Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het ergste moet nog komen

Het ergste moet nog komen. Dat is het weinig bemoedigende vooruitzicht voor de junk bond-markt volgens Wesley Sparks, manager van het Schroders ISF Global High Yield Fund: "Op korte termijn komen een paar grote namen zoals Chrysler en General Motors in de problemen, maar de echte schade wordt pas in 2009 zichtbaar."

Afgelopen week was het opvallend rustig op het vlak van de zogenaamde high yield-obligaties. Te rustig? "Alles stond in het teken van de Amerikaanse financials", vertelt Sparks: "Die bedrijven hebben een AAA- of AA-rating en het was dan ook vooral investment grade-obligaties die in de schijnwerpers stonden."

Daar komt binnenkort waarschijnlijk verandering in: "Autofabrikant Chrysler moet binnen een maand 30 miljard dollar aan leningen herfinancieren", zegt Sparks: "In de huidige markt gaat dat extreem lastig worden."

General Motors staat voor hetzelfde probleem, maar dat bedrijf is beursgenoteerd en kan eventueel (preferente) aandelen uitgeven.

Ellende komt boven
De echte ellende komt volgens Sparks pas over een jaar bovendrijven: "De afgelopen jaren is een groot aantal overnames en buy-outs met vreemd vermogen gefinancierd. Veel leningen lopen volgend jaar af. Door de kredietcrisis is de liquiditeit enorm gedaald en het gaat lastig worden om deze leningen te herfinancieren."

Starks verwacht desondanks een tactisch koopmoment aan het eind van het derde kwartaal: "Het aantal defaults (bedrijven die niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen) lijkt de komende maanden laag te blijven, waardoor optisch het beeld ontstaat dat de schade meevalt."

Een eventueel herstel is waarschijnlijk minder fel dan in april en mei, toen de high yield-spread (het verschil in rentevergoeding tussen riskante obligaties en veilige staatsobligaties) in korte tijd daalde van 850 naar 650 basispunten. Er zijn vier factoren die volgens Sparks als aanjager van het herstel kunnen fungeren:

  • Een aanzienlijke correctie van de energieprijzen.
  • Een duidelijk signaal dat het ergste achter de rug is voor Amerikaanse financials.
  • Een stabiliserende huizenmarkt in de V.S.
  • Het vooruitzicht op een mogelijke winstgroei in de loop van 2009.

    Ultiem koopmoment
    Het echte moment om in high yield obligaties te stappen komt pas als in de tweede helft van volgend jaar het aantal defaults snel stijgt: "Ik verwacht dat de spread dan oploopt tot 1400 basispunten en dat kan de buying opportunity of a lifetime worden", vertelt Sparks: "Want als het bedrijfsleven uit het dal klimt doet high yield het extreem goed."

    Hij verwijst daarbij naar bovenstaande Credit Cycle-klok. Aan het begin van de fase waarin bedrijven hun balans repareren (na middernacht) is de beste tijd om in high yield te beleggen: "In 1991 werd in dat punt van de cyclus een koersrendement geboekt van 46% en in 2003 was dat 29%" zegt Sparks: "Daar komt het couponrendement nog bovenop."

    Beleggers die voor een wat langere periode dan een korte opleving in high yields willen stappen, moeten voorlopig afwachten. Volgens Sparks is het op de Credit Cycle-klok nu ergens tussen 10 uur en half elf. Tot middernacht blijft het riskant om in high yield te beleggen - en al helemaal in bedrijven die straks hun lening moeten herfinancieren.


    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

  • Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Michiel Pekelharing

    Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

    Meer over Michiel Pekelharing

    Recente artikelen van Michiel Pekelharing

    1. okt '07 Emerging Mark
    2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
    3. feb '09 Dividendvalkuil 3

    Reacties

    6 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 22 juli 2008 19:34
      Er is weinig reden om optimistisch te zijn. Heel de krediet crises is in feite een falen van het financiele systeem althans wat de westerse wereld betreft en zal ongetwijfeld uitmonden in een gierende inflatie gevolgd door een jaren durende recessie die zich als een olievlek gaat uitbreiden de komende jaren.Hoofdschuldige lijkt de financiele wereld en de niet functionerende controle organen.
    2. [verwijderd] 22 juli 2008 19:43
      Ik ben altijd optimistich de wereld draait per dag,net als de planeet en alles wat erop woont niets is te voorspellen.
      Klik-klik Bent u er nog.
      Hoeveel gouden plakken halen we,stijgt de AEX,overleeft Fortis,Balkenende hoelang nog.
      Meer voedselbanken,mogen we nog roken op straat,korte broek in de P.C Hoofdstraat,lang leven pil.
      Verliezerspil moet kunnen,beter als springen.
      gr m.c
    3. [verwijderd] 22 juli 2008 19:52
      quote:

      muntengirl schreef:

      Ik ben altijd optimistich de wereld draait per dag,net als de planeet en alles wat erop woont niets is te voorspellen.
      Klik-klik Bent u er nog.
      Hoeveel gouden plakken halen we,stijgt de AEX,overleeft Fortis,Balkenende hoelang nog.
      Meer voedselbanken,mogen we nog roken op straat,korte broek in de P.C Hoofdstraat,lang leven pil.
      Verliezerspil moet kunnen,beter als springen.
      gr m.c
      Beetje dom, weet zeker niet dat met een erectie een man niet kan plassen
    4. [verwijderd] 22 juli 2008 21:17
      Als we alleen maar blijven doemdenken, bevorderen we het negatieve sentiment, de inflatie, de oplopende rente, terghoudend consumentisme en investeringsbeperkingen door bedrijven. En dat is nou net waar we als beleggers niet op zitten te wachten.
      Aan de andere kant levert dit in deze bearmarket weer mooie instapmomenten op. Sommige koersen vertegenwoordigen nu al niet meer de potentie en waarde van de ondernemingen. Er zijn maar 2 regels bij beleggen. 1)Laag instappen en hoog uitstappen en dus niet instappen als het zo goed gaat en iedereen dat gaat doen. 2) Vergeet nooit regel 1.
    5. [verwijderd] 22 juli 2008 22:20
      Maar als die leningen aflopen komt er net zoveel belegbaar vermogen vrij en dat zal toch ergens naar toe moeten. De problemen zitten gewoon nu al verwerkt in de obligatiekoersen en waarom zou een voorzienbare gebeurtenis pas over een jaar tot gevolgen leiden? Een nogal vreemde opvatting over kapitaalmarkten eerlijk gezegd.
    6 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links