Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Cijferseizoen!

Liveblog: Cijferseizoen!

Update 16:30 uur: Pond

Bedankt ING. Wellicht handig voor wie morgen het Brexit debat in het Britse Lagerhuis wil traden. Uiteraard het pond, dat is de grootste usual suspect. 

 


Update 14:10 uur: Cijferseizoen!

We zijn er aan begonnen. Citigroup verslaat de winstverwachting, maar de omzet valt tegen. De koers beweegt pre-market nu vlak.

De bond, valuta en commodities desks bakten er vorig jaar niks van, maar M&A (omzet bijna verdubbeld) maakte nog veel goed.

Weer een technologiebedrijf, u verwacht het niet. Intussen is er meer slecht... (-5%)

... maar ook goed nieuws (+3%). Geen wonder, mijn vrouw is yogajuf en de kast puilt uit met die peperdure spullen. 

Of dit goed of slecht nieuws is bepaalt u, maar goed voor Facebook kan het niet zijn?

Dat het winstfeest van 2018 over is (+20% groei) is duidelijk. En zo is er nooit een moment op de beurs dat u alle antwoorden, zekerheden en garanties hebt. Of het moet zijn dat er nu een winstgroei van 5 à 8% voor 2019 is ingeprijsd, want dat is de heersende verwachting.

 


Update 12:40 uur: Aandelen, obligaties en rente

Gespot.

En toen ging ik even bij de rentes kijken, ofwel het slimme geld. Die bevestigen de aandelen, ofwel (AAA) obligaties worden gekocht, zodat de rentes weer drie basispunten dalen. Intussen staan die weer op standen alsof de ECB nog steeds iedere maand voor €60 miljard aan leningen uit de markt vist.

Hoeveel miljarden heeft dat in de afgelopen jaren onze minfin wel niet gescheeld?

 


Update 12:00 uur: Gouden fantasie

Overnamefantasie in goudmijnland. Citaat:

US gold miner Newmont Mining will acquire Canada’s Goldcorp in a $10bn deal that would create a gold miner to challenge rival Barrick Gold as the world’s largest producer, the companies revealed on Monday.

Newmont said the combined group will be called Newmont Goldcorp and create “an unmatched portfolio of operations, projects, exploration opportunities, reserves and people in the gold mining sector.”

Ik heb het even opgezocht: Newmont Mining is nu $18,5 miljard waard. De Canadezen dan omgerekend: Barrick Gold doet $21,5 en Goldcorp $8,4 miljard. Bescheiden premie dus. 

Fantasie kan geen kwaad in deze sector, als ik de legendarische HUI Index, beter bekend als de Arca Goldbugs Index zie. De index kan gouden bergen bij u over de slagboom kieperen, maar dan moet u er wel op het juiste moment in zitten, want anders... Een probleem waar we helaas allemaal vaker tegenaan lopen op de beurs. 

Onderliggend is het ook niet om vrolijk van te worden. Wat een rommeltje.

Dat kan mooie kansen betekenen, maar het kan geen kwaad als u ingewijde bent in deze sector. Ter illustratie ziet u de gerealiseerde en verwachte winst en omzet van Barrick Gold. Tegen 30 keer de verwachte winst en 2,3% dividendrendement is ze namelijk op het eerste gezicht nog het aantrekkelijkste van het hele stel.

Groei, krimp en wat een verschillen van kwartaal op kwartaal. Hoe moet dan wel niet bij de anderen zijn? U moet er tegen kunnen. Besi is er niks bij, om het meest volatiele Damrak aandeel te noemen.

 


Update 11:00 uur: Gulden

Lekker veilig 90% omlaag, haha wat hebben we weer een lol. Misschien, maar hier gaat dit interview met de gulden oprichter niet over. Tenminste, niet over prijs of koers, maar toepassingen. Daar valt waarde te scheppen, geld te verdienen en wellicht in te beleggen. Helaas blijft Rijk Plasman vaag over hoe en wat precies. 

De huidige cryptomarketing richt zich voornamelijk op munten: ‘Koop bitcoin, koop gulden.’ Dat heeft invloed op de koers, maar is voor ons minder van belang. Wij richten ons niet op handelaren, maar op gebruikers. Onze blockchaintechnologie is interessant voor partijen, omdat ze er bijvoorbeeld kosten mee kunnen besparen of een nieuwe toepassing aan kunnen bieden.

 


Update 11:00 uur: Glazen bol

Het blijft mij verbazen. Terwijl het meestal goed gaat met economie en beurs en de markten per saldo oplopen, verklungelen we 90% van onze tijd aan het voorspellen van recessies, dalingen en bearmarkets. Dit heeft er vast mee te maken dat als de markten dalen, het ook meestal heel hard gaat.

En we waren nou met de hele kudde en goegemeente heel hoog ingestapt.

Het zal ook wel nooit anders worden? Hier komt Royce net mee. Deze kan u zo over de AEX leggen.

 


Update 10:00 uur: Emerging markets, wie durft (al)?

De term emerging markets valt vaker de laatste tijd:

Rolt net binnen, ABN Amro gooit er zojuist een economisch rapportje tegenaan: 

Ik ben een technische analfabeet, maar er lijkt me van een trendbreuk nog geen sprake. Niettemin duurt de bearmarket in de MSCI Emerging Markets Index al bijna een jaar. En u weet dat als u de volle koerswinst wilt pakken, u er altijd vroeg bij moet zijn vóór er bevestiging is. Daar brengt wel hoogrisico mee. 

Spannende indexstand ook met 1001,11.

Dit is de hele historie van deze index versus de gewone MSCI World Index, in dollars, herbelegd en logaritmisch. Het is op lange termijn zeker een aantrekkelijke index, maar als u gaat timen loopt uw het risico van het deksel op uw neus. De opkomende index beweegt veel harder dan de ontwikkelde.

En waar belegt u dan zoal in? Vooral in Chinese supermachten. Uit het laatste factsheet:

 


Update 08:45 uur: Advies

Heineken en ASMI worden geviseerd en er is een meevallertje voor onze Frans-Nederlandse carrier.

 • Heineken: naar €74 van €80,50 - Credit Suisse
 • Air France-KLM: verhoogd naar €10 - Bernstein
 • ASMI: naar €44 van €51,50 - Credit Suisse

Deze zie ik nog niet in mijn Reuters feed, maar Corné geloof ik op zijn blauwe ogen. Niet te bewijzen natuurlijk, maar als het zo is: beste bedrijven, u bent uw aandeelhouders verantwoording schuldig en niet de analisten.  

 

Gevonden:

Hier ziet u de huidige verwachtingen voor de cijfers op op 13 februari:

Dit is het actuele adviesoverzicht in Reuters. Er zijn inderdaad een paar sells bijgekomen.

Om het dan ook helemaal af te maken: de verwachtingen lopen inderdaad terug, maar de koers was ook al flink afgekomen (-20%). Het aandeel blijft prijzig, maar geldt als een zeer defensief kwaliteitsfonds.

Nu echt tot slot:

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 15:20 En toen kwam de SEC met een heel lange snuit...
 2. 11:00 De bitcoin-future-ETF dus en hier het stukje waarvan u wist... 11
 3. 08:10 AEX 800 weer in zicht en jeu, er is toch veel nieuws voorbeurs 2

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Snugger 14 januari 2019 16:24
  De moneyflow indicator heeft weinig tot niets met instroom, of uitstroom, van kapitaal te maken, heeft überhaupt niets met kapitaal te maken trouwens… Neem je de naam letterlijk dan wel natuurlijk, en zo wordt de interpretatie van deze indicator totaal misvormd door Tostrams, met alle gevolgen van dien, wat TA analyse betreft… Plak het ook niet in een fundamentele analyse, het is niet uitwisselbaar!
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 3,994
  -3,32% -0,137
 2. 337,200
  -0,09% -0,300
 3. Citigroup 17:06
  72,020
  +0,57% +0,410
 4. Facebook 18 okt
  335,340
  +3,26% +10,580
 5. Heineken 17:06
  91,020
  -0,02% -0,020
 6. 417,380
  +3,44% +13,870
 7. 55,400
  -0,02% -0,010

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links