Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Netflix en IBM

Liveblog: Netflix en IBM

Update 22:10 uur: Netflix en IBM

Eerste coronavirus-geval in de VS, dat drukt de stemming, Netflix is intussen door met cijfers, verslaat de verwachtingen op alle fronten, maar daalt nu -1,3%. De teleurstelling zit 'm in de verwachting voor Q1. Over de toegenomen concurrentie voeg ik deze nog aan het rijtje toe in het plaatje:

21 Jan - 22:04:26 [RTRS] - NETFLIX INC SAYS "HAVE SEEN MORE MUTED IMPACT FROM COMPETITIVE LAUNCHES OUTSIDE THE U.S."

Hier zijn de voornaamste headlines, want het zijn er echt heel veel. Overigens zijn het natuurlijk weer whopping groeicijfers, maar de lat ligt o zo hoog. IBM is trouwens ook door en doet +4,3%, omdat winst en omzet beter uitpakken dan verwacht. Da's van heel lang geleden, meen ik.

Kijk, maar plaatje CNBC. Voor volgend kwartaal worden er dus 7,0 miljoen verwacht. Hier bij IEX tekenen we daarvoor zo bij het kruisje vermoed ik zo, maar bij Netflix werkt dat net even anders.

Screendump van Twitter van zo even een paar cijfers van het hardst gestegen S&P 500 aandeel uit het vorige decennium.

 


Update 16:00 uur: Sparen kost onze banken miljarden

ABN Amro was vorig week weer de gebeten hond met het verlagen van de spaarrente. Oordeel zelf maar in hoeverre dat terecht is. Uit een rapport van de Duitse spaar-fintech Deposit Solutions. U ziet het, €3 miljard door het putje bij vooral ING, Rabobank en ABN Amro.

Geen wonder dat de ECB voor ruim een miljard zo'n hoge toren helemaal voor zichzelf in Frankfort heeft laten bouwen. Anders had ze niet genoeg ramen gehad om het geld naar binnen te laten waaien.

De usual suspects kunt u raden. Allons enfants de la patrie! Eigenlijk is het een klein wonder dat de Franse spaarders nog niet massaal met hooivorken naar Frankfort zijn opgetrokken.

De impact op de winsten van de banken mag er zijn en dat valt het voor de Nederlandse banken nog mee ook.

 


Update 11:45 uur: "ASML-verhaal is overtrokken"

Jos Versteeg van InsingerGilissen zegt dat de ASML-EUV machines vooral goedkoper werken dan de bestaande, maar dat er exact dezelfde chips mee zijn te maken. Ergo, ze leveren een economisch en geen technologisch voordeel op voor China. 

Hier nog even alle data, plaatjes en grafieken uit mijn vooruitblik van afgelopen zondag. Bent u er klaar voor? Uur U is morgen om 07:00 uur. Hier het belang van VS en China voor ASML.

Intussen is één op hold gezette EUV-machine nog niet zo'n groot probleem voor ASML. Dit zijn de omzet- en winstverwachtingen voor woensdag van de verzamelde analisten, volgens Reuters.

Nog even een kijkje bij diezelfde analisten. Die zien hun gemiddelde koersdoel alweer op het bord staan. Ik kan helaas niet aan mijn data aflezen wie het fonds nog op sell heeft staan.

Deze grafiek is om door een ringetje te halen, behalve dan dat de waardering net zo hard oploopt als de koers, omzet-, winst- en dividendverwachting. Afgezien van even wat ruis op de lijn in 2008-2009 is het fonds niet meer zo duur geweest sinds de dotcombubbel.

 


Update 11:35 uur: AEX weigering

Rode AEX en Jumping Amsterdam dat vanochtend de gong luidde: hoe heet dat in jargon? Inderdaad, een weigering.

 


Update 10:55 uur: Niemand, maar dan ook niemand houdt meer van DB

Das war Deutsche Bank, herzlich willkommen Dino Bank!

Wacht even, Bloomberg spot niet één, maar dan ook niet één analist meer die Deutsche Bank op kopen heeft staan?

Ik duik meteen in Reuters om te zien... Inderdaad, niet één buy. U zou ze er bijna van kopen. Is eigenlijk best wel een leuke dobbel. Wie durft? 

 


Update 10:35 uur: Heinekenkater Vietnam

Is dit de reden dat Heineken zo daalt?

Dat lijkt me op het eerste gezicht een beetje overdreven. Het concern vermeldt in de rapportages geen specifiek omzetpercentage in Vietnam. De koersreactie van nu -4% is op papier alleen gerechtvaardigd als in heel Azië de verkopen met een kwart kelderen? Verkeerde bericht op het verkeerde moment dus.

 


Update 10:15 uur: Nout Wellink getuigt over DSB

Voor de liefhebbers en geïnteresseerden: oud DNB-president Nout Wellink getuigt nu onder ede voor de rechter over zijn rol en die van de bank tijdens de ondergang van DSB Bank in 2009. DFT-verslaggever Wouter van Bergen is ter plekke en tweet erover.

 


Update 10:00 uur: Jacko Strikes Again!

Subliem dit. Dit zijn gewoon twee gouden alinea's: 

De wegen van Jacko waren ook in 2019 weer onnavolgbaar. Een gouden greep als Galapagos werd afgewisseld met een zinloze actie als het kopen van Wessanen waar al een bod op lag, om ze maanden later zo goed als onveranderd weer van de hand te doen.

Van juli tot en met september kieperde Jacko ook nog eens zijn laatste gekochte aandeel direct weer uit portefeuille. Wispelturig gedrag dat je een gemiddelde privébelegger nooit zou aanraden. De beursgorilla doet het gewoon en komt er mee weg.

Ja, het gaat inderdaad over het onwaarschijnlijke beursfenomeen Jacko de Beursgorilla. Er zijn hééél weinig beleggers die vijftien van de twintig... Sta gerust paf, of klap weloverwogen achterover. Het mag. Lees, lach, huil, huiver en klik op het plaatje voor hele verhaal op - waar anders? - Beursgorilla.nl. 

Niet zo moeilijk, toch? Vraag is waarom nooit iemand op het idee is gekomen een fonds of tracker - werktitel: Wacko Jacko AEX Tsjakka Fund of ETF - in de markt te zetten. Het antwoord is simpel: dat is de goden verzoeken en dan zult u net zien dat de magie en outperformance van Jacko meteen tot het verleden behoren.

Laten we er daarom zo maar van genieten. Beter gezegd: Jacko houdt ons op de beurs, waar nederigheid en bescheidenheid schaarse goederen zijn, állemaal, maar dan ook állemaal een heerlijk relativerende spiegel voor. Met ons geleuter en gebral de hele dag.

 


Update 09:30 uur: Schrik

Op 16 april 2003 maakte de wereldgezondheidsorganisatie WHO officieel het SARS-virus bekend, het eerst ontdekte coronavirus bij mensen. Ik pak de AEX van die dag - 288, laat dat even doordringen - en dat decennium erbij. Uiteindelijk niks te zien. De index was net gedraaid na een bear market van bijna drie jaar.

Die herinner ik mij nog goed, het was slopend zo lang als die duurde. Die van 2008-2009 was meer quick & dirty. Liever geen van beide, maar als ik mag kiezen van Mr. Market, dan liever de laatste. Terug naar de waan van dag: het coronavirus moet uit de hand lopen wil het serieus schade aanrichten. Nu is het schrik.

Als er al marktimpact is. Een daling van 1% is namelijk niks bijzonders en hoort bij het meubilair van de beurs. Vergeten we wel eens in deze laagvliegendevolatiliteitsjaren. 

Gauw even bij het Damrak langs:

 • Galapagos neemt de rol van defensial van Heineken over? Ik kan niet vinden waarom de op papier risicovolle biofarmaceut stijgt en de theoretisch veilige havenbierbrouwer daalt. Ziet eruit als een up- en downgrade
 • Op zo'n dag hebt u liever geen cyclische en financiële aandelen, helemaal als in Zurich UBS -5,8% op teleurstellende jaarcijfers doet
 • Volatiliteit +10%, ofwel Flow Traders kan eindelijk weer eens ademhalen
 • Pharming gaat lekker op dat EMA-nieuws
 • De schade bij de dalers in de AMX valt mij nog mee. Vorig jaar stond er een min met een twee of een drie voor de komma bij AEX -1%

Dit zijn de adviezen vandaag. JP Morgan staat weer eens voor aap met dat ArcelorMittal-advies, maar ik kan me voorstellen dat u daar met die dikke  min op het bord even niet de humor van inziet.

 • ArcelorMittal: naar €19 van €18,50 - JP Morgan
 • Altice: naar €9,50 van €8 - Deutsche Bank
 • Fagron: naar €19,50 van €18,50 (hold) = ING
 • Marel: naar €5,10 van €5,50 - Citigroup

Geklokt om 09:30 uur:

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 07 aug Vooruitblik: hoogspanningsgrafieken, het wordt nu make or break 2
 2. 05 aug Het is uitblazen voorbeurs en zie, de winstverwachtingen zakken 1
 3. 04 aug Dertien (tech-)grafieken die u beslist vandaag nog móet zien 2

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 10,070
  +0,40% +0,040
 2. AEX 05 aug
  722,74
  -1,21% -8,84
 3. ArcelorMittal 05 aug
  23,985
  +0,80% +0,190
 4. ASML Holding 05 aug
  559,400
  -2,92% -16,800
 5. 25,480
  0,00% 0,000
 6. Fagron 05 aug
  13,960
  +0,36% +0,050
 7. Flow Traders 05 aug
  21,080
  -1,50% -0,320
 8. Galapagos 05 aug
  53,100
  +2,95% +1,520
 9. Heineken 05 aug
  93,400
  -0,57% -0,540
 10. ING Groep 05 aug
  9,461
  +1,58% +0,147
 11. 132,480
  +0,64% +0,840
 12. Netflix 05 aug
  226,780
  -1,36% -3,130

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links