Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Instroomindicator

Nu al inzetten op een herstel of liever nog even kiezen voor veilige havens? Dat is een vraag die in het huidige beursklimaat extreem lastig te beantwoorden is.

Het antwoord hangt af van de beleggingshorizon en de risicobereidheid, maar het kan nooit kwaad om even te kijken wat andere beleggers nu doen. JPMorgan Asset Management gaf gisteren een interessant kijkje in de keuken.

De zakenbank maakte bekend welke beleggingsfondsen de grootste instroom kenden in de eerste helft van november.

Met het hoogste beheerd vermogen op de Europese markt voor beleggings- en geldmarktfondsen (bijna 200 miljard euro) geeft dit een goed beeld waar beleggers momenteel op inzetten.

Inspelen op herstel
Het fonds met de grootste instroom was JPMorgan Global Convertibles Fund. Volgens Jamie Broderick, directeur van de Europese activiteiten van JPMorgan Asset Management, spelen beleggers met dit fonds voorzichtig in op een herstel. Converteerbare obligaties zijn minder hard onderuit gegaan dan aandelen.

Dat komt doordat de obligatiecomponent enigszins een bodem onder de koers legt (het fonds belegt voornamelijk in investment grade-obligaties en de gemiddelde rating is BBB). De mogelijkheid om te converteren in aandelen betekent dat beleggers ook kunnen profiteren van een herstel op de beurzen.

Het inspelen op een herstel komt ook terug in veel andere fondsen in de selectie van JP Morgan. Dat gebeurt soms vrij agressief, aangezien fondsen die inzetten op Rusland, grondstoffen en emerging markets ook allemaal in de lijst voorkomen. Hieronder staat het de volledige top-10 van fondsen met de hoogste inflow:

  • Global Convertibles
  • Highbridge Statistical Market Neutral
  • US Select Equity
  • Inst. Continental Europe
  • US Value
  • EU Government Bond
  • Russia
  • Diversified Fixed Income
  • Natural Resources
  • Emerging Markets Value

    Amerika is favoriet
    Afgezien van de toenemende risicobereidheid valt op dat beleggers verwachten dat de Amerikaanse beurzen eerder herstellen dan die in Europa. US Select Equity en US Value behoorden beide tot de vijf fondsen met de hoogste instroom. Broderick noemt de snelle renteverlaging en enorme liquiditeitsinjecties als redenen voor de populariteit van de VS.

    Ten slotte geeft de hoge notering van het JP Morgan Highbridge Statistical Market Fund aan dat er ook nog een groep beleggers is die nog weinig vertrouwen heeft in een herstel en de voorkeur geeft aan een fonds dat in elk beursklimaat goed uit de voeten kan.


    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

  • Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Michiel Pekelharing

    Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

    Meer over Michiel Pekelharing

    Recente artikelen van Michiel Pekelharing

    1. okt '07 Emerging Mark
    2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
    3. feb '09 Dividendvalkuil 3

    Reacties

    4 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 27 november 2008 16:09
      Erg vreemd allemaal, de berichten zijn nog steeds slecht en toch gaan de aandelen omhoog. ING geeft aan dat de aandelen pas eind 2009 waarschijnlijk hun weg omhoog gaan vinden.

      AM heeft een plan om mensen te laten gaan.
      In Engeland zijn weer diverse bedrijven de klos die niet meer aan hun betalingen kunnen voldoen.

      Nou ja het zal wel...
    2. TwoilSeree 11 december 2008 13:50
      [[ Erg vreemd allemaal, de berichten zijn nog steeds slecht en toch gaan de aandelen omhoog. ING geeft aan dat de aandelen pas eind 2009 waarschijnlijk hun weg omhoog gaan vinden. ]]

      Vrij logisch toch... Waarom zou je wachten tot volgend jaar als je weet dat de koersen gaan stijgen? Dan kun je maar beter aandelen hebben.

      De voorspelling van de crash in China waren ook vrij amusant. Iedereen zei: na de spelen komt de daling... waarop de chinese aandelen prompt begonnen te dalen, voor de spelen natuurlijk. Je kon er maar beter vanaf zijn.
    4 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links