Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: ASMI en snellestijgersdinsdag

Liveblog: ASMI en snellestijgersdinsdag

Update 18:50: Asjemenou ASMI

ASMI meldt nabeurs met droge ogen dat de nieuwe order-intake in Q4 op meer dan €370 miljoen uitkwam. Afhankelijk van hoe u rekent is dat 12% à dik 27% meer dan de guidance bij de Q3-cijfers. Is weer eens wat anders dan een omzet- of winstwaarschuwing, maar zó'n meevaller ziet u echt zelden voorbij komen.

All time high maar weer morgen?

Ik kijk nog even naar de SOX (Philadelphia Semiconductor Index) of daar impact te zien is. Zeker! Maar de headlines van ASMI waren al om 17:45 uur. Handelsverdrag soms? Geen idee, maar we gaan snel vandaag met veel actie. 

 


Update 16:50: En Alfen ook nog even

Het kan niet op met snelle stijgers vandaag, Alfen gaat nu ook hoe langer hoe harder. Berenberg verhoogde voorbeurs al het advies. Dat verklaart die bull run van vanmiddag niet, met weer een flinke partij omzet in één keer. Gaat hard sinds Amerika open is, roept u? Dat klopt, maar of u zo moet denken? 

 


Update 16:15: Gehaktdag bij Beyond Meat

Nog zo'n hip en hot en vooral crowded trade: geen idee wat er bij Beyond Meat aan de hand is, maar er wordt letterlijk niet op een tientje gekeken. Gisteren al +19% en nu dit. Net drie kwartier onderweg. 

 


Update 15:50: De harrrdste stijgers

Gewoon even voor de gein tussen door, omdat het kan: wie gaat er dit jaar het hardst? Tesla, bitcoin, of, inderdaad, Vivoryon (alles in dollars).

 


Update 15:00: Wat staat er in het handelsverdrag?

Poeh, raad maar waar die €200 miljard aan Chinese uitgaven in de VS neerslaan. Intussen wordt hoe langer hoe meer bekend over het handelsverdrag dat VS en China morgen sluiten. Dat is bijna exact twee jaar nadat de handelsoorlog op 24 januari 2018 begon. Dit zijn de cijfers die ik uit het stuk pluk:

 • Landbouwproducten: plus $32 miljard bovenop 2017 uitgaven 
 • Industriële producten: $80 miljard 
 • Energieproducten: $50 miljard 

 


Update 14:50: Tesla shorters de sjaak

Het staat er echt, een miljard. De shorters weten weer wat risico is... 

Traders betting against Tesla lost $1.25 billion in one day as the stock skyrocketed above $500.

In 2008 was Volkswagen even het grootste beursfonds ter wereld door een shortsqueeze in een fusie- en overnamezaak met Porsche. Hier leest u dat beursverhaal terug. Het is ironisch als Tesla ook door shortsqueeze meer waard wordt dan... VW. De stand is nu €91 miljard marktwaarde versus €85,5 miljard.

Geloof het of niet, maar pre-market staat Tesla al weer +3,5%.

 


Update 14:30: Dat was Pharming alweer

Vink, afgehandeld.

Het officiële bericht is van 14:00 uur en de koers loopt er iets van op.

 


Update 14:15: Waar blijft de euforie?

Overtrekgrafieken, wie is er niet arm van geworden? Toch geef ik u dit plaatje mee, om de huidige bull market in historisch perspectief te plaatsen. Mist inderdaad de versnelling nog, ofwel euforie en daarna de capitulatie? Wat mij betreft is de situatie nu niet te vergelijken met 2000, toen dat echt zo was.

Toen was aandelenbeleggen (achteraf gezien was het echter gewoon weer hoger-lager gokken) volkssport en het gespreksonderwerp overal. Ik werkte toen zelfs voor Monsterboard (nu van Randstad) en om me heen zag ik bij wijze van meer schermen met koersen dan die met de eigen site. Nu merk ik daar nog niets van.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de reacties onder dit bericht: behalve het gebruikelijke geklaag en gescheld, ziet u oproepen tot een bankrun (wat bij mijn weten strafbaar is) en om het geld dan maar in oude sok, goud of bitcoin te stoppen. Aandelen en obligaties staan er niet bij.

Het indexplaatje is van Isabelnet, een Amerikaanse dataleverancier. Daar kom ik ook deze tegen - ik had het bericht al op CNBC gezien, maar dat zet die schuld niet tegen BBP af. Nee, niemand wordt hier vrolijk van, maar besef dat de markten hier niet op onderuit moeten gaan. Dat heeft menigeen al veel rendement gekost.

 


Update 13:05: JPMorgan Chase

Ongeveer +2% pre-market op amper omzet: het cijferseizoen is nu echt begonnen met de jaarcijfers van de grootste bank van de VS, liefkozend Jamie Morgan Chase geheten. Citigroup en Wells Fargo doen in eerste instantie +1% en -2% op hun rapportages en Delta Airlines doet +5,8% op de jaarcijfers. 

 


Update 12:15: BlackRock wordt GreenRock

In zijn jaarlijkse brief aan alle CEO's laat BlackRock-CEO Larry Fink er geen gras over groeien, of juist wel. Voortaan houdt de grootste vermogensbeheerder ter wereld bedrijven verantwoordelijk voor groen beleid. Lees: voor- of tegenstemmen dus. Voor u als particulier komen er nieuwe groene ETF's bij. 

Voor wie liever kijkt, dan leest: hier is een interview van CNBC met Fink.

 


Update 12:00: Risk happens fast!

Perfect filmpje! Vinger opsteken wie van u wel eens naar de wc liep, koffie ging halen, praatje ging maken, broodje ging doen, of inderdaad hond ging uitlaten, terugkwam en... stoploss geraakt of gewoon helemaal geld weg.

 


Update 11:30: Vivoryon achter de rododendron

De koers stijgt harder dan dat er lezers zijn van dit bericht, zeg maar. Concreet staat er ook niet veel en al helemaal niets over (mogelijke) centjes.

Toch staan er weer double digits te juichen op het bord. En hoe. Vivoryon gaat lekker dit jaar en ach, dat de koers gisteren al bliksemde... Er is alleen sprake van opmerkelijke en zelfs verdachte bewegingen op de beurs als de koers tegen ons inloopt, nietwaar?

Cynisch, zoals ik ook ben geworden op de beurs, informeer ik al bij mijn collega's op welke koers Vivoryon weer aandelen gaat uitgeven. Weten zij ook niet. Het aandeel is gewoon niet te prijzen. Als, als, als de onderneming inderdaad een middel tegen Alzheimer vindt, is the sky the limit. Dat is de fantasie en hoop.

Lukt dat niet, dan moet er iedere keer weer reuring zijn of gemaakt worden - persberichten timen is een niet te onderschatten kunst voor biotechs - om de koers levende te houden. Dat is weer om geld te kunnen ophalen, om door te gaan met onderzoek. De lange grafiek laat dat haarfijn zien bij dit aandeel.

U ziet een langzame afkalving met iedere keer weer een piek omhoog (op een persbericht). Lucratief, maar ook risicovol voor handelaren, zenuwslopend en ook risicovol voor buy & hold-beleggers. Misschien is er een enkele keer ook beweging op cijfers, maar in de regel gaan die redelijk onopgemerkt voorbij aan biotechs.

Hoe lang gaat dit duren? Ook dat is een wild guess. Dit kan heel lang doorgaan. Pharming is even wreed als mooi voorbeeld hiervan. Het duurde bijna twintig jaar en toen ineens zat er een paar jaar geleden echt leven in het bedrijf met omzet en winst. Formeel is het hu ook een biofarmaceut. 

 


Update 10:30: Kijkje in de BlackRock-keuken

Lukas Daalder gunt ons vandaag een inkijkje in de dagelijkse conference call, of ochtendgebed, van BlackRock. Vanmiddag hoort u bij de jaarcijfers van de financiële gigant het officiële getal, maar met - gok ik - afgerond $7 biljoen aan beheerd vermogen is dit de grootste vermogensbeheerder ter wereld.

Interessant om te weten hoe de dames en heren die pas écht een zak geld beheren omgaan met de waan van de dag, toch? Bij dezen: Lukas over hoe er intern bij BlackRock over de recente VS-Iraanse crisis werd gepraat... en dit is duidelijk. Klik op het plaatje voor het verhaal (en waar het die dagen wel over ging).

Wall Street Journal had hier gisteren ook al een stuk over en misschien heb ik een handige huis-, tuin- en keukenwijsheid voor u, als er brekend geopolitiek of buitenbeurselijk nieuws is. Laatste jaren niet meer, maar ik heb echt letterlijk mezelf deze vragen hardop gesteld tijdens bijvoorbeeld destijds de Griekse crisis. 

Niet voor waanvandedaghandelaren, spreekt voor zich, maar voor iedereen die een lange(re) horizon heeft. 

 


Update 10:00: Wie haalt er koffie?

Zelfs de VS futures kleuren rood en dat zonder belangrijk bedrijfs-, -economisch of geopolitiek nieuws: het moet niet gekker worden! Ja, want Wall Street is al drie maanden niet met ruim 1% gedaald en dat gebeurt zelden. Ik wens de networks succes met een smoes verzinnen waarom beleggers bezorgd zijn.

Ik kan alleen maar constateren dat alle Europese beurzen rood kleuren, de dollar vlak ligt en de rentes een basispuntje dalen. Just another day at the stock market dus,  hoewel er vanmiddag met jaarcijfers JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup, BlackRock en VS inflatie input is. Dat garandeert nog geen beweging.

Op het Damrak springen de fondsen met nieuws - Takeaway, Vivoryon en Pharming - en adviezen er het meeste uit en beweegt de rest zo'n beetje zoals u zo ongeveer op een dag als vandaag mag verwachten. Lokaal levert uitblinker van gisteren Beter Bed een procentje in.

 • ABN Amro: naar €18,80 van €18,20 - Kepler Cheuvreux
 • Alfen: naar €26 van €24 - Berenberg
 • Randstad: naar €58 van €54 - Citigroup
 • Royal Dutch Shell: naar buy van hold en naar €33,50 van €30,50 - Berenberg
 • Royal Dutch Shell: naar 2040p van 2150p - Citigroup
 • Signify: naar €26 van €27 - Morgan Stanley

Geklokt om 10:00 uur en ik kan me niet voorstellen dat er ook maar één iemand is die dit plaatje gaat inlijsten. 

Zo gaat dat op de beurs. Als ik deze update een half uur later had gemaakt, was die héél anders geweest. U ziet de opgefleurde borden.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 26 mei Het is vlak voorbeurs, maar gelukkig is er tech om ons over te verbazen 3
 2. 25 mei Nvidia leert Europa bitter technologielesje 3
 3. 25 mei Er is heel veel voorbeurs na sensationeel Nvidia en verdeelde Fed 2

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. putter 14 januari 2020 12:09
  Het effect op geopolitieke events:
  S&P 500 Index futures dipped 1.5% and global markets swung after Iran shot several ballistic missiles at U.S.-Iraqi military bases. Markets recovered their losses overnight on news that there were no American casualties, but tensions remain high in the Middle East.

  As concerns over the Iran conflict continue to build, we’ve received many questions asking what this could mean for the market outlook. We discussed our initial thoughts regarding the conflict in our January 6 blog, but we believe it is important for investors to remember that there have been many times historically when stocks stood strong in times of conflict. In fact, the best ever annual Dow Jones Industrial Average gain was in 1915 during World War I.

  “No doubt worries over Iran have investors on edge,” explained LPL Financial Senior Market Strategist Ryan Detrick. “Stocks could be volatile for a while, but the impact to stocks from geopolitical events historically has tended to be short-lived.”

  As our LPL Chart of the Day shows, the S&P 500 fell 5% on average in 20 major geopolitical events dating back to the attack on Pearl Harbor in 1941. However, the S&P 500 recovered those losses in fewer than 50 calendar days on average.

  A special thanks to Sam Stovall of CFRA for sharing the data below with LPL Research.

  Geo-Political-Events-And-Stock-Market-Reactions

  IMPORTANT DISCLOSURES

  The opinions voiced in this material are for general information only and are not intended to provide specific advice or recommendations for any individual security. To determine which investment(s) may be appropriate for you, consult your financial advisor prior to investing. The economic forecasts set forth in this material may not develop as predicted.

  All indexes are unmanaged and cannot be invested into directly. Unmanaged index returns do not reflect fees, expenses, or sales charges. Index performance is not indicative of the performance of any investment. All performance referenced is historical and is no guarantee of future results.

  Investing involves risks including possible loss of principal. No investment strategy or risk management technique can guarantee return or eliminate risk in all market environments.

  This Research material was prepared by LPL Financial, LLC.

  Securities and advisory services offered through LPL Financial (LPL), a registered investment advisor and broker-dealer (Member FINRA/SIPC). Insurance products are offered through LPL or its licensed affiliates. To the extent you are receiving investment advice from a separately registered investment advisor, please note that LPL is not an affiliate of and makes no representation with respect to such entity.

  If your advisor is located at a bank or credit union, please note that the bank/credit union is not registered as a broker-dealer or investment advisor. Registered representatives of LPL may also be employees of the bank/credit union. These products and services are being offered through LPL or its affiliates, which are separate entities from, and not affiliates of, the bank/credit union. Securities and insurance offered through LPL or its affiliates are:

  icance of this action. Iran likely will retaliate, possibly with attacks on American military personnel overseas.

  We cannot dismiss the risk that the situation may escalate further into a broader conflict. However, from a markets perspective, we want to be careful not to overstate the potential impact. History shows that stocks have largely shrugged off past geopolitical conflicts. We looked at significant geopolitical events dating back to 1990 and found that the Dow Jones Industrials Average has fallen an average of only 2% during 16 major geopolitical events, including the Gulf War, Iraq War, and 9/11. Over the subsequent 3 and 6 months, the Dow rose 88% of the time, with average gains of 5% and 7.9%, respectively.

  A review of 20 major geopolitical events dating all the way back to World War II showed stocks had fully recovered losses within an average of 47 trading days after an average maximum drawdown of 5%, according to a CFRA study.

  “As serious as this escalation is, previous experiences have indicated it may be unlikely to have a material impact on U.S. economic fundamentals or corporate profits,” said LPL Financial Chief Investment Strategist John Lynch. “We would not be sellers of stocks into weakness related to this event, given stocks have weathered heightened geopolitical tensions in the past.”

  Oil prices have jumped on the Iran headlines due to the significant production at risk in the region. We do not expect oil to climb significantly from current levels based on the muted reaction to the Saudi production disruption in September 2019 and significant U.S. shale resources. However, energy markets bear watching given the potential impact of higher energy costs on consumer and business spending.

  While heightened geopolitical uncertainty can be unsettling for investors, we will continue to focus on the fundamentals supporting gross domestic product, inflation, employment, interest rates, and corporate profits when making investment decisions.
 2. forum rang 7 ffff 14 januari 2020 12:20
  Risk happens… Russian market....

  Wat het Twitterfilmpje te vertellen heeft, weet ik niet en zal ik ook wel nooit te weten komen. De waarschuwing die erbij geplaatst werd dat wanneer je het filmpje bekijkt je toestemming geeft aan Twitter om werkelijk alles van je te volgen, stond en staat mij heel erg tegen. Dan maar geen filmpje van Twitter !

  Over de Russian Market des te meer te zeggen. In afgelopen jaar 2019 een geweldige performance van meer dan dertig procent en als kers op de taart de Rubel die ook meer dan tien procent steeg. Kortom, die Russian market deed het in 2019 fantastisch, ondanks al die negatieve commentaren altijd op Putin.

  Nog een aardige: Ga naar Gazprom website en tik daar even dividenden aan... NU nog de Russen zo ver zien te krijgen dat ze die dividenden NIET via de USA uit betalen maar rechtsstreeks. Daarover in contact met Gazprom. Ben heel benieuwd wat ik als antwoord ga krijgen.
 3. forum rang 8 Lepre Chaun 14 januari 2020 12:40
  Nederland importeert meer goederen dan ooit uit China. De meeste producten worden gekocht door bedrijven die ze meteen weer doorverkopen aan het buitenland. Zo'n 13 procent is voor ons eigen gebruik.

  Zo'n 9 procent van al onze geïmporteerde producten komt uit China, blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek

  Totaal importeerden we voor 39,2 miljard euro aan goederen uit China. De meeste van deze producten komen niet bij Nederlandse consumenten terecht: 67 procent van alle Chinese import verkopen we meteen door aan het buitenland.

  Zo'n 20 procent zijn input voor de productie van goederen of diensten door Nederlandse bedrijven

  Vooral de industrie haalt goederen uit China voor verdere verwerking. In 2018 importeerden industriële bedrijven voor 4,2 miljard euro aan goederen uit China, dat is 55 procent van de totale intermediaire invoer uit China.

  Relatief gezien importeerde de IT- en informatiedienstverlening het meest uit China. Een derde van de totale import van deze bedrijfstak kwam uit China. Dit zijn vooral computers en computeronderdelen. Verder haalt de telecomsector zo'
  En 19 procent van zijn telefoons en telefoononderdelen uit China.

  Ook de bouw haalt veel halffabricaten uit China. Bouwbedrijven importeerden in 2018 meer dan 1 miljard euro aan verlichtingstoestellen, transformators, computers en ledlampen uit China.

  We kochten voor 5,2 miljard euro aan producten uit China voor eigen gebruik. Denk aan consumptiegoederen zoals speelgoed, of aan kapitaalgoederen zoals machines. Dat is 13 procent van de totale import uit China.

  En dan hebben we het nog niet over al die bakkies nasi en bami .
  Wat mogen we blij zijn met de deal op naar de 700
 4. forum rang 4 efreddy 14 januari 2020 23:57
  Het is inderdaad strafbaar wanneer je oproept aan iedereen om eigen spaarrekeningen leeg te halen,ondertussen proberen banken je wel wijs te maken dat zelfs 0% rente nog te hoog is,men je in feite intrest zou moeten aanrekenen en ze je dus nog een plezier doen wanneer je het geld daar laat staan.
  Is dat dan zelf geen verdoken oproep van de banken om spaarrekeningen leeg te halen en dus strafbaar?
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 14,460
  -0,21% -0,030
 2. Alfen N.V. 26 mei
  65,300
  -2,51% -1,680
 3. 405,800
  +6,51% +24,800
 4. Beyond Meat 26 mei
  10,350
  -4,70% -0,510
 5. 24,910
  +0,40% +0,100
 6. 1,179
  +1,55% +0,018
 7. RANDSTAD NV 26 mei
  46,950
  -0,15% -0,070
 8. SHELL PLC 26 mei
  27,375
  +0,77% +0,210
 9. SIGNIFY NV 26 mei
  25,030
  +0,93% +0,230
 10. Tesla 26 mei
  193,170
  +4,72% +8,700
 11. 14,840
  +2,34% +0,340

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links