Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Short staal strangle

De koers van staalgigant Arcelor Mittal fluctueert al maanden in een zeer brede bandbreedte tussen circa 13 en 25 euro. Ondanks deze enorme marge, is en blijft de lange termijn trend neerwaarts gericht.

Sinds december weet het fonds evenwel boven een ijzeren bodem rond 15 euro te blijven, wat een bemoedigend is. Korte termijn handelaren kunnen rond dat niveau longposities innemen met een korte stop-loss eronder.

Een doorbraak van 15 euro kan namelijk opnieuw een sell-off kunnen inluiden van het aandeel Arelor Mitttal, zoals in september-oktober 2008 ook gebeurde.

Op de huidige koers rond 18,50 euro heb ik een aantal strategieën in de aanbieding voor u, zolang het aandeel in bovengenoemde bandbreedte rond blijft spartelen.

1. Stukken kopen en een short strangle geven
Het voordeel is dat er premie wordt gepakt op de geschreven opties, terwijl het aandeel per saldo nergens heen gaat. Er is wel neerwaarts risico vanwege de dubbele longpositie uit hoofde van de geschreven put.

  • Koop 100 Arcelor Mittal @ 18,50 (1850 euro)
  • Verkoop 1 MCH 20 Call @ 1,15
  • Verkoop 1 MCH 17 Put @ 1,15
  • Ontvangen premie: 230 euro

    Zolang Arcelor Mittal tussen 17 en 20 euro blijft bewegen kan de premie van 230 euro worden binnengetikt. Uiteraard daarbij gesaldeerd het resultaat op de stukken. In het meest gunstigste geval (op een expiratiekoers van 20 euro) is dit maximaal 380 euro (150 euro resultaat op de aandelen plus 230 euro premie).

  • Boven de 20 euro is de winst gemaximeerd (capped)
  • Bij een expiratiekoers van 17 euro bedraagt de winst 80 euro (-150+230).
  • Het break-even-point ligt derhalve op 16,60 euro

    Onder dit niveau is het zaak om weg te wezen, of shortposities er tegenover te zetten.



    Tijdsperiode grafiek: 

    2. Iets defensiever: stukken kopen, put eronder zetten en een call schrijven

  • Koop 100 Arcelor Mittal @ 18,50
  • Verkoop 1 MCH 20 Call @ 1,15
  • Koop 1 MCH 17 Put @ 1,15

    De ontvangen premie compenseert de betaalde verzekeringspremie. Derhalve bedraagt de maximale winst 150 euro. Dat is ook het maximale verlies, aangezien de stukken voor 17 euro mogen worden gekocht. Om geld te kunnen verdienen, moet het aandeel omhoog.

    3. Beide!
    De derde optie is om beide affaire op verschillende momenten op te zetten. Als de stukken zijn gekocht waarna het aandeel stijgt, kunnen de calls duurder worden verkocht en de puts weer goedkoper aangeschaft. Uiteraard is de keerzijde dat er op deze wijze (tussentijds) meer risico wordt gelopen.

    Let wel, deze strategie kan lucratief zijn zolang de bandbreedte intact is. Bij een opwaartse ofwel neerwaartse uitbraak beveel ik een vervolgactie aan. Zodra dit (bijna) een feit is, kom ik hierop terug en zet een agressievere strategie uiteen.


    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Gerelateerd

    Reacties

    8 Posts
    | Omlaag ↓
    1. Herr Professor 17 maart 2009 19:01
      quote:

      Keesos schreef:

      Hoi Jerry,
      Ik heb je eerste strategie uitgevoerd. Gaat niet zo lekker. Wat moet ik nu doen? De put doordraaien? Hoe houd jij je hoofd eigenlijk boven water met dit soort strategieen? Het lijkt me geen vetpot in Naarden.
      Verwacht van Jerry geen reactie. Wat heb he gedaan (het originele artikel is niet meer beschikbaar)? Een put geschreven AM en een lagere gekocht? Lijkt me dan het beste om inderdaad nog een keer te schrijven op dit niveau, misschien wel zonder put daaronder te kopen.

      Gaan ze echt nog verder down, dan krijg je een mooi setje aandelen tegen een leuk prijsje. AM is een serieus bedrijf dat echt niet zomaar failliet gaat, en tegen deze of nog lagere koersen gewoon een mooie koop. lekker in de kast leggen een paar jaar.

      Stijgen ze weer, dan strijk je de volle premie op, die zal niet mis zijn nu.

      Aandelen laag kopen door puts schrijven is sowieso een leuke strategie wil je aandelen tegen een bodemprijsje aanschaffen voor de lange termijn.

    2. [verwijderd] 20 maart 2009 00:32
      ik heb de strategie langs zien komen met 18,50 in het aandeel en dacht toen al..dat wordt een drama,

      stukken kopen op 18,50 verkoop call 20 en verkoop put 17

      het is namelijk niet meer dan 2x een put schrijven (20 en 17) beperkte winst naar boven maar een bleeder naar beneden.

      gelet op de laatste regel van jerry:

      "Let wel, deze strategie kan lucratief zijn zolang de bandbreedte intact is. Bij een opwaartse ofwel neerwaartse uitbraak beveel ik een vervolgactie aan. Zodra dit (bijna) een feit is, kom ik hierop terug en zet een agressievere strategie uiteen."

      was ik zeer benieuwd of hij zijn belofte zou nakomen..op de vloer vond ik meneer al een enorme praatjes maker. en ik ben niet teleurgesteld.
      tot op heden geen reactie van jerry.

      veel geluk met die stukken op 16,60

    8 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links