Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Box 3-vrijstelling: sigaar uit eigen doos

Box 3-vrijstelling: sigaar uit eigen doos

Begin september kwam het kabinet met verrassend nieuws voor spaarders en beleggers. Zij gaan de belastingheffing op “spaargeld” in 2022 aanpassen.

Op het eerste gezicht lijkt dit zeer goed nieuws want er werd verkondigd dat spaarders (met de huidige rentes) over tot maar liefst €440.000 per persoon geen vermogensrendementsheffing meer hoeven te betalen.

Kan dan nu de vlag uit?

Ik vind persoonlijk van niet. Het gemiddelde spaargeld in een Nederlands gezin is tussen de €40.000 en €50.000. Het gaat mij niet speciaal om de juiste getallen daar nu (in 2019) de vrijstelling €60.720 (€30.360 per persoon) is voor een gezin. Heel veel Nederlandse gezinnen betalen nu dus geen belasting over hun spaargeld.

Edwin Zijdenbos van Fintool kwam met een prachtige opsomming van diverse berekeningen (paywall) waaruit blijkt dat een grote groep Nederlanders de dupe wordt van de nieuwe regeling. Het gaat dan om de mensen die beleggen, een vakantiewoning hebben of een familiehypotheek hebben verstrekt, en ook om de spaarders als de rente weer gaat stijgen.

Vanaf 2022 wordt er onderscheid gemaakt tussen spaargeld (0,09%), overig vermogen (5,33%) en schulden (-3,03%). Afhankelijk van wat de desbetreffende persoon doet (bijvoorbeeld spaargeld aanhouden) is een percentage van toepassing (0,09% bij sparen). Hierbij heeft iedere persoon nog een “heffingsvrij inkomen” van €400.

Rekenvoorbeeld 1: Alleen spaargeld (alleenstaande)

Klik om te vergroten

Wie €444.444 vermogen heeft en dit op een spaarrekening heeft staan in 2022 hoeft dus totaal geen belasting te betalen (uitgaande van een spaarrente van 0,09%). Deze spaarder heeft dus een voordeel ten opzichte van de huidige situatie. Ik hoef u waarschijnlijk niet uit te leggen dat mensen met dit soort vermogen niet alleen maar sparen.

Rekenvoorbeeld 2: Combinatie beleggen, vastgoed of crowdfunding (alleenstaande)

Klik om te vergroten

In 2022 gaat deze persoon die €444.444 heeft zitten in beleggen, vastgoed en crowdfunding €7.685,33 belasting betalen. In 2019 moet deze persoon €4.988,78 aftikken. In totaal wordt de rekening dus €2.696,55 hoger. Dat is 54% meer dan de belasting die nu betaald moet worden!

Rekenvoorbeeld 3: Familiehypotheek

In de afgelopen jaren zijn er veel familiehypotheken afgesloten. Hierbij is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de ouders onderaan de streep geen belasting hoeven te betalen. De kinderen betalen namelijk hypotheekrente (1,2%) aan de ouders die gelijk is aan de betaalde box 3-belasting die de ouders moeten betalen.

Stel: de ouders hebben een vermogen van €100.000. Daarvan wordt €50.000 als hypotheek aan het kind verstrekt. Wat zijn dan de gevolgen hiervan?

Als de ouders deze €100.000 op een spaarrekening zetten dan hoeven zij in 2022 geen belasting te betalen. Over de familiehypotheek moet echter wel belasting betaald worden:

Klik om te vergroten

De ouders kunnen de betaalde belasting verrekenen met hun kind door de hypotheekrente aan te passen. Bij een familiehypotheek van €50.000 moet de betaalde hypotheekrente dan minimaal 1,53% zijn. Hierbij merk ik op dat het heffingsvrij inkomen €800 wordt als er sprake is van Pa en Ma.

Rekenvoorbeeld 4: Vakantiewoning

De afgelopen jaren kan ik geen krant openslaan of er worden ergens in Nederland wel vakantiewoningen gebouwd.

Stel: iemand koopt een vakantiewoning van €200.000 en sluit een hypotheek van €180.000 af. Deze persoon heeft ook nog €30.000 spaargeld, waardoor het totale vermogen €50.000 is.

In 2019 hoeft deze persoon niets te betalen, daar de vrijstelling voor een gezin €60.720 is. In 2022 komt de belastingdienst wel even om de hoek kijken. Hieronder de berekening per persoon:

Klik om te vergroten

In totaal kost dit vakantiehuisje dan €1.462,90 extra per jaar! Benieuwd wie er nog een vakantiehuisje gaat kopen

De spaarrente stijgt

Tot slot nog even een kijkje in de toekomst, mocht de spaarrente gaan stijgen. Ik neem als voorbeeld een vermogen van €60.000.

Nu hoeft dit gezin geen belasting te betalen. Stel: de spaarrente stijgt, en hierdoor wordt in 2022 het rentepercentage over spaargeld 2,5%. In 2009 was de spaarrente zelfs nog meer dan 5%, zie onderstaande grafiek.

Klik om te vergroten
Bron: vanspaarbankveranderen

De berekening is dan als volgt:

Spaargeld €60.000 x 2,5% €1.500  
Heffingsvrij vermogen 2 x €400 = €800 _
Te betalen belasting €700 x 33% = €231

De heren en dames in Den Haag hebben dus weer iets leuks verzonnen om meer belasting te kunnen ontvangen. Vooral beleggers zijn de dupe.

Fintool heeft een Excelsheet gemaakt waarmee hypotheekadviseurs die lid zijn snel de situatie van hun klanten in kaart kunnen brengen. Ik wil hen nog bedanken voor de medewerking aan deze column.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 13 mei Boxhoppen voor renteaftrek en verkoopwinst 6
 2. 29 apr Huizenprijzen gaan dalen! 45
 3. 15 apr Hoe kunt u besparen op de boeterente? 2

Gerelateerd

Reacties

86 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 9 objectief 13 september 2019 12:18
  De regeling is een voorstel en het is zinloos bij gebrek aan details/evt. wijzigingen je er nu al druk om te maken.

  Een ding lijkt me duidelijk; de mogelijkheid om fors geld verdienen door (2e) huizen te kopen en beleggen met geleend geld, wordt terecht een halt toe geroepen. De schuldenberg zal waarschijnlijk gereduceerd worden en de kleine spaarder wordt geholpen.
 2. Bronbeek 13 september 2019 12:27
  Wanneer beginnen ze een keer met het belasten van het werkelijke (gerealiseerde) rendement?
  @lanmower: ja, daar moeten ze wel instinken, want er is juridisch niets tegen in te brengen. Alleen: wat wordt de rekening van de tarieven van al dat in- en uitstappen. Ook geen echt voordelige zaak lijkt mij.
 3. forum rang 9 objectief 13 september 2019 12:39
  quote:

  Alec_B schreef op 13 september 2019 12:29:

  Wat ik zo teleurstellend vind is dat niet de werkelijke vermogensinkomsten belast gaan worden zoals in de landen om ons heen wel kan en gebeurt. Weer uitgaan van ficties i.p.v. een objectieve berekening. Net alsof het zo moeilijk is om die echte inkomsten te bepalen.
  Waarschijnlijk ben je nog jong; want dit systeem hebben we al gehad.
  Dat bleek dramatisch uit te pakken, reden waarom het is afgeschaft en de politiek
  dit niet snel wil invoeren.
  Een perfect systeem, dat alle belanghebbenden tevreden stelt is een utopie.
 4. Crom 13 september 2019 12:54
  We hebben een aantal slimme ambtenaren in NL zitten die al veel verder vooruit kijken. Inkomsten voor de toekomst worden veiliggesteld.

  - Door dalende rentes tot wellicht negatieve rente gaan steeds minder mensen sparen en andere beleggingsmogelijkheden zoeken. Door alles behalve sparen meer te gaan belasten komen er mooi meer inkomsten binnen.

  - Kilometerheffing gaat er komen. In de toekomst gaan er steeds minder accijnzen binnenkomen als meer mensen electrisch of op waterstof gaan rijden. Met de kilometerheffing blijven de inkomsten mooi op peil.

  - Energie salderingsregeling. De sluwe meter, meter met 2 tellers, dus niet de slimme meter die terugdraait ;-) is zeer belangrijk om ook in de toekomst de energieinkomsten op peil te houden. Nu krijg je op teruggeleverde energie nog energiebelasting terug (zolang je niet meer teruglevert dan gebruikt), straks niet meer.

 5. [verwijderd] 13 september 2019 12:57
  quote:

  objectief schreef op 13 september 2019 12:39:

  [...]

  Waarschijnlijk ben je nog jong; want dit systeem hebben we al gehad.
  Dat bleek dramatisch uit te pakken, reden waarom het is afgeschaft en de politiek
  dit niet snel wil invoeren.
  Een perfect systeem, dat alle belanghebbenden tevreden stelt is een utopie.
  Op zich was iedereen tevreden toen de box 3 belasting werd ingevoerd. 1 tarief voor een fictiefrendement van 4%. Toen normaal percentage ook voor pensioenfondsen.

  Dit tarief had gewoon gelijk moeten zijn met de rekenrente voor pensioenfondsen.

 6. forum rang 4 ivet 13 september 2019 14:04
  de sigaar uit eigen doos kan je met je ogen blind al van uit gaan....er moet een bepaald bedrag bij de overheid binnenkomen en waar je ergens een meevaller krijgt, betaal je elders weer meer en zo is je voordeel weer weg (of een andere burger betaalt voor jouw voordeel of profiteert van jouw nadeel)

  Alleen waar de overheid daadwerkelijk kan bezuinigen, zoals bij privatisering, daar kan je als burger mogelijk profijt van hebben, ware het niet dat private bedrijven je soms net zo hard uitknijpen als de overheid zelf...en dan nog vaak slimmer ook.

  Een mens kan niet zonder water, dus het is wachten tot je gruwelijk veel moet betalen voor water.
  M. Burry, de man die speculeerde op de woningmarktcrash van 2008 ziet blijkbaar ook op dit terrein wat aankomen; www.youtube.com/watch?v=DnrnuJ2F_ik
 7. Nikolaj 13 september 2019 14:09
  Waarom is die vrijstelling toch zo laag met €30.000 ? Ik zet geld opzij om mijn kinderen in hun studiekosten te kunnen ondersteunen en zelf een paar jaar eerder te kunnen stoppen met werken. Straks mag ik boven die vrijstelling dus elk jaar (bijna)1,8 % aftikken. Den Haag heeft weer een nieuw Slochteren gevonden, want dit gaat de begrotingsoverschotten nog groter maken(en de huishoudens armer)
 8. Zilverduit 13 september 2019 14:12
  quote:

  objectief schreef op 13 september 2019 12:39:

  [...]

  Waarschijnlijk ben je nog jong; want dit systeem hebben we al gehad.
  Dat bleek dramatisch uit te pakken, reden waarom het is afgeschaft en de politiek
  dit niet snel wil invoeren.
  Een perfect systeem, dat alle belanghebbenden tevreden stelt is een utopie.
  Het is natuurlijk gemakkelijk mogelijk op basis van de huidige technologie dit te realiseren. Beter is een vermogensbelasting voorkom je alle gedoe en kan iedereen zelf bepalen wat ie met zijn box 3 geld doet.
86 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links