Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Steeds spannender

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

September en oktober breken aan, ofwel respectievelijk de slechtste en de beruchtste aller beursmaanden van het jaar en hebben we er zin in? De start is in ieder geval in stijl.

Amper beursnieuws (bij ons) dit weekend, er zijn geen cijfers en ook nu doen we het alleen met een paar advieswijzigingen. Meteen dan maar, want het cyclische Randstad krijgt een verhoging uit het zuinige en nijvere Zwitserland en het defensieve Unilever krijgt de duime omhoog van Goldman Sachs:

 • Randstad: naar outperform van neutral (€50) - Credit Suisse
 • Unilever: naar buy van neutral (€62) - Goldman Sachs
 • WDP: naar €180 van €175 - Morgan Stanley
 • Alfen: naar €15 van €13,50 - ABN Amro
 • Ease2pay: starten met buy en €1,60 - NIBC

Hier wat achtergrondinfo bij zeg maar dat Randstad advies... Het wordt er niet beter op.

De VS is dicht vandaag vanwege Labor Day en meestal doen de koersen niet zoveel zonder de Big Board. We doen het vandaag met inkoopmanagersindices (Nederland om 09:00 uur en de VS komt pas morgen door). China, Japan, Korea en India melden 50,4, 49,3, 49,0 en 51,4. Alleen China en Korea vallen iets mee.

Met die zogenaamde manufacturing PMI's over augustus krijgen we een beter beeld van de huidige economie. Woensdag volgen ze over de dienstensectoren (services PMI's) en vrijdag is er nog het Amerikaanse Payroll Report, ofwel arbeidsmarktdata. Het zijn verreweg de belangrijkste cijfers deze week.

De koersen zijn weer los en inderdaad, een volkomen nikserig begin. Hoewel, de Amerikaanse futures - die zijn nooit vrij - dalen relatief veel. De dollar is dan ook sterk en die staat onder 1,10. Shanghai ligt wel heel goed. De Duitse rente opent vlak, na die deelstaatverkiezingen gisteren.

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot vrijdag met nieuwtje Galapagos, ofwel Van Herk die... ? Nee, het is een technisch verhaal. Verwatering. 

 • 07:45 Bioscoopuitbater Kinepolis naar Verenigde Staten
 • 07:26 Rabobank rondt verkoop dochter RNA af
 • 07:25 Industrie China toont onverwacht lichte groei
 • 01 sep Handelsspanningen blijven beurzen domineren
 • 01 sep Industrie China blijft krimpen
 • 01 sep Rechtbank: Vivendi mag stemmen bij Mediaset
 • 31 aug Onrust rond warenhuisketen Hudson's Bay
 • 31 aug 'Vertrek Hudson's Bay bitter voor personeel'
 • 31 aug Nieuwe importheffingen VS voor Chinese waar
 • 31 aug 'Hudson's Bay eind 2019 uit Nederland'
 • 31 aug 'Vertrouwen beleggers krijgt knauw'
 • 30 aug Belang Van Herk in Galapagos verwaterd
 • 30 aug Fitch noemt Argentinië wanbetaler
 • 30 aug Wall Street sukkelt naar lang weekeinde
 • 30 aug Unilever shopt in Bolivia
 • 30 aug 'Google schikt privacyzaak YouTube'
 • 30 aug 'Investeerder Antin wil Eurofiber verkopen'

De AFM meldt deze shorts:

De agenda kent alleen die inkoopmanagersindices:

 • 03:45 China Caixin manufacturing PMI aug 49,8
 • 09:00 ASR notering €0,70 ex-dividend
 • 09:00 Nederland manufacturing PMI aug
 • 09:45 Italië manufacturing PMI aug
 • 09:50 Frankrijk manufacturing PMI aug
 • 09:55 Duitsland manufacturing PMI aug 43,6
 • 10:00 EU manufacturing PMI aug 47,0

En dan nog even dit

De Aziatische inkoopmanagersindices:

Bloomberg gaat een stapje verder:

Ofwel, dure dollar:

Weer Hongkong:

Deelstaatverkiezingen gisteren in Duitsland, verlies voor CDU/SPD:

Bijzondere beelden van dit monster:

Als u nog een exotisch handelsideetje zoekt?

Het loonde per saldo toch weer dit jaar:

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 15:30 Den Haag kan maar beter China-sancties ASML opheffen 6
 2. 08:10 Het is slecht voorbeurs - de rentes weer en semiconductor-sensatie 2
 3. 02 okt Het is naargeestig voorbeurs en aandelen en rentes touwtrekken 1

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. LLinssen 2 september 2019 08:53
  Dat zouden veel mensen willen, maar met welke trigger?
  Onzekerheid over de UK?
  Onzekerheid over de oplossing China-VS?
  Onzekerheid over de Europese industrie?
  Italie?
  Argentinie?

  We hebben de afgelopen week een beetje mogen liften, terug naar de hoge piek die we dit jaar neer hebben kunnen zetten met hoop en geloof. Ik heb geleerd dat geloof voor in de kerk is en niet op de beurs. Al liggen beursplein 5 en de oude kerk maar 200 meter kruipen bij elkaar vandaan dus misschien is de scheiding niet zo groot.

 2. Brievenbus 2 september 2019 08:55
  AMSTERDAM - KPN is een 'top pick' bij Berenberg voor beleggers in Europese telecombedrijven. Volgens de Duitse zakenbank moeten beleggers in telecombedrijven zich richten op veilige bedrijven die actief zijn in fundamenteel solide markten die verbetering tonen.

  Berenberg wijst daarbij op de telecommarkten in bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk en Zweden. De zakenbank is minder positief over de Britse en Spaanse markten. Berenberg denkt dat in de tweede helft van dit jaar telecomaandelen in de lift kunnen zitten dankzij de defensieve eigenschappen van de sector.

  Het advies voor KPN staat op buy. Het aandeel sloot vrijdag op 2,88 euro.
 3. forum rang 5 theo1 2 september 2019 10:23
  quote:

  LLinssen schreef op 2 september 2019 08:53:

  Dat zouden veel mensen willen, maar met welke trigger?
  Onzekerheid over de UK?
  Onzekerheid over de oplossing China-VS?
  Onzekerheid over de Europese industrie?
  Italie?
  Argentinie?

  We hebben de afgelopen week een beetje mogen liften, terug naar de hoge piek die we dit jaar neer hebben kunnen zetten met hoop en geloof. Ik heb geleerd dat geloof voor in de kerk is en niet op de beurs. Al liggen beursplein 5 en de oude kerk maar 200 meter kruipen bij elkaar vandaan dus misschien is de scheiding niet zo groot.

  Meestal vind ik die Brievenbus een zeur, maar nu heeft hij gelijk. Hij bedoelt dat er een verschil zit tussen de belangen van journalisten en die van beleggers. Journalisten willen gewoon spanning en sensatie en het dondert niet of het omhoog of omlaag gaat. Omdat ze er iedere dag weer een stukje over moeten zien te schrijven en dat is lastig als de beurs rustig en langzaam omhoog dobbert. Een journalist heeft al snel meer belang bij een spannende beurs dan bij een presterende beurs. Maar voor beleggers is dat juist de ideale situatie. Hoe saaier die beurs is, hoe beter. Ik deel in die zin zijn irritatie over dat constante hijgerige hopen dat er maar iets gaat gebeuren.

  En over de rest: als je iets langer belegt, zal je wel gaan opvallen dat er altijd wel wat is. Op ieder willekeurig moment kan je moeiteloos een lijstje opschrijven van een stuk of 10 dingen waar "onzekerheid" over is of waar je je zorgen over kan gaan maken. Dat gaat nooit weg. Voor mij, ik ga me pas zorgen maken als mensen geen ijsjes meer eten en de restaurants sluiten omdat er geen klanten meer zijn. Dan is het echt mis. Al de rest gaat vanzelf weer over.
 4. LLinssen 2 september 2019 18:32
  Als er iets is dan is het wel evenwicht, maar ik zocht naar de trigger om omhoog te gaan. Naast dat we hikken tegen een bovengrens van 560 punten mis ik het evenwicht.
  Laten we niet vergeten dat het individuen zijn die de dingen op de kop kunnen zetten, daarbij heb ik het over Draghi en Lagarde, die op hetzelfde zwakke pad zitten, Johnson die de hele EU voor schut zet, twee megalomane gekken die op de knop van wereld destructie kunnen drukken, de FED die een eigen politieke agenda heeft en tal van bedrijven die voor de keuze staan om de manie te ontwijken of te bloeden en te wachten op betere tijden.

  Ik heb vandaag op de kop van de dag een turbo short kunnen kopen om ze netjes met 10% winst weer de deur uit te kunnen doen, maar ik beleg liever voor de lange termijn en wacht daarvoor nog even een dip af.
 5. forum rang 6 Happy 2 september 2019 20:08
  quote:

  LLinssen schreef op 2 september 2019 18:32:

  Ik heb vandaag op de kop van de dag een turbo short kunnen kopen om ze netjes met 10% winst weer de deur uit te kunnen doen, maar ik beleg liever voor de lange termijn en wacht daarvoor nog even een dip af.
  Als je met af en toe short beleggen je rendement kan opkrikken waarom niet?
  Naar beneden beleggen met visie is ook beleggen. Koersen gaan nou eenmaal up and down. Snap wel je gevoel dat het leuker is om in individuele bedrijven je centen te steken, maar helaas lijkt die periode ten einde zijn gekomen. Af en short is dan wel zo handig.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links