Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Randstad, Basic-Fit én AEX!

Liveblog: Randstad, Basic-Fit én AEX!

Update 15:45: Apple, Intel en Qualcomm

Opmerkelijk nieuws, hoewel het zeker nog niet rond is. Is dit een game changer? Nee, en het kan ook nog jaren duren voordat het echt merkbaar wordt. Paul heeft een mooie analyse geschreven, waar ik deze alinea's uit pik.  

Dat het slecht nieuws is voor Qualcomm staat buiten kijf, maar de impact zal op korte termijn niet voelbaar zijn. Sterker nog, Apple is momenteel juist chips aan het bestellen bij Qualcomm.

Daarnaast is het ook niet te zeggen dat Apple niets meer bestelt bij Qualcomm wanneer het een eigen divisie op poten heeft. Het kan namelijk ook een gedeelte zelf produceren en de rest alsnog inkopen.

Apple heeft momenteel een marktaandeel van rond de 20% in de markt voor mobiele telefoons. Dat betreft vooral het high-end gedeelte wat als eerste zal profiteren van 5G-chips. Het is dus ook niet zo gek dat het bedrijf hier niet afhankelijk wil zijn van één toeleverancier.

Update 15:35: Vort, Ford

Jaja, maar het is toch leuker als Elon Musk het vertelt, nietwaar.

 


Update 15:30: IMF ziet weinig groei en bloei

Weer een rits beroerde cijfers. Het lijkt dit jaar of er geen slechte data en winstwaarschuwers genoeg kunnen zijn, want de beurzen blijven stijgen. Het enige dat ik kan verzinnen is dat met die lage rentes hogere waarderingen voor aandelen gerechtvaardigd zijn en dat de markten misschien hernieuwde groei in 20202 inprijzen.

Oh ja, net als alle andere, komen ook IMF-voorspellingen zelden uit.

 


Update 11:45: Wat doen Randstad en Basic-Fit nou?

Zowel bij het cijferende Randstad - niet te houden na een flink lagere opening - als bij Basic-Fit sta ik zelf even op het verkeerde been. Er zit geen spike in de daggrafiek van Randstad, wat erop zou kunnen duiden dat er Verlossende Woorden ofzo in de conference call zijn gezegd. Nee, het is gestaag omhoog.

Valt de markt de tegenvallende outlook - het wordt niks meer dit jaar, met zoveel woorden - soms toch mee, ofwel was er meer ellende en misschien wel recessie voor H2 verwacht? Het is gissen. Nog zo eentje: net als Tom van KBC keek ik voorbeurs naar de Q2's van Basic-Fit. Gewoon prima.

Niet dus, want u ziet de koers hevig tegen de markt in bewegen. Wat kan het zijn? Wellicht dat ING en een collega van Tom de vinger op de zere plek leggen: een groeiaandeel kan niet hard genoeg groeien.

Met een waardering van ruim dertig keer de verwachte winst heeft Basic-Fit blijkbaar aan de marktverwachtingen voor groei te voldoen? Het is geen jaar 2000 meer, we betalen niet zomaar meer honderd keer of nog meer de winst voor zomaar ieder willekeurig melkboerenhondengroeiaandeel. 

En dat is Basic-Fit zeker niet! Enfin, de ebitdamarge valt ook 0,1% tegen en wellicht dat de omzet per klant harder mag groeien van de beurs, gezien de waardering. Let wel, dit is niet meer dan speculeren wat het kan zijn. Niettemin, om ook met Tom te eindigen, die omzet en winst gaan als een trein. 

 


Update 10:15: Advies

De eerste adviezen druppelen door. Er zijn zeg maar routinematige verhogingen voor Philips, en KBC heeft Randstad al gezien, gewikt, gewogen en beoordeeld.

 • Philips: naar €45 van €41 - UBS
 • Philips: naar €42 van €35 - Credit Suisse
 • Philips: naar €41 van €37 - CFRA
 • Randstad: naar €46 van €49 (hold) - KBC
 • Air France-KLM: naar €9,49 van €10,72 - Credit Suisse

Onze beleggersdesk is ook wat zuinigjes over Randstad, hoewel het cyclische fonds zich aardig staande houdt gezien de economische slump. Ik citeer collega Martin:

Het bedrijf houdt zich heel aardig staande, maar groei is even uit beeld geraakt. Kostenbesparingen zullen de resultaten op peil moeten houden.

 


Update 10:00: Knisperende chippers

En voor wie echt niks wil missen is er om 22:00 uur ook nog Texas Instruments. Faites vos jeux: heeft de chipmarkt de bodem gezien en gaan we weer skywalken, of komt er nog een trein? De andere kant op welteverstaan. Als u eerst wacht op zekerheid - en geldt beide kanten op - is de koerswinst gevlogen. 

 


Update 09:05: Vlag in top

Vrijwel precies een jaar na dato... Gefeliciteerd Damrak. U kan hieronder de comments vol schrijven dat het allemaal niet kan, mag, onzin is, gebakken lucht, bubbel en wat al niet meer, maar het staat er wel en dat is nou eenmaal waar uw portefeuille op wordt afgerekend. #vraagniethoehetkanmaarprofiteerervan

Oh ja, dividend wordt overigens betaald uit vrije kasstroom. Die kunnen centrale banken niet bijdrukken, opkopen of wat dan ook. Daar moet je als bedrijf producten en diensten met winst voor verkopen of leveren. Ik vertel het maar even voor iedereen die dat is vergeten na al die jaren QE-gedoe :-)

Niettemin mag van mij de index wel wat rustiger aan doen, want de AEX wordt er met dat gestijg niet goedkoper op.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 24 sep Daar zitten we dan voorbeurs met AEX 800 en Evergrande 5
 2. 23 sep Het gaat lekker voorbeurs en er zijn Evergrande, Fed en Beter Bed
 3. 22 sep Plusjes voorbeurs en we doen het met Fed, huizen, coins en China 7

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Arie40 23 juli 2019 10:03
  Oh ja, dividend wordt overigens betaald uit vrije kasstroom. Die kunnen centrale banken niet bij drukken, opkopen of wat dan ook. Daar moet je als bedrijf producten en diensten met winst voor verkopen of leveren. Ik vertel het maar even voor iedereen die dat is vergeten met al jaren QE-gedoe :-)


  Dat is een interessante stelling van je Arend Jan! Op zich klopt die als een bus. In theorie dan.

  In de praktijk zorgt QE er samen met een zeer lage rente en nog steeds groei bij bedrijven, bestedingen van consumenten, lage werkloosheid etc, er wel voor dat er dividend uitgekeerd kan worden. Ook zonder QE.
 2. forum rang 7 ffff 23 juli 2019 11:29
  De #AEX herbeleggingsindex staat zelfs op een all time high en nadert 2000. Die 1400 (!) punten verschil met de welbekende AEX prijsindex is simple & stupid 36 jaar dividend herbeleggen (de index is van 4 maart 1983 en doet nu 3,4% dividend)


  Horen we het gelukkig eens van een expert! En snappen we waarom we zo genieten van de barbecue....

  Overigens wordt het wel weer tijd voor de Piketty-aanhangers. Het valt mij echt op dat je daar tegenwoordig vrijwel niets meer van hoort, terwijl er voor hen toch alle reden is om zich te ergeren, boos te maken, stik jaloers te zijn en uiteraard te gaan herverdelen, want er valt weer heel wat te herverdelen....

  Zonnige groeten, Peter
 3. forum rang 4 mok 23 juli 2019 21:18
  Wat een gezeur over die economische groei. Het gaat gewoon fantastisch met een lage rente, vandaar dat de koersen omhoog spuiten. Zie mijn verwachting. Nogmaals, ik denk dat de inflatie verwachting veel te laag wordt ingeschat. AM verhoogt ook alweer prijzen, je hoort en ziet het overal. Waarom het nog niet zichtbaar is in de officiële cijfers is mij een raadsel. Ik verwacht dat we daar eind van dit jaar of begin volgend jaar last van gaan krijgen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 27 sep
  788,67
  -0,35% -2,78
 2. 4,723
  +5,61% +0,251
 3. 336,300
  -3,97% -13,900
 4. ASML Holding 27 sep
  716,900
  -3,04% -22,500
 5. Basic-Fit 27 sep
  40,740
  +1,29% +0,520
 6. 75,540
  -4,45% -3,520
 7. 38,805
  -0,14% -0,055
 8. RANDSTAD NV 27 sep
  58,720
  +1,49% +0,860

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links