Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Wessanen bespreekt bod

Liveblog: Wessanen bespreekt bod

Update 18:30 uur: Wessanen bespreekt bod

Geheel in stijl onder het eten, een potentieel bod op Wessanen van €11,50 van onder meer PAI Partners, die eerder Refresco overnamen. Dit is geen game, set en match overnamepersbericcht. U ziet dat de board zich niet juichend achter het bod schaart. De crux zit hem denk ik bij grootaandeelhouder Charles Jobson. 

Citaat uit het persbericht:

Mr. Jobson has been a shareholder of Wessanen since 2009, and currently owns a stake of approximately 25.74%. Mr. Jobson has informed Wessanen that in the Potential Transaction he would roll over approximately 80% of his shareholding in Wessanen. PAI is a leading pan European private equity firm, managing and advising dedicated buyout funds with a combined equity value in excess of €12 billion.

Kortom, Jobson werkt samen met PAI Partners om het bedrijf van beurs te halen (en zelf zo'n 5% over te houden) en zet zo Wessanen voor het blok? Dit is hoe ik het lees, het staat er niet klip en klaar. In ieder geval betekent €11,50 een premietje van 15% op de slotkoers en dat zijn we beter gewend de laatste tijd. 

Ter memorie, bij Refresco kwam er na het eerste bod nog een duppie bij. Eens zien wat de koers morgen doet, want wellicht moeten er ook nog wat shorters in hun blootje de vloer op. 

 

 


Update 17:20 uur: Topvorm AEX II

De AEX zet vandaag dus een nieuwe jaartop neer, zie hieronder het moment suprême. De index is nu ongeveer even duur als vorig jaar zomer, toen 576,90 de top was. Reden: de winst(verwachtingen) zijn gedaald. Stabiliseren ze nu, trekken ze alweer aan, of.... vul maar in. Het is voorlopig nog koffiedik.

Dat horen we pas over een maand als het Q1-cijferseizoen begint. Duimen dat er voor die tijd geen winstwaarschuwers komen. 

 


Update 17:00 uur: Comeback GE?

Stephen Tusa was de eerste analist die door had dat het bij General Electric... The rest is history. Nu is hij sceptisch over de licht euforische GE CEO vandaag, die de koers 3% hoger zet.

De spanning spat wel van de koersgrafiek af. Eens te meer, rond bodems valt doorgaans de meest koerswinst te halen, maar dat is zo moeilijk, want de verwarring is dan ook altijd het grootst.

De fundamentals zijn ook nog spaghetti en macaroni tegelijk, de analisten worstelen ook met hun weerbarstige excels.  

 


Update 16:20 uur: Wessanen op €10

Nieuws is er niet, maar Wessanen is aan een goede dag bezig en heeft bijna €10 weer op het bord. Het volume is aardig, maar ook niet meer dan dat. 

Wat heet een goede dag? Net stond er al €9,98 op het bord en dat is de hoogste stand sinds half november vorig jaar. Dit jaar werd het fonds bijna +25% meer waard. Bingo, als ik dit blog post, staat er €10. 

 


Update 14:57 uur: Topvorm AEX

De index hikte er de halve handelsdag al tegenaan, maar er staat nu inderdaad een nieuwe top. Net aan, één tik. De index staat dit jaar op +11,7% en herbelegd op +11,9%. Met het dividendseizoen in aantocht gaan dit verschil oplopen. Die percentages zijn ruim boven het langjarige gemiddelde, welke u ook neemt. 

 


Update 14:30 uur: De aller-, allergekste beursfeiten

Net las ik ze nog een keer na en de feiten en cijfers zijn eigenlijk nog grotesker dan de eerste keer dat ik ze zag. Het is precies waarom timen, stockpicken, winst of verlies nemen, zeg maar gewoon handelen, zo vreselijk moeilijk is.  Alle twintig vallen ze inderdaad in de categorie: dit verzin je niet.

De bekende beursuitdrukking dit gaat helemaal nergens meer over, is ook van toepassing. Het is ook meteen wat beleggen en handelen zo leuk, fascinerend, verslavend maakt en ons aan de koersschermen gekluisterd houdt, toch? Die immer ongrijpbare markten en beurzen. Ik pik de tien leukste er uit.

The Twenty Craziest Investing Facts Ever
Posted March 13, 2019 by Michael Batnick


1. Since 1916, the Dow has made new all-time highs less than 5% of all days, but over that time it’s up 25,568%.
95% of the time you’re underwater. The less you look the better off you’ll be.

3. The Dow has only been positive 52% of all days. The average daily return is 0.73% when it’s up and -0.76% when it’s down.
See above.

4. The Dow has spent more time 40% or more below the highs than within 2% of the highs (20.6% of days vs. 18.4% of days)
No pain no gain.

9. U.S. one-month treasury bills went 68 years with a negative real return.
What’s safe in the short-run can be risky in the long-run.

10. At the bottom in 2009, long-term U.S. government bonds outperformed the stock market over the previous 40 years
Stocks generally outperform bonds, but there are no guarantees.

11. Gold and the Dow were both 800 in 1980. Today Gold is $1,300/ounce, the Dow is near 26k.
Cash flows > commodities.

15. If you had invested from 1960-1980 and beaten the market by 5% each year, you would have made less money than if you had invested from 1980-2000 and underperformed the market by 5% a year (A Nicky Numbers Special)
When you were born > almost everything else.

18. 96% of U.S. stocks generated a life-time return that match one-month treasury bills.
The reason why so many mutual funds fail to beat the market is because so many stocks fail to beat the market.

19. Dow earnings were cut in half in 1908. The index gained 46%.
The stock market ≠ the economy.

20. In 1949 the stock market was trading at 6.8x earnings and had a 7.5% dividend yield. 50 years later it reached a high of 30x earnings and carried just a 1% dividend yield.
You can calculate everything yet still not know how investors are going to feel

Hebt u ook zo'n absurd feit, meld u in de comments. Ik ben benieuwd en heb er ook eentje. Wie weet hoe lang het nog duurt voordat de AEX weer 700 (2000) en de Nikkei 225 weer 40K (1989) uitnemen, ofwel hun all time highs. Dat waren ook bubbels. Niet zo gek als deze in 1720, maar toch:

 


Update 14:00 uur: BoJ, ECB en Paviljoen 14

Leuke quote, dat zeker, maar zeg nooit nooit. Ik weet nog dat het in de jaren tachtig een no-brainer was dat Japan de grootste economie ter wereld zou worden. In die tijd deden de rentes ook nog hele andere percentages dan nu. Ook in Japan.

Nog iets, het heden rechtstreeks de toekomt in extrapoleren: wie heeft daar nog nooit geld mee heeft verloren. Draai het ook eens om: wie in de jaren tachtig had geroepen dat de de (Japanse) rentes negatief zouden worden, was per dwangbuis en loeiende sirenes definitief afgevoerd naar Paviljoen 14 van Vogelenzang.

 


Update 13:45 uur: Lucas Bols

Uit mijn vooruitblik van afgelopen zondag, ik wist toen nog niet dat Geert Schaaij het op dat moment bij Harry Mens in Business Class besprak. Ik keek naar onze aandelen uit de AEX, AMX en AscX en ik pakte deze parameters er bij.

 • Verwachte koerswinstverhouding voor de komende twaalf maanden
 • Verwachte winst per aandeel voor de komende twaalf maanden
 • Verwachte groei van de winst per aandeel
 • Dividendrendement
 • Verwachte dividendgroei voor de komende twaalf maanden

Dit was mijn onschuldige tekst met bijbehorende Reuters tabel:

De AScX is ook al een rommeltje. Waarom dalen Alfen en vooral B&S eigenlijk zo hard...? Misschien is Lucas Bols na jaren dalen nu wel een aardige defensial voor wie barre tijden verwacht.

Zo snel kan het gaan op de beurs, een paar dagen later staat Lucas Bols op het pond een bijna tweejarige neergaande trend te doorbreken? Ik geef de credits graag aan Geert. Want ik ben right for the wrong reason. Niks defensief, de beurs is deze week bullish. De AEX staat nu zelf op randje nieuwe year high.

Let wel, ik ben helemaal niet enthousiast over Lucas Bols. Het groeit nauwelijks, er zit geen fantasie in en ze kent weinig internationaal aansprekende merken. Met deze week bijna +10% is het koopje er (voor een groot deel) van af voor at ik vor ogen had als een dom, saai, vergeten, maar wel mooi yieldend defensief aandeel.

 


Update 11:45 uur: Boeing en de orders

De getallen bij Boeing zijn onbevattelijk. Het bericht waarvan u wist...? Liefst zeshonderd miljoen, alsof u een emmer leeg gooit.

In vergelijking met het hele orderboek, dit tabelletje haal ik uit het jaarverslag 2018, is dit bedrag echter een... druppel. Het is natuurlijk wel een enorm risico voor het bedrijf. Als het vertrouwen in haat toestellen weg ebt...

Het is dan ook voor Boeing van het grootste belang dat de oorzaak van die twee rampzalige ongelukken snel boven tafel komt, want vliegen is gevoelig voor sentiment. Mij vrouw vliegt bijvoorbeeld vandaag en heeft tig keer zitten googlen óp. U begrijpt wat ik bedoel

Misschien is er niets aan de hand met die toestellen en het is puur het noodlot dat twee keer in vijf maanden hard toe sloeg. In een worst case scenario is echter denkbaar Boeing wel blaam treft, dat alle orders er dan onder gebukt gaan en het bedrijf schadevergoedingen moet betalen.

Dit alles komt op het moment dat het aandeel skyhigh ging en alle verwachtingen fors naar boven zijn bijgesteld. Ondanks die daling is het aandeel geen koopje? De verwachtingen lopen tot en met dinsdag. Afwachten of er verlagingen komen, voor de analisten is het ook nog koffiedik kijken. 

Voor de geïnteresseerden:

 


Update 11:00 uur: Royal Dutch Payroll

Laat die d maar weg uit zijn achternaam? CEO Ben van Beurden van Royal Dutch Shell is verantwoordelijk voor een bedrijf dat op de beurs rond €225 miljard waard is en vorig jaar €388,38 miljard omzette. Voetbaltoppersalaris? Zeg maar of het veel, te veel, veel te veel, weinig, te weinig of veel te weinig is.

 


Update 10:30: Hunter Douglas

Met een beurswaarde van rond €2,1 miljard heeft Hunter Douglas strikt genomen niets te zoeken op de Lokale Markt - waar het maandag weer in zit - en hoort het in de AMX thuis. Het is net als met HAL, de lokale supermacht. Oprichter, CEO en Zwitserse kasteelheer Ralph Sonnenberg heeft 82,68%.

De totale free float is maar 15,76%, volgens Reuters. Kortom, u mag mee liften, maar doe dat alleen als typische buy & hold aandeelhouder. Anders kan u voor onaangename verrassingen komen te staan mocht u ooit, om wat voor redenen dan ook, moeten verkopen #HotelCalifornia

De maker van Luxaflex is op het oog spotgoedkoop tegen 9,2 keer de huidige winst en 3% dividendrendement. Het is wel een supercyclisch aandeel. Er is geen analist die het volgt volgens Reuters, ofwel ik kan u alleen de gerealiseerde data geven en niet de verwachte. Ik heb wel lang terug.

U ziet het, alle cijfers zijn bijzonder grillig. Op zich niks mis mee, laat Ralph en Hunter Douglas maar schuiven, maar welke functie vervult dit aandeel in welke portefeuille, denk ik dan. Cyclisch is op zich prima en hoort in iedere porto, maar dat wilt u liquide en er in en uit kunnen.

Als u dan toch een buy & hold Hotel California aandeel hebt, dan u wel u dat defensief met een gestage dividendgroei, toch? Ik kan het niet plaatsen. Oef en al helemaal niet als ik met de benchmark vergelijk. Er waren betere buy & hold beleggingen denkbaar. 

Korter is het beeld wel beter, veel beter. Eens te meer ziet u dat vergelijkingen en terugkijkgrafieken altijd een keuze zijn. Voor de toekomst is dit echter niet meer dan een gok.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Er is weer de bekende 2022-kolder voorbeurs en wat een risicobereidheid 1
 2. 16 aug Hóógrisico, Warren Buffett zet alles op Apple en... do try this at home! 23
 3. 16 aug Vlakke koersen voorbeurs, Philips-CEO weg en de gekste dingen gebeuren 1

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. Bonost 14 maart 2019 11:19
  Er is wel een verschil tussen een voetballer en een manager in het bedrijfsleven. De voetballer moet zijn geld verdienen in een beperkt aantal jaren van zeg 15 jaar, terwijl de manager daar zo'n 40 jaar van profiteren. Oftewel, een voetballer moet het verdienen in ongeveer een derde van de tijd.
 2. Longcat 14 maart 2019 12:14
  quote:

  schreef:

  De getallen bij Boeing zijn onbevattelijk. Het bericht waarvan u wist...? Liefst zeshonderd miljoen, alsof u een emmer leeg gooit.
  In dat Bloomberg bericht gaat het om 600 BILLION. Backlog per 31-12-2018 was ong. 490 duizend MILLION, ofwel $490B.

  Je zit er een factor duizend naast.
 3. forum rang 4 theo1 14 maart 2019 12:58
  quote:

  ffff schreef op 14 maart 2019 12:07:

  Zojuist een kanjer van een reactie gepost over aandeelhouderschap van bijna dertig jaar van Hunter Douglas. Maar werd niet overgenomen en ik heb geen zin het opnieuw allemaal in te tikken. Volgende keer zal ik het eerst opslaan.

  Peter
  Ja dat doet hij wel eens. Tip: als je een lange posting hebt geschreven, eerst control-a en control-c. Dan onthoudt windows alles in het clipboard. Als het posten mislukt, dan kan je het met control-v weer terugplakken. Dit kan allemaal ook met rechts klikken en het contextmenu.
 4. kuddedier 14 maart 2019 14:05
  quote:

  Bonost schreef op 14 maart 2019 11:19:

  Er is wel een verschil tussen een voetballer en een manager in het bedrijfsleven. De voetballer moet zijn geld verdienen in een beperkt aantal jaren van zeg 15 jaar, terwijl de manager daar zo'n 40 jaar van profiteren. Oftewel, een voetballer moet het verdienen in ongeveer een derde van de tijd.
  Bij deze redenering zou de top manager al tussen zijn 25e/30e levensjaar topmanager moeten zijn... Noem eens 5 CEO's van AEX fondsen die jonger zijn dan 50 jaar.
  Daarnaast staat een topvoetballer niets in de weg om na zijn voetbal carriere in de echte wereld te gaan werken, de naamsbekendheid heeft hij al mee. Probleem is alleen dat de meeste topvoetballers het IQ van een grasspriet hebben en een ego zo groot als een voetbalveld, wat een succussvolle maatschappelijke carriere niet ten goede komt
 5. Sjoerdaktetas 14 maart 2019 14:30
  quote:

  ffff schreef op 14 maart 2019 12:07:

  Zojuist een kanjer van een reactie gepost over aandeelhouderschap van bijna dertig jaar van Hunter Douglas. Maar werd niet overgenomen en ik heb geen zin het opnieuw allemaal in te tikken. Volgende keer zal ik het eerst opslaan.

  Peter
  Zie je reactie graag tegemoet!
 6. [verwijderd] 14 maart 2019 15:54
  Stichting jaartop heeft niet in de gaten dat eind feb. voor de AEX belangrijker is dan het puntje nu, daar zat namelijk de top. En deze correctie omhoog gaat er overheen, wat vrij normaal is, maar zodra klaar kun je wil inpakken…. En het toeval wil dat dat behoorlijk synchroon loopt met Brexit, of Brexit perikelen!..
  Hoog, hoger, hoogst, zo werkt het daar niet…
  Staat een Brexit voor de deur, maar ook een flinke AEX aderlating, kort gezegd.
 7. forum rang 4 theo1 14 maart 2019 16:08
  quote:

  kuddedier schreef op 14 maart 2019 14:05:

  [...]

  Bij deze redenering zou de top manager al tussen zijn 25e/30e levensjaar topmanager moeten zijn... Noem eens 5 CEO's van AEX fondsen die jonger zijn dan 50 jaar.
  Daarnaast staat een topvoetballer niets in de weg om na zijn voetbal carriere in de echte wereld te gaan werken, de naamsbekendheid heeft hij al mee. Probleem is alleen dat de meeste topvoetballers het IQ van een grasspriet hebben en een ego zo groot als een voetbalveld, wat een succussvolle maatschappelijke carriere niet ten goede komt
  Voetballers worden geselecteerd op talent voor voetbal. Verder hoeft een voetballer niks te kunnen. En omdat voetballers meestal al vanaf vrij jonge leeftijd vrijwel exclusief met voetbal bezig zijn, hebben de meesten niet heel erg veel opleiding. Maar er zijn uitzonderingen: Graeme Rutjes was afgestudeerd econoom en zo zijn er nog wel meer. Eric Cantona was ook een slimme jongen meende ik. Veel ex-topsporters, tenminste degenen met een vlotte babbel, verdienen na hun sportcarrière nog aardig bij door peptalks te geven bij bedrijven.

  CEO word je niet op je 30e, maar de meeste CEO's hadden voordat ze CEO waren ook al jarenlang uitstekend betaalde banen. Niet in de miljoenen misschien, maar zeker wel meerdere tonnen. Je promoveert niet direct van teamleider naar CEO.
 8. forum rang 8 ff_relativeren 14 maart 2019 21:37
  quote:

  ff_relativeren schreef op 14 maart 2019 21:09:

  Handelsoverleg USA-Europa .. : www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/do... .
  Als dreigen met nieuwe tarieven ("heel veel pijn voor de Europese economie") de gekozen communicatievorm is, dan moeten we misschien maar de schouders ophalen.
  Niet reageren kan uiteraard niet, maar onverschillig reageren kan wel. Bluf en tegenbluf.
 9. Pechorin 25 maart 2019 20:50
  quote:

  Bonost schreef op 14 maart 2019 11:19:

  Er is wel een verschil tussen een voetballer en een manager in het bedrijfsleven. De voetballer moet zijn geld verdienen in een beperkt aantal jaren van zeg 15 jaar, terwijl de manager daar zo'n 40 jaar van profiteren. Oftewel, een voetballer moet het verdienen in ongeveer een derde van de tijd.
  Veel gebruikt onzin argument.

  Prof voetballers kunnen ook na hun voetbal carriere nog werken (hetgeen velen ook doen). En daarnaast, het is nu niet bepaald een 'baan' waarbij je er naast niet kunt studeren voor een 'maatschappelijke' carriere na het voetballen.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links