Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: AMG, ASR, Tom2, ASML en Avantium!

Liveblog: AMG, ASR, Tom2, ASML en Avantium!

Update 16:05 uur: ASR en TomTom

Ah, vandaar die stijging van ASR. Ik keek al vreemd op dat het aandeel ogenschijnlijk tegen een koersdoelverlaging van Credit Suisse inhandelde. ABN Amro is enthousiast. Screendump van onze zustersite Beurs.nl. Nog eentje: de bank verhoogt ook TomTom naar €12,50 van €12. Is die stijging ook verklaard. 

 


Update 15:30 uur: Avantium II

Bij Avantium gaan nu alle remmen los. Opgelet, dit is niet voor iedereen. Als u deze opmerking niet begrijpt, dan hoort u daar zeker ook bij.

 


Update 15:10 uur: Via Varta naar Livent en AMG

Collega Martin let goed op. Dat Varta -20% staat op een Chinees spionageverhaal zal u als gemiddelde IEX lezer denk ik de spreekwoordelijke Bratwurst wezen...

.., maar deze alinea in het stuk over lithium denk ik niet, de hier aanwezige AMG-goegemeente kennende. Lithium dus. Citaat:

Some stock traders also linked Varta’s share price collapse to lithium producer Livent (LTHM.N) cutting its earnings outlook on Tuesday due to a downturn in prices of the battery metal.

Livent doet nu -12% pre-market VS. 

 


Update 14:45 uur: Jaarcijferseizoenmisser

Dow Jones fonds Walgreens Boots Alliance start al het jaarcijferseizoen 2020. Formeel zijn het kwartaalcijfers, maar daar worden ze niet beter van. Niet best zoals u ziet en de koers doet nu pre-market -5,3%. Onder andere apotheekbusiness en daarom kijk im met een half oog naar Fagron. Geen centje pijn daar.

 


Update 13:45 uur: Advies, advies en nog eens advies

Nu ook ASR (geen tikkfout, het is een verlaging van CS) en Galapagos, het gaat maar door met adviezen vandaag. Versch bijgewerkt, hier de hele waslijst. 

 • ArcelorMittal: naar €19 van €17 - Deutsche Bank
 • ASML: naar €310 van €278 (buy) - Goldman Sachs
 • ASR: naar €37 van €40 - Credit Suisse
 • Galapagos: naar €175 van €158 (sector perform) - RBC
 • KPN: naar €3,80 van €4 - JP Morgan
 • Randstad: naar €53 van €43 - UBS
 • Altice: naar €6,0 van €6,60 - JP Morgan
 • Aperam: naar €33 van €32 - Deutsche Bank
 • Boskalis: op favorietenlijst  - Berenberg
 • Signify: naar buy van hold en naar €34 van €26,50 - Bank of America
 • Signify: naar €32 van €30 - JP Morgan
 • Kendrion: naar buy van hold en €25 van €23 - ING

 


Update 13:20 uur: Vraag van de dag

Voor de liefhebbers. Het antwoord vindt u onderaan het liveblog (Niels Koerts).

 


Update 12:45 uur: Opmars goud

Goud (+0,2%) is bezig met een aardige opmars. De grootste ETF op goud is sinds de low van december 2015 met maar liefst 47% gestegen. Toch moet goud nog een rit van 20% maken om een nieuwe all time high aan te tikken. 

Sowieso is een ETF op goud een goed alternatief voor het fysieke goud. Niet alleen bespaart u de opslagkosten, maar u kunt ook voor een aanzienlijk lager bedrag positie nemen. Gisteren is deze ETF gesloten op $147,97. De lopende kosten bedragen 0,4% (Niels Koerts).

(Disclaimer: Niels Koerts heeft geen positie in goud)

 


Update 12:20 uur: Futures VS in het groen

De paniek die vannacht op de financiële markten ontstond door de vergeldingsactie van Iran lijkt voorbij. De Futures op Wall Street daalden even 1,5%, maar inmiddels staan er al voorzichtig groene cijfers op het bord.

Waarschijnlijk heeft dit te maken met de milde reactie van president Donald Trump. Uit de onderstaande tweet mogen we wellicht concluderen dat hij het conflict niet verder uit de klauwen wil laten lopen. Maar goed, als de beste man met zijn verkeerde been uit bed stapt, weet u het natuurlijk maar nooit (Niels Koerts).

 


Update 12:10 uur: Winkelvastgoed door het putje

Het gaat nu wel erg hard omlaag met de winkelvastgoedaandelen. Zowel Unibail Rodamco (-2,4%), Eurocommercial Properties (-2,0%) als Wereldhave (-2,9%) krijgen een flink pak rammel. Waarschijnlijk is dit deels het gevolg van het faillissement van Didi.

Dit is een pijnlijk voorbeeld waaruit blijkt dat mensen de winkelstraat steeds minder weten te vinden. Hetzelfde bleek gisteren uit cijfers van onderzoeksbureau RMC. Zij melden dat de drukte in de Nederlandse winkelstraten afgelopen jaar met 1,7% is gedaald.

De koersdaling van Unibail Rodamco zorgt ervoor dat het aandeel onder een belangrijk steunniveau is gezakt. Hierdoor verslechtert het technisch beeld (Niels Koerts).

 


Update 11:00 uur: Avantium

Liefst +12%, Avantium reageert goed op het bericht dat ze eindelijk een FDCA fabriek gaat bouwen. Ik wil het feest niet bederven, maar ik vind het opvallend, dat in een tijd waarin het investeringsgeld over de plinten klotst en bestemmingen zoeken, het eigenlijk de provincie Groningen is die de portemonnee trekt. ANP:

De financiering bedraagt 30 miljoen euro, bedoeld voor de periode totdat de fabriek is afgebouwd in 2023. De overeenkomst is onder andere gesloten met de provincie Groningen, Groningen Seaports en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland.

De Delfzijlse faciliteit wordt de eerste fabriek van Avantium die op commerciële schaal zal produceren. De vestiging krijgt een capaciteit om jaarlijks 5000 ton FDCA te maken. De aanvankelijke plannen voor de fabriek waren veel grootschaliger.

In een samenwerkingsverband met de Duitse chemiereus BASF zou Avantium een fabriek bouwen voor zeker 25.000 ton. Die plannen gingen niet door nadat BASF zich uit het project had teruggetrokken.

Omdat het feest is trek ik de grafiek niet verder terug, maar de koers weerspiegelt de steeds naar beneden gestelde verwachtingen. Succes in Delfzijl Avantium en verbaas ons.

 


Update 10:00 uur: Alfen

Is het de Tesla hype dat Alfen zo goed ligt? Het bedrijf doet onder meer in laadpalen, vandaar. Ik zou het anders niet weten. De koerswinst mag er zijn. Wat heet, het aandeel gaat spijkerhard. Let wel, er zijn geen headlines of persberichten.

Nog een keer let wel: het is een klein aandeel waar normaal niet zo veel omzet in is. Als dan een grote(re) partij of iemand met diepe zakken ze wil hebben, kan het hard gaan. De omzet- en (vooral) winstverwachting zien er goed uit, zoals het een groeiaandeel betaamt. De koers gaat nog harder, waardoor de waardering oploopt.

Oh wacht, is dit het? Alfen staat op de favorietenlijst van KBC.  

 


Update 09:45: Toch een rustige opening...?

Verrassing van de dag? De Stoxx Europe Aerospace & Defense Index... daalt. En tot en met de Duitse kanonnen van Rheinmetall zit hier toch echt alles en iedereen in.

De volatiliteit, olie, goud en bitcoin lopen op - vooral de laatste - maar als ik niet beter wist, zou ik niet zeggen dat de geopolitieke en zelfs militaire rapen gaar zijn in deze grote, boze wereld. Aandelen dalen, maar dat doen ze wel vaker. Op de obligatiemarkt is zelfs bijna niks te doen. Alle de VS rente daalt drie basispunten.

Op het Damrak is niet veel te zien. Wel verbaast het me dat Unilever slecht ligt - ik zie geen nieuws - en vastgoed. Zijn dat die winkelfaillissementen...? Verder spot ik weinig grote gemene delers. Boskalis is favoriet bij Berenberg, Alfen gaat hard op aardige, maar geen bijzondere omzet en het TomTom nieuws was gisteren toch al?

Verder de adviezen van nu. 

 • ArcelorMittal: naar €19 van €17 - Deutsche Bank
 • ASML: naar €310 van €278 (buy) - Goldman Sachs
 • KPN: naar €3,80 van €4 - JP Morgan
 • Randstad: naar €53 van €43 - UBS
 • Altice: naar €6,0 van €6,60 - JP Morgan
 • Aperam: naar €33 van €32 - Deutsche Bank
 • Signify: naar buy van hold en naar €34 van €26,50 - Bank of America
 • Signify: naar €32 van €30 - JP Morgan
 • Kendrion: naar buy van hold en €25 van €23 - ING

Geklokt om 09:45 uur:

 


Update 09:30 uur: Geen paniek

Langer dan 1917 gaat mijn Dow Jones plaatje (logaritmisch) niet terug. Formeel is de index anno 1896 en wordt sinds 1885 bijgehouden. Als u het te kwaad hebt vandaag met het wapengekletter mag u alle oorlogen, geweld, incidenten, dreigingen, politieke ellende intekenen die u kan verzinnen. U komt ruimte tekort.

En toch lijken aandelen zich door de jaren heen per saldo nergens iets van aan te trekken. Zeker op korte termijn - en dat varieert van waan van de dag tot zelfs jarenlang - kan van alles en nog wat impact op de koersen hebben, Ook geweld. Uiteindelijk is er maar een drijvende kracht achter de koersen: de winsten.

Risico- en winstdeling, daar zijn aandelen ooit ook voor ontstaan.

Googelt u maar op Dow Jones 1789, dit is een bekende grafiek met heel veel interpretaties. Inderdaad, dit is de tot de Amerikaanse onafhankelijkheid terug gerekende Dow Jones. Er staat veel ellende bij. En uiteindelijk ging alles over.

Wat denkt u? U ziet het ook, opvallend is natuurlijk dat de index twee levens kent: voor en na 1929 en de daaropvolgende Groter Depressie. Tot die tijd was de index veel volatieler dan sinds WOII. Ik denk dat het komt door de opkomst van massaal en vooral institutioneel beleggen en actieve regeringen central banken. 

Daarvoor was het echt laissez faire en God met ons allen. Voor de happy few dan die geld had om te beleggen. En daar heel snel vanaf kon raken. U ziet het. Brrr! 

Antwoord vraag van de dag

 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 11 aug Druk, groen en heet voorbeurs, want Nasdaq 100 weer in bull market 9
 2. 10 aug Slotcall: echt waar, een heuse inflatierally 3
 3. 10 aug Wel of geen Twitter, Musk heeft nu helft belang 'duur' Tesla verkocht 5

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 efreddy 8 januari 2020 12:46
  Er zijn verschillende drijvende krachten voor beurzen.

  Winsten,psychologie,liquiditeit en rendement zijn er enkele van.
  Het is dus perfect mogelijk dat hogere winsten lagere koersen betekent of andersom lagere winsten hogere koersen maar dit zal wel maar enkel het geval zijn bij een grotere aandacht voor de andere drijvende krachten of het corrigeren ervan.

  Psychologie speelt ook een rol bij andere markten,het geeft bvb een verklaring waarom de knappe koppen van de centrale bank van Engeland in 1999 goud verkopen op de laagste koers en enkel nog idioten kopen,je moet het dan wel willen zien.
  Dit is het voordeel van idioot te zijn.
 2. forum rang 4 efreddy 8 januari 2020 16:02
  quote:

  luuk4 schreef op 8 januari 2020 13:46:

  Nou ik had na gister heel wat meer verwacht van Goud en olie .Ik ga vaker contrair beleggen
  Doe ik al veel langer maar let wel op contrair beleggen is niet zomaar voortdurend het omgekeerde doen.

  De beste resultaten bij contrair beleggen behaal je wanneer iedereen je zonder enige twijfel volledig gek verklaard zoals call opties kopen de dag voor golfoorlog 1 uitbreekt terwijl iedereen weet dat de golfoorlog er zit aan te komen en ze nog snel zelf alles trachten te dumpen en nog wat short gaan of goud kopen op het ogenblik dat zelfs de centrale banken het echt niet meer zien zitten en panikeren.
  Gek zijn is gezond zong Stef Bos.
 3. forum rang 4 efreddy 8 januari 2020 17:03
  quote:

  Optiebelegger schreef op 8 januari 2020 16:11:


  Heb je niets over TOMTOM te melden ????????
  Ik zie dat TOMTOM boven de 10 € noteert.

  TSLA blijft het ook goed doen nu boven 473 $,was blijkbaar toch nog niet zo een slecht idee om de bear call spread jan 500-510 eind vorig jaar met lichte winst te sluiten.
 4. forum rang 5 Erny 8 januari 2020 17:53
  quote:

  alexnr75 schreef op 8 januari 2020 16:39:

  Dus omdat er in een artikel geschreven staat dat een aantal handelaren de koersdaling van Varta mede verbinden met de koersdaling van een lithium producent genaamd Livent, trekken jullie de conclusie dat dit voor AMG ook gevolgen kan hebben?
  Schiet mij maar lek :)
  Het gaat niet om de koersdaling van Livent op zich, maar om de aanleiding = daling van de lithiumprijs, waar AMG dus deels van afhankelijk van is. Hieraan valt dus geen droog brood meer te verdienen, dus AMG zou morgen best ook wel eens fors kunnen kelderen. Door deze kwetsbaarheid is AMG dan ook het meest geshorte fonds (op Fugro na).
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 29,140
  0,00% 0,000
 2. Alfen N.V. 11 aug
  115,400
  0,00% 0,000
 3. Aperam 11 aug
  31,170
  0,00% 0,000
 4. ArcelorMittal 11 aug
  24,835
  0,00% 0,000
 5. ASML Holding 11 aug
  548,800
  0,00% 0,000
 6. ASR Nederland 11 aug
  41,630
  0,00% 0,000
 7. Avantium 11 aug
  3,310
  0,00% 0,000
 8. 32,460
  0,00% 0,000
 9. 22,800
  0,00% 0,000
 10. Galapagos 11 aug
  52,980
  0,00% 0,000
 11. Kendrion 11 aug
  15,500
  0,00% 0,000
 12. RANDSTAD NV 11 aug
  49,300
  0,00% 0,000
 13. SIGNIFY NV 11 aug
  31,320
  0,00% 0,000
 14. TomTom 11 aug
  8,910
  0,00% 0,000
 15. 59,770
  0,00% 0,000
 16. 40,070
  +0,43% +0,170
 17. Wereldhave 11 aug
  15,290
  0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links