Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Short-complicaties Binck

In de financiële sector vallen - zoals bekend - de zware klappen. De koers van Binck Bank is daarbij gedecimeerd van een hoogste niveau vorig jaar rond de 12 euro naar een laagste niveau van 4,10 euro vorige week.

Het is de vraag of dit terecht is. Uiteraard heeft het aandeel zwaar te lijden onder het marktsentiment. Desalniettemin zie ik kansen in dit fonds. Terwijl vele andere financials aandelen emitteren, koopt Binck nota bene eigen aandelen in.

Bovendien profiteert Binck Bank als broker van de enorme volatiliteit op de aandelenmarkten: veel beweeglijkheid betekent veel handel en dus veel commissie.

Daarnaast pakt Binck - niet te vergeten - een grote marge op de rentespreads.

Ik zie rond de 5 euro een groot opwaarts potentieel, bij een beperkt neerwaarts risico.

Sec long
Er is met betrekking tot optiestrategieën een (kleine) complicatie: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft verdergaande maatregelen genomen op het gebied van short selling in financiële ondernemingen waaronder Binck Bank. Deze maatregelen gelden vooralsnog tot 3 november 2008.

Aangezien de vola behoorlijk is opgelopen tot circa 90% (voor de calls), sta ik liever aan de shortkant van opties. Onder normale omstandigheden zou ik bijvoorbeeld voor long aandelen en short calls kiezen. Bijvoorbeeld per 100 aandelen Binck@5,40 versus 1 short call dec 6,40@0,55. De maximale winst wordt dan behaald op 6,40 (100 euro + 55 euro).

Omgekeerd kan uiteraard ook met een short put. Wellicht dat een dergelijke constructie na het opheffen van de short selling-maatregel kan worden opgetuigd. Als u van mening bent dat Binck Bank fors omhoog gaat, dan kunt u tot die tijd uiteraard het beste kort op de bal spelen en sec long zitten.

Pas op de zwaluw
Hoewel de stijging van maandag (koers maandag: 5,40 euro) bemoedigend is, moeten we oppassen dat dit geen zwaluw is. Er moet structureel vertrouwen terugkomen in de markt. Bovendien is het de vraag hoeveel verkooporders er nog boven de markt hangen uit hoofde van deleveraging.

Mocht de markt de komende tijd niet al te ver wegzakken, dan kunnen we daarentegen weer een klassieke short squeeze verwachten. Aanstaande vrijdag is de oktober-expiratie.


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Hit the bottom 14 oktober 2008 11:25
    www.afm.nl/marktpartijen/default.ashx...

    21. Is all short selling in financial companies prohibited?
    No. Persons are prohibited from entering into transactions that have the effect of creating a new net short position in a financial company post 4 October 2008, or from increasing a net short position that was held before 5 October 2008. This means that it is still possible to hold a net short position established before 5 October 2008. It also means that it is possible to short a financial company post 4 October 2008, provided that the person can offset the short position with an equivalent long position in relation to that same company.
    It should also be noted that any net short position that arises or increases, not as a result of any additional transaction, but due to a change in delta as a result of changing market conditions, is not caught by the prohibition (but may require disclosure if it is 0.25% or more as a disclosable net short position).

    Volgens mij kan gedekt schrijven inderdaad
  2. Joris Driepinter 14 oktober 2008 11:52
    quote:

    PJGrefhorst schreef:

    Beste redactie,

    Zou het geen aardige toevoeging zijn om alle aanbevelingen van uw columnisten actief te tracken? Ik heb namelijk enkele van de tips van de heer De Leeuw gevolgd en ze liepen allemaal op verlies uit.

    Niet zo zeer vanwege de heer De Leeuw, maar gewoon in het algemeen: mee eens!! Ab!

  3. [verwijderd] 14 oktober 2008 12:18
    quote:

    chessplayer schreef:

    LEES DE DISCLAIMER GOED:

    De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    GEDEKT SCHRIJVEN MAG!!


    Leuk zo'n disclaimer, maar een colom wekt wel een suggestie, en daar doen disclaimers niets aan af. Ook de www.iex.nl maakt graag gebruik van columnisten om zoveel mogelijk inkomsten te genereren. Dus het schrijven heeft wel zeker een bedoeling. Namelijk het geven van ongevraagd advies en het genereren van inkomsten.

    PZ
  4. [verwijderd] 14 oktober 2008 14:17
    Mijn kijk op het shortsell verbod is dat het een domme maatregel is, om het eigen falen van de overheid te verbloemen.
    Verbieden van shortsellen brengt het systeem uit balans. Wat je dan uiteindelijk krijgt is het omgekeerde - dat dezelfde partijen die je als corrupt bestempelt, dan gewoon een andere strategie gaan volgen. Deze bestaat er dan uit dat het omgekeerde wordt gedaan: met zeer grote geleende geldbedragen aandelen omhoog duwen (in feite short gaan op geld), en zo aandelen tot torenhoge waarderingen opstuwen. Dat is dan mogelijk omdat er te weinig tegenkrachten in de vorm van verkoopmogelijkheden bestaan. Vervolgens gaat deze partij de aangekochte stukken op deze torenhoge waarderingen in grote getale verkopen en hebben ze alsnog heel veel winst gemaakt.
    In een markt waar partijen die zowel short geld als short aandelen kunnen gaan tegenover elkaar staan, zullen dergelijke excessen veel minder voorkomen.

    Shortsellen is geen misbruik maken van de markt, het heeft een regulerende werking, én het bevordert liquiditeit. Naked short sellen, het verkopen van stukken die je niet hebt en ook niet geleend moet daarentegen mijns inziens totaal verboden worden.

    Mijn inziens is het niet het probleem van de hedgefunds die in deze ontwikkelingen kansen zien. Dat hedgefunds een bank de grond in boren nadat de overheid een signaal geeft dat ze banken uiteindelijk zullen redden wanneer ze dreigen om te vallen, een evenement wat in effect de aandelen waardeloos maakt, is een fout van de overheid die het in eerste instantie door gebrek aan toezicht zover heeft laten komen, en in tweede instantie het probleem onjuist aanpakt.

    Banken horen te falen en te kunnen falen, dat is evolutie. De overheid dient de enorme bedragen die nu worden opgehoest om het systeem aan de onderkant te redden in mijn ogen anders aan te wenden, door er een nieuw staatsbanksysteem mee op te zetten. Op die manier is automatisch 10x meer geld beschikbaar dan nu het geval is, omdat dat geld direct geleveraged kan worden door deze staatsbank. Ja het zal leiden tot een crisis, maar dat is er één die toch geleden zal moeten worden. Na deze bittere pil staat de burger direct aan de top van deze nieuwe piramide, wat zal leiden tot meer welvaart nadat de crisis eenmaal over is.
  5. [verwijderd] 14 oktober 2008 15:17
    Die hoge volatiliteit is leuk, maar per saldo gaat het om particuliere die de afgelopen maanden zijn uitgestapt en voordat die weer massaal instappen, moet er nog heel wat water door de rijn. Kortom, als de beweegelijkheid afneemt zullen de commissies bij Binck snel opdrogen.

    Geld wat je verloren hebt door verlies te nemen, kun je namelijk niet meer beleggen.

    Daarnaast neemt het gemiddelde transactiebedrag fors af.

    Binck staat bij koersherstel op mijn shortlijstje.
  6. kwast-c 14 oktober 2008 16:01
    Weer een verhaal waar je alle kanten mee uit kan
    als dit als dat U als iex zou eigentlijk moeten zeggen in deze tijd mogen wel collumnisten en
    TA ers aan het woord maar ze mogen geen link hebben
    met het aandeel en als dat gebeurd dan krijgen we misschien weer eens iets objectiefs te lezen
    het verhaal van de heer PJ Grefhorst sta ik geheel achter mvr Kwast-c
  7. [verwijderd] 14 oktober 2008 19:29
    Beste Jerry, zou je me kunnen uitleggen waar de heading op slaat. Sterker nog, zou je me kunnen uitleggen waar dit hele artikel van jou op slaat ???
    Bedoel je duidelijk te maken dat de AFM het verbiedt om gedekt calls te schrijven ????
    Zeg dit dan !

    Dan schrijf je dit :
    "Omgekeerd kan uiteraard ook met een short put. Wellicht dat een dergelijke constructie na het opheffen van de short selling-maatregel kan worden opgetuigd."

    bedoel je hiermee dat je volgens de AFM geen puts mag schrijven op Binck ???
    Als je dat bedoeld, zeg dat dan!
    En volgens mij mag je juist geen puts KOPEN, tenzij je ze koopt om eigen aandelenbezit in te dekken.

    Kortom, dit hele artikel moet de redactie gelijk maar schrappen want het roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft en het zetr beleggers ook nog eens op het foute been en bovendien staan er onwaarheden in.

    Heidecap
  8. [verwijderd] 14 oktober 2008 19:42
    Jerry, jouw heading is :

    "Als de AFM-maatregel wordt opgeheven, kies ik voor long aandelen en short calls in Binck..."

    welke AFM maatregel bedoel je ????
    Waarom zou je nu geen long aandelen en short calls mogen ???

    DE AFM maatregel is nl de volgende :

    1.Short selling met betrekking tot Financiële Ondernemingen

    (I)Een persoon die een transactie of handelsorder verricht of bewerkstelligt die (of op zichzelf of in samenhang met andere transacties of handelsorders) het volgende effect sorteert:
    a.het creëren van een Netto shortpositie1 in een Financiële Onderneming; of
    b.het vergroten van een Netto shortpositie in een Financiële Onderneming welke positie bestond voor 5 oktober 2008;
    wordt geacht onder het verbod van artikel 5:58, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht te vallen (marktmanipulatie).
    (II)Onderdeel (I) is niet van toepassing op een persoon handelend in de hoedanigheid van Market Maker2.
    (III)Onderdeel (I) is niet van toepassing op een transactie of handelsorder die is verricht of bewerkstelligd voor 5 oktober 2008.
    (IV)Deze regeling wordt van kracht op 5 oktober 2008 en geldt voor een termijn van 30 dagen. Zowel de duur als de inhoud van deze maatregel kan tussentijds worden gewijzigd."

    Dus, nogmaals, Jerry, begrijp je wel een beetje wat er allemaal gaande is in de grote mensenwereld of heb je hulp nodig ???

    Heidecap
  9. Twinkeling 14 oktober 2008 20:19
    't Zou toch aardig zijn dat klagers het stukje ook maar enigszins lezen.

    "Als de AFM-maatregel wordt opgeheven, kies ik voor long aandelen en short calls in Binck..." - is naar ik vermoed een editorial. Staat nergens zo in het stuk zelf. Waarom hier niet voor wordt gekozen heeft geen relatie met de AFM.

    En met dit soort constructies is het verbod van netto-short posities creëren wel degelijk een probleem. Stijgt de koers snel en wil je iig van je longpositie af, ben je verplicht op een slecht moment je shortpositie te sluiten (in dit geval dus een GEKOCHTE put, niets is geschreven).
  10. [verwijderd] 14 oktober 2008 23:29
    Op zich leuke gedachte achter dit artikel maar wel jammer dat Jerry de plank volledig mis slaat voor wat betreft de aangescherpte AFM regels omtrent shortselling.

    Het enige wat op dit moment niet mag is ongedekt calls schrijven op puts kopen. Gedekt mag het dus wel. Redenering van de AFM hierachter is dat je bij gedekt schrijven geen baat hebt bij een koersdaling omdat je de winst op je opties inlevert op de aandelen die je als dekking hebt.

    Ergo; Binckies kopen en calls erop schrijven mag wel!
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links