Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alle ballen op Amerika

Dat de westerse wereld in een recessie zit en dat er nog een reeks winstwaarschuwingen en ander slecht nieuws in de pijplijn zit, is nu echt oud nieuws. Experts houden rekening met meer ellende en door al het pessimisme zou je haast vergeten dat er uiteindelijk ook weer een herstel komt.

Traditioneel lopen de Verenigde Staten daarbij voorop en het heeft er alle schijn van dat dit nu ook gaat gebeuren. De Amerikaanse economie is dynamischer dan de Europese en bovendien wordt Joe Sixpack op allerlei manieren op de been gehouden.

De lagere olieprijs scheelt de gemiddelde Amerikaan 1000 tot 1500 dollar op jaarbasis en de hypotheekrente is dankzij de renteverlagingen van de Fed teruggevallen tot het laagste niveau sinds 1971.

Op 20 januari komt Obama aan de macht en het is daarna een kwestie van tijd voordat hij een stimuleringsplan van honderden miljarden dollars presenteert.

Kansloze missie
Het duurt uiteraard even voordat de effecten hiervan terug te zien zijn in de Amerikaanse nieuwsstroom, die voorlopig nog bepaald wordt door sombere economische cijfers en een stijgende werkloosheid. Ik beleg inmiddels lang genoeg om te weten dat het (voor mij in ieder geval) een kansloze missie is om het precieze omslagpunt aan te wijzen.

Mijn plan is dan ook om stap voor stap een positie op te bouwen in een fonds dat (voornamelijk) belegt in Amerikaanse aandelen. Het is daarbij lastig kiezen, want er zijn meer dan duizend van dit soort fondsen op de markt. Een groot deel daarvan valt bij voorbaat al af omdat de beheerskosten te hoog zijn.

Het gaat lastig genoeg worden om een mooi rendement te halen en het helpt niet als een fondsbeheerder een riante management fee opstrijkt. Daarnaast geef ik de voorkeur aan fondsen met een goed track record en financials mogen niet te zwaar meewegen in de portefeuille. Het risico van nieuwe tegenvallers in deze sector is in mijn ogen te groot.

(Bio)tech
Het Vanguard Opportunities Fund voldoet aan de voorwaarden. De beheervergoeding komt op een bescheiden 0,5% en de afgelopen tien jaar leverden maar liefst vijf maal een plaats op bij de 10% fondsen met het hoogste rendement. Het gemiddelde rendement in deze periode komt op 18%, maar dit jaar staat de teller op -42%.

Binnen de portefeuille is veel plaats ingeruimd voor de sectoren technologie en healthcare. Volgens het portefeuilleoverzicht van 11 november zijn beide bedrijfstakken samen goed voor tweederde van het belegd vermogen. Dit kan eventueel voor een buffer zorgen, aangezien veel bedrijven in deze sectoren een grote kaspositie hebben.

Met name Amerikaanse farmaciebedrijven zwemmen in het geld. Volgend jaar is circa 400 miljard dollar beschikbaar voor overnames. Een deel van dat bedrag wordt waarschijnlijk gebruikt voor de aankoop van biotechbedrijven, zodat farmaceuten hun opdrogende pijplijn met nieuwe medicijnen kunnen aanvullen (3 van de 10 grootste posities van het Opportunities Fund zijn biotechs).

Financials wegen slechts voor 0,8% mee. Voor veilige havens zoals de telecom- en nutssector - die traditioneel minder snel stijgen bij een economische opleving dan andere bedrijfstakken - is dit percentage nog lager. Het fonds lijkt in elk opzicht klaar voor herstel. Hopelijk geldt dat over een paar maanden ook voor de Amerikaanse economie.


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michiel Pekelharing

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Meer over Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. okt '07 Emerging Mark
  2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
  3. feb '09 Dividendvalkuil 3

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 december 2008 16:52
    @ raulgol - Voor de lange termijn ben ik veel positiever over China (en over de andere BRIC's) dan over de Verenigde Staten, maar voorlopig verwacht ik dat Amerika voorop loopt bij een economisch herstel. En bij turbo's heb ik (in navolging van een collega van me) de laatste tijd een gave ontwikkeld om de stop-loss zo te kiezen dat deze nét aangetikt wordt voordat de koers weer opveert.
  2. [verwijderd] 23 december 2008 17:51
    quote:

    peterpelo schreef:

    Dat de US economie ook deze keer weer snel hersteld is natuurlijk maar de vraag, de problemen zijn groter dan ooit. En... resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. China ?? misschien een idee?
    Hier zijn geen gegevens uit het verleden over te vinden. Statistisch gezien echter komt na regen zonneschijn. Ik verwacht ook herstel. Misschien krijgen we nog wel een paniekbodem maar die zal zich dan erg snel voltrekken. Te snel om daar op te anticiperen en laag in te kopen. Vervolgens gaat iedereen op alleen nog maar lagere koersen wachten. Die zullen dan niet meer kopen.
  3. [verwijderd] 23 december 2008 19:22
    Prima verhaal. Al vraag ik me af of farma het hardst gaat bij economisch herstel... Ik weet niet of ze snel schakelen (gegevens over turnover)?

    Over China: iemand enig idee hoe het daar met corporate governance is gesteld?

    Huh?!

    Dacht ik al...

    Je kunt ook onrechtstreeks in china beleggen. In gedegen westerse bedrijven met een (behoorlijke) directe/indirecte exposure, zoals DSM. Of gokken op een grondstofrevival middels grote mijnbouwbedrijven.
  4. [verwijderd] 23 december 2008 19:55
    Alles oo de US..?..dit lijkt mij een wat domme redenatie..tenzij daadwerkelijk de USA DIE leidinggevende ster in het duister is ..die wij weer gaan volgen...

    dat valt nog te bezien..
    bovendien zijn er nu misschien totaal uitvallende onderdelen in de US in deze al lang sukkelende economie..

    NEE ik zou de ballen gewoon nog even opbergen..en wachten op richting signalen

    daar staat een ster..

    hij is ver weg

    maar nog even

    en hij komt weer dichterbij ?

    Ik gok verder op de doem scenario's !!
  5. GherAhnkAhmon 25 december 2008 16:54
    Raar, dat het eerste wat Hr Biden doet bij zijn aantreden is, roepen dat de boel op instorten staat..
    Ook wel weer slim gelijk, want dieper dan dat kun je niet gaan als land, het is dan iig nooit de schuld van de boodschapper! Veilig, maar ook laf spel..en gelijk die 2e inmense zak met geld claimen voor de wederopbouw, die nog niet eens ingestort is! Mooi Spel.. begint op het zoveelste Zeitgeist-Spel te lijken...

    www.zeitgeistmovie.com/
  6. Aad de Vries 25 december 2008 17:04
    Initial jobless claims of 586,000, up 30K from last week's revised number, were worse than the 552,000 economists expected. The 4-week moving average rose 93K to 4.32M.

    Tegenwoordig wordt meevallende slecht nieuws ook als positief opgevat, het moet niet gekker worden :-)
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links