Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: AND dus, ING, NN en FANG?

Liveblog: AND dus, ING, NN en FANG?

Update 12:45: AND +75%. Ofzo

Kan ik u en AND feliciteren met dikke koerswinst of niet? Het is afhankelijk van wanneer u op welkE koers bent ingestapt. Die fluctueerde afgelopen twaalf jaar zo tussen €16 en en minder dan een euro. Aan de omzet en het koersverloop te zien zijn de meeste van u vandaag op de trein gesprongen?

Het is zelfs de hoogste omzet sinds zo'n beetje 2000, daarvoor vertrouw ik omzetdata niet helemaal. U ziet ook die koers en kijk maar niet op de rechteras. AND heeft een verhaal, zeg maar.

Die rechte streep deze eeuw is alleen niet helemaal wat het lijkt. Kijk maar. Zat beweging, maar per saldo dood geld. Dat wel.

Terzake, dit komt uit de trading update vandaag die geen cijfers bevat. Het bedrijf laat weten dat het beter gaat: meer omzet, minder kosten. Dat is alles. En dan die koersexplosie. Of lees ik over voorzichtige fantasie heen...? 

The first quarter of 2019 has shown a strong increase in revenues compared to the same period last year. At the same time operating expenses were down significantly. For the full year 2019, the company aims to maintain the positive momentum seen in the first quarter and grow revenues compared to full-year 2018, whilst stringent cost discipline remains a first priority.

CEO Mr. Thierry Jaccoud comments: “This early commercial success is particularly encouraging because it is nicely spread over multiple contracts with new and existing customers which will help to provide the company with the recurring revenue streams we need to further grow and develop the company.”

Another notable milestone was the recent delivery of a full HD map to a subsidiary of a large European automotive OEM, marking the first commercial delivery in the Company’s history.

Hier las niet iedereen voorbeurs meteen een bijna koersverdubbeling aan af. Het aandeel opende een fraaie +9,8%, maar pas daarna dook iedereen erop. Dat is denk ik de magie van de beurs. Out of the blue kan er ineens zomaar ergens iets gebeuren. Vervelend is dat u het nooit van tevoren weet. Er gaat geen belletje. 

Oh ja, die gaten in de grafiek zijn de diverse keren dat het aandeel al op hold werd gezet. Dat is bedoeld als bezinningsmoment. Moet ik doorgaan? :-) 

Puur en alleen prijsactie en speculatie dus? Zeg het maar. U gaat van niemand vernemen of de update goed of slecht is. Niet één analist volgt het. De fundamentals van het bedrijf ziet u hier. Drie keer niks dus. Met zulke cijfers valt er natuurlijk ook geen zinnige waarderingssom te maken. Het is wat de gek ervoor geeft.  

Misschien zitten sommigen van u met een Pharming scenario in uw hoofd, dat ook als een fenix uit de as herrees. Ik hoop het van harte voor AND, maar eerst zien dan geloven. Hopen is verkopen is een beurswijheid die u veel geld kan besparen.

Veel handelsplezier in ieder geval. Houd wel de klok in de gaten, als u bezeten zit te handelen. Voor u het weet is het 17:30 uur. En er is geen enkele garantie dat er de komende tijd weer zoveel reuring en vooral omzet is. Als u niet oppast, zit u dan gevangen.

 


Update 12:45: Bang voor FANG?

Walmart is hier een mooi voorbeeld van. Toevallig komt het concern zo met Q1's, maar daar gaat het nu niet om. Dat was altijd een groeiaandeel. Zo rond 2000 was het concern tot de ongekroonde koning van de Amerikaanse supermarktwereld uitgegroeid. De groei was eruit en de koers stagneerde.

Het bedrijf ging wel echt dividend uitkeren, waardoor het een mooie belegging bleef. Van groei- tot waarde-aandeel dus. Puur natuur op de beurs zou ik zeggen. Ooit waren Shell, Unilever, Apple en Microsoft ook hip, jong, groeiend als kool en dynamisch :-) 

Meer voorbeelden: onze eigen VOC. Wereldheerschappij rond 1650 - omgerekend was het fonds toen zo'n $ 7 biljoen waard volgens historici - en anderhalf eeuw later ten onder. US Steel, Bethlehem Steel (helemaal verdwenen) en Krupp zijn andere bekende voorbeelden. Zie deze tweet, u begrijpt deze voorbeelden nu.

Zo ver is het nog (lang) niet voor Facebook, Amazon, Netflix en Google - om FANG maar even te nemen - maar er is geen enkele reden aan te nemen dat deze aandelen zich zouden kunnen onttrekken aan de cyclus van start, opkomst, bloei, verval, neergang en soms zelfs ondergang. 

Het is research van ene Vincent Deluard, macro strategist van INTL FCStone (nooit van gehoord). Het is betaalde content, dus ik kan maar beperkt citeren. Deluard wijst op de Wet van de remmende voorsprong, onhoudbare groeicijfers, toenemende politieke en maatschappelijke druk en zeg maar een ETF-effect.

Kort door de bocht: er gaat meer geld in grote aandelen (en vice versa als het minder gaat). Die andere punten onderschrijf ik zelf, deze laatste weet ik niet. Hij heeft tot slot nog een interessant puntje:

Deluard finds that avoiding the largest stocks in a given index has generated annualized alpha — or excess return — of 0.5% to 1% over the past 30 years. A portfolio investing in the five biggest S&P 500 companies would have lagged the broader market by 21% — or 0.9% annually — since 1993.

Ik geloof Deluard op zijn woorden en cijfers, maar dit zijn koersen. Keer ik weer terug bij Walmart. Ja, eens zijn ook de FANG-aandelen uitgegroeid, maar ze kunnen met enorme vrije kasstromen beleggers blijven plezieren met dikke dividenden en buybacks. Zie ook Apple. En Microsoft. En Unies. En Olies. En hoe! 

Kortom, stagnatie en neergang hoeft geen ramp te zijn voor u als belegger. Of uw rendement uit koerswinst of didivend komt maakt u niet uit, toch? Laatste slaapt wel rustiger. Er is één maar: tenzij wanbestuur de bedrijven kapot maakt. Zoals onze VOC bijvoorbeeld.

 


Update 11:45: Rente richting nul

En u? Dit wil maar niet wennen bij mij. Zeker niet bij een nog altijd redelijke economische groei, overschot op de begroting en de laagste werkloosheid in zoveel jaren.

En zijn trouwens vier landen die nog lager yielden (tienjaars) dan wij:

 • Denemarken: -0,01%
 • Japan: -0,06%
 • Duitsland: -0,11%
 • Zwitserland: -0,40%

 


Update 11:00: ING

Dit is altijd een lastige. Als bestuur van een bedrijf wil je in alle rust en discretie zaken doen, zeker als die gevoelig liggen. In het geval van een Nederlandse en Italiaanse bank die belangstelling hebben voor een oude, toch ietwat afgetakelde Duitse grootmacht waar Berlijn een belang van 15% in heeft, is hier zeker sprake van.

CEO Ralph Hamers kan moeilijk de hele koffiekamer meenemen, in het geval hij met de Duitsers gaat praten. Aan de andere kant heeft de bank wel weer de wettelijke plicht haar aandeelhouders op de hoogte te houden, zeker als het om koersgevoelige informatie gaat. En daar hoeven we het in dit geval verder niet over te hebben.

Ik weet niet of de VEB een punt heeft, of dat ING met haar stilzwijgen in haar recht staat. Want de VEB heeft een brief geschreven - CC AFM - waarin ze de bank oproept duidelijkheid te verschaffen over de Commerzbankgeruchten. Volgens de networks is ING serieus aan het vissen. De bank wil hier tot nu toe niet op ingaan.

Dit is de redenering van de VEB:

... en dit is de eigenlijke redenering van de VEB...?

 


Update 10:20: Ajax

Zo, dat was voorlopig weer Ajax? Over tot de orde van de dag. Even over dat normaal: is €0,01 niet een normale koers voor het aandeel? Want hoeveel waarde (lees: cash) er ook in het fonds zit, het komt, of een deel daarvan, nooit naar u als aandeelhouder toe. Daar zorgt de club met haar zeg maar vetorecht wel voor.

Anders stonden de Daniel Loebs en Paul Singers van deze wereld al lang op de stoep om al die cash op te eisen. 

 


Update 09:30: Advies

Het zijn er niet zo veel, maar bij deze. Zal ik het doen, of niet? Ja, ik doe het gewoon! Zo te zien heeft de Kepler Cheuvreux-analist vannacht geen oog dichtgedaan, voor hij of zij tot dit oordeel kwam over ABN Amro.

 • ABN Amro: naar €24,60 van €25,90 - Morgan Stanley
 • ABN Amro: naar €28,70 van €28,80 - Kepler Cheuvreux
 • NN: naar accumulate van buy en naar €41 van €44 - KBC

En nog even huishoudelijk:

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 jul Vooruitblik: H2 2022 lijkt nu al tegen ons in te lopen 15
 2. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 3. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 16 mei 2019 10:26
  Sell off is kennelijk nog niet klaar. Mogelijk passen sommige beleggingsfondsen hun wegingen aan en ruilen hoge beta stocks in voor de meer defensieve varianten. Daarnaast zijn er lui die die met alle bestaande handelsmethodieken de markt proberen uit te winnen, ongeacht de richting van de beweging. Dat kan je vervelend vinden, maar je kunt hier als belegger natuurlijk ook gebruik van maken. De naderende expiratie speelt ook mee en de professie ontvangt gekochte long (call)premie retour welke weer geneutraliseerd moet worden door het verkopen van stock.

  Opvallend is en blijft de goudprijsontwikkeling, deze kruipt omhoog richting $ 1300. Interessante gold stock kan zijn Gold Fields Limited van ca. 3,80 US Dollar. Voordeel is dat je niet 'uitgestopt' wordt zoals bij een Turbo en voor een relatief bescheiden bedrag speel je mee in een mogelijke opwaartse beweging in goud. Tevens zou een goud belegging als hedge kunnen dienen in turbulente markten.

 2. forum rang 5 The Third Way... 16 mei 2019 12:16
  Om bondig in te gaan op de belangrijkste (eerste) drie opmerkingen van de VEB:

  1. Onzin: indien ING de Commerzbank overneemt aan huidige koers plus premie dan wordt een enorme badwill gecreeerd op de balans van ING dankzij de 30% (!) markt-/boekwaarde van Commerzbank. Anders gezegd, er komt juist e20 miljard aan additioneel kapitaal vrij ten gunste van ING. Mooie bruidschat...

  2. De hoofdman v/d Duitse vakbond heeft juist ongevraagd al ING uitgenodigd. Ook worden ontslagen als onvermijdelijk aanvaard. De quid-pro-quo is dat ING zijn hoofdkantoor in Duitsland vestigt en zo hoogwaardige banen worden binnengehaald. De creatie van een hoognodige Duitse bankmeister is de natte droom. Mijn stoute opmerking is dat juist de NLse partijen op hun kop zouden (moeten) gaan staan...

  3. Zoals ING op zijn Investor dag keurig uit de doeken heeft gedaan is het mantra in modern bankieren anders. Het gaat, net zoals bij tech, om het bouwen van een platform en dan operationeel scalen. Het eerste is bijna af, het tweede kan versneld worden dankzij de overname...

  Overnames zijn altijd bijzonder lastig maar dat is geen reden om zonder doordachte analyse te schieten.
 3. forum rang 5 Gaston Lagaffe 16 mei 2019 12:34
  Kijkend naar de koersontwikkeling van ING de afgelopen tijd zou niets gemakelijker zijn dan een glasheldere ontkenning van een overname van Commerzbank door de ING-directie zodat de koers zou kunnen opveren. Ze laten de onzekerheid echter voortbestaan en faciliteren de koersdaling. Het heeft er alle schijn van dat Hamers een overname niet wil uitsluiten.
 4. forum rang 5 Erny 16 mei 2019 13:21
  quote:

  The Third Way... schreef op 16 mei 2019 12:16:

  Om bondig in te gaan op de belangrijkste (eerste) drie opmerkingen van de VEB:
  .....................................................................

  3. Zoals ING op zijn Investor dag keurig uit de doeken heeft gedaan is het mantra in modern bankieren anders. Het gaat, net zoals bij tech, om het bouwen van een platform en dan operationeel scalen. Het eerste is bijna af, het tweede kan versneld worden dankzij de overname...
  Overnames zijn altijd bijzonder lastig maar dat is geen reden om zonder doordachte analyse te schieten.
  Bij ING zit al anderhalf jaar in een bear market, dit bij een indrukwekkende groei van het aantal klanten (dit laatste aldus de ING zelf). Dat scalen doet kennelijk nog niet zo veel. Waarom zou dat na een overname anders zijn?
 5. kuddedier 16 mei 2019 13:27
  Dat begrotingsoverschot en die lage rente is een kip/ei verhaal.
  Als de 10 jaars op 5% had gestaan had er zo'n 20 mld rente over de staatschuld betaald moeten worden, op hetmoment is dat zo goed als nul. In dat geval had het overschot van 11 mld een tekort van 9 mld geweest.

  Het hoeft niet gezegd te worden dat een groot deel van die 20 mld naar onze pensioenfondsen had gestroomd, waardoor indexatie mogelijk was geweest..

  Dus om het Cru te zeggen, Draghi heeft met zijn beleid pensioengeld in de staatskas gestopt
 6. forum rang 5 The Third Way... 16 mei 2019 14:35
  quote:

  Erny schreef op 16 mei 2019 13:21:

  [...]
  Bij ING zit al anderhalf jaar in een bear market, dit bij een indrukwekkende groei van het aantal klanten (dit laatste aldus de ING zelf). Dat scalen doet kennelijk nog niet zo veel. Waarom zou dat na een overname anders zijn?
  Zie op ING website presentaties Investor Day waar dit uitvoerig wordt behandeld.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: FANG

Gerelateerde instrumenten

 1. 10,055
  -1,52% -0,155
 2. Ajax 16:46
  12,500
  +0,81% +0,100
 3. Alphabet 22:00
  2.291,440
  +1,16% +26,180
 4. Amazon.com 05 jul
  113,500
  +3,60% +3,940
 5. Apple 05 jul
  141,560
  +1,89% +2,630
 6. GEOJUNXION 17:35
  1,785
  +0,28% +0,005
 7. ING Groep 17:37
  9,068
  -0,91% -0,083
 8. 169,770
  +0,94% +1,580
 9. 266,210
  +1,28% +3,360
 10. Netflix 05 jul
  185,880
  +3,30% +5,930
 11. NN Group 17:36
  42,340
  +0,64% +0,270
 12. SHELL PLC 17:38
  23,050
  -1,60% -0,375
 13. UNILEVER PLC 17:39
  45,265
  +2,36% +1,045
 14. Walmart 22:00
  125,130
  +0,71% +0,880

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links