Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ego Lifestyle, superbelegging

Untitled Document Mijn beleggingstip voor 2009? Daar hoef ik niet lang over na te denken: Begemann. Of beter gezegd: het nieuwe bedrijf Ego Lifestyle dat in Begemann is ingebracht. Het bedrijf maakt een geweldig product: dure en luxe laptops voor het topsegment.

Zo'n laptop kost algauw zo'n 10.000 euro. Ego Lifestyle onderscheidt zich vooral door vormgeving en materiaal. Een trendy laptop die er uit ziet als een luxe leren tasje. Een must have voor de welgestelde computeraar en het aandeel is dat voor de gelouterde belegger.

De initiatiefnemers hebben zo'n 10 miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd en brengen het nu in voor 55 miljoen euro. Logisch, als je geld in de vroege ontwikkelingsfase hebt gestoken, dan word je beloond met een hoog rendement.

Is het die 55 miljoen euro waard? Ja natuurlijk. Het bedrijf heeft 46 verkooppunten en dat betekent 1,1 miljoen euro per punt.

Cijfers
Even rekenen: stel nou eens dat Ego Lifestyle over drie jaar 5000 laptops verkoopt, dan bedraagt de omzet al 50 miljoen. Als daar nu eens 10% op wordt verdiend, dan bedraagt de nettowinst 5 miljoen. Dit eenvoudige rekensommetje leidt tot een schappelijke koerswinstverhouding (k/w) van 10 voor de onderneming.

De koopprijs van 55 miljoen euro wordt gedekt door het wereldberoemde bureau Brandfinance. Die hebben hun meest trendy discounted cashflow-modellen losgelaten op Ego Lifestyle en kwamen zelfs tot 57 miljoen euro waarde. Wel jammer dat het bedrijf zelf geen cijfers geeft. Dat heeft voordelen en nadelen.

Nadelen zijn dat je weinig houvast hebt bij de inschatting van de toekomst, maar het grote voordeel is dat je je eigen huiswerk kunt doen en je fantasie de vrije loop kunt laten. Een voordeel is dat de ervaren ICT-ondernemer Huub van den Boogaard betrokken is. Hij was eerder betrokken bij fiasco's van HCS, maar dat zegt niets.Tijdsperiode grafiek: 

Reverse takeover
Zoals bij ex-gedetineerden wordt gezegd: iedereen verdient een nieuwe kans. Luidt ook niet het gezegde dat iemand die als scholier slecht in wiskunde was, juist een goede wiskunde leraar kan worden? Dan begrijp je de leerlingen beter. We zijn niet rancuneus en dus zijn we blij met de uitgebreide ICT-ervaring van Van den Boogaard.

Hoe zit het met de gevolgen van de financiële crisis en de economische recessie? Ach, dat valt wel mee. De rijken zijn ook bij een halvering van de beurskoersen nog rijk genoeg voor een trendy laptop. No problem! Verder ben ik nog blij met het ingenieuze karakter van de reverse takeover van Ego Lifestyle.

Er wordt betaald in aandelen Nedfield, aandelen Begemann en een converteerbare lening. Dan blijkt ook nog dat Van den Boogaard een schuld moet aflossen om de aankoop van Ego Lifestyle - dat in Begemann wordt ingebracht - af te lossen. Een financieel genie en als die kwaliteit wordt aangewend voor de aandeelhouders, dan zit het snor.

Nooduitgang
Het toezicht is ook nog goed geregeld. Daar is de oud-Tulip commissaris D'Enfant voor opgetrommeld. En we weten welk succes de revival van Tulip en de beoogde overname van Devil hebben opgeleverd. Enfin ik ben onder de indruk:

 • Een bewezen product,
 • Een groeiende markt,
 • Een betrouwbaar waarderingsrapport,
 • Een ervaren ICT-ondernemer
 • Een interessant schema van transacties.

  Verder de kans dat - als alles volgens plan loopt en de wind vol in de zeilen staat - de waarde van het aandeel Begemann over een jaar of vijf de 1 euro kan benaderen. Tenslotte is Ego Lifestyle zo correct om Begemann-aandeelhouders een exit te geven: ze kunnen tot 30 december aanstaande hun aandelen aanbieden voor 1 euro.

  Ze heeft zelfs keurig voor een nooduitgang gezorgd! Of ik daarvan gebruik zou maken als ik aandeelhouder was? Als ik aandeelhouder Begemann was zou ik alle aandelen aanbieden voor 1 euro, alle aandelen op één na. Voor die laatste euro heb ik dan een toegangskaartje voor de aandeelhoudersvergaderingen van Ego Lifestyle.


  Peter Paul de Vries is directeur van investeringsmaatschappij 3L Capital, dat onder andere een belang heeft in beursfonds Exendis. Voorheen was hij directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Tegenwoordig bestiert hij het internationale samenwerkingsverband van aandeelhoudersverenigingen Euroshareholders. Op moment van publicatie had De Vries geen positie in Begemann. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht aan de auteur te sturen.


 • Peter Paul de Vries was lange tijd directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 bezit 56% van de IEX Group.

  De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Hij doet dat vooral in zijn hoedanigheid als investeerder, niet zoals voorheen louter als hoeder van aandeelhoudersbelangen en corporate governance.

  Auteur: Peter Paul de Vries

  Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was lange tijd directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

  Meer over Peter Paul de Vries

  Recente artikelen van Peter Paul de Vries

  1. jun '19 Wél positief over Fastned 11
  2. dec '13 2014: Balkenende – 436 – 3xZiyech 10
  3. sep '05 Sara ziet Abraham

  Gerelateerd

  Reacties

  49 Posts
  Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 december 2008 11:53
   Als ICT er kleine opmerking, Ik vind het prima als er in een computer dure onderdelen gebruikt worden, ook in pc's en laptop's is dit de enige mogelijkheid het apparaat "nieuw" te houden gedurende de eerste paar jaar na aankoop

   Maar, als je het op onderdelen niveau bekijkt ben je met een laptop van 2000 euro echt wel klaar, het kan niet beter, er zijn geen duurdere schijven/processoren etc om er in te stoppen

   Hier heeft bijv Apple veel last van, veel noemen Apple een hoax, gebakken lucht etc, welnu, een laptop van 10k zou ik aan de specs moeten zien maar ik kan me niet voorstellen dat deze beter zijn dan de duurste Toshiba, betekent 8k aan gebakken lucht?
  2. [verwijderd] 18 december 2008 12:07
   Misschien is die 10k een schatting, wat ik wel moet opmerken is dat men n plan heeft om iets moois, duurs, en met kwaliteit wil maken

   Veel van de collega "dozenschuivers" stoppen regelrechte rommel van n paar tientjes in een pc of laptop, zo erg zelfs dat deze producten vaak niet eens door het jaar garantie heen komen

   Een pc in de winkel kost de helft van wat er inc btw voor betaald moet worden, en dat is triest
  49 Posts
  Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links