Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dollarveerkracht

De euro/dollar zwabbert sinds eind oktober tussen 1,23 en 1,30 dollar en is nog steeds op zoek naar richting. Ondanks dat de Europese Centrale Bank donderdag de rente agressief verlaagde met 75 basispunten naar 2,5%, bleef de euro/dollar per saldo aardig op zijn plaats.

Met een koers van circa 1,2780 dollar zit de euro nog altijd in een neutrale zone. Wellicht dat de maandelijkse Amerikaanse werkloosheidscijfers het belangrijkste valutapaar ter wereld een bepaalde richting kunnen opduwen.

Valutakoersen worden door diverse factoren beïnvloed, zoals het rentedifferentieel, het vertrouwen in een land en de economische staat van een natie.

Dat de Verenigde Staten miljarden in het financiële systeem pompen en ettelijke biljoenen dollars aan staatsschuld hebben, is het niet gezegd dat de dollar per definitie verzwakt.

Alle opties open
Alles valt of staat met de veerkracht van de Amerikaanse economie. Doorgaans is de Amerikaanse economie veerkrachtiger en flexibeler dan bijvoorbeeld de Europese. Het zou mij niets verbazen als de euro op een gegeven moment weer pariteit noteert versus de dollar.

Desalniettemin houd ik alle opties open: of een forse doorbraak aan de bovenkant boven 1,30 dollar, danwel een verdere afstorting van de euro bij een doorbraak van de ondergrens rond 1,23 dollar.

Koers euro/dollar vrijdag 5 september: 1,2780 dollar.

eur/dollar maart Call 150 0,69-0,81

eur/dollar maart Put 126 4,81-4,87
eur/usd maart Put 120 2,63-2,75 (laagste strike)

Gegeven bovenstaande quotes en op basis van de slechtste prijzen kunnen de volgende constructies worden opgezet.

Long Callspread maart 130/150: investering 403 dollar (tevens maximaal verlies); winst maximaal 2000-403= 1597 dollar(+396%). Break even point 1,3403 dollar.

Long Putspread maart 126/120: investering 224 dollar (tevens maximaal verlies); winst maximaal 600-224= 376 dollar (+168%)


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Geen Gezeik, iedereen rijk 8 december 2008 12:18
    Dit riedeltje horen we al zo lang en het vervelende is ook Europese analisten, bankiers, vermogensbeheerders en beheerders van institutionele vermogens zoals pensioenfondsen geloven het en blijven dus geld naar de VS schuiven, ONS geld. Dit heeft 2 gevolgen; 1 Geld blijft aan de Europese en vooral Nederlandse beurs onttrokken worden waardoor er al jarenlang weinig tot geen vertrouwen bij Europese beleggers is en koersen vanzelf dalen, wat ook nog eens de consumptie en investeringen in continentaal Europa schaadt 2 De Amerikaanse koersen worden relatief hoog gehouden, dit is erg gevaarlijk in het geval de opgeblazen Amerikaanse economie en koersen ineenklappen en wij dus als dank voor ons vertrouwen in het Amerikaanse flexibiliteitssprookje ook nog eens met grote verliezen op portefeuilles van bijv. onze pensioenfondsen en verzekeraars worden geconfronteerd.

    Waarom worden we net als de Amerikanen niet eindelijk eens wat patriottistischer en gaan we eindelijk onze eigen economie, bedrijven en beurzen eens hoger waarderen?
  2. Herr Professor 8 december 2008 12:27
    Inderdaad pure flauwekul. 1. De Amerikaanse economie staat bol van de bureaucratie. 2. Wij hebben (daardoor?) effectief een grotere arbeidsproductiviteit. Een Amerikaan neemt gemiddeld 10 dagen per jaar vrij en werkt vele uren per week meer dan wij. Toch is ons BNP per capita ongeveer gelijk en in sommige EU landen zelfs hoger.

    nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_lande...

    Wij hebben dus meer opwaarts arbeidspotentieel.

    3. In Europa is het sociale vangnet ook nog eens beter.

    Kortom, allemaal redenen om juist het omgekeerde te geloven. Europa komt een crisis veel beter door dan de VS.
  3. [verwijderd] 8 december 2008 12:36
    slecht idee

    1. technisch staat de dollar op verzwakken
    2. gezien de mega-tekorten en de hysterisch lage rente op treasuries kan de dollar ook maar 1 kant op: VERZWAKKEN

    PS: als je er zo vaak naast zit, zul je wel alleen fictief beleggen of voor rekening van anderen natuurlijk!

    GET A REAL JOB!!!
  4. [verwijderd] 8 december 2008 13:18
    quote:

    kwaaie aap schreef:

    slecht idee

    1. technisch staat de dollar op verzwakken
    2. gezien de mega-tekorten en de hysterisch lage rente op treasuries kan de dollar ook maar 1 kant op: VERZWAKKEN

    PS: als je er zo vaak naast zit, zul je wel alleen fictief beleggen of voor rekening van anderen natuurlijk!

    GET A REAL JOB!!!


    Toezeggingen en garanties in Amerika bedragen op dit moment al 7000 miljard. Bron FD. En nog slingert de economie niet aan. Overigens zal dat ook niet lukken omdat de investering of uitgaves niet in echte harde assets worden geinvesteerd.
  5. [verwijderd] 8 december 2008 13:20
    Elk ander land dat meer inkoopt dan verkoopt, ziet de waarde van zijn geld verminderen. Als je weinig aan een bepaalde munt hebt, zakt de vraag en zakt de koers. Maar wat voor alle andere landen geldt, geldt niet voor de VS. Zolang de hele wereld dollars nodig heeft om olie te kopen, is er altijd vraag naar dollars.

    De VS verbruikt ¼ van de wereld olieproductie. Wanneer de dollarkoers stijgt, wordt alleen de prijs voor de overige ¾ van de olieconsumenten hoger. Voor de VS blijft de prijs gelijk.

    zo heeft de VS heeft een heel arsenaal aan trucjes en foefjes om de dollarkoers in stand te houden. In tijden dat het dollargebruik op de wereld toeneemt, kan de VS de dollarkoers op laten lopen, door niet meteen te reageren op de toegenomen vraag. De VS kan meer dollars in omloop brengen als de koers te veel stijgt. Ze kan zelf dollars terugkopen, wanneer de vraag afneemt. Bijvoorbeeld door waardepapieren te verkopen, zoals staatsleningen. Daar zitten voor de VS dan wel kosten aan verbonden: de rente. Al die rentes bij elkaar opgeteld zijn nu al zo hoog, dat er telkens nieuwe leningen afgesloten moeten worden om ze te betalen. De schuld van de VS stijgt steeds sneller.
  6. [verwijderd] 8 december 2008 13:31
    De VS probeert er daarom voor te zorgen, dat de OPEC-landen hun olie in dollars blijven verkopen. Irak, dat de op één na grootste oliereserve ter wereld heeft, stapte echter op 6 november 2000 over op de euro. Hoewel de VS al langer zinde op een manier haar invloed in Irak te herstellen, zou deze overstap de oorlog onvermijdelijk maken. De dollar zakte weg en in juli 2002 werd de situatie zo kritisch, dat het IMF waarschuwde, dat de dollar in elkaar dreigde te klappen.

    Enkele dagen later werden op Downing Street de aanvalsplannen besproken. Cheney verkondigde een maand later, dat het nu zeker was, dat Irak massa vernietigingswapens had. Met die smoes viel de VS 19 maart 2003 het land binnen. De VS draaide op 5 juni 2003 de Irakese oliehandel weer terug in dollars. Daarmee heeft de VS in financieel opzicht weer de vrije beschikking over de Irakese oliereserves.
  7. Ivanrybkin 8 december 2008 13:41
    quote:

    drpipi10 schreef:

    Inderdaad pure flauwekul. 1. De Amerikaanse economie staat bol van de bureaucratie. 2. Wij hebben (daardoor?) effectief een grotere arbeidsproductiviteit. Een Amerikaan neemt gemiddeld 10 dagen per jaar vrij en werkt vele uren per week meer dan wij. Toch is ons BNP per capita ongeveer gelijk en in sommige EU landen zelfs hoger.

    nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_lande...

    Wij hebben dus meer opwaarts arbeidspotentieel.

    3. In Europa is het sociale vangnet ook nog eens beter.

    Kortom, allemaal redenen om juist het omgekeerde te geloven. Europa komt een crisis veel beter door dan de VS.
    - Eh, als je in wikipedia op de bron klikt, zie je ook de cijfers over 2007 ipv over 2005. Amerika heeft het sinds 2005 relatief goed gedaan.
    - Als je een uitspraak wil doen over de waardering voor individuele inspanningen, kun je beter niet kijken naar BBP/per hoofd, maar naar het gemiddelde uurloon * het gemiddelde aantal gewerkte uren.
    - Als wij hier net zoveel zouden werken als in de VS, betekent dit dat onze lonen gaan instorten. Niet zozeer dat de welvaart gaat toenemen.
    - momenteel is het voor ons een rationele handeling om inkopen te doen in de VS ipv in de EU, vanwege de hoge koopkracht van de euro in de VS. De VS heeft een concurrentie voordeel, dat zal toenemen naarmate de dollar zakt.

  8. Geen Gezeik, iedereen rijk 8 december 2008 15:22
    De VS doet het helemaal niet prima en Groot-Brittanie ook niet. De nettoschulden van de Amerikaanse overheden en particulieren zijn extreem hoog en veel hoger ook relatief in vergelijking met bijv. die van Nederland, Duitsland en Frankrijk. De VS gaan nu naar een overheidstekort van meer dan 1000 miljard $ dit jaar met nog nieuwe grote plannen om de economie te stimuleren voor de boeg. Ook de staatsschuld is relatief inmiddels een stuk hoger dan die van bijv. Nederland en de meeste eurolanden (rond 70% van GDP en snel stijgend, Nederland zit slechts op ongeveer 45% van ons GDP). De inflatie wordt in de VS al jaren statistisch onderschat doordat de energie- en voedselprijzen uit de cijfers worden gelaten en doordat voor duurzame goederen als computers een soort van kwaliteitsverrekening van de prijzen, naar beneden uiteraard, plaatsvind. Verontrustend is ook dat het enige antwoord dat in Amerika wordt gegeven op de problemen het NOG MEER LENEN is. Dat lenen doen ze deels van ons en wij zijn zo gek om met vage beloftes genoegen te nemen. Als we ons pensioengeld toch moeten riskeren waarom dan niet in onze eigen economie en bedrijven? Dat doen de Amerikanen immers ook...
  9. jrxs4all 8 december 2008 15:57
    quote:

    the original moneymaker schreef:

    De VS doet het helemaal niet prima en Groot-Brittanie ook niet. De nettoschulden van de Amerikaanse overheden en particulieren zijn extreem hoog en veel hoger ook relatief in vergelijking met bijv. die van Nederland, Duitsland en Frankrijk. De VS gaan nu naar een overheidstekort van meer dan 1000 miljard $ dit jaar met nog nieuwe grote plannen om de economie te stimuleren voor de boeg. Ook de staatsschuld is relatief inmiddels een stuk hoger dan die van bijv. Nederland en de meeste eurolanden (rond 70% van GDP en snel stijgend, Nederland zit slechts op ongeveer 45% van ons GDP).

    Nederland doet het wel beter dan de VS wat de staatsschuld betreft. Duitsland, Frankrijk, Portugal, Belgie en Italie doen het slechter. En de Eurozone doet dus het dus ook slechter. De schuld van Belgie, Griekenland en Italie (een groot Eurozone land) is zelfs extreem hoog.

    Ook qua particuliere schulden vind je de echte schuldenmakers in Europa, niet in de VS.

    Alleen al de hypotheekschulden van Nederlanders zijn groter dan de hypotheekschulden plus de consumptieve schulden samen van Amerikanen. Ook de Denen en nog wat andere Europese landen kunnen er wat van, qua schuldenmaken.

    Je uitgangspunt is fout, totaal fout.

    Dat is overigens niet de reden waarom Amerika eerder uit de recessie zal komen. Die reden is de veel flexibelere Amerikaanse economie en vooral de flexibele arbeidsmarkt. Als de Europese bedrijven nog aan het onderhandelen zijn over afvloeingsregelingen en dergelijk is Amerika al lang weer uit de recessie. Dat is in het verleden ook altijd het geval geweeest. En hopelijk trekken de Amerikanen ons dan ook weer uit de stront.

    De dollar is bij de huidige koers nog steeds fors ondergewaardeerd en zal naar verwachting verder stijgen. Een 1:1 koers acht ik waarschijnlijk binnen 1 of 2 jaar,

    JR

  10. [verwijderd] 8 december 2008 16:33
    quote:

    jrxs4all schreef:

    Alleen al de hypotheekschulden van Nederlanders zijn groter dan de hypotheekschulden plus de consumptieve schulden samen van Amerikanen. Ook de Denen en nog wat andere Europese landen kunnen er wat van, qua schuldenmaken.[/quote]

    Ik zou dat toch wel eens aangetoond willen zien. Wel graag met betrouwbare cijfers en URL's.

    [quote]Je uitgangspunt is fout, totaal fout.
    Dat zien we daarna nog wel.

    ]
  11. jrxs4all 8 december 2008 16:58
    quote:

    kck schreef:

    [quote=jrxs4all]

    Alleen al de hypotheekschulden van Nederlanders zijn groter dan de hypotheekschulden plus de consumptieve schulden samen van Amerikanen.
    JR

    [/quote]

    Mooi,JR!

    Waar vind ik die info?

    kck
    IMF, DNB en FED. Of spit mijn oude postings door. Ik heb de cijfertjes enige maanden geleden hier nog opgelepeld. De zoekfunctie werkt helaas erg krakkemikkig,

    JR
  12. jrxs4all 8 december 2008 17:17
    Ook een interessant gegeven. US household net worth, dat is het totaal van alle particuliere bezittingen minus alle particuliere schulden, was per eind 2e kwartaal 2008 56.000 miljard dollar ...

    Zie bijlage.

    Zal nu wat verder gedaald zijn door de daling van aandelen en huizenprijzen maar nog steeds een gigantisch bedrag.

    Ligt per persoon overigens hoger dan in Nederland, ook als je de staatsschuld eraf trekt,

    JR
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links