Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Coronavirus dus

Liveblog: Coronavirus dus

Update 20:30 uur: Coronavirus

Helaas toch nog een update vanavond. Frankrijk bevestigt de eerste twee coronavirus gevallen:

De koersen zijn er naar op Wall Street. Risk-off en obligaties (VS rente minus zes basispunten), goud en bitcoin winnen.

 


Update 17:00 uur: Het is januari 2020, mensen

A bull market has to climb a wall of worry. luidt het beursgezegde. 

Het is misschien wel deze bull market ten voeten uit. Zie hier CNBC. Terwijl net bekend wordt dat er in de VS een tweede geval van het coronavirus bekend is, staat onder in beeld dat de Nasdaq (zowel Nasdaq Composite als Nasdaq 100 trouwens) weer een all time high op het bord neer zet. Waarvan akte.

Oh, in tweede instantie hoor ik ook dat ze het net over die all time high hebben, als het bericht door komt. Trekje van me, ik het het geluid van CNBC altijd uit staan. Ik trek dat getetter en gekakel niet. Vinger opsteken wie het ook doet :-) 

 


Update 15:45 uur: Let op de rentes

Gisteren zakten de rentes vijf basispunten (ofwel, de obligatiekoersen stegen) toen risk-off het motto was op de beurzen en markten. Vandaag gaan aandelen weer riant de andere kant uit, maar de rentes doen niet mee aan de stijging (de rentes zouden in dat geval moeten oplopen). Ik durf zo geen risk-on te zeggen.

Oude, wijze beursmannen hebben mij namelijk altijd geleerd dat het vernuft in de markt aan de vastrentende kant zit.

Nu hoeft u van één dagje rare rentes niet te schrikken - zeker anno nu niet met al die centrale bank doping - maar de stijgende trend sinds afgelopen zomer is wel momentum aan het verliezen? Hier de dollar en euro benchmarks, de Ten Year Treasury Yield en de Duitse Bund.

De laatste data van deze week komt ook net door en die is wisselend. De Amerikaanse industrie vertraagt volgens Markit nog steeds, maar de dienstensector groeit.

Nog een item dat het laat afweten dit jaar: olie. En hoe.

 


Update 15:30 uur: "Gezocht, Unilever activisten"

Kijk, zo zien adviezen er uit in mijn Reuters nieuws feed:

24 Jan - 05:08:36 [RTRS] - UNILEVER NV UNA.AS: JEFFERIES RAISES TO BUY FROM HOLD
24 Jan - 05:09:02 [RTRS] - UNILEVER NV UNA.AS: JEFFERIES RAISES PRICE TARGET TO EUR 59 FROM EUR 53

Omdat u 's ochtends vroeg natuurlijk niet zit te wachten op dat geschreeuw in kapitalen, maak ik in mijn morning er altijd beschaafd dit van:

 • Unilever: naar buy van hold en naar €59 van €53 - Jefferies

Beschaafder of niet, één ding weet ik niet en dat is de redenatie van in dit geval Jefferies. Want meer Reuters zegt niet. AFN weet intussen meer en die verhoging is eigenlijk om de verkeerde reden. Het is zeg maar vanuit zwakte van Unilever en niet vanuit kracht.

Volgende donderdag week zijn er cijfers van Unies, maar daar is het scherpe randje vanaf door die omzetwaarschuwing eind december. Dit is de verwachte omzetgroei van een hele reeks peers en concurrenten.

Op misschien Coca-Cola na presteert iedereen teleurstellend. Grootmacht Procter & Gamble - excuses le mot - scheet gisteren ook al in eigen Pampers. Nestlé staat ook onder druk. Inderdaad zou het kunnen dat niet eens een sectorgenoot gretig naar Unilever kijkt, maar luidruchtige hedge funds en private equity.

Te meer daar er misschien bij Unilever bijvoorbeeld meer dan de som der delen valt uit te halen bij opknippen van het bedrijf. Want Unilever is zowel groot in eten en drinken als persoonlijke verzorging en schoonmaakproducten. Last but not least, dat is ze ook ook in hip, duurzaam en groen. Denk aan Vegetarische Slager.

Strikt genomen doet de onderneming het ook helemaal niet slecht, het is lekker dividendcoupons knippen. De concurrentie is alleen moordend, de lat ligt hoog en de beurs wil gewoon yield voor haar geld. Daarom is de druk groot voor de een jaar zittende CEO Alan Jope om met een goede strategie te komen. En snel graag.

Hier de waardegrafiek van Unilever sinds drie jaar geleden, toen Kraft Heinz (wat is daar van geworden?) tussen de schuifdeuren opdook. U ziet dat bij Unilever het probleem bij de omzet zit. Tja, die moeilijke, wispelturige (millennium)consument van tegenwoordig die andere behoeftes en smaken heeft...

Dat is de uitdaging voor Jope.

 


Update 14:45 uur: Ronflonflon met Vivoryon

Vivoryon is de uitschieter aan de onderkant vandaag. Het huidige patroontje in de grafiek komt bekend voor? Niet zo lang geleden ziet u er nog een en in de lange grafiek telt u er nog meer, zeker met wat fantasie. Geldt ook voor andere zeer speculatieve - even oneerbiedig - one trick pony, of éénmotorige mug biotechs.

 


Update 13:45 uur: Akzo Nobel afdeling Wuhan

Het bericht is van ANP, dat het helaas niet doorsluist naar financiële dochter AFN, waarvan u het nieuws weer bij ons op de site leest. Maakt verder niet, op BI hieronder leest u het ook. Citaat:

Verfconcern AkzoNobel houdt de situatie in Wuhan nauwgezet om de gaten. De onderneming heeft een poedercoatingfabriek in de Chinese miljoenenstad, die vanwege de uitbraak van het coronavirus hermetisch is afgesloten. Ook heeft de onderneming er een kantoor.

AkzoNobel wil ook niet zeggen hoeveel medewerkers het aan het werk heeft op de betreffende locaties. De producten die in Wuhan worden geproduceerd, zijn louter bestemd voor de lokale markt. Dus de impact van de maatregelen om het virus de kop in te drukken lijkt “relatief” beperkt.

Geluk bij een ongeluk is dat de fabriek toch al dicht ging in verband met het Chinese nieuwjaar. Toch goed om te weten dat het bedrijf in Wuhan zit, maar (vooralsnog) is er geen impact op de resultaten. Het verfaandeel beweegt ook in lijn met de AEX.

 


Update 13:30 uur: In HAL we Trust?

HAL Trust Unit, zoals het fonds officieel heet, is het Royal Dutch Shell van de Lokale Markt. Met een waarde van €12,2 miljard is ze daarvoor veel te groot, maar omdat de dagelijkse omzet en free float laag is - u mag mee beleggen met de familie Van der Vorm en verder niks meer en niks minder - noteert ze lokaal.

Even tussendoor, woensdagavond nog meldde HAL per ultimo 2019 €13,6 miljard intrinsieke waarde, ofwel op papier is er een korting of discount van zo'n 10%. Het is maar dat u het weet. De vergelijking met Olies gaat verder op, want ook HAL belegt en onderneemt strategisch en louter en alleen voor de lange termijn.

En hoe, zie hier de logaritmische, herbelegde (non-)vergelijking met de AEX sinds de start van de index in maart 1983. Laatste paar jaar is inderdaad beduidend minder, maar het kan niet altijd feest zijn.

HAL kan net als Shell ook heel goed rekenen. Dat doet ze denk ik nu ook bij scheepsbouwer IHC, waar ze volgens FD en De Tijd een (altijd aanmerkelijk) belang met baggeraars Van Oord en Deme in wil, of zelfs helemaal wil overnemen. Pikant, want HAL is zelf weer voor 40,9% eigenaar van Boskalis.

Het heet dat die drie baggeraars (u mist alleen Jan de Nul in dit rijtje) willen voorkomen dat IHC een Chinese eigenaar krijgt, een land dat al een concurrent is voor hen allemaal. De werf weet als geen ander hoe ze baggerschepen moet bouwen en al die lagelandenbaggeraars zijn er meen ik kind aan huis.

Klinkt allemaal niet onlogisch en HAL wil uiteraard haar belang in Boskalis beschermen, dat ze juist de laatste tijd heeft uitgebreid. Misschien ook wel weer mede met IHC in het achterhoofd, wie weet. In ieder geval stroomt het zoute water bij de FC van der Vorm door de aderen en denkt ze altijd ver vooruit.

Dit is ook de analyse van KBC vandaag, maar ik mis hier één puntje in. Met de verkoop van GrandVision klotst er uit mijn hoofd een miljardje of vijf de kassa in van HAL en dat geld moet ergens heen. Cash is er dus en maritiem is al een speerpunt, want HAL heeft ook 15,9% van SBM Offshore (en 48,1% van Vopak). 

Het scoort vandaag in FD en De Tijd dat ze willen voorkomen dat IHC naar China gaat, maar de Rotterdamsche Reekenmeesters denken altijd eerst aan zichzelf en gaan geen cent te veel betalen. U kan meeprofiteren als aandeelhouder en als liefhebber van beursverhalen zorgt HAL altijd weer voor fantasie.


Update 10:50: God save the Queen

Als er iets meevalt vandaag, zijn het wel de Britse inkoopmanagersindices.

Bloomberg heeft, of verzint er zo u wilt, een heel verhaal bij. Want het kan natuurlijk ook zijn dat het eiland opgelucht is dat Harry en Megan... Grapje, hoor. 

 


Update 09:45: Mooie start

De eerste schattingen inkoopmanagersindices Duitsland en Frankrijk over deze maand druppelen net binnen. Frankrijk druppelt inderdaad en Duitsland valt gelukkig mee, hoewel de industrie nog altijd ver van huis is. 

Het Damrak vindt het allemaal best en net als de andere beurzen ziet er alles er lentegroen uit. Hoe inclusief. Er is alleen geen grote gemene deler, ofwel cyclisch en financials die het beter doen dan defensief in zo'n geval. Het beweegt allemaal door elkaar heen. Even wat breder kijken: heeft China de boel onder controle?

U weet dan meteen waarom het gaat en daar duidt wellicht dit verhaal in WSJ op.

Nu even strikt Damrak. Wie heeft daar net relatief enorm veel Fugro ingeslagen? Dit gaat er normaal niet eens op de slotveiling doorheen. Ik hoor u al hardop denken: een shorter die aan lapt. Kan, maar is geen bewijs. Wel bouwt grootste shorter Marshall Wace af, maar dat fonds doet het vooralsnog geleidelijk

De opvallendste fondsen zijn nu wellicht:

 • Ahold Delhaize lift misschien mee op Carrefour (+4%), dat gisteren omzet 2019 meldde
 • Als het om het coronavirus gaat, kijkt u eerst naar Air France-KLM. Dat herstelt
 • Takeaway krijgt een tik op die vertraging, want toch wat onzekerheid
 • HAL geeft lokaal geen kik

Reuters meldt over Takeaway:

"While as a base case we expect the deal in the end to go through fully unconditional, the postponed completion of the transaction (originally expected for today) is unhelpful, in our view," JP Morgan says.

Hier de adviezen:

 • ASML: naar €325 van €275 (over weight) - InsingerGilissen
 • ING: naar €13,30 van €13 (buy) - KBC
 • Philips: naar €44,20 van €39,40 - JP Morgan
 • Unilever: naar buy van hold en naar €59 van €53 - Jefferies
 • Van Lanschot Kempen: naar €28,50 van €27,60 - Kepler Cheuvreux
 • Euronext: naar €98 van €86 - Citigroup
 • Euronext: naar €81,30 van €78,45 - Credit Suisse

Geklokt om 09:45 uur:

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 26 mei Het is vlak voorbeurs, maar gelukkig is er tech om ons over te verbazen 3
 2. 25 mei Nvidia leert Europa bitter technologielesje 3
 3. 25 mei Er is heel veel voorbeurs na sensationeel Nvidia en verdeelde Fed 2

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ffff 24 januari 2020 11:41
  Bescheiden rally.....?

  Altijd leuk om hier even langs te komen. Maar ik heb mij de laatste pakweg 6 weken nogal druk bezig gehouden met Unilever. Bleek aanvankelijk, dus 5 weken lang, toch niet zo slim.... maar vandaag Plus 2,32 procent en al mijn aankopen toch in de plus. " bescheiden rally?", tja, ik zuchtte maar eens diep van opluchting.
 2. Wolff in schaapskleren 24 januari 2020 11:46
  plus 1,6% is toch geen bescheiden rally te noemen? Is een sterk herstel na de daling van gisteren, zelfs ruim meer dan goedgemaakt. Vraag is natuurlijk wel of dit standhoudt of weer wegzakt komende uren (en dagen). Komende handelsdagen zit China dicht ivm nieuwjaar, afwachten hoe het virus zich daar ontwikkelt. Dat kan na de feestdagen de richting daar sterk bepalen.
 3. [verwijderd] 25 januari 2020 14:00
  Kom, even snel de corona virus aanjagen voor een beurs correctie, dan kunnen we weer verder met de Circle of Life.

  Wat komt na de virus ???

  Gaan wij dan op zoek naar iets anders.
  Begint beetje op te raken de ellende vd wereld.

  Denk dat IS nu weer van zich moet laten horen. Ze zijn beetje in vergeethoekje gedumpt.

  en N-Korea schijnt aantrekkelijk te zijn als verblijf, want land is hermetisch afgesloten tegen corona virus. (LOL).

 4. Charlemagne 25 januari 2020 16:06
  waarom ziet - nu al jaren - niemand dat HAL eigenlijk een erg slechte belegger is, waarvan de koers, terecht, bij alles en iedereen achterblijft...

  liefde maakt blind, zoiets? en de eeuwige dooddoener 'voor de lange termijn' is met alle olie gerelateerde fondsen een gotspe, dat gaat dus alleen maar bergafwaarts, want op de lange termijn is er geen olie meer....
 5. [verwijderd] 25 januari 2020 16:09
  quote:

  Knight V schreef op 25 januari 2020 14:00:

  Kom, even snel de corona virus aanjagen voor een beurs correctie, dan kunnen we weer verder met de Circle of Life.

  Wat komt na de virus ???

  Gaan wij dan op zoek naar iets anders.
  Begint beetje op te raken de ellende vd wereld.

  Denk dat IS nu weer van zich moet laten horen. Ze zijn beetje in vergeethoekje gedumpt.

  en N-Korea schijnt aantrekkelijk te zijn als verblijf, want land is hermetisch afgesloten tegen corona virus. (LOL).

  Die wordt wel ingevuld, maar het is iets positief, vanuit S&P bekeken dan. Daar staat immers 4000 nog te wachten op een reden dan wel verklaring, waar het voor 2800 vast wel dat virus zal zijn…
  Van nieuws item naar nieuws item, daar kun je druk mee zijn maar het is net wat je smaak is...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 30,425
  +0,16% +0,050
 2. 1,656
  +0,49% +0,008
 3. Akzo Nobel 26 mei
  72,260
  -0,06% -0,040
 4. ASML Holding 26 mei
  682,100
  +4,52% +29,500
 5. Euronext 26 mei
  63,400
  +0,40% +0,250
 6. Fugro 26 mei
  13,970
  -0,21% -0,030
 7. HAL Trust 26 mei
  123,600
  -0,32% -0,400
 8. ING Groep 26 mei
  12,136
  +1,56% +0,186
 9. 15,374
  +0,89% +0,136
 10. 19,470
  +1,78% +0,340
 11. SBM Offshore 26 mei
  13,160
  -0,30% -0,040
 12. UNILEVER PLC 26 mei
  48,005
  +0,22% +0,105
 13. 28,600
  +0,53% +0,150
 14. 14,840
  +2,34% +0,340
 15. 32,450
  +0,56% +0,180

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links