, maar juist het zelfgekozen business model. Prima, maar ik kan er als belegger niet warm van worden en dan let ik blijkbaar niet goed op als de cijfers langskomen. Niettemin, KPN's strong and disciplined cost control mag er zijn. En dat is ook een kunst

Negatieve rentes kunnen ook. leerden we het vorige decennium. Misschien gaat ooit KPN bewijzen dat een bedrijf meer winst dan omzet kan boeken.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Het is saai voorbeurs, maar dan verzinnen we zelf wel van alles 1
 2. 23 mrt MinFin Kaag: "Belastingbetaler draait niet op voor falende banken" 27
 3. 23 mrt Chaotisch voorbeurs, maar gelukkig kunnen we de Fed de schuld geven 2

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 theo1 29 januari 2020 11:52
  KPN heeft in het verleden wel degelijk de nodige grootse en meeslepende projecten gehad. Internationale expansie tot in Indonesië, i-mode en vast nog meer. Het probleem is dat dat allemaal desastreus uitpakte met als gevolg bijna een faillissement en bijna vernederende overnames door Belgen en Mexicanen. De staat heeft KPN moeten redden door het op nationale veiligheid te gooien.

  Als reactie daarop doen ze het nu radicaal anders. Ze kiezen ervoor om de Nederlandse markt zoveel mogelijk uit te melken met zo weinig mogelijk inspanning. Eigenlijk het business model van een sigarettenfabriek. Sigarettenfabrikanten doen dat al vele jaren met succes en dat kan omdat er dikke marges op hun product zitten, de klanten verslaafd en erg merktrouw zijn en hun business maar erg weinig capex nodig heeft. Dat is bij KPN toch anders. In de telecom zijn de marges erg dun, de klanten zijn dan wel verslaafd aan telecom, maar kunnen gemakkelijk overstappen naar een andere provider en telecom is net iets te technisch om met minimale capex toe te kunnen. Er komen geregeld nieuwe communicatie-standaarden en frequentieveilingen en dat betekent investeringen waar je genoeg kapitaal voor moet hebben.

  Ik vind het in de context van telecom een kwetsbaar model. De marges zijn te dun, de benodigde investeringen te hoog, het product identiek. Je kan je als telecom provider alleen onderscheiden door marketing en service en die kosten geld. Het is onder Scheepbouwer al een keer op een haar na helemaal mis gegaan en dat kan zomaar nog een keer gebeuren. Het gevolg van die vorige keer was een aantal jaren geen dividend en een koersdaling die nog altijd niet is ingelopen. En dividend is nu juist echt de enige reden om aandelen KPN te hebben. Het aandeel heeft verder totaal geen enkele attractie.

  Ik vind KPN als pure cashcow te kwetsbaar en veel te duur. Ik zou voor KPN zeker geen hogere k/w willen betalen dan voor Shell. En eigenlijk een substantieel lagere, want Shell is in mijn ogen veel solider en ik sla het management van Shell ook veel hoger aan dan dat van KPN. Dus bij een k/w van 7 zie ik wel weer.
 2. [verwijderd] 29 januari 2020 21:29
  quote:

  Belegger81 schreef op 29 januari 2020 11:51:

  Komt er nog een update van IEX Premium over KPN? Alvast dank.
  Na 9 jaar had ik een resultaat van -60% ~ -70% op mijn eerste inleg.
  Ik had ingezet op een mogelijke overname: 3 keer ''bijna'' gelukt.
  KPN is meer een bedrijf om werk te verschaffen voor andere Nederlanders en de onkosten van al het middenmanagement.

  Recent was er een persoon die daar verandering in had kunnen brengen. Die een ''5000 euro'' voordeel zou hebben bij het verzwijgen van de verkoop van aandelen.

  KPN wordt ook veel door de overheid gebruikt, denk aan politie.

  Over het algemeen: voor de korte handel zou je het kunnen overwegen, voor de lange termijn zou ik het niet kunnen aanbevelen. ;)
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

 1. 97,950
  -2,32% -2,330
 2. ADYEN NV 17:37
  1.414,600
  -2,75% -40,000
 3. 1,540
  -3,14% -0,050
 4. Apple 23 mrt
  158,930
  +0,70% +1,100
 5. AT&T 21:03
  18,610
  +0,81% +0,150
 6. 197,530
  -0,19% -0,370
 7. Corbion 17:35
  30,600
  -0,39% -0,120
 8. 25,050
  0,00% 0,000
 9. 25,020
  0,00% -0,001
 10. 3,211
  -1,11% -0,036
 11. 271,330
  +0,63% +1,710
 12. 206,010
  +0,85% +1,730
 13. 280,570
  +1,05% +2,910
 14. 14,800
  -3,17% -0,484
 15. 1,691
  -1,69% -0,029
 16. PROSUS 17:35
  70,700
  -1,11% -0,790
 17. 98,420
  -0,71% -0,700
 18. Tesla 21:00
  190,410
  -0,94% -1,810
 19. UNILEVER PLC 17:39
  47,680
  +1,05% +0,495

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links