Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Omdraaien

Slot: Omdraaien

Het leek vanochtend een zeer lelijke beursdag te worden, maar uiteindelijk heeft de AEX (+0,0%) de schade aardig beperkt gehouden. De DAX (+0,6%) en CAC (+0,4%) doen het zelfs aanmerkelijk beter.

De handelsspanningen tussen de VS en China zijn echter nog niet verdwenen, zo dreigen de Chinezen de post-en pakketbezorger FedEx op een lijst onbetrouwbare bedrijven te zetten. Het zou zomaar een wraakactie kunnen zijn, omdat Donald Trump eerder Huawei op een zwarte lijst zette.

Verder is het vandaag inkoopmanagersdag. Een hele rits aan landen kwam langs met PMI's voor de industrie. Die van onze oosterburen kwam uit op een lage score van 44,3. Dit betekent forse krimp. Enige voordeel is dat de markt er al op rekende.

Gelukkig doen de Amerikanen het met een stand van 52,1 een stuk beter, al was het slechter dan voorzien (53,3). De beurzen gingen echter hun eigen weg, want sinds de publicatie van dit cijfer spoten de beurzen omhoog.   

Big Tech onderuit

De grote technologie-aandelen zoals Alphabet (-5,7%), Facebook (-4,1%) en Amazon (-3,5%) gaan onderuit. Bronnen melden aan persbureau Reuters dat het Amerikaanse justice department een onderzoek naar deze bedrijven start. 

Het gerucht gaat dat de drie genoemde bedrijven de mededingingsregels hebben overtreden. Dikke kans dat er weer eens een boete van meerdere miljarden dollars uitrolt. Maar goed, het moet een straf van meer dan $100 miljard worden, willen deze ondernemingen het echt gaan voelen. 

Okee, misschien is dat wat overdreven, maar de winst van Alphabet over afgelopen jaar bedroeg bijvoorbeeld al $30 miljard. Dan gaat een boete van een paar miljard echt geen pijn doen.

Rentes

De Duitse tienjaarsrente sluit uiteindelijk een basispuntje hoger, maar intraday noteerde de yield eventjes een nieuwe all time low. Ook Nederland staat in het lijstje landen met een negatieve rente.

Rentes

Brede markt

 • De AEX stijgt 0,04% en behoort daarmee tot de zwakste broeders in Europa. De AMX (-0,5%) is nog een groter drama, al mogen we deze index eigenlijk niet serieus nemen.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 1,0% omlaag en noteert 15,7 punten.
 • De Amerikaanse indices laten een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (+0,2%) en S&P500 (+0,1%) winnen terrein, terwijl de Nasdaq 0,5% moet inleveren.
 • De euro stijgt 0,3% en noteert 1,121 ten opzichte van de dollar. De markt verwacht twee rentestappen omlaag van de Fed.
 • Goud (+1,1%) profiteert van de zwakkere dollar.
 • Olie: WTI (-0,2%) en Brent (-0,8%) maken het ochtendverlies deels goed.
 • Bitcoin (-0,5%) kent een slap dagje.

Het Damrak

 • DSM (+2,2%) lag vanochtend al goed en heeft de winst verder weten uit te breiden. Nog €0,75 te gaan en er staat weer een nieuwe hoogste stand op het bord.
 • Uitgezonderd NN Group (+0,5%), lagen de verzekeraars er niet goed bij. Aegon (-1,6%) koerste zelfs eventjes onder de €4.
 • Randstad (-1,5%) profiteert niet van een koersdoelverhoging van ING. Het aandeel gaat naar €46,30 van €42,50 en het advies blijft houden.
 • Winkelvastgoedaandelen hielden vandaag uitverkoop. Eurcommercial Properties (-2,7%), Wereldhave (-3,7%) en Vastned (-2,2%) gingen hard onderuit. Alleen Unibail Rodamco (-0,5%) hield de schade redelijk beperkt.
 • PostNL (-2,2%) kreeg een flinke koersdoelverlaging van Barclays te verwerken. Het aandeel gaat naar €2,10 van €3,10 en het advies blijft houden. Eerlijk gezegd een beetje mosterd na de maaltijd.
 • OCI (+2,6%) krabbelt wat op na een dramatische meimaand.
 • Fugro (-3,4%) staat de gehele dag bovenaan het lijstje bleeders. Enige lichtpuntje is dat het verlies aan het einde van de handelsdag iets terugliep. 
 • Alfen is nog 3% verwijderd van de introductiekoers.
 • De fantasie in Ajax (-1,8%) loopt er een beetje uit.

Adviezen

 • Euronext: naar €59,50 van €52,50 en verkopen - UBS
 • Lucas Bols: naar €18 van €19,50 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Randstad: naar €46,30 van €42,50 en houden - ING
 • PostNL: naar €2,10 van €3,10 en houden - Barclays
 • Wolters Kluwer: naar €60,30 en houden - Goldman Sachs

De dag van morgen

4 jun Event Consensus
08:00   Greenyard jaarcijfers 2018  
08:00   Holland Colours jaarresultaat 2018/2019  
09:00   KBC Ancora notering €3,08 ex-dividend  
11:00   EU werkloosheidspercentage apr 7,7%
16:00   VS fabrieksorders apr -0,7% MoM
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 13 mei Slotcall: De beurs lijkt momenteel wel een casino 5
 2. 13 mei "Dit is het meest extreme wat ik ooit heb gezien in tech" 18
 3. 12 mei Aegon profiteert niet volledig van gestegen rente

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Erny 3 juni 2019 18:12
  "PostNL (-2,2%) kreeg een flinke koersdoelverlaging van Barclays te verwerken. Het aandeel gaat naar €2,10 van €3,10 en het advies blijft houden. Eerlijk gezegd een beetje mosterd na de maaltijd."
  Voor beleggers kennelijk toch een schok. Maar kunnen we PostNl eigenlijk nog wel serieus nemen?
 2. Niels Koerts 3 juni 2019 18:19
  quote:

  Brievenbus schreef op 3 juni 2019 18:06:

  De AMX (-0,5%) is nog een groter drama, al mogen we deze index eigenlijk niet serieus nemen.

  Prima stuk Niels, alleen, het 2e deel van deze opmerking..........
  Stel je toch 's voor dat de AFM eindelijk gaat bestuderen wat daar gebeurt...
  Inderdaad misschien een flauwe opmerking. Het klopt dat de kleine aandelen de grote klappen krijgen de laatste tijd, daar waar de defensieve havens zoals Unilever en Shell goed blijven liggen. Daarom hecht ik altijd veel waarde aan spreiding.

  Met vriendelijke groet,

  Niels Koerts
 3. Bonost 3 juni 2019 20:50
  "Aegon (-1,6%) koerste zelfs eventjes onder de €4."

  Het verdiende loon van de AEGON beleggers om de zwakste bestuurder sedert zijn komst voor nog een periode van 4 jaar aan te houden. Het duurt derhalve nog minstens 4 jaar aleer AEGON uit het dal kruipt. Want met deze zeer slecht presterende CEO gaat dat zeker niet gebeuren.
  Want ook al heb ik geen verstand van het leiden van een bedrijf, slechter zal ik het niet doen dan dit heerschap. Misschien moet ik maar eens solliciteren op die baan van CEO. Schijnbaar zijn ze bij AEGON gek op het soort bestuurders die er geen klap van kunnen.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links