Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DSI schorst directeur International Assets

DSI heeft de registratie van vermogensbeheerder Theo Hagethorn voor twee jaar geschorst. De directeur van International Assets (IA) werd eerder al, samen met vermogensbeheerder Han Schulten (inmiddels niet meer bij IA werkzaam), door het OM op de vingers getikt. Die zaak liep voor Hagethorn met een schikking af, maar nu wordt zijn DSI-vergunning ingetrokken. Een andere mededirecteur van International Assets vecht zijn veroordeling door de Tuchtcommissie van de DSI aan.

In mei schikte Hagethorn al een voorkenniszaak met het openbaar Ministerie, terwijl de zaak tegen de vennootschap werd geseponeerd. De Autoriteit Financiële Markten had aangifte gedaan omdat de beide vermogensbeheerders van International Assets het televisieprogramma Business Class zouden gebruiken voor pump en dump-praktijken rond kleine aandelen. Voormalig IA-boegbeeld Geert Schaaij, kwam vaak in het programma van Harry Mens en met name rond zijn tips om Dico en Brunel te kopen ontstond veel commotie.

'Pump en dump' is volgens Cees van Bavel, voormalig advocaat van IA, overigens niet de juiste omschrijving. "Van de 176 transacties is er slechts één waar winst wordt genomen na het bekend worden van jaarcijfers. De rest betrof lange termijn-beleggingen." Uit onderzoek bleek dat twee vermogensbeheerders van International Assets, Theo Hagethorn en Han Schulten voorafgaand aan de uitzendingen posities innamen in aandelen die Schaaij op zondag tipte. Hagethorn en oud-collega Schulten - met volwaardige DSI-registratie - betaalden in de schikkingszaak van het OM al respectievelijk 17.400 en 5.000 euro boete.

Vandaag werd bekendgemaakt dat de Tuchtcommissie van DSI de klacht van DSI gegrond verklaard heeft. Inhoudelijk laat de uitspraak weinig aan duidelijkheid te wensen over: “De Commissie is van mening dat de klacht van DSI gegrond is en dat er sprake is van een ernstige overtreding van de normen van deskundigheid en integriteit.” De registratie van Hagethorn wordt voor twee jaar geschorst, met aftrek van de periode waarin de vergunning is opgeschort geweest (vanaf 24 mei 2008). Ook is er een boete van 2.000 euro opgelegd.

Nieuw op IEXProfs: Alles over toezicht en regelgeving.


De Redactie van IEX Profs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op dit artikel, klik hier.


De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: beleggen in landbouw dan maar
  2. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?
  3. 16 apr Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links