Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Sell-off, AF-KLM en Flow

Liveblog: Sell-off, AF-KLM en Flow

Update 15:35 uur: New York opent met kater

Het verlies mag er zijn op de Big Board, maar ook hier is van paniek of uitverkoop geen sprake. Wel liggen de rentemarkten slecht.

 


Update 15:20 uur: Nog even over SARS

Spot-on gespot dit plaatje.

 


Update 15:15 uur: Casper Sleep, u zou er wakker van liggen

Wel al actief in VK, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, maar Nederland zie ik er nog niet bijstaan. Wellicht een nieuwe concurrent voor Beter Bed (marktwaarde €58 miljoen), want het Amerikaanse Casper Sleep gaat tegen een waardering van krap $800 miljoen naar de beurs in New York. 

Dat bedrag valt wat tegen, maar het ziet er op het eerste gezicht niet uit als een opgeblazen technologiewaardering voor een bedrijf dat het echt niet is. Er is toch iets geleerd van WeWork. De omzet- en verliescijfers doen dan wel weer aan een tech denken. Wat. Een. Bleeder.

Casper's S-1 filing revealed net revenues reaching $357.9 million in 2018 from $250.9 million in 2017. Net losses also grew, hitting $92.1 million in 2018 from $73.4 million in 2017.

Welterusten denk ik dan, maar misschien iets voor u. Lekker speculatief.

Update 15:00 uur: Wuhan

Wat een beelden... Onbevattelijk. Iedereen thuis met de deuren op slot. En dit is een stad van 11 miljoen mensen.

 


Update 14:50 uur: Eindelijk Flow Traders

AEX VIX Index (volatiliteit) +37,5% op 16,2 nu, maar handelshuis Flow Traders, dat het van volatiliteit moet hebben, stijgt maar +2,3%. Foutje? Historisch gezien deed het aandeel zelden echt mee aan die pure vola-explosies op één dag, vaak op headlines. Alsof de markt even aankijkt of het zo blijft.

Verder zijn de trends hetzelfde in de volatiliteit en Flow Traders, maar de koersen kunt u zeker niet één op één over elkaar leggen. Op het eerste gezicht lijkt het zo, maar als u beter kijkt... ziet u dat ook hier weer geen gouden sleutel is te ontdekken waarmee gratis geld is te verdienen. 

 


Update 14:40 uur: Herinnert u zich nog...

Vorig jaar daalde de AEX slechts drie dagen meer dan er tot nu toe vandaag op het bord staat, -2,3%. Altijd een leuke: weet u wat er toen was? Ik denk het niet. Maar ga er maar vanuit dat ook toen de wereld verging, de beurs een beetje kennende.

 


Update 14:00 uur: Arm Air France-KLM

Het is niemand, maar dan ook niemand aan te wrijven of te verwijten in de onderneming. De risico's voor een carrier zijn nu eenmaal eindeloos. Gebeurt er iets in de wereld... juist. Begin deze maand nog bij het wapengekletter VS-Iran. En zo is er altijd wat. En zo schiet het niet op. Dit is de hele historie.

 


Update 14:00 uur: Hoe erg is het?

Met mijn collega's discussieer ik of de daling mee valt, of dat die er toch wel flink inhakt. AEX -2% mag er zijn, zeker in het licht van de laatste beursjaren. Zulke scores zijn we niet gewend, ook omhoog niet. Aan de andere kant, de index is ook wel eens harder gedaald, zonder nieuws.

Het in in ieder geval duidelijk risk-off nu en dit zijn de ergste dalers in Europa. Chippers, commodities ook niet best en zelfs pharma daalt collectief. Verder: volatiliteit +35%, rentes minus vier basispunten en goud +0,8%. 

 


Update 13:55 uur: Shanghai dicht

De opening van de beurs in Shanghai was al uitgesteld van vrijdag naar volgende week maandag, maar dit is pas echt uitstel. Een week extra! Dat gaat serieus economische groei kosten.

 


Update 13:45 uur: Wat zeggen de grafieken

Ruim -2% en de AEX zelfs even onder 600: het wordt er niet beter op. Is dit hachelijk? Dit was net na de bodem van de bear market 2002-2003. Er speelde toen echt meer dan alleen SARS, hoor. 

Idem:

Zo waren er meer en ik heb de ergste even uitgepuzzeld, de Spaanse Griep een eeuw geleden. Het is echt een keuze of u iets aan de grafieken wilt aflezen?

 


Update 10:30 uur: Corona biotechs

De collega's van Belegger.nl hebben drie uiterst speculatieve biotech-tipjes voor u:

Ik neus even bij de grafieken en of ze uiterst speculatief zijn, dat is in één oogopslag duidelijk. Bovendien zou ik er nog maar even goed over nadenken, of u niet een beetje aan de late kant ben, om nú nog... Enfin, Novavax kan er wat van:

Moderna oogt minder boom & busterig, maar veel recente koersreactie is hier weer niet te zien?

NanoViricides nog:

 


Update 09:45 uur: Schade valt mee

Bijna de helft minder reizigers dan een jaar geleden?! FT brengt in kaart hoezeer het coronavirus China ontregelt. Traditioneel gaat de halve Chinese bevolking op reis in de week van nieuwjaar. Dit jaar is thuis blijven het motto.

Marktbreed valt de schade mee? Ik denk het wel, hoewel veel individuele en dan vooral cyclische aandelen gevoelige tikken krijgen. De namen laten zich raden. Air France-KLM is de grootste daler op het Damrak. Het mag denk ik geen verrassing heten. Niet één farmaceut trouwens in heel Europa die hard stijgt.

Meest opvallende: de Duitse en Nederlandse rente dalen maar één basispunt en de VS drie. Dat valt reuze mee. Goud stijgt ook slechts 0,4%. Wel loopt de volatiliteit ruim 20% op - Flow Traders is dan ook de winnaar vandaag - maar dat noteert nog een bescheiden 14,2. Er zijn ook maar drie adviezen:

 • ArcelorMittal: naar €18,50 van €19 -Jefferies
 • ASML: naar €260 van €250 - Deutsche Bank
 • IMCD: naar buy van hold en naar €90 van €70 - Berenberg

 Geklokt om 09:45 uur:

Tot slot, gefeliciteerd Stern. Ik doe er alleen even geen grafiekje bij, want het beste moet nog komen, zal ik maar zeggen. 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 14:30 Opletten, AEX verslechtert, lagere bodem en dan kán het snel gaan 5
 2. 08:10 Het is slecht voorbeurs, maar wel om een goede reden 3
 3. 20 sep Fed live: geen kwartje, maar toch haviks 1

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. JaccoW 27 januari 2020 12:22
  Nog een Bio parel in wording. www.novacyt.com Primerdesign
  @PrimerdesignLtd
  Order today

  A kit to exclusively detect the #Coronavirus #2019-nCoV strain that is spreading through human to human transmission.

  Contact us enquiry@primerdesign.co.uk or visit ow.ly/Km2C50y3Oyj
  #WuhanCoronavirus #WHO #Respiratory #QPCR
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links