Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winnaar Douche van Koets 2018 bekend

Winnaar Douche van Koets 2018 bekend

Deze keer ben ik Sinterklaas voor. Ik heb namelijk iets uit te delen: de tiende Douche van Koets. Zoals ieder jaar heb ik weer tal van nominaties gekregen van lezers.

Ik bedank iedereen voor zijn of haar reactie. Ik heb er drie reacties uitgepikt.

Reactie 1

"1. ING met beloning Ralph Hamers en megaboete voor witwaspraktijken.
2. Commissaris Jeroen van der Veer (verdedigen van salaris verhoging) lijdt aan zelf reflexie.
3. AFM (maakt meer kapot dan je lief is)."

Reactie 2

"1) Rabobank. Ik heb een duidelijk geval van fraude gemeld bij de Rabobank. De bank heeft in eerste instantie een onderzoek toegezegd, maar weigert nu de resultaten daarvan kenbaar te maken. Ik vermoed dat men de fraude onder het vloerkleed wil vegen, omdat het een hogere functionaris betreft. Na er op te hebben aangedrongen dat ik graag meer informatie wilde over het (niet uitgevoerde?) onderzoek, kreeg ik te horen dat men mijn vragen niet wilde beantwoorden en nadere vragen voortaan zou negeren.
2) Kifid. Als je schijnheilige mensen wilt tegen komen, moet je een klacht bij de Kifid indienen. In theorie een onpartijdig orgaan, in de praktijk opzichtig vrijwel altijd partij kiezend voor de bankwereld.
3) Binck. Binck is verplicht inzage te geven in het dossier als een klant daarom verzoekt. Helaas trekt men zich niets van bestaande regels aan en heb je het nakijken."

Reactie 3

"Leuk initiatief elk jaar op IEX.nl. Onderstaand mijn top 3.

1. Consumenten - De ongekende hebzucht die ontstond rond bitcoin en andere cryptomunten (o.a. fear of missing out).
2. Makelaars - Sommige makelaars drijven de prijzen van huizen op slinkse manieren bewust op tot ongekende, onrealistische hoogtes.
3. ING Bank - Witwasschandaal en ongelukkige communicatie rond salarisverhoging topman."

En de douche gaat naar...

3. Staatssecretaris Menno Snel

In mijn column 100% renteaftrek, 50% benadeeld kon u lezen, dat een verkoopwinst tot een box 3 schuld leidt als er een andere woning wordt gekocht met een nieuwe partner. De oplossing is nu dat er een Goedkeurend Besluit is gekomen.

Wie gebruik wil maken van dit besluit moet volgend jaar een vinkje aanstrepen op zijn belastingformulier. Wat de gevolgen zijn van dit aanvinken wordt natuurlijk niet goed uitgelegd. Het Goedkeurend Besluit is niet anders dan het verder beperken van de renteaftrek.

2. Minister-President Rutte

Wat een ongelooflijke soap over de afschaffing van de dividendbelasting. Maanden is dit onderwerp in de media geweest.

Tot het laatst heeft Rutte de afschaffing proberen te verdedigen met loze uitspraken. De dividendbelasting wordt dan wel niet afgeschaft, maar het geld gaat wel naar de (grote) bedrijven toe.

1. ING

De winnaar van 2018 is met een dikke voorsprong ING geworden. Het verdedigen van de salarisverhoging en de witwaspraktijken hebben de mening van het publiek naar beneden bijgesteld, is kort samengevat de teneur van de inzendingen. Zelfs de verantwoordelijke mensen zitten nog netjes op hun plaats.

De voorgangers

Dit was het tiende jaar van de Douche van Koets. Dit waren de genomineerden en winnaars (dikgedrukt) in de voorgaande jaren:

 • In 2009 was de Autoriteit Financiële Markten de gelukkige ontvanger.
 • In 2010 nam minister Jan Kees de Jager de Douche over.
 • In 2011 was het de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die de Douche won, tweede en derde waren minister De Jager en de Rabobank.
 • In 2012 won minister-president Mark Rutte met een flinke voorsprong van staatssecretaris Frans Weekers, Klaas Knot en Gerrit Zalm.
 • In 2013 was het de Rabobank die de prijs in ontvangst mocht nemen. De andere genomineerden waren Stef Blok, de VVD en de PvdA.
 • In 2014 was NHG nummer één, gevolgd door minister Jeroen Dijsselbloem op nummer twee en Argenta op nummer drie.
 • In 2015 waren PvdA en VVD samen de winnaars, de banken in het algemeen waren nummer twee en Nibud nummer drie.
 • In 2016 was de Kennisgroep Verzekeringsproducten de winnaar, de Rabobank was nummer twee en het Kifid nummer drie.
 • In 2017 waren de Makelaars de winnaar, Minister Wiebes was nummer twee en de banken nummer drie. 


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 02 jun Belastingdienst helpt hypotheekadviseurs
 2. 19 mei Staatssecretaris geeft indirect antwoord 3
 3. 05 mei 20 jaar Koets 10

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Bart Meerdink 4 december 2018 17:17
  "ING witwaspraktijken"? Niet dus. ING zou niet voldoende gedaan hebben om 'verdachte transacties' op te sporen en te melden. Dat is heel wat anders. En die onbezoldigde 'poortwachter' verplichting (in feite een politietaak) is door de wetgever aan banken opgelegd (lekker makkelijk en vooral goedkoop) en daarmee zijn de banken gecriminaliseerd. Stel je voor dat politie, openbaar ministerie, rechter of zelfs politici op dezelfde wijze gecriminaliseerd zouden worden. Werk niet goed genoeg gedaan, of foutje gemaakt? Hup, voor de rechter en een zware boete. Dat betekent het concreet, criminaliseren.

  Voorbeeldje van gisteren uit het NRC: www.nrc.nl/nieuws/2018/12/03/het-romm...
  Vele duizenden Nederlanders ten onrechte met een strafblad (en een straf) opgezadeld door het Openbaar Ministerie, met voor hen een enorme impact. De schuld bij het OM wordt weggewoven en zelfs de onterechte veroordelingen worden niet teruggedraaid.

  Over het grootschalige falen van de politie om de bron van miljarden aan zwart geld, nl. de productie en handel in synthetische drugs, aan te pakken hebben we het blijkbaar ook niet. Ik heb geleerd dat je problemen bij de bron moet aanpakken.

  Maar de waan van de dag bepaalt dat ING met pek en veren overgoten moet worden. Spuit 11 geeft ook nog modder.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links