Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Indiase bodemvissen

2008 wordt zo goed als zeker het jaar van de grondstoffen. Maar liefst negen van de tien beleggingsfondsen met het hoogste rendement over de afgelopen zes maanden richten zich op commodities.

Samen met fondsen die zich richten op de mijnbouwsector bepaalt deze branche zelfs de complete top-30. Beleggers die zo snel mogelijk achter elke trend aanrennen, hoeven niet verder te lezen en kunnen nu meteen al hun geld in een grondstoffonds stoppen.

Voor wie net zoals de onlangs overleden beleggingsgrootheid John Templeton liever probeert laag te kopen en hoog te verkopen, is het veel interessanter om te zien welke beleggingsfondsen onderaan de lijst bungelen.

Daar komt India bijna net zo vaak voor als commodities bovenaan de lijst. Het gemiddelde rendement van een Indiafonds kwam op -41%.

Vluchtende buitenlanders
Van de bijna twintig fondsen die zich op India richten, wist Aberdeen India Opportunities het verlies te beperken tot -30,2%. Bij Magna India was de schade het grootst: -56,5%. De grote boosdoener is inflatie, die op het hoogste niveau staat sinds 1994. Economen houden zelfs al rekening met een geldontwaarding van 14% later dit jaar.

De Indiase centrale bank schroeft de rente steeds verder op om de inflatie te beteugelen. Alleen al in de afgelopen maand werd de rente met twee stappen verhoogd en economen houden rekening met een verdere stijging. De centrale bank heeft namelijk als doel om de inflatie onder de 5% te houden.

Ondanks alles komt de economische groei nog in de buurt van de 9%, maar dat tempo dreigt de komende kwartalen terug te vallen. Hierdoor is de toonaangevende BSE met 32,5% gedaald sinds eind 2007. Dat komt voor een deel door de vlucht van buitenlandse beleggers, die voor 5,5 miljard dollar aan aandelen hebben verkocht in een half jaar.

Olie en India
De kans is groot dat de onrust voorlopig aanhoudt op de Indiase beurs. Over enkele maanden zijn er verkiezingen in de grootste democratie ter wereld en stijgende olie- en voedselprijzen betekenen dat het vuur onder de inflatie verder wordt opgestookt. India importeert driekwart van de oliebehoefte.

Dankzij ruime benzinesubsidies zijn consumenten nauwelijks geraakt door de hogere olieprijs. De regering heeft dit jaar wel twee verhogingen van 10% doorgevoerd en de kans lijkt steeds groter dat er meer prijsstijgingen voor consumenten aankomen. Het Indiase begrotingstekort neemt explosief toe als de subsidie bij almaar stijgende olieprijzen niet wordt losgelaten.

Tot begin dit jaar liepen de BSE en de olieprijs keurig met elkaar in de pas (zie grafiek). Een half jaar geleden is dat patroon abrupt afgebroken. Een vat olie kost nu ruim 50% meer, terwijl de BSE ruim 30% is gedaald. Het stilvallen van de rally van de olieprijs (waardoor de Indiase inflatie stagneert), kan een signaal zijn dat de BSE de bodem bereikt heeft.

India gaat VS voorbij
Op lange termijn ziet het groeiplaatje voor India er nog prachtig uit. Zakenbank Goldman Sachs gaf het land in een uitgebreid rapport onlangs zelfs tien tips aan de hand waarvan de economie tot 2050 met een factor 40 kan groeien. Als dat lukt, wordt India economisch groter dan de Verenigde Staten.

Wie een plaats voor India wil inruimen in zijn langetermijn-portefeuille, kan de zoektocht naar een geschikt fonds het beste beginnen bij HSBC Indian Equity. Dit is een van de vijf fondsen met een track record van ruim tien jaar en in het afgelopen decennium steekt HSBC Indian Equity met kop en schouders boven de concurrentie uit (gele lijn in onderstaande grafiek).


Bron: Lipper

Het gemiddelde jaarrendement komt in deze periode op ruim 33% - zelfs na een terugval van ruim 35% in de eerste helft van 2008. Bijna een derde van het fondsvermogen is belegd in de industriesector en Jindal Steel & Power is met een weging van bijna 9% de grootste positie in portefeuille.

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michiel Pekelharing

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Meer over Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. okt '07 Emerging Mark
  2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
  3. feb '09 Dividendvalkuil 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links