Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Beursdrama en kruimels voor PostNL

Liveblog: Beursdrama en kruimels voor PostNL

Update 15:00 uur: Kruimels voor aandeelhouders PostNL

Vakbond FNV gaat morgen koekkruimels uitdelen aan de aandeelhouders van PostNL die naar de AVA van het bedrijf gaan. Zij hebben hiervoor een uitermate goede reden, want de koek wordt niet eerlijk verdeeld, aldus de FNV.

Het is werkelijk waar schandalig dat werknemers per 1 juli een loonsverhoging krijgen van 1,5% en de aandeelhouders €90 miljoen dividend. Een duidelijk signaal dat topvrouw Herna Verhagen er alleen maar zit voor beleggers en niet voor de mensen om wie het echt draait. 

Het is gewoon absurd dat deze mensen er minder geld bij krijgen dan de inflatie. Hierdoor gaan zij er in reëel inkomen op achteruit. Vergeet niet dat de aandeelhouders een dividenduitkering krijgen van ruim 10%. Dat is vijf keer zoveel als de inflatie. Echt te gek voor woorden.

Oja, één klein dingetje. De koers van PostNL is in 2018 wel hard naar beneden gegaan. Maar dat is nou eenmaal het risico van beleggen. Dat moeten we voor het gemak dus maar even vergeten (Niels Koerts). 

PostNL
Klik op het plaatje voor een grote versie 

Update 12:30 uur: Boeing

Intussen in het Witte Huis... Ik tel welgeteld 718 stukjes omzet een minuut na deze tweet. Of het maakt niet zo veel indruk, of het moet even bezinken... Niettemin, de president die zich zo specifiek met een bedrijf bemoeit. 

 


Update 12:15 uur: VRH

Het is een lang (zes kantjes) en ingewikkeld verhaal. Nodeloos ingewikkeld? Zeg het maar. In ieder geval blijft de vermogensrendementsheffing voorlopig wat 'ie is.

 


Update 11:15 uur: Minder kijken = meer rendement?

 


Update 11:15 uur: Minder kijken = meer rendement?

Hebt u huisregels als u naar uw portfolio kijkt? Ik wel. Nu heb ik alleen maar lange porto's, waar ik eigenlijk nooit naar kijk. Als ik het wel doe, mag ik dan alleen maar doen wat ik tevoren met mezelf heb aangesproken. In het verleden heb ik te vaak impulsief Domme Dingen gedaan, vandaar. Duur.

De simpelste beursadviezen zijn vaak de beste en Michael Batnick heeft er weer eentje.

The more you look at your portfolio, the more likely you are to see red, and the more likely you are to see red, the more likely you are to do something you will regret later. For a simple 60/40 portfolio, this is how often you’re likely to see a loss in your portfolio:

46% of all daily returns
36% of all monthly returns
33% of all quarterly returns
26% of all yearly returns

You’re almost twice as likely to see red if you open your portfolio on a random day then if you only check once per year.

Zo ziet u maar weer hoe simpel beleggen in essentie eigenlijk is. We maken het ons zelf zo moeilijk. Het plaatje komt uit het stuk

 

 


Update 09:30 uur: Nyrstar

Bedrijf gered, aandeelhouders niet.

Gemiddeld doen, héél lang bekeken, aandelen 7% bruto per jaar en 10% over de laatste vijftig jaar. Dat is gemiddeld en per saldo. Er zijn uitzonderingen. En hoe. De koers ligt stil, het bord is blanco. Komt er nog handel? Handel, want met beleggen had Nyrstar al heel lang niets meer te maken. Zeldzaam beursdrama dit.

Het onvermijdelijke plaatje:

Nico kan er ook niet veel meer mee. Hij heeft een sommetje, maar dat gaat wellicht bij de eerste, de beste koerstik ook van tafel. Inderdaad, Nyrstar opent om 09:55 uur op €0,3522. U mag zelf de daling uitrekenen... 

De huidige aandeelhouders van Nyrstar krijgen dus 2% van de nieuwe entiteit. Op basis van de huidige koers van €0,651 vertegenwoordigt de holding een waarde van €70 miljoen.

 


Update 09:30 uur: Advies

Er zitten een paar flinke tussen, ik had meer koersreactie verwacht:

 • Adyen: naar €800 van €700 - JP Morgan
 • ASML: van Conviction Buy List - Goldman Sachs
 • ASML: naar $225 van $195 - RBC
 • Unilever: toppick food - Bryan Garnier
 • ASMI: naar €55 van €50 - Deutsche Bank

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 09:40 Disco Dinsdag: wat een joekel, welkom UMG op Damrak!
 2. 08:10 Bescheiden opluchting voorbeurs, maar genoeg donkere wolken 2
 3. 20 sep Het is slecht voorbeurs en dat komt niet alleen door Evergrande 5

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Toekomstbeeld 15 april 2019 15:28
  PostNL: en dan wat gedacht van de door EZ voorgestelde aanpassingen op de Postwet om het dividend voor de gehele Vennootschap maar op hold te zetten, indien de UPD (slechts 25% vd totale PostNL omzet) in de toekomst verliesgevend zou dreigen te worden....!

  Het is een bloody shame dat de overheid misbruikt wil gaan maken van haar positie enerzijds als overheid, en anderzijds als opdrachtgever/klant va PostNL.

  N.B. een bedrijf waar diezelfde overheid, niet alleen in het verleden miljarden aan heeft overgehouden ten tijde toen het geprivatiseerd werd, maar nog steeds jaarlijks grote sommen loonbelasting, btw en vennootschapsbelasting int.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ADYEN NV 17:35
  2.695,000
  +0,82% +22,000
 2. 356,400
  +1,25% +4,400
 3. ASML Holding 17:37
  731,700
  +1,98% +14,200
 4. 209,440
  -0,03% -0,060
 5. Nyrstar 17:35
  0,370
  +2,49% +0,009
 6. 4,180
  -0,90% -0,038
 7. UNILEVER PLC 17:35
  46,720
  +0,39% +0,180

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links