Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Breekt AEX uit?

Liveblog: Breekt AEX uit?

Update 17:00 uur: "VS BBP groei naar nul in Q1"

De dollar en de AEX dalen in de namiddag wellicht ineens hierop. Dit is luid en duidelijk:

 


Update 16:45 uur: Er komt korte, heftige recessie aan?

Komt er een recessie of niet? Het is misschien wel de vraag op de markten momenteel. Op het World Economic Forum in Davos is het ook een van de grote onderwerpen. U kunt alles los en vast lezen en kijken wie daar wat roept, maar dit is denk ik veel nuttiger. Lees deze wetenschappelijke studie van de Cleveland Fed:

Het is van 14 januari en ik kom het toevallig op Twitter tegen.

Ik verklap u meteen de conclusie: als er een recessie komt, wordt die kort en heftig, afgaande op dit onderzoek. Het is geen gemakkelijk verhaal, maar wel voer voer de echte beurs-diehards. Er zitten ook mooie grafiekjes in.

We are now in one of the longest expansions on record. The recession that preceded that expansion was one of the worst in history. Are those two facts related? Some economists suggest they are, while others suggest it’s the other way around: Longer expansions lead to more severe recessions.

We assess the evidence for these two hypotheses. We find clear evidence for the former and little for the latter. Deeper recessions are often followed by stronger recoveries, while longer and stronger expansions are not followed by deeper recessions.

 


Update 15:30 uur: Kijk die AEX eens

Deze score is alwer achterhaal, er staat nu 511,46 op precies opening Wall Street.

Nu weer serieus, ik informeer bij Royce en dit is alles in het kort: AMX, ASCX, DAX, Bel20, CAC40 en Euro Stoxx 50 zijn (mogelijk) al uitgebroken, dus de AEX loopt een beetje achter. De S&P 500 oogt rommelig en is nog niet zo ver.    

 


Update 14:30 uur: Tesla

RBC is de laatste die aanschuift in een al langer wordende rij bearishe Tesla analisten. Behalve dit gaat helemaal nergens meer over is oh die analisten ongeveer de meest gehoorde kreet in de Koffiekamer. is dit uw kans uw gram in de portemonnee te halen? :-) 

 


Update 14:00 uur: P&G & Unies

Procter & Gamble, de oude, traditionele, ervijand van Unilever, levert een prima set jaarcijfers af en verhoogt de prognose met een procentje. Hier staat  dit hele handeltje in gewone Nederlandse mensentaal. 

het blijft niet onopgemerkt in Amsterdam. Ongewtijfeld ook niet in Rotterdam. En Londen moet ik er nog aan toevoegen.


Update 13:00 uur: Toch nieuws Alfen

Nu weten we waarom Alfen zo hard omhoog gaat. De laadpalenfabrikant gaat een samenwerkingsverband met de Belgische autodealer D'ieteren aan. Het bedrijf gaat laadpalen leveren voor klanten van D'ieteren. Hoeveel geld Alfen binnenhaalt met deze deal is niet bekend. (NK)

 


Update 12:50 uur: En door!

De investeringen in ons eigen land gaan gewoon vrolijk door. In het vierde kwartaal is het de verwachting dat de investeringen in materiële vaste activa met 6,4% stijgen. Dit is een sterkere stijging dan in het derde kwartaal, want toen werd er een plus van 3,3% op het bord gezet. (NK)

 


Update 12:25 uur: Alfen spuit omhoog

De knaller van de dag is Alfen met een plus van 9,4%. Gek genoeg kunnen we geen enkele nieuwtje vinden over het bedrijf. Ook op het forum is het stil.

Daarom hebben we maar even de Reutersbak erbij gepakt. Alfen kennen we van de elektrische laadpalen. Dit is een groeimarkt en daarom is de waardering van het aandeel fors. Voor dit jaar zijn beleggers bereid 37,2 keer de verwachte winst te betalen.

Daar staat een hoge omzetgroei (+30,6%) en winstgroei (+41,1%) tegenover. Hierdoor daalt de waardering volgend jaar naar 22,5. Op het eerste oog al wat redelijker, maar we mogen niet vergeten dat de verwachtingen van analisten wel waargemaakt moeten worden, want anders kan de koers zomaar in elkaar klappen.

Op dividend hoeven beleggers de komende jaren niet rekenen, want deze bedraagt 0%. Eigenlijk precies wat bij een groeiaandeel past: hoge waardering, hoge groeiverwachtingen en geen dividend. (NK) 

Ratio's Alfen                                 2018                  2019                     2020                   
EV/ebitda 35,6 20,4 14,8
K/W 52,5 37,2 22,5
Omzetgroei 47,3% 30,6% 21,9%
Winstgroei 154,5% 41,1% 65,1%

 


Update 11.55 uur: Handhaven die 0%

Op het World Economic Forum in Davos vertelt ING CEO Ralph Hamers, dat de Europese centrale bank de rente voorlopig niet moet verhogen. Volgens hem zijn de economische omstandigheden te onzeker om het beleid aan te passen.

Het is best een opmerkelijke uitspraak, omdat banken juist een belang hebben bij een hoge rente. Collega bankiers waren kritischer op het beleid van Mario Draghi. (NK)

 


Update 09:45 uur: Er zijn twee beren jarig

Intussen bij onze ooster...

... en onze zuiderburen:

Onze AEX is zich nog van geen kwaad bewust. Pas bij een indexstand van zeg 461,50 is het hier ook raak. De AMX en AScX zitten formeel wel in een berenmarkt.

 


Update 09:30 uur: AholdDelhaize

Bezint eer gij op de verkoopknop springt? De AEX deed nog geen 3% in die tijd. Herbelegd.

Zoals Nico zeg, sterke cijfers.

 


Update 08:45: ASML

Ai, wat wordt de opening...? Hier input, Jos Versteegh zit van de zenuwen op zijn pochet te kauwen. Ik kijk hier naar. 

Resumerend, ik zat vanochtend zelf echt een half uur op die cijfers te ploeteren. Inderdaad, die outlook Q1 valt echt rauw op ons dak:

Beleggen in cyclische aandelen, wen er maar aan dat alles hard kan gaan. Omhoog en omlaag. Ook de koers. Maar daar weet u alles van.

Er is intussen beeld. Ik houd het er nu op dat wie voor koerswinst handel, dobbelt, speculeert en gokt pech heeft gehad en wie op lange termijn belegt heeft een mooie (bij)koopkans?

Paul is intussen al door en hij houdt de outlook Q1 maar op een verkoudheid:

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 jul Vooruitblik: H2 2022 lijkt nu al tegen ons in te lopen 13
 2. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 3. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 23 januari 2019 10:11
  quote:

  j@s schreef op 23 januari 2019 09:15:

  Vreemd tijdelijke terugval Q1 was door brand bij leverancier in december al gecommuniceerd. Niets nieuws
  Deze brand verklaart niet de volledige terugval, toch? Volgens mij maar een klein deel. Gaat dus gewoon even wat minder op het moment met ASML.
 2. forum rang 4 Red_ 23 januari 2019 10:30
  quote:

  this guy schreef op 23 januari 2019 10:11:

  [...]

  Deze brand verklaart niet de volledige terugval, toch? Volgens mij maar een klein deel. Gaat dus gewoon even wat minder op het moment met ASML.
  En daarnaast ben je voor brand bij toeleverancier (vaak) gedeeltelijk verzekerd. dus zou via omweg ook gecompenseerd moeten worden als dat echt de oorzaak is.
 3. forum rang 7 ffff 23 januari 2019 14:34
  Koersstijging vandaag op +3% omzet 2018 ziet hier nog niet bij. Paniek was er op 16-6-2017 (-9,5%), toen #Amazon #WholeFoods overnam. Sindsdien deed #AholdDelhaize herbelegd +26,7%.....

  Wat vliegt de tijd……! Ik herinner het mij als de dag van gisteren. En dan die….. tientallen analyses die er uitgebracht werden door al die ontzettend knappe analisten en mensen die weten hoe de consumptiemarkten in de toekomst zouden gaan ontwikkelen.
  Je kreeg er hoofdpijn van, van al die analyses, vooral als je al meer dan dertig jaar in Ahold en in Delhaize geïnvesteerd had....

  ACHTERAF weten we het allemaal zo goed…. Toen bijkopen en vasthouden was het beste. Zie de posting van Arend Jan.

  Maar ja, dat gold dan weer niet voor ING, Aalberts, Daimler of Bayer....

  En zo blijven we maar piekeren, maar zo'n berichtje doet in zoverre goed, dat we niet alles fout hebben gedaan…..

  Peter
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links