Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: AEX, ASMl, ASMi en Besi

Liveblog: AEX, ASMl, ASMi en Besi

Update 17:10: Chippers

Weer (dikke) plussen voor onze chippers ASML, ASMI en Besi en nee, ik weet ook niet waarom. Er is geen nieuws, advies of wat dan ook. Voor zover ik zie dan. Sentiment, momentum, te hard afgestraft, of een suckerrally: ik keur alles goed en net als u kijk ik ook een maandje ademloos toe. ASML is on fire:

ASMI heeft de smaak ook te pakken.

Besi zet zelfs een zwik zessen op het bord. Getal van de duivel denkt u misschien. Of van de stier. Ik ken het cijfer uit mijn hoofd: begin maart 2009 bodemde de S&P 500 op 666,79.

Hetzelfde geld voor de legendarische sectorindex, de SOX, ofwel Philadelphia Semiconductor Index. Toe maar:

Nu de domper, met die stijging is ASML al bijna weer even duur als vorig jaar. Het koopje is er echt wel af. U ziet dat na de cijfers twee weken terug de analisten hun excels hebben bijgespijkerd.  

ASMI heeft zo bezien nog wat ruimte? De waardering blijft nog wat achter bij vorig jaar. Let wel, net als bij de andere aandelen stel ik niet dat diet een goede, terechte, juiste of wat dan ook waardering was. Het werd betaald, dat is alles. 

Besi is ook niet meer het koopje dat het maandenlang was. Jaja, achteraf beleggen is altijd gemakkelijk.

Besi is wel, eind 2017 al, de eerste chipper die daalde, toen de economische cijfers nog himmelhoch jauchzend waren. U begrijpt vast wel waarom ik dit in het Duits schrijf. U ziet het ook dat ze als eerste herstelde. Is het aandeel een windvaantje? Misschien, maar ik kan hier geen overtuigend trackrecord uithalen.

 


Update 16:40: Altice

Er zit weer een tsjakka in de grafiek - une tsjak d'á in mijn zondage Frans - en ik zoek het nieuws. Ah, voila. Verkoop van een belang in een... krant?! Die kenden we nog niet. Nevér un moment de dull,  bij Altice, dan maar.  Cash is altijd welkom bij het bedrijf, maar dit lijkt me geen gamechanger en die mag u zelf vertalen.  

EXCLUSIVE. The Altice group is expected to announce the sale of a majority stake in L'Express to Altice France CEO Alain Weill, who will retain his position. The CEO of Altice chooses to reinvest rather on Liberation. 

Serieus, die tekst komt uit Google Translate (betreden op eigen risico) en hier is de bron:

 


Update 15:00 uur: Dead cat bounce?

Roeptoeters op CNBC met vaak facts and figures free geleuter kunnen me gestolen worden, maar Michael Batnick is anders. Zie zijn The Irrelevant Investor blog. Hij baseert zich áltijd louter en alleen op data voor conclusies en hij is origineel en een kei in het selecteren van die data. Neem deze. Hoe verzin je het? 

Batnick of niet, ik check of hij gelijk heeft. U ziet hier de dead cat bounces uit 1974, 2002, 2003, 2008 en 2009. Alleen die laatste kon u -achteraf - met een gerust hart kopen? Op korte termijn dan, op lange termijn waren het allemaal koopjes? Vind ik wel, maar oordeel zelf gelet op uw beleggingshorizon. 

We gaan zien in welk rijtje 2019 gaat passen. 


Update 13.55: ING op Bloomberg

Vijf minuten interview met CEO Ralph Hamers op Bloomberg. ING telt mee in deze wereld, voor zo ver u dat nog niet wist. In de gauwigheid hoor ik zelf niets nieuws en ik zie ook geen headlines. Voor de liefhebbers dus.

Blijkbaar was er iets te veel ellende en vrees ingeprijsd? Wat een herstel sinds kerst.

In vergelijking met de grote Amerikaanse jongens is dit allemaal klein bier, maar ING is een van de grootste banken in de EU.


Update 12.55: Softbank koopt in

Het Japanse Softbank kende een uitstekend kwartaal en maakte zojuist bekend dat het bedrijf voor $5,5 miljard aan extra aandelen inkoopt. De winst steeg in het vierde kwartaal met 60% doordat technologiebedrijven zoals Nvidia, waarin Softbank een belang heeft, fors omhoog gingen. 

Softbank
Klik op het plaatje voor een grote versie

Softbank kon ook wel een succesje gebruiken, want de afgelopen vijf jaar was het niet veel soeps. Ok, het bedrijf rendeerde in euro's 20%, maar dit is beduidend minder goed dan de Nikkei. Deze steeg maar liefst 80% in diezelfde periode. (NK)


Update 12.15 uur: Speech Donald Trump

Voor de liefhebbers gratis de uitgeschreven tekst van de speech van Donald Trump tijdens de State of the Union. Dit keer wist hij de beurzen niet in beweging te laten komen, al staat er weer een nieuwe ontmoeting op de agenda met de Noord Koreaanse leider Kim Jong-Un. (NK)


Update 11.50 uur: Warren Buffett

Lange termijn beleggen en Warren Buffett zijn synoniemen. De 88-jarige fondsmanager van Berkshire Hathaway houdt zijn aandelen Apple gewoon vast. Daarnaast zijn er nog vier bedrijven waar hij gek op is en consistent bijkoopt. (NK) 


Update 11.35 uur: Melexis onderuit

Grote verliezer op de Belgische Midcap is Melexis met een min van 9,5%. De chipper voor de auto-industrie kwam weliswaar met cijfers die in lijn waren met de verwachtingen, maar de outlook viel vies tegen.

Voor het eerst in tien jaar rekent het bedrijf op een omzetdaling. Zeer pijnlijk, want analisten gingen juist uit van een groei van 5,9% voor 2019. Het doekje voor het bloeden is dat Melexis het dividend verhoogt van €2,10 naar €2,20 per aandeel.

Melexis
Klik op het plaatje voor een grote versie

Melexis is overigens nog steeds een beurslieveling in België. Beslist niet onterecht, want het aandeel is de afgelopen tien jaar met ruim 1500% gestegen. Het waardeloze beursjaar 2018 zit daar dus bij. (NK)


Update 10:10 uur: ING omhoog

Zwaargewicht ING (+4,5%) pusht de AEX in het groen. Ondanks die enorme schikking van €775 miljoen met het Openbaar Ministerie, heeft de Nederlandse grootbank de winst op peil weten te houden. In het vierde kwartaal werd een nettoresultaat van €1,3 miljard in de boeken gezet, net iets beter dan de €1,2 miljard die werd verwacht.

Over het gehele jaar werd een winst van €1,21 per aandeel behaald. Het dividendrendement bedraagt 6,8% en de waardering komt uit op 7,8 keer de getaxeerde winst over 2019. Kortom, ING mag een echt dividendaandeel genoemd worden. (NK) 


Update 09:55 uur: Tegenvallende outlook Tomtom

Daar waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. TomTom wordt ruim 4% lager gezet door een tegenvallende outlook. Voor dit jaar verwacht het navigatiebedrijf een gelijkblijvende omzet en een teruglopende winst door hogere kosten.

Nu de Telematics-divisie is verkocht voor €910 miljoen, lijkt de meeste fantasie er wel zo'n beetje uit. De nadruk ligt op 'lijkt', want met een bedrijf als TomTom weten we het maar nooit.

Overnamegeruchten liggen altijd op de loer. Op dit moment betalen beleggers 18 keer de winst over 2019. Redelijk prijzig voor een bedrijf dat de komende jaren niet of nauwelijks groeit. (NK)


Update 09:30 uur: Aperam straalt

De absolute uitblinker op het Damrak is Aperam met een plus van 5,3%. Het mocht ook weleens een keertje, want afgelopen jaar halveerde het aandeel. Daarom waren de verwachtingen niet al te hooggespannen.

Deze wist het bedrijf dan ook te verslaan. De ebitda over Q4 viel met €90 miljoen ruim €4 miljoen hoger uit dan verwacht. Onderaan de streep verdiende de leverancier van roestvrij staal €3,39 per aandeel. Beduidend minder dan de €4 in 2017. Dit werd veroorzaakt door lagere staalprijzen.

Het dividend wordt verhoogd van €1,53 naar €1,75 en er wordt een nieuw aandeleninkoopprogramma van €100 miljoen opgetuigd.

Daar komt bij dat het bedrijf denkt dat klanten aan het einde van dit kwartaal wel klaar zijn met de afbouw van de voorraad. Al met al reden genoeg om het aandeel vandaag fors hoger te zetten. 

Ratio's  Aperam                             2019                  2020                     2021                   
EV/ebitda 4,9 4,5 3,5
K/W 9,7 8,6 6,3
Omzetgroei 2,4% 6,3% 12,1%
Net debt/ebitda 0,1 0,1 0,1

Kijken we naar de waardering dan is Aperam op het eerste oog niet duur. Beleggers betalen op dit moment 4,9 keer de ebitda en 9,7 keer de getaxeerde winst over 2019. Daarnaast denken analisten dat de omzetgroei de komende jaren zal aantrekken. De nettoschuld is zeer beperkt. Maar goed, het is en blijft een cyclische business. (NK)


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

  1. 12 aug Investeringsmaatschappij Exor krijgt beursnotering in Amsterdam 6
  2. 10 aug Zo beleg je met weinig geld
  3. 05 aug Tesla-rijders bungelen onderaan in Turbocompetitie

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links