Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Intel valt tegen

Liveblog: Intel valt tegen

Update 22:00: Jaarcijfers Intel en Starbucks

Geen bijzonderheden op Wall Street, of het moet zijn dat de volatiliteit weer onder officieuze nervositeitsgrens 20 zakt en dat EUR/USD even onder 1,13 stond.

Snel naar de cijfers en vooral de outlook van Intel, na een ware bullrun (de SOX sluit +5,7%) van de chippers vandaag. Ai, daar zijn ze, -6% nu, nadat het fonds in de reguliere handel +3,8% deed. 

Ik ben niet echt specialist in Intel, maar hier is die outlook uit het persbericht

De CEO zelf dan maar even, ook hier het dividend (5%) omhoog en alle vertrouwen in de toekomst. Nou ja, hij kan ook moeilijk zeggen was niks, is niks en wordt niks. 

“In the fourth quarter, we grew revenue, expanded earnings and previewed new 10nm-based products that position Intel to compete and win going forward. Looking ahead, we are forecasting another record year and raising the dividend based on our view that the explosive growth of data will drive continued demand for Intel products.”

Voor de liefhebbers hier nog Starbucks, dat nu +2% op hoge omzet. Tot morgen, tot voorbeurs. 

 


Update 16:45: Chips bijna weer in bullmarket?!

Het nieuwe spreekwoord luidt: vertrouwen komt te paard en gaat te voet? Hoe dan ook, het chip-sentiment slaat razend snel om met vandaag juichend ontvangen cijfers van onder andere STMicroelectronics, Hynix en Texas Instruments. Q1 is slecht, maar Q2 en H2 worden beter lijkt het motto.

 


Update 16:25: Waarom beleggen áltijd moeilijk is

Vaak gezegd hier op IEX gezegd, als ik niet automatisch iedere maand belegde, had ik ook de hele bullmarket 2009-2018 gemist. Even tussendoor, formeel gezien gezien duurt die van de AEX nog altijd voort, want de index kwam deze herfst tot en met kerst niet verder dan -18%. Die van de brede markt is echter over. 

Er was namelijk altijd wel wét, waardoor ik niet durfde. Voor eens en voor altijd uitgelegd door Michael Batnick. Aan de hand van data en niet anekdotisch zoals ik zelf doe, laat hij zien waarom u ook in de fraaiste bullmarkets nooit rustig op uw stoel zit en aan het hyperventileren (en verkopen) slaat in bearmarkets.

Lees dit blog, het is ook niet zo lang. Nog zoiets, de beste beursstukken zijn ook kort, krachtig en simpel. 

 Wat een mooie conclusie:

It’s harder to be a bear in a bear market than it is to be a bull in a bull market. Making money on the short side when stocks are going down, as I have just shown, is no walk in the park. Making money on the long side in a rising market is no walk in the park either.

Investors have to deal with a cacophony of noise and combat their own biases, namely the difficulty of letting your winners run. There is no more certainty in a bull market than there is in a bear market, but stocks are less volatile in the former than they are in the latter.

Spijker. Kop. raak.

 


Update 13:45 uur: ECB

Zoals verwacht, we gaan om 14:30 uur verder met de persconferentie van president Mario Draghi:

Nu het toch over rente gaat, is het slimme geld weer naar de nooduitgang (en gaan aandelen weer bokken...?)

Hiero de persco van de ECB-president. Eventuele brekende quotes geef ik mee. En nee, zijn daskeuze zegt niets.

Net als de u is het de president intussen ook opgevallen. Serieus, de laatste economische data valt de ECB tegen (net als de Fed een oceaan verderop). Niettemin stelt Draghi dat zijn collega's en hij unaniem vinden dat de kans op een recessie laag is.   

Bij deze:

Opportuun?

Nog een hint?

En de uitsmijter, gaat u maar rustig slapen. Of juist niet. De euro loopt in ieder geval een half centje op tijdens deze persco en de Duitse rente (dé euro benchmark) stijgt een basispuntje. Tot de volgende keer.

 


Update 12:20 uur: Takeaway vs Uber

Met het zwaard van Koning Salomon in de hand oordeel ik maar dat beide debet aan de koersdaling zijn. JP Morgan verlaagt vandaag het koersdoel voor Takeaway van €70,30 naar €68 en FD schrijft vandaag dat Uber Eats de aanval op Thuisbezorgd.nl opent.


Intussen heb ik het hele verhaal in FD gelezen. Het zijn alleen woorden en geen bedragen, ofwel bijvoorbeeld een enorme marketingcampagne. Het is niet meer dan een interview met directeur Aukeline Tolman van Uber Eats Nederland. Concreter dan dit wordt het verhaal niet:

Met onze data kunnen we ondernemers inzicht geven in wat succesvol wordt. Bestaande restaurants kunnen op basis van onze inzichten hun menu aanpassen', zegt directeur Aukeline Tolman van Uber Eats Nederland.

Uber Eats doet nu alleen zaken met restaurants die de bezorgers van het bedrijf inschakelden, maar zet nu zijn technologie en marketingkracht in voor álle restaurants. Tolman: 'We willen de keuze geven of zij zelf hun bestellingen willen bezorgen, of dat ze dat via ons laten doen'

Ik ben geen IT'er, maar ik heb nog wel enigszins boerenverstand en ik lees hier niets bij dat Takeaway/Thuisbezorgd - net als Uber is dat ook een IT-bedrijf - volgens mij ook niet weet, wil of kan. Misschien had FD moeten vragen wat Uber wel kan, wil of weet, dat de concurrentie niet kan, wil of weet.

Let wel, als het er op aan komt heeft héél Uber op papier iets van twintig keer diepere zakken dan Jitse Groen & Co. Dit is vooralsnog echter niet meer dan een PR-verhaal? 

 


Update 11:25 uur: Recessiespook

The German economy has left the building?

Dit zijn de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices uit Duitsland, Frankrijk en EU. U ziet dat Duitse cijfer, voor het eerst in vier jaar onder de kritische grens van 50. Even grof: erboven is sprake van groei, boven 55 van hoogconjunctuur, onder 50 van stagnatie en onder 45 echt krimp.

De Franse diensten-inkoopmanagersindex is een drama. Meevaller is weer dat de Franse gele hesjes in het weekend dan wel stenen gooien, maar doordeweeks hun handen weer laten wapperen? Davos heeft iets om over te praten tijdens de borrel en raad maar welke vragen EC-president Mario Draghi om 14:30 uur krijgt.


Jeroen heeft het ook al niet meer.  

Gisteren meldde ik het ook al in mijn blog: als er een recessie komt, wordt het dan een korte, felle (en kijken de nu stijgende markten hier al momenteel al weer overheen, zoals ze vorig jaar bij de recordwinsten al een daling voorzagen...?). Volgens de boekjes hoort het zo wel te werken op de beurs.

 


Update 10:00: Altice

Lagere toppen en hogere bodems: Altice is een - nieuw! - technisch kat in het nauw maakt rare sprongen patroon aan het neerzetten?


Het aandeel blijft het mooiste, maar daarmee ook het gevaarlijkste en lucratiefste handelsspeeltje van het Damrak. Houd er ook nog rekening mee dat het fonds waarschijnlijk per maart uit de AEX verdwijnt. Dat kan ook wéér... #juist

Moet u eens zien zeg en zo heel veel nieuws was er niet dit jaar. 

 


Update 09:30: Chippers

In Parijs vliegt STMicroelectronics +5,5% op haar jaarcijfers en outlook. Vannacht scoorde het Koreaanse Hynix precies dezelfde score op haar rapportage. Die was vergelijkbaar met ASML gisteren: omzet een douw, maar dividend omhoog. U ziet ASML, ASMI en Besi lekker gaan, het blijft niet onopgemerkt. Om 22:00 uur cijfert in de VS Intel.

Ik hoor u al hardop denken: hebben we het al gehad? Wie weet. Als het wellicht tot een (korte, felle?) recessie komt, volgt er misschien nog een trein. En niet zo'n kleintje ook, want het gaat in deze tak van sport altijd met double digits tegelijk. Op langere termijn is dit een no-brainer gelet op de wereldwijde honger naar chips.

Zoveel geduld hebt u nooit met bijbehorende aandelen, toch? Grafiekje dan maar, ik zet NXP er in euro's bij. Niks meer van vernomen overigens sinds Qualcomm haar bod introk.

 


Update 09:15 uur: Advies

Dankjewel Tom, scheelt tikwerk. Ahold Delhaize en Boskalis dus. Waren jullie Bpost trouwens vergeten...? Kan gebeuren. Dat aandeel doet van schrik nu +0,2%. 

Deze adviezen gaf ik u voorbeurs al mee, op ING na dat haar hoge (?) koersdoel voor ASML wel verlaagt, maar niet zoveel. Er past een EUV-machine tussen haar price target en wat er nu op het bord staat:

 • ASML: naar €210 van €220 (buy) - ING
 • ASML: naar €195 van €225 - RBC
 • ASML: naar €149 van €165 - Susquehanna
 • ASML: verlaging naar €177 - CFRA
 • ASML: naar €170 van €185 - (market perform) - Cowen
 • ASMI: naar €57 van €69 - Berenberg
 • Takeaway: naar €68 van €70,30 -JP Morgan 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 29 jan Vooruitblik: Big Damrak, Big Tech, Big Central Banks en Big Buffett 1
 2. 27 jan Ook nog ASML, het vliegt weer aan alle kanten uit de bocht voorbeurs 8
 3. 26 jan Heftig allemaal, deze morning call moet u gewoon lezen 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Bonost 25 januari 2019 02:00
  Toch raar dat Intel op best redelijke cijfers zo hard afkomt. Het is logisch, als men de handelsoorlog in ogenschouw neemt dat de omzet niet groeit. Vooral de chipsector lijkt daar last van te hebben, maar is die vrees voor de handelsoorlog al niet ingebouwd? Dan vind ik de omzet nog behoorlijk meevallen. Juist. Belachelijk dat de beurs dus hier negatief op reageert. Dat is dubbel reageren op iets dat in de hoogte van het aandeel al is verwerkt.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links