Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Münchener Zurückversicherung

De schade aan herverzekeraars is tot op heden redelijk beperkt gebleven. De koers van Münchener Rückversicherung (Munich Re) bijvoorbeeld is sinds de top van 2007 slechts circa 30% gedaald.

De vraag is in hoeverre ze worden geraakt door de financiële malaise. Herverzekeraars kennen een breedgespreide portefeuille: van (schade)verzekeringen zoals natuurrampen tot beleggingen in hybride (schuld)papieren.

Hybride portfolio’s hebben de karakteristieken van aandelen en obligaties. Onlangs heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor's de credit rating van de Amerikaanse verzekeraar Aflac verlaagd en stelde verdere verlagingen in het vooruitzicht.

Munich Re, dat ‘s werelds grootste herverzekeraar is, heeft aangegeven met een plukje in Aflac te zitten.

”Niets aan de hand”
Inmiddels heeft het concern wat afgeschreven op de portefeuille van 600 miljoen euro aan Tier 1 hybride effecten. Bovendien had Munich Re in 2008 circa 1,7 miljard euro aan zogenoemde Tier 2 and Tier 3 effecten. Munich Re probeerde beleggers onlangs gerust te stellen door mede te delen dat er “geen reden is tot bezorgdheid”.

We hebben dit soort geluiden vaker gehoord, zoals bij Fortis, Aegon en bij monde van Wouter Bos. Vorige week knalde Swiss Re ruim 40% naar beneden. Een dergelijke daling is meestal niet voor niets. Beleggers vrezen dat de tweede grootste herverzekeraar ter wereld met de pet rond moet gaan voor een kapitaalsinjectie.



Tijdsperiode grafiek: 

A la baisse Munich Re
Als u van mening bent dat de herverzekeraars tot de volgende sector behoren die eraan gaat, kunt u bijvoorbeeld puts/putspreads kopen of calls/callspreads geven op Münchener Rück (MUV2). Deze staan genoteerd aan Eurex. Let wel dat de contractgrootte van opties 10 is in plaats van 100 zoals wij doorgaans kennen.

Er worden ook opties gehandeld op Swiss Re. U kunt derhalve alle kanten op. Hier een handige infolink.


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links