Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TomTom op sleeptouw

TomTom raakte dit jaar behoorlijk de weg kwijt. Inmiddels noteert de voormalige highflyer rond de laagste koersen van 2005 en zelfs onder de introductiekoers van 17,50 euro. Dit lage niveau is uiteraard geen garantie dat het aandeel weer op korte termijn hard omhoog gaat.

Wel zouden in de huidige koers voldoende negatieve scenario’s kunnen zijn verdisconteerd. Als ik zo naar de Nasdaq kijk, zijn de voortekenen echter gunstig. De Amerikaanse technologie-index is in juli niet onder de laagste koers van maart gezakt.

Vervolgens veerde de index circa 10% op en het einde van de stijging is waarschijnlijk nog niet in zicht. Als TomTom zich aan de Nasdaq kan optrekken, zou het aandeel weer omhoog kunnen vliegen tot ver boven 20 euro.

Vandaag noteert TomTom 16,70 euro. Bij deze koers kan de september 19/22-callspread worden gekocht voor 30 eurocent (0,45-0,15).

Kort dag
De maximale payout bedraagt 3 euro, oftewel de maximale winst (exclusief kosten) bedraagt 2,70 euro. Met 10 contracten (@ 100 aandelen) zou de brutowinst derhalve 2700 euro bedragen (bij een koers van 22 of hoger) en het verlies maximaal de inleg van 300 euro (bij een expiratiestand onder 19 euro).

Beleggers die dit te kort dag vinden, kunnen bijvoorbeeld december 19/26-callspread kopen voor 1,05 euro (1,40-0,35). Met een bruto investering voor 10 callspreads van 1050 euro kan derhalve (maximaal) 5950 euro worden verdiend.

De beweeglijkheid van TomTom is behoorlijk groot, derhalve is de implied volatility relatief hoog: circa 55%. Beleggers kunnen ook opteren voor long stukken met geschreven (out of the money) call-opties.

Delta
Het voordeel hierbij is dat de tijd in het voordeel is. Een nadeel is wel dat de stukken in geval van een forse daling één op één meegaan naar beneden. Bovendien is de investering groter.

Bij gekochte calls is de delta lager dan wanneer aandelen worden aangeschaft en kan derhalve maximaal de beperkte inleg worden kwijtgeraakt



Tijdsperiode grafiek: 


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. raulgol 15 augustus 2008 14:58
    ik zoek het liever nog verderop: de juno09 15-28 callspread op 3,55.
    sentiment rond het aandeel is bar slecht; elk goed bericht wordt weer verkocht.
    vanochtend weer een goed bericht en op 25 september capital markets day.
    hoop nog steeds op een contract met een grote autoproducent voor het inbouwen van de kastjes voor het einde van dit jaar.
  2. [verwijderd] 16 augustus 2008 16:38
    Naar aanleiding van je artikel over tomtom en de nasdaq 2 vragen.
    In de een na laatste alinea noem je de andere mogelijkheid van longstukken met (o. o. t. m.)geschreven calls. Heeft de volgende zin met tijdswaarde voordeel en investering nadeel hierop betrekking? dan heb ik daar de volgende vraag over; of bedoel je hier de langerlopende dec. serie, dan begrijp ik het genoemde nadeel en voordeel!
    Long stukken, bedoel je hiermee gekochte aandelen, of calls. En waarom schrijf je dan calls en niet puts, omdat je van een stijging uitgaat?

    Mijn 2e vraag is over de delta.Ik heb het begrip delta nog even opgezocht en dan begrijp ik niet waarom de delta van gekochte calls een lagere delta hebben, dan de gekochte aandelen.

    Alvast bedankt voor je aandacht en reactie hiervoor.Excuus als ik je verkeerd heb begrepen.

    groet, H Zaal

  3. forum rang 6 !@#$!@! 16 augustus 2008 16:44
    Waarom zou je zo'n constructie opzetten als je een stijging verwacht ?
    Bij 19 euro of lager heb je dus verlies, terwijl als je gewoon long gaat je dan al 2200 euro winst hebt en bij de gehoopte 22, 5200 euro winst ipv die max 2700.
    Zoals je dan toch ook zelf zegt je kan dus misschien beter gewoon long gaan, maar waarom bij zulke bewegelijkheid je winsten afdekken door callopties te schrijven ? levert relatief nauwelijks wat extra's op en kan je veel winst kosten mocht de koers idd flink stijgen.
  4. [verwijderd] 16 augustus 2008 19:13
    @hans53: de ontvangen premie van de short call geeft je een klein beetje bescherming als het aandeel daalt. Stel je koopt 100 aandelen op 18 en schrijft een maand x 20 call op 50 cent dan zal je pas geld gaan verliezen onder de 17,50 vanwege de ontvangen premie. Onder de 17.50 verlies je net zo snel als dat je alleen aandelen in het bezit hebt. 1 op 1 houdt dan dus in dat je voor elke euro vanaf 17,50 daling van het aandeel ook een euro ( x het aatal aandelen in bezit) verliest. Wat je overige vragen betreft; het schrijven van een call op gekochte aandelen geeft het zelfde risicoprofiel als een short put. De delta van een gekocht aandeel is altijd 1 dus als je het gelijk maakt aan de opties die betrekking hebben op een onderliggende waarde van 100 aandelen. Dan is de delta altijd 100. De delta van de gekochte call zal dus lager zijn tenzij de call deep in the money is. Long stukken zijn idd gekochte aandelen. Ik ben overigens niet jerry de Leeuw hoor haha!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links