Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beginnerscursus AEX 500

Beginnerscursus AEX 500

AEX 500. We praten altijd zo gemakkelijk en vanzelfsprekend over de indexstand. Wat zegt dat getal nou eigenlijk?

Back to basics, laat ik eens gewoon een beginnerscursus AEX doen. Lach er om, maar het valt mij té vaak op dat zelfs mensen die veel geld beleggen soms geen benul hebben waar die index en dat getal voor staan.

Die AEX 500 is simpel: u betaalt €500, of een deel of veelvoud daarvan, voor een fonds of tracker (ETF) die dit mandje van 25 aandelen herbergt. Onderstaand plaatje is van Euronext van 21 december. Verser heb ik niet. Onder het kopje weight ziet u het percentage, het ene fonds weegt namelijk veel zwaarder dan de ander.

Helaas staat het aantal aandelen (tot diverse cijfers achter de komma) dat van elk fonds in het mandje is opgenomen er niet bij. 

Koersen en winsten

Kortom, op dit moment wordt er €500 op de beurs betaald voor deze 25 aandelen in deze verhouding. Op 21 december werd er €484,81 betaald. Zo kan ik terug gaan tot 4 maart 1983, toen de AEX het levenslicht zag. In al die jaren was dit de prijs voor het mandje aandelen (dat steeds van samenstelling wisselde, maar dat is een ander verhaal):

Staat u mij toe er een lijntje bij te zetten in de grafiek. Dit zijn de opgetelde winsten van de AEX-bedrijven door de jaren heen. Ze zijn verrekend via hun indexgewicht. De stijging is zeker niet één op één, maar u ziet dat beide per saldo ongeveer even hard oplopen. is er dan verband? Zeker. Zo meer.

Zijn aandelen duur of goedkoop?

Nog een lijntje er bij: ik deel de koersen door de winsten. Dit is de beroemde koerwinstverhouding. Het is de gemakkelijkste en meest gebruikte manier om te bepalen om aandelen nou duur of goedkoop zijn. U ziet dat de beurs er wat dat betreft een potje van maakt: dan weer hoog, dan weer laag en alles er tussenin.

Het verschil met de koers en de winst is alleen dat dit lijntje per saldo niet oploopt op de lange termijn. Momenteel zijn aandelen zelfs net zo duur (of goedkoop) als in 1987 (vlak voor de krach van dat najaar dan). Helaas is er geen voorspellende waarde en aandelen kunnen héél lang (heel) duur of (heel) goedkoop blijven.

Wat (te) duur of (te) goedkoop is... bepaalt u. 

Plus dividend

Volgende lijntje: het dividendrendement. Bijna alle AEX-bedrijven zijn zo aardig dividend uit te keren, ofwel u te laten delen in de winst. Vlak is een groot woord, maar het dividendrendement op de AEX is redelijk constant, ofwel bedrijven delen in harde euro's steeds meer dividend uit, in lijn met de koersstijging. 

De grafiek is inmiddels behoorlijke spaghetti geworden, maar er zit dus meer logica in dan u misschien op het eerste gezicht denkt. Rond 2000 en 2008 deden zich met de dotcomhype (achteraf werd dat de dotcom-bubbel) en de kredietcrisis extreme situaties van eerst euforie (iedereen kopen) en paniek (iedereen verkopen voor.

Die gebeurtenissen zorgen er vooral voor dat de grafiek op het eerste gezicht een zooitje lijkt. Als u die echter goed leest, ik hoop dat ik het goed uitleg, valt dat echter reuze mee. Ik zou nog veel meer lijntjes in de grafiek kunnen zetten, maar dit zijn de voornaamste ingrediënten op het AEX-etiket. Anders gezegd: 

 • De prijs van het maandje aandelen (koers)
 • Wat ze verdienen (winst) en hoe zich dat verhoudt tot de prijs (koers-winstverhouding) 
 • Wat ze u opleveren (dividend)

Hoger-lager-spelletje

Tot slot nog dit plaatje. Dit is de AEX versus de AEX herbeleggingsindex. Als een bedrijf dividend uitkeert, gaat dat bedrag één op één van de koers van de AEX af. Dat gebeurt niet met de herbeggingsindex. Dat is een duur woord voor exact dezelfde index, maar dan met dividend. U ziet wat voor effect die 3 à 4% per jaar na al die jaren heeft. 

Die blauwe lijn is het rendement wat u als belegger in de AEX-aandelen bruto (onder meer uw kosten gaan er nog vanaf) gemaakt over de jaren. Aanmerkelijk meer dus dan de AEX zelf, maar die kijkt dan ook alleen naar koersen.

Het eeuwige hoger-lager spelletje (prijsactie) op de beurs laat ik als belegger doorgaans buiten beschouwing. Dat pakt voor iedereen anders uit, om het zacht uit te drukken. Succes met beleggen. En zeg het maar: is AEX 500 nu duur, goedkoop, of gewoon netjes geprijsd? Ik kies C, maar wees het vooral oneens.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 jul Vooruitblik: H2 2022 lijkt nu al tegen ons in te lopen 15
 2. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 3. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. Sean Davis 17 januari 2019 17:12
  en zet nu eens totale schuld er eens bij?

  Je weet wel, gratis/goedkoop geld van de afgelopen jaren welke is gebruikt om in gigantische aantallen aandelen terug te kopen?

  Wat gaat er gebeuren als dat geld ooit terugbetaald moet worden, of hergefinancieerd moet worden tegen hogere rente lasten?

  Uberhaupt wat gaat er gebeuren als de rente stijgt, en per saldo de financieringskosten stijgen, en dus de WPA's dalen?
 2. Berman 17 januari 2019 18:13
  Het is altijd goed om weer even naar de lange-termijn ontwikkeling van aandelen te kijken, maar het gebruik van een lineaire i.p.v. een logaritmische weergave vertekent het lange-termijn plaatje zo ernstig dat de lezer volstrekt op het verkeerde been wordt gezet. Als je een nuchter verhaal wilt neerzetten, gebruik dan ook de bijbehorende nuchtere grafieken.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links