Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gifbeker

Ondanks de flinke koersdaling van afgelopen vrijdag blijven de grafiektechnische feiten en vooruitzichten onveranderd. Het feit dat de trend in de AEX al weken neerwaarts is gericht, hoeft niet verder toegelicht te worden.

Het vooruitzicht dat verdere koersdalingen op het programma staan ook niet. Wat overblijft zijn twee nieuwe ontwikkelingen. De eerste is dat de lichte steun op 448 zoals verwacht geen ommekeer in het negatieve beeld bewerkstelligde.

De tweede is dat door de koersdaling van de laatste weken de onderliggende RSI-indicator in oversold-gebied is geraakt. Dat betekent een duikeling onder het 30-niveau.

Het is een bewijs dat de neergaande trend over voldoende kracht bezit en tegelijkertijd een aanwijzing dat herstel mogelijk wordt. Doorgaans vinden dergelijke bewegingen plaats bij een RSI-indicator onder de 30.

Europa: is niks
Echter, zoals ook in januari bleek kan de RSI langere tijd onder het 30-niveau blijven voordat het herstel intreedt. Het is daarom voorbarig om te anticiperen op een dergelijk opwaarts herstel. De ogen blijven omlaag gericht met 420 als eerste richtpunt. Vlak daaronder is het steunniveau 410, een getal dat niet uit de lucht komt vallen.

In grafiek 2 blijkt dat de ondergrens te zijn van meerdere koersdalingen in de laatste jaren. Op zich een logische plaats in de grafiek om de huidige koersdalingen tot stilstand te brengen. Misschien gebeurt dat zelfs al eerder, want op Europees niveau is de met de AEX vergelijkbare ondergrens van de laatste jaren al bereikt.

Uit grafiek 3 blijkt dat de Eurostoxx 50 slechts enkele punten verwijderd is van 3400. Dat is het niveau waar ook in 2005, 2006 begin 2008 verschillende koerstoppen en -bodems samenkomen. Wanneer dit steunniveau een verdere Europese koersdaling weet af te remmen, kan ook het koersverloop van de AEX stabiliseren.

Het kan natuurlijk ook dat er wel een doorbraak komt onder 3400. Dat voegt dan een nieuw hoofdstuk toe aan de huidige bearmarket op de Europese aandelenmarkt. Zover is het nog niet en Europese beleggers tellen voorlopig hun zegeningen in de vorm van het stevige steunniveau rond 3400.

Japan: wordt niks
Opvallend aan de wereldwijde koersdalingen in de laatste weken is dat het leek alsof beleggers in Japan geen kranten lezen en internet hebben. De Nikkei 225 bleef relatief goed overeind. Tenminste, voor Japanners. Europeanen die in Japan willen beleggen hebben te maken met wisselkoersverschillen tussen valutapaar euro-yen.

Laat de Japanse yen nu aan een flinke koersdaling bezig zijn en op het laagste punt van dit jaar terecht zijn gekomen. Oftewel, de in euro's omgerekende waarde van uw aandelen Sony en Mitsubishi lijdt. In de laatste grafiek wordt dat duidelijk aan de hand van de in Amsterdam verhandelde tracker op Japanse aandelen: de iShares Japan.

Deze brak vorige week al met de oplopende steunlijn na een mislukte poging om boven het 200-daags gemiddelde te kruipen. Vrijdag duikelde het in euro's verhandelde mandje onder een steunniveau. Een korte termijn dalende trend is nu een feit. Een bezoek aan het dieptepunt van dit jaar op 7,50 euro staat op het programma.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juni 2008 08:46
    Gassie TA disclaimer:

    The information contained in this website is
    for general mis-information purposes only. The
    information is provided by "Gassie" and whilst
    we endeavour to keep the information outdated
    and misleading, we make no representations or
    warranties of any kind, express or implied,
    about the completeness, accuracy, reliability,
    suitability or availability with respect to
    the website or the information, products,
    services, or related graphics contained on
    the website for any purpose. Any reliance
    you place on such information is therefore
    strictly at your own risk.

    In no event will we be liable for any loss or
    damage including without limitation, indirect
    or consequential loss or damage, or any loss
    or damage whatsoever arising from loss of data
    or profits arising out of, or in connection
    with, the use of this website.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links