Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spelen met delta's

Net als veel AEX-fondsen, is Fugro dit jaar ook behoorlijk afgestraft. Sinds 1 januari 2008 is Fugro ruim 60% in waarde gedaald en momenteel noteert het aandeel net boven de 19 euro.

Toch blijft de beleggingscase interessant: oliemaatschappijen zullen blijvend naar olie zoeken op steeds moeilijker toegankelijkere plaatsen en daar profiteert Fugro van. Eind november heeft Fugro een winstverwachting voor 2008 uitgesproken van circa 275 miljoen euro (+27% versus 2007).

De omzet zal waarschijnlijk 2,1 miljard euro bedragen, “onvoorziene omstandigheden daargelaten”. Oftewel, met een slag om de arm gezien de huidige marktomstandigheden.

Uiteraard zijn dit prachtige cijfers, maar dat wil niet zeggen dat de koers van de bodemonderzoeker automatisch omhoog zal gaan.

Nieuwe impuls
Royal Dutch Shell maakte eveneens recordwinsten bekend, waarna de koers vervolgens daalde. Het vorige dieptepunt in december (19,61 euro) is inmiddels doorbroken. De doorbraak van dit break level zou vervolgens tot een versnelling van de daling kunnen leiden aangezien de downtrend een nieuwe impuls krijgt.

Het cut off point aan de bovenkant ligt op 23 euro. Een doorbraak van deze grens impliceert dat er weer koopkracht in het aandeel komt. Echter, zolang Fugro onder dit niveau blijft, ben ik voorzichtig met dit fonds.

Ter (gedeeltelijke) afdekking van het neerwaarts risico zou een 20/16-putspread kunnen worden gekocht voor 1,65 euro. Het breakevenpunt ligt derhalve op 20 -1,65 = 18,35 euro. De maximale winst bedraagt 2,35 euro. Vooralsnog is de 16-strike de laagste uitoefenprijs, anders zou een lagere put kunnen worden verkocht.

Spelen met delta's
Bent u daarentegen toch positiever dan ik en wilt u de stukken niet direct verkopen, dan kunt u extra rendement behalen door bijvoorbeeld maart 22 calls te schrijven voor 1,45 euro (volatility 66/delta 40). U heeft dan een leverplicht van 100 aandelen tegen een koers van 22 euro.

Daarvoor kunt u wel premie in uw zak kunnen steken, met een extra koerswinst van 2,68 euro per aandeel vanaf het huidige niveau. Het spreekt voor zich dat een eventuele rit boven 22 euro niet wordt meegepakt.

Actieve beleggers kunnen met de delta’s spelen door meer calls te geven.

Koers Fugro: 19,87 euro.
FUR maart put 20 2,65 - 2,85
FUR maart put 16 1,10 -1,25
FUR maart 20/16-putspread: 1,65 euro (investering). Maximale winst: 4-1,65 = 2,35 euro.
FUR maart call 22 1,40 -1,50 (vola 66/delta 40).


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 december 2008 14:30
    Shell en Fugro zijn niet te vergelijken. Fugro is nog steeds een prachtbedrijf met ongekend hoge winstmarge en sterke balans met weinig VV. De koppeling met de olieprijs is emotie, maar lang niet zo sterk als bij oliemaatschappijen. Op lange termijn zijn de vooruitzichten gewoon goed. Poetin gaf 1 maand geleden nog aan dat de tijden van goedkope gas- en oliewinning voorbij zijn en daar profiteert Fugro van. Peak oil is er al of komt heel dichtbij. Vandaag of morgen neemt een rijke oliemaatschappij Fugro gewoon over voor veel geld, omdat ze dat een gigantisch strategisch voordeel oplevert tov andere oliemaatschappijen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links