Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: De mogelijke keerzijde van ETF’s

Tracker Tips: De mogelijke keerzijde van ETF’s

Belangrijke pluspunten van ETF's zouden hun zwakheden kunnen worden als er een zware stress-situatie tot stand komt. Dit claimen een aantal insiders op ETF-gebied.

Populariteit

Sinds de laatste financiële crisis in 2008 zijn ETF's in populariteit gestegen en zijn nu goed voor 25% van het totale Amerikaanse aandelenvolume. In 2009 was er wereldwijd nog voor $1000 miljard belegd in ETF’s. Ultimo november van vorig jaar was dat gegroeid naar een duizelingwekkende $5000 miljard.

Liquiditeit

De belangrijkste drijfveren voor beleggers die overstappen op passieve producten zijn de lage kosten, goede spreiding en liquiditeit. Dit vormt het argument dat ETF’s niet meer liquide kunnen zijn dan de onderliggende activa. Dat laatste zou een averechts effect kunnen hebben in het geval van een nieuwe crisis, aldus sommige critici.

Vanguard oprichter Jack Bogle zei vorig jaar nog: "Er is te veel geld in te weinig handen." Dit betreft met name de toonaangevende assetmanagers, die een aanzienlijk belang hebben in 's werelds grootste bedrijven. Vanguard alleen al bezit een belang van minstens 5% in 491 van de 500 bedrijven in de Amerikaanse S&P 500-index.

Het gevolg daarvan is dat de grotere assetmanagers het marktaandeel domineren, wat de echte free float ter discussie stelt. Dit betekent dat het aantal beschikbare aandelen in de markt mogelijk overschat wordt.

Opinie

De ware test voor de liquiditeit van de ETF's is een echte bearmarkt. Pau Morilla-Giner, Chief Information Officer van London & Capital, stelt dat minder liquide assets, zoals high yield obligaties, de echte liquiditeit van ETF’s zou kunnen onthullen.

Morilla-Giner trekt de conclusie: ”Zoals zoveel strategieën die de financiële geschiedenis zijn gepasseerd, komen ETF’s voor als zeer liquide totdat ze dat niet meer zijn.”

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. SlechteBelegger 8 januari 2019 11:59
    En je denkt dat je in een bear markt wel makkelijk je losse high yield bondjes kunt plaatsen? Daar zou ik niet vanuit gaan. Tijdens de laatste crisis werden bonds ook op noodprijzen verhandeld. Het is waarschijnlijk makkelijker om je high yield bond ETF kwijt te raken dan je portfolio van 150 high yield bonds.

    Voor wat betreft de belangen van de aandelen. Er heeft inderdaad een verschuiving plaats gevonden. In plaats van bij de banken liggen de aandelen nu bij de ETF issuers. Maar maakt dat echt wat uit. De aandelen die onder de ETF's als onderpand dienen mogen niet vrijelijk gebruikt worden om mee te handelen. Datzelfe geldt als de klant de aandelen zelf in bezit heeft en bij de bank heeft liggen. Of een groot pensioenfonds nou 100 miljoen in 500 S&P fondsen heeft zitten of een S&P Etf heeft voor 100 miljoen. Dat maakt geen enkel verschil.
  2. Met Effekt 8 januari 2019 13:52
    quote:

    marique schreef op 8 januari 2019 12:23:

    [...]
    Dat maakt inderdaad niks uit. ETF's zijn niet meer of minder riskant dan beleggingsfondsen.


    ETFs kun je tenmiste dagelijks verhandelen. Bij beleggingsfondsen is de executie soms dagen later dan de order en tegen welke koers is totaal intransparant. Daarom handel ik liever met ETFs. En dan heb ik het nog niet over de kosten gehad...
  3. AEX900 8 januari 2019 14:11
    Dit punt heb ik al 2 jaar geleden geuit. Niemand reageerde daarop.
    Ben bang dat het niet in het belang van de handel is dit soort zaken te melden tijdens een hype en massieve reklame aktiviteit.
    De beurzen vertonen een sterke daling over de gehele index. Opvallend?
    Apple en co zitten in vele ETF's en dalen dan ook overeenkomstig sneller als de rest.
  4. forum rang 8 Leefloon 8 januari 2019 18:04
    quote:

    SlechteBelegger schreef op 8 januari 2019 11:59:

    Of een groot pensioenfonds nou 100 miljoen in 500 S&P fondsen heeft zitten of een S&P Etf heeft voor 100 miljoen. Dat maakt geen enkel verschil.
    Toch wel. Bij eigen beheer is de weging niet dezelfde als bij toevallige indexsamenstelling en kunnen vallende messen worden vermeden. Tussen 500 aandelen zitten altijd wel een paar bijna gegarandeerde kneuzen. Vermijd die, en je verslaat de benchmark.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links