Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Straffe olietango

Untitled Document Op de futuremarkt zijn de olie futures contango geprijsd, dat wil zeggen: een contract voor een vat olie dat over enkele maanden geleverd wordt is duurder dan de huidige olieprijs. In principe is dit een normale curve.

De maanden die echter verder in de toekomst liggen wijken dermate sterk af dat een aantal partijen kansen ziet en op de oliemarkt arbitreert. In Europa zijn Royal Dutch Shell (RDS) en British Petroleum (BP) al een geruime tijd op deze prijsontwikkeling ingesprongen.

Ze kopen olie op de spotmarket (of slaan hun eigen olie op) en shorten de 'verdere' futures. Aangezien de oliegiganten reeds olie long zitten, kunnen zij aan de leververplichting voldoen.

Sinds kort speelt de commodities trading desk van Citigroup, Phibro, dit spelletje ook mee. Phibro heeft vorige week een Ice Transporter gehuurd die nu voor de kust van Schotland ronddobbert.

Spreads
Deze supertanker heeft een capaciteit van 1 miljoen vaten olie. Phibro kocht op de spot market North Sea Forties Grade Oil en verkocht Brent januari 2010 futures die circa 30% 'over' deden. Het verschil tussen de verkoopprijs en de spotprijs is de brutowinst die de traders behalen. Phibro is niet de enige die dit trucje beheerst.

De Amerikaanse rederij Frontline liet enkele weken geleden al weten 20 tot 25 schepen verhuurd te hebben als drijvende olieopslag. Uiteraard worden er nog kosten gemaakt zoals opslag (circa 0,90 dollar per vat per maand, zij het dat dit bedrag mede afhankelijk is van de duur), verzekeringen en financiering.

Deze kosten reduceren uiteraard de marge. Desondanks valt er geld te verdienen. Het groot opzetten van dergelijke positie verdient de voorkeur. Op een gegeven moment zal deze spread echter wel zijn weg gearbitreerd. Aan de ene kant moeten handelaren diepe zakken hebben en moeten zij het kunnen uitzingen.

Meespelen...?
Geduld is dan ook een schone zaak. De (verre) futureprijzen bewegen niet één op één mee met de spotprijzen. Gisteren zijn de februari-futures bijvoorbeeld 7% gedaald, terwijl de mei-futures 'slechts' 4,6% prijs gaven. Dat betekent dat de positie (tijdelijk) op een verlies staat. Uiteindelijk zullen de prijzen naar elkaar toe bewegen.

Don't try this at home door korte futures te kopen en lang te geven! Dit kan fout gaan zoals bij de afgelopen expiratie. De januariserie kwam verder onder druk te staan, terwijl de februarifutures bleven liggen. Doordat de markt waarschijnlijk long zat en niet geleverd wilde krijgen, werden de expirerende futures verkocht en doorgerold.

Deze kort-long/lang-short affaire had op dat moment verlies opgeleverd. In ieder geval zijn rederijen die de schepen verhuren in zekere zin winnaars. Vergelijk ze met de schepjes- en zeefjesproducenten ten tijde van de goldrush. Een toenemend aantal schepen zal voor de kusten dobberen totdat het niet meer rendabel is om het spelletje te spelen

Zeker niet voor beginners en hoog risisco, maar op een termijn van één à twee jaar kunt u dit fenomeen bijvoorbeeld bespelen met rederijen zoals Frontline, Teekay Corporation of dochter Teekay Tankers en Mitsui OSK Lines. Anders is een future- of turbostrategie misschien een optie. Weet waar u aan begint...


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 januari 2009 18:12
    The front-month U.S. crude contract is also at a record discount to North Sea Brent crude futures with a spread of more than $8 a barrel between the two contracts.

    Beste Jerry, kan je misschien uitleggen hoe dit kan? Zo'n groot verschil snap ik ook niet? Het is toch normaal iets van 1 dollar ofzo? Wil echt niemand in de VS geleverd krijgen?
  2. [verwijderd] 14 januari 2009 19:01
    terug injecteren in de grond!
    landen als venezuela of iran voeren de productie op bij dalende prijzen, ze moeten wel.
    dictators leven bij de gratie van het volk aan wie alles beloofd wordt ....

    ps

    het trieste van die kaping van die olie tanker(2 miljoen barrels $100 miljoen waarde) was dat de olie-prijs keihard daalde tijdens die weken..
    wat was er gebeurd bij keiharde stijging olie-prijs?
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links