Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Cijfers Facebook en Microsoft

Liveblog: Cijfers Facebook en Microsoft

Update 22.35 uur: Tesla cijfers nog niet binnen

De cijfers van Tesla zijn helaas nog niet binnen. We brouwen er maar een eind aan. Morgenochtend komen de resultaten langs in BeursVandaag. Fijne avond toegewenst! (NK)


Update 22.15 uur: Facebook +5,0% na cijfers

Ook Facebook knalt omhoog na publicatie van de eerstekwartaalcijfers. De omzet stijgt met 26% naar $14,9 miljard, wat iets beter is dan verwacht. Het aantal dagelijks actieve gebruikers is met 1,56 miljard precies in de prik. Het aantal maandelijkse actieve gebruikers valt met een plus van 8% naar 2,38 miljard wel mee.

Een duidelijk signaal dat de gebruikers van Facebook gewoon gebruik blijven maken van het platform. Hierdoor gaat het bedrijf vrolijk door met het verdienen van geld. Daar gaat het natuurlijk wel om.

Overigens valt de winst per aandeel van $0,85 wel tegen, maar dat wordt veroorzaakt door een eenmalige reservering van $3 miljard voor de verwachte boete na een onderzoek van de Federal Trade Commission naar misbruik van privacygevoelige gegevens. Volgens CEO Mark Zuckerburg kan dit bedrag zelfs oplopen naar $5 miljard.

PostNL
Klik op het plaatje voor een grote versie 

Wat verder opvalt is dat het aantal Europese gebruikers gewoon toeneemt. Dit ondanks alle schandalen waar het bedrijf mee te maken heeft gehad. Door de goede cijfers van zowel Facebook als Microsoft gaat ook de Nasdaq future omhoog (NK).


Update: 22.10 uur: Microsoft verrast

Microsoft presenteert beter dan verwachte resultaten. De omzet kwam uit op $30,57 miljard, daar waar analisten uitgingen van $29,84 miljard. Onderaan de streep wordt er $1,14 per aandeel verdiend in Q1 2019. Beleggers belonen het aandeel met een plus van 2,4%.


Update: 21.30 uur: Nog een half uur wachten

Nog 30 minuten te gaan en de cijferregen op Wall Street nadert zijn kookpunt. Wij doen verslag van de techgiganten Facebook, Microsoft en Tesla. Hieronder de koersbewegingen:

Facebook: -0,7% (+32,3% YTD)

Microsoft: +0,0% (+23,1% YTD)

Tesla: -1,7% (-18,3% YTD)


Update: 21.05 uur: Tesla implodeert dit jaar?

Vandaag ligt het aandeel Tesla (-1,9%) er niet goed bij op de beurs. Techinvesteerder Paul Meeks heeft er weinig vertrouwen in. Hij denkt zelfs dat dit het jaar kan zijn dat het bedrijf van Elon Musk implodeert (NK).


Update: 20.00 uur: Verwachtingen analisten

Om 22.00 uur komen de techgiganten Facebook, Microsoft en Tesla met hun eerstekwartaalcijfers langs. Hieronder de verwachtingen van analisten:

Facebook

Omzet Q1 2019: $14,9B (+25,1% YoY)

Omzet 2019: $69,1B (+23,5% YoY)

EPS Q1 2019: $1,61 (-4,7% YoY)

EPS 2019: $ 7,61 (-0,2% YoY)

Aantal dagelijks actieve gebruikers Q1 2019: 1,56 miljard (+2,6% QoQ)

Aantal maandelijks actieve gebruikers Q1 2019: 2,37 miljard (+2,2% QoQ)

Microsoft

Omzet Q3 2019* $29,9B (+11,3% YoY)

Omzet 2019 $124,1B (+12,4% YoY)

EPS Q3 2019* $1,00 (+5,3% YoY)

EPS 2019 $4,43 (+14,0% YoY )

* Bij Microsoft is sprake van een gebroken boekjaar.

Tesla

Omzet Q1 2019 $5,29B (+55,1% YoY)

Omzet 2019 $24,7B (+21,5%)

EPS Q1 2019 $ -0,81 

EPS 2019 $2,72

Van alle bedrijven wordt een flinke stijging van de omzet verwacht. Let vooral op de outlook, want die zal de koers in beweging brengen. We proberen zo snel mogelijk een update te geven (NK)


Update: 18.35 uur: ASMI optimistischer

Ook de cijfers van ASMI zijn binnen. Het aantal nieuwe orders stijgt in Q1 2019 met 13,8% naar €235 miljoen. De omzet gaat nog harder omhoog naar €248,8 miljoen. De brutowinstmarge klimt van 37,8% in Q1 2018 naar 41,3% afgelopen kwartaal.

Verder is positief dat de chipper optimistischer is geworden over het tweede kwartaal. Eerder ging het management uit van een omzet van €200 tot €230 miljoen, maar nu is deze range verhoogd naar €230-€250 miljoen.

Onderaan de streep gaat het ook crescendo. De nettowinst kwam uit op €49,4 miljoen, terwijl er in diezelfde periode een jaar geleden slechts €15 miljoen werd verdiend. Het geeft maar weer aan hoe volatiel de business van een chipbedrijf is.  

De outlook voor de markt als geheel blijft gehandhaafd. Zo verwacht het bedrijf dat de markt voor machines voor chipsfabricage zal krimpen met een mid to high teens percentage. Kortom, een daling van zo'n 5 á 10%, al denkt het management dat ASMI het beter doet dan de markt.

ASMI
Klik op het plaatje voor een grote versie 

Beleggers die geïnteresseerd zijn in het gehele persbericht, kunnen hierop klikken (NK).


Update 18:10 uur: Unibail Rodamco Westfield

Zojuist kwam Unibail Rodamco met haar eerstekwartaalcijfers langs. De brutohuurinkomsten stegen met 28%, veroorzaakt door de overname van Westfield. De winstverwachting voor dit jaar blijft gehandhaafd op €11,80-€12,00 per aandeel.

Hieronder ziet u de ontwikkeling van de brutohuren. Door de aankoop van Westfield is het bedrijf ineens aanwezig in de VS en het VK. De huren dalen fors in Frankrijk, maar dit komt door de verkoop van de Ariane Toren in Parijs.

PostNL
Klik op het plaatje voor een grote versie 

Voor de liefhebbers: hier leest u het persbericht (NK).


Update 14:40: Boingcoin

Geen idee wie deze meneer is, maar hij legt in 1.18 minuut klip en klaar uit waarom bitcoin en andere crypto's speculatie en geen belegging zijn. Met alleen prijsactie bouwt u geen vermogen op.

 


Update 14:15: Boeing

Winst -21% en het bedrijf zet zijn outlook op hold. Eerst de impact zien van de Boeing 737 MAX-perikelen. De koers doet nu pre-market -1,7% op 332K stuks. Dat is niet te veel.

Intussen klinkt in Omaha een njet:

 


Update 12:05: De winsten

Dankjewel Tom. Dat u weet waarom de koersen stijgen?

Deze past er mooi bij:

 


Update 12:00: ABN Amro

De vraag die iedereen heeft... Aardig artikel van Koen, die echter één ding vergeet volgens mij. De staat trekt lekker €1,45 per aandeel dividend en dat smaakt goed als de koers niet vooruit te branden is.

Pik ik dit er nog uit:

‘Het bankenlandschap wordt nu gedomineerd door drie grote, commerciële banken – en dan tel ik ABN Amro ook mee’, reageert SP-parlementariër Mahir Alkaya. ‘Er is totaal geen diversiteit. Wij zouden graag een publieke bank willen en een full reserve bank (die geen leningen verstrekt, maar het geld bij de centrale bank parkeert, red.) waar mensen hun spaargeld 100 procent veilig kunnen stallen.’

De socialist zegt ‘signalen’ te hebben ontvangen dat ABN Amro intern wel degelijk verschillende toekomstscenario’s heeft uitgewerkt, van privatisering tot een toekomst als nutsbank.

Mijn vraag is: hoeveel mensen denkt u gaan hun geld tegen -1% à -2% sparen? Want dat wordt de rente voor wie bij de ECB stalt. Ik denk nul. 

 


Update 11:05: Ifo Geschäftsklima

Nog een klimaatonkenner, maar dan anders. Alles went, zelfs Duitsers die hun schouders laten hangen. De koersen reageren er dit keer niet op, maar alweer een teleurstellend cijfer uit Duitsland.

 


Update 10:35: Aegon

Niets aan toe te voegen. Behalve dan dat de rentes vandaag weer dalen. Met al die lijfrentedingessen is van onze verzekeraars Aegon hier het meest gevoelig voor en dan haalt het bedrijf ook nog eens voor bijna de helft zijn omzet uit de VS.

 


Update 10:30: AkzoNobel

Deze kop kan al jarenlang zo'n beetje boven iedere kwartaalrapportage van AkzoNobel:

Kijk maar, het groene lijntje. Die knik naar beneden is natuurlijk de desinvestering van de chemiedivisie, die via superdividenden bij de aandeelhouders terecht kwam.

Hogere marges en desnoods lagere omzet, is nu het motto bij AkzoNobel. Dat begint een Nederlandse beursspecialiteit te worden met als bekendste voorbeelden KPN en PostNL. Daar hoeft helemaal niks mis mee te zijn, zie bijvoorbeeld KPN dat ultradefensief is geworden en een mooi dividend betaalt. Duur, dat wel. 

Zulke aandelen kunnen ook een mooi plekje vinden in een portfolio, als is het maar als tegenhangers van hieperdepieper groeiaandelen. Het is wel een beetje saai... Bij AkzoNobel is de fantasie ook ver te zoeken. Typisch een bedrijf met een managers- en geen ondernemerscultuur, dunkt me in alle bescheidenheid. 

Ze kunnen wel goed rekenen. 


Update 10:00 uur: Dividendkoningin Randstad

Het was meen ik nog eind 2008 dat Randstad het dividend passeerde. De tijden waren ietwat onzeker en het cyclische bedrijf nam het zekere voor het onzekere door de liquiditeiten binnenboord te houden. Dat waren even andere tijden toen dan nu. Kijk nu eens, een ware dividendkampioen?

Eerst over de cijfers vandaag: die bevestigen eigenlijk de economie: zwak Europa, slecht Duitsland, aardige VS en prima rest van de wereld.

Kan beter, veel beter, maar de recessie die de markt verwachtte - en daarmee grote druk op Randstad - blijft vooralsnog uit en de uitzender blijft goed presteren. De grafiek laat zien hoe de beurs zich op het verkeerde been heeft laten zetten met die daling en stijging. Vooralsnog dan.  

Het dividendrendement suggereert in eerste instantie dat óf de koers veel te laag staat, óf dat het dividend veel te hoog is. Daarvan is geen sprake? Nico hierover:

Daarbij wordt de winstgevendheid goed in het oog gehouden en ontwikkelt Randstad zich tot een echte dividendmachine. Eind maart werd er al €2,27 uitgekeerd terwijl het extra dividend van €1,11 later dit jaar losgekoppeld wordt.

Zonder dat extraatje is het nog 4,5%. Een cyclisch hoogdividendaandeel, daar zijn er niet zoveel van. Hoe structureel is dit? Niet. Hoewel de data niet helemaal kloppen, geef ik toch deze grafiek van Randstad, zijn dividend en het dividendrendement om te laten zien hoe wispelturig de winstdeling is.

Daarmee wordt Randstad niet snel een dividendkampioen. Want die laat een gestage groei zien, zoals bijvoorbeeld Unilever. Hier is alles wat vastrentend is dol op, vooral pensioenfondsen en verzekeraars. Die kunnen heerlijk toekomstige sommen maken. Met Randstad lukt dat niet. U moet maar zien wat u krijgt.

Daar is echter momenteel helemaal niets mis mee :-)  

 


Update 09:30: Advies

Aftrappen maar met deze:

 • Ahold Delhaize: naar €19 van €20 - Deutsche Bank
 • Ahold Delhaize: naar €24,60 van €25,40 - Kepler Cheuvreux
 • Heineken: naar €100 van €95 (accumulate) - KBC
 • Heineken Holding: naar €92 van €85 (hold) - KBC
 • Randstad: naar €49 van €44,50 (hold) - KBC

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 10 aug Slotcall: echt waar, een heuse inflatierally 3
 2. 10 aug Wel of geen Twitter, Musk heeft nu helft belang 'dure' Tesla verkocht 5
 3. 10 aug Rood voorbeurs, maar Ahold en ABN Amro vallen mee en let op tech

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. pete67 24 april 2019 11:41
  Die Verhaar is een prive belegger die ook nog wel eens short zou kunnen zitten in Aegon gezien zijn negatieve tweets de laatste tijd, dus graag even zijn posities hierbij zetten voordat er zoiets geplaatst wordt en bij verwijderen hiervan ook even aangeven waarom en niet zomaar laten verdwijnen.
  dit is de 2de keer al dat er dit soort suggestieve berichten van hem over Aegon hier door IEX worden geplaatst.
 2. [verwijderd] 24 april 2019 12:44
  quote:

  pete67 schreef op 24 april 2019 11:41:

  Die Verhaar is een prive belegger die ook nog wel eens short zou kunnen zitten in Aegon gezien zijn negatieve tweets de laatste tijd, dus graag even zijn posities hierbij zetten voordat er zoiets geplaatst wordt en bij verwijderen hiervan ook even aangeven waarom en niet zomaar laten verdwijnen.
  dit is de 2de keer al dat er dit soort suggestieve berichten van hem over Aegon hier door IEX worden geplaatst.

  Als je ziet dat een aandeel, in dit geval Aegon, neerwaarts zal gaan laat je een short niet staan natuurlijk! Tenminste, ik zal het niet doen, en naargelang de opwaartste beweging zal worden, de short range daarboven ook nog even meepikken. Zo haal je het meeste uit een neerwaartse beweging!

  Negatieve tweets heb je niet zoveel aan, op voorhand al weten wat een aandeel doet zo pik je de beste short, of short range, er uit.. En dan beland je al snel in het technische van een aandeel, dat dan weer wel…Verhaar is het technische misschien wel machtig, lijkt me sterk maar toch...
 3. forum rang 4 theo1 24 april 2019 13:02
  Aegon is indertijd ingestort door een boekhoudschandaal. Er zijn toen veel meer aandelen op de markt gekomen, dus de k/w kan je niet direct vergelijken, maar ja, in die tijd waren dat soort aandelen die zeer voorspelbare groei lieten zien erg populair. Gold ook voor Ahold. In beide gevallen bleek het dus niet waar te zijn.
 4. forum rang 4 theo1 24 april 2019 13:10
  Mijn vraag is: hoeveel mensen denkt u gaan hun geld tegen -1% à -2% sparen? Want dat wordt de rente voor wie bij de ECB stalt. Ik denk nul.

  Je zal dat in de hoek van de aluhoedjes en de goudfanaten moeten zoeken, maar dan het iets meer gematigde soort dat een bank nog net vertrouwt als ze maar beloven al het geld alleen maar bij de ECB te stallen. Maar dan moet je natuurlijk de ECB weer gaan vertrouwen. Het zal een hele beperkte niche-markt zijn. Misschien kan zo'n bank de huisbank van de SP worden.

  De echte reden dat de staat treuzelt is natuurlijk inderdaad dat het dividend veel meer opbrengt dan de rente op de staatsschuld. De staat heeft de poen nu niet echt nodig en bij financiën zijn ze ook niet gek.
 5. forum rang 4 Bart Meerdink 24 april 2019 17:31
  quote:

  theo1 schreef op 24 april 2019 13:10:

  De echte reden dat de staat treuzelt is natuurlijk inderdaad dat het dividend veel meer opbrengt dan de rente op de staatsschuld. De staat heeft de poen nu niet echt nodig en bij financiën zijn ze ook niet gek.
  Is inderdaad een briljant idee om geld te lenen tegen 0% en daarvan aandelen te kopen met een hoog dividendrendement. Want waarom zou je bij ABN Amro stoppen? De staat heeft ~€10 miljard in Abn Amro zitten, ze kunnen gemakkelijk €50 miljard extra lenen, en dan verdienen ze bij 4% dividendrendement (ABN Amro doet zelfs 6,8%) €2 miljard per jaar.

  En we weten nog van vorig jaar de discussie over het afschaffen van de dividendbelasting, met €2 miljard per jaar kunnen ieders wensen tot in alle eeuwigheid vervuld worden, als je het tegen een 0% discount omrekent naar net present value.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Aegon 10 aug
  4,450
  0,00% 0,000
 2. 28,200
  0,00% 0,000
 3. Akzo Nobel 10 aug
  69,400
  0,00% 0,000
 4. 297,500
  0,00% 0,000
 5. 169,020
  +2,53% +4,170
 6. Heineken 10 aug
  93,780
  0,00% 0,000
 7. 73,750
  0,00% 0,000
 8. 178,340
  +5,82% +9,810
 9. 289,160
  +2,43% +6,860
 10. RANDSTAD NV 10 aug
  49,160
  0,00% 0,000
 11. Tesla 10 aug
  883,070
  +3,89% +33,070
 12. 59,560
  0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links