Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vaarwel Paul Volcker

Vaarwel Paul Volcker

Paul Volcker is het meest bekend omdat hij als voorzitter van de Fed tussen 1979 en 1987 de torenhoge inflatie in de VS omlaag kreeg. Daarvoor moest hij de rente verhogen van 10 naar 20%!

Niet verrassend dat hij daarmee geen vrienden maakte. Zijn beleid stortte de VS in een recessie en veel Amerikanen verloren hun baan. Een van hen slaagde er zelfs bijna in hem aan te vallen; die werd op het laatste moment overmeesterd door de bewaking van de Fed.

Volksvertegenwoordigers van beide politieke partijen vielen Volcker regelmatig verbaal aan. Dat geeft eigenlijk meteen aan hoe goed hij is geweest. Hoe onafhankelijk hij te werk ging. Als centrale bankier moet je je afvragen of je je werk goed doet als politici lovend over je zijn. 

Boze burgers

Tijdens zijn Fed-periode kwam Volcker nooit in de buurt van de popsterstatus die zijn opvolger, Alan Greenspan, wel genoot onder politici. Volcker was de belichaming van het concept van de onafhankelijke centrale bankier.

De boomlange Volcker – hij mat ruim twee meter – liet zich niet onder druk zetten door de politiek of uit het veld slaan door boze burgers, omdat hij nooit de middellange termijn uit het oog verloor. Hij wist dat pijn op korte termijn nodig was om het fundament te leggen voor een lange periode van voorspoed.

Zoals zo vaak, had hij het bij het rechte eind. Dat de rest van de VS daar pas later achter zou komen, nam hij voor lief. Hij vertelde me ooit één keer echt bang te zijn geweest.

Redder van de dollar

Samen met vrienden was hij op weg naar een verlaten deel van de VS waar het goed vliegvissen was, Volckers hobby. Onderweg stopten ze in een diner om een hapje te eten. Iets verderop zaten enkele ruige kerels en een ervan keek steeds weer grimmig zijn kant op, aldus Volcker.

Hij wilde zo snel mogelijk weg – er waren geen agenten van de geheime dienst mee –  maar toen stond de dreigend kijkende man op en liep naar zijn tafel. "Hij haalde een bankbiljet uit zijn zak en vroeg mij om een handtekening" zei Volcker lachend. De enige reden dat de dollar nog iets voorstelde, was dankzij Volckers beleid, zei de man.

Volcker is veruit de beste centrale bankier ter wereld geweest. Niet omdat hij zich kon verplaatsen in de gewone Amerikaan, maar omdat hij altijd een gewone man is gebleven. Voor hem geen dure auto’s, zeker niet. Als Fed-baas woonde hij in een veredelde studentenflat, waar hij in plaats van stoelen kratten had.

Met de metro

De sigaren die hij heel lang rookte – Volckers optredens in het Amerikaanse parlement waren vaak letterlijk niet te zien door de enorme rookwolk om hem heen – waren de goedkoopst verkrijgbare.

En op allerlei feesten waar hij voor uitgenodigd werd als Fed-voorzitter, kwam het vaak voor dat hij de aanwezigen vroeg waar het dichtstbijzijnde metrostation te vinden was. Het was geen grap, Volcker vond het onzin dat zijn chauffeur op hem moest wachten.

Dat alles staat in schril contrast met de centrale bankiers die na hem kwamen. Veel later, toen zijn opvolger Greenspan de Fed bestierde, zou die in het Amerikaanse parlement het voorstel krijgen eerst gewone Amerikanen te ontmoeten voordat hij besloot wat voor beleid hij zou voeren.

Meest waardevol

Volcker was niet alleen ongevoelig voor luxe en geld en begaan met de Amerikanen, hij was ook eerlijk. Toen president Jimmy Carter hem uitnodigde op sollicitatiegesprek voor de baan van voorzitter van de bank, zei Volcker tegen hem dat hij moest weten dat als hij de baan zou krijgen, hij de rente fors zou verhogen.

“Ik dacht: dat was het, ik krijg de baan niet,” zei hij later. De nood in de VS was hoog en Carter wist dat alleen Volcker redding kon brengen.

Het meest waardevolle dat ik als econoom heb kunnen doen tot nu toe, is regelmatig met Volcker spreken. Gewoon twee economen onder elkaar, in alle openheid, ontwikkelingen doornemen en zorgen delen. Ik sprak hem voor het eerst in het voorjaar van 2008. Ik werkte toen als redacteur macro-economie bij het zakenblad FEM Business en stuurde Volcker een mail met de vraag of ik hem mocht interviewen.

Wachten op Volcker

De kans dat ik de Staatsloterij zou winnen leek me groter dan dat ik een antwoord van hem zou krijgen, laat staan een uitnodiging om langs te komen. Tot mijn grote verbazing kwam er een mailtje van Anke, zijn secretaresse: Volcker vind het prima, kom maar.

Ik had vijftien minuten tijd gekregen, maar dat mocht de pret niet drukken. Behoorlijk gespannen en zenuwachtig liep ik het Rockefeller Center in New York binnen en stapte in de lift naar Volckers kantoor. Anke wachtte me op met de mededeling dat het iets later zou worden.

Daar gaan mijn vijftien minuten, dacht ik toen. Hoe leg ik dat uit aan mijn baas? Terwijl ik aan het wachten was, vroeg zij me wat ik nog meer ging doen in New York. Babykleding kopen, flapte ik eruit, nog steeds bezorgd dat ik zo dicht bij dé monetaire legende was gekomen zonder hem te kunnen spreken.

Inflatiegevaar

Ik zei babykleding kopen omdat twee maanden daarvoor mijn zoontje was geboren en in de week dat ik in New York was, kreeg je voor één euro 1,59 dollar, de hoogste koers die het muntpaar ooit bereikt heeft. Winkelen in de VS was dus wel erg aantrekkelijk.

Of ik een foto van mijn zoontje had, vroeg ze. Natuurlijk, zei ik, trots als een pauw. De zenuwen ebden weg terwijl ik met Anke sprak. Ineens ging de deur van Volckers kantoor open en daar kwam de reusachtige man zelf naar buiten.

Mijn uitvoerige mail met daarin onder meer dat ik uit voormalig Joegoslavië kwam, bleek zijn aandacht te hebben getrokken. Hij begreep mijn belangstelling voor de gevaren van hoge inflatie.

Contact houden

Na vijf minuten kwamen we erachter dat Volcker ooit in Joegoslavië was gaan vliegvissen, niet ver van mijn geboorteplaats. Ik weet niet of dat het is geweest of ook het feit dat wij allebei, niet bijzonder succesvol overigens, basketballers waren, maar we bleven ruim een uur praten.

Anke kwam tweemaal binnen om hem te attenderen op zijn volgende afspraak, maar die mensen moesten maar even wachten, zei hij steeds. We spraken over serieuze zaken, maar er werd ook heel wat afgelachen.

Sindsdien maakte hij elk jaar ruimte in zijn agenda voor een gesprek, vaker zonder dan met een opnamerecorder. We bleven contact houden, zoals als de stad weer eens met een hevige sneeuwstorm te maken had.

Laatste keer

Ik mailde dan met de vraag of het goed ging met mijn twee favoriete New Yorkers, waarop Anke, inmiddels Volckers vrouw, antwoordde dat het prima ging, gevolgd door de vraag hoe het met de kids was.

De laatste keer dat ik Volcker sprak, was eind oktober 2018. In plaats van zoals gebruikelijk elkaar te ontmoeten op zijn kantoor, spraken we elkaar in zijn appartement in de Upper East Side.

Volcker was al enige tijd behoorlijk ziek en zijn secretaresse veegde zijn agenda week in week uit leeg. Hij was te zwak. Onze afspraak wilde hij niet afzeggen. Voordat ik naar New York zou afreizen, liet ik hem weten hem kort over een specifiek onderwerp te willen spreken, een onderwerp waarover ik een boek wilde schrijven. 

Boek schrijven

"I have read your note on your planned project. I’d be glad to see you here when convenient, subject to memory lapses and age," schreef Volcker terug. Anke leidde me naar Volckers werkkamer, waar hij op een bed lag.

Heel lang konden we die keer niet praten. Hij was er was duidelijk te zwak voor. Toen ik wegging, schudden we elkaar de hand. “Word snel beter, we moeten elkaar volgend jaar weer zien natuurlijk,” zei ik tegen hem.

Ik had al het vermoeden dat dit de laatste keer zou zijn. Toen ik uit zijn werkkamer stapte en in de hal gedag zei tegen Anke, hoorde ik Volcker me nog naroepen: “You write a good book!”

Rest in peace

Ik draaide me om en zag hem lachen. Ik hoop dat het boek dat volgend jaar uitkomt, zal voldoen aan zijn verzoek. Die laatste woorden van hem aan mij zijn ook de laatste woorden van het introductiehoofdstuk dat mijn uitgever afgelopen weekeinde ontving.

Op 8 december 2019 overleed de beste centrale bankier die de wereld ooit heeft gehad en een man die ik heel graag sprak. Ik zal hem missen en met mij vele anderen. Rest in peace, big guy. Paul Volcker is 92 jaar geworden.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edin Mujagic

Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/...

Meer over Edin Mujagic

Recente artikelen van Edin Mujagic

  1. 03 apr De Fed heeft drie keuzes: 'Ik neig naar de tweede' 2
  2. 13 mrt Economie VS helemaal niet zo sterk: 'creditcardschuld $1.100 miljard nieuw record'
  3. 26 jan Een reset is goed

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 10 december 2019 18:05
    IN MEMORIAM

    ‘Lange Paul’ had een hekel aan politieke correctheid

    Zuinige Paul Volcker (1927 - 2019) maakte als centrale bankier een einde aan de torenhoge inflatie in de Verenigde Staten.

    ‘Pinapparaten zijn de enige bruikbare uitvinding van de financiële sector.’ Democraat Paul Volcker had een broertje dood aan politieke correctheid; zijn uitspraken waren gepeperd, zijn maatregelen waren hard. Hoewel hij als voorzitter van de Federal Reserve weinig vrienden maakte op het hoogste niveau, wordt hij nu gezien als een van de beste centrale bankiers ooit. Die status heeft de boomlange Volcker te danken aan het bedwingen van de torenhoge inflatie die de Verenigde Staten in de jaren zeventig en tachtig teisterde.

    Opleiding
    Paul Volcker.Foto: Arnie Sachs/CNP via Hollandse Hoogte

    Zondag overleed Paul Volcker op 92-jarige leeftijd. Zijn eerste vrouw, met wie hij twee kinderen had, overleed in 1998 na een langdurig ziekbed. In 2010 trouwde Volcker op 83-jarige leeftijd voor de tweede keer, dit keer met zijn secretaresse. Hij was tot op het laatst een criticus van Wall Street. In 2009 nog stelde hij voor banken te verbieden te handelen voor eigen risico. Want als het misging, moest de belastingbetaler opdraaien voor de schade.

    Paul Volcker werd op 5 september 1927 geboren in Teaneck, een voorstad van New York waar zijn vader verantwoordelijk was voor het dagelijks stadsbestuur. Na de middelbare school studeerde Volcker politieke economie, in eerste instantie aan Princeton, later aan Harvard. In 1951 vertrok hij naar Engeland waar hij aan de London School of Economics een programma volgde.

    Glimmende pakken
    In 1952 begon Volcker zijn carrière als econoom bij de Federal Reserve Bank of New York, vijf jaar later stapte hij over naar een particuliere bank en weer vijf jaar later werd hij directeur financiële analyse op het ministerie van financiën. Toen Volcker in 1969 daar verantwoordelijk werd voor het monetaire beleid, begon zijn ster te rijzen. Zijn voorlopige hoogtepunt beleefde Volcker in 1971 bij de afschaffing van de inwisselbaarheid van de dollar in goud, een beslissing van president Nixon waarbij Volcker een belangrijke rol speelde.

    Ondanks zijn succes bleef Volcker een zuinige man. ‘Hij reed een oude Ford met een kapotte bijrijdersstoel’, zei zijn dochter Janice in 2010 tegen persbureau Reuters. ‘Vader liet die niet repareren, maar gebruikte een oude keukenstoel om de rugleuning te ondersteunen.’ Verder had Volcker een voorliefde voor goedkope sigaren, droeg hij glimmende pakken en reisde hij liever met het openbaar vervoer dan met een taxi.

    ‘Recessie niet te vermijden’
    Na zijn periode op het ministerie van financiën werd Volcker voorzitter van de Federal Reserve van New York en in 1979 werd hij door president Jimmy Carter bevorderd tot voorzitter van de nationale Federal Reserve. Om de tot 13,5% opgelopen inflatie te bestrijden, verhoogde Volcker de beleidsrente tot een piek van 20% in 1981. Als gevolg van deze maatregel kreeg de Federal Reserve te maken met de felste protesten in zijn bestaan. Vooral aannemers en boeren hadden last van de hoge leentarieven, en die laatste beroepsgroep blokkeerde met hun tractors het hoofdkantoor van de Federal Reserve.

    ‘Ik was ervan overtuigd dat een diepe recessie niet te vermijden was’, zei Volcker later in een interview. ‘Het was beter om op dat moment alle pijn te nemen en een gezond fundament te leggen.’ En dat is precies wat er is gebeurd: toen de maatregelen in 1984 effect sorteerden, volgde een periode van meer dan twintig jaar economische groei in de VS.

    Oogsttijd
    Toch kreeg Volcker nog weinig erkenning. De Democraten verweten hun partijgenoot met zijn maatregelen de herverkiezing van Jimmy Carter te hebben verhinderd, voor de Republikeinen bleef hij vooral een Democraat. Met als gevolg dat zijn herbenoeming in 1983 moeizaam verliep en Volcker in 1986 door alle tegenwerking bijna zelf besloot om op te stappen. Een jaar later werd hij als voorzitter van de Federal Reserve opgevolgd door Alan Greenspan.

    Pas na die periode begon de oogsttijd voor Paul Volcker. In reactie op de financiële crisis werd in 2010 de Dodd-Frank-wetgeving ingevoerd om het financiële systeem sterker en weerbaarder te maken. Een onderdeel daarvan werd de Volcker-rule, die bepaalde dat banken niet langer voor eigen rekening mochten handelen.

    Zijn ultieme erkenning kreeg hij het jaar ervoor al toen hij tijdens een bezoek aan het Congres van zijn voormalige tegenstanders te horen kreeg: ‘We zouden allemaal beter af zijn als er weer iemand als jij aan het roer zou zitten.’

    fd.nl/profiel/1273671/lange-paul-had-...
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links