Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Tom2, Brunel en banken

Liveblog: Tom2, Brunel en banken

Update 18:00 uur: Bankenstresstest

En dat was de EU bankenstresstest, u hoeft u niet in uw bitterbal te verslikken. Of juist wel. Prettig weekend in ieder geval.

 


Update 16:35: Kraft Heinz

Nee, Unilever lijkt me niet zo'n geschikte witte kandidaat voor die hardcore kostensnijders van Kraft Heinz, maar wie ben ik. De markt denkt bij Unilever ook eerder aan focus op verzoringsproducten dan voeding. Maar toch, CEO Paul Polman denkt vaker out of the box, tegendraads en tegen de massa in, weten we sinds dit jaar.

Feit is dat het tot voor kort peperdure KraftHeinz nu 20 keer de verwachte winst doet en een droom ebitda-marge van 28% kent. Unies doet 15 keer de verwachte winst en kent een ebitda-marge van 20%. 

Ik spreek niet voor niets van hardcore kostensnijders. Ik doel op eigenaar 3G Capital, dat ook ABInBev controleert. U weet met wat voor bericht dat vorige week kwam, de Bel 20 zat meteen in een bearmarket. 3G kan als geen ander strippen en meanen en leanen, maar ondernemen en de omzet verhogen is andere koek.   

Daarom wilde Kraft Heinz Unilever ook zo graag overnemen. Hadden ze weer een paar jaar vooruit gekund. ABInBev is na de overname van SABMIller blijkbaar uiitgespeeld en weet ook niet op eigen kracht te groeien. Dit is toch wel een van de opvallendste dingen dit cijferseizoen. Durfkapitaal is ok niet heilig.    

 


Update 16:15: Brunel bonanza

Wat een schoonheid van een grafiek!

Als of het een kunstmatig plaatje uit een schoolboekje is. De tekst daarbij zou ongeveer zo kunnen luiden:

Als de omzet en de winst van een bedrijf stijgen en de koers daalt, wordt het aandeel goedkoper.

De grafiek loopt tot en met gisteren, want een blik op de koers vandaag leert dat Brunel in één klap een behoorlijke inhaalslag maakt. Reden: een meer dan zonnige outlook, ofwel Brunel rekent erop dat de jarenlange malaise in vooral de olie- en gasindustrie over is. Lees: er wordt weer geïnvesteerd.

Opmerkelijk en onverwacht - vandaar ook die koersexplosie - want alle andere olie(gerelateerde) bedrijven die tot dusverre dit cijferrondje aan het woord zijn geweest, zijn daar veel terughoudender in. Zie vooral BP, maar alle grote olie majors staan nog niet te dringen om weer te investeren.

Tenminste, er bleek niets van uit de cijfers. Brunel heeft blijkbaar wel aanwijzingen dat de investeringen aatrekken en er weer vraag naar (tijdelijk) personeel is, want het fonds voorziet recordomzet en -winst. Zo'n verwachting hebben we al jaren geen enkel bedrijf in deze sector horen uitspreken.  

Vandaar ook die gigantische koersexplosie vandaag, denk ik. Aan de bovenste grafiek ziet u dat de beurs er niet veel vertrouwen in had dat de markt echt aantrok, zoals Brunel al eerder had uitgesproken.De beurs ging er blijkbaar eerder van uit dat Brunel juist de verwachtingen zou moeten afvlakken?

En wat onverwacht is, is niet ingeprijsd. Dat doet de beurs dan vervolgens heel snel. Ze wil daarbij ook nog wel eens overdrijven. Dat zien we volgende week wel meer.

 


Update 15:40 uur: Alfen

Ik weet niet waarom de koers zo hard gaat, maar hard gaat het. Dit geldt in de AScX ook voor Basic-Fit. Beide bedrijven hebben trouwens gemeen dat het groeiaandelen zijn met typische oprichters en ondernemers aan het roer, in plaats van de het gebruikelijke blik managers.

 


Update 14:25 uur: TomTom

Reuters sprak CEO Harold Goddijn van TomTom. En die zegt onder meer:

He said he was confident TomTom’s automotive software sales will continue to grow in the coming three years, but did not rule out a takeover or far-reaching partnership with a carmaker or larger technology firm.

Een paar alinea's eerder: 

“If you look at the sum of the parts and the valuation and market cap, there is something not quite right and that needs to be better explained,” Goddijn said in an interview this week in San Francisco. 

 


Update 14:00 uur: Banken stresstest

Nabeurs, dan hebt u het hele weekend om erover na te denken. Uiteraad kijkt iedereen met argusogen naar de italiaanse banken, maar ik ben eigenwijs.

Over Italië gesproken, dit is denk ik vor het eerst van mijn leven dat ik een nare Italiaanse grafiek zie dalen.

 


Update 13:30 uur: Non-farm payrolls

Ze vallen mee, maar de koersen doen weer niks.

 


Update 11:35 uur: Advies

Het zijn er nogal wat. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat ING vandaag niet populair is op het TomTom forum. ING zelf gaat lekker op Morgan Stanley.

  • ArcelorMittal: naar €27 van €37 - CFRA
  • ING: naar equalweight van underweight en €13,20 van €12,30 - Morgan Stanley
  • ING: naar €12 van €11.50 - Credit Suisse
  • ING: naar €12 van €14 - CFRA
  • ING: naar €14,20 van €13,70 - KBW
  • Royal Dutch Shell: naar 2580p van 2830p - Morgan Stanley
  • Royal Dutch Shell: naar naar €30 van €27,50 (hold) - ING
  • Royal Dutch Shell: naar €33 van €35 (buy) - Independent Research
  • GrandVision: naar €28 van €26 - HSBC
  • TKH: naar €65,50 van €68,75 (buy) - ING
  • TomTom: naar €9,50 van €14,50 (buy) - ING
  • ForFamers: naar accumulate van kopen en naar €10,50 van €11,30 - NIBC
  • Wessanen: naar €14,30 van €15,70 - Kepler Cheuvreux

 


Update 09:45 uur: Apple

Apple vertelt voortaan niet meer ieder kertaal hoeveel iPhones en Macs ze precies heeft verkocht. Kortom, het bedrijf denkt dat we peak Apple verkopen in aantallen hebben gezien? Is dat een probleem? De pricing power van het concern lijkt amper grenzen te kennen en dan is de CEO ook nog eens een meesterverkoper.

Tenminste, dat is naar mijn idee het genie van Tim Cook.

Kortom, Apple gaat minder verkopen, maar tegen hogere prijzen en dus hogere marges. Lijkt me in principe niks mis mee. U ziet het duidelijk aan de winkelprijzen. Mijn vrouw loopt de laatste dagen nadrukkelijk om zo'n Mac Air te jengelen en de nieuwste versie is even €400 duurder dan de vorige, heb ik gezien.

Ik moet nog maar even met haar gaan praten, denk ik. Want waar de kopers van Apple producten worden uitgekleed, klotst het geld bij de aandeelhouders over de plinten. Die zitten eerste rang bij Tim. 

Kijk maar:

 


Update 09:15 uur: Trump tweet

Dit is de tweet die de markten hoger zou zetten op handelshoop, zoals dat op z'n grote networks heet. Als u goed timet, kunt u uw leven nog een klein beetje zin geven door als 10.000ste te reageren op dezs tweet.

 


Update 09:00 uur: HAL

HAL, het blijft een verhaal apart. Er staat letterlijk geen woord of punt te veel in het persbericht.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 2 november 2018 14:04
    "Kortom, Apple gaat minder verkopen, maar tegen hogere prijzen en dus hogere marges."

    De (hoge) bruto marges bij Apple zijn al vele jaren ongeveer constant in de 38%-40% range. Over komend kwartaal verwacht Apple 38%-38,5%. Blijkbaar stijgen de kosten ook, en net zo snel.

    De 2018 Macbook Air is zo'n €250 duurder dan de vorige versie die ook nog te koop is. Vroeger was het: beter voor dezelfde prijs, nu is het helaas: beter voor een hogere prijs (de dure USD helpt ook niet mee). Geldt over de hele breedte. Zolang de oude Macbook Air nog voldoet is het niet zo'n raar idee om hem te blijven gebruiken. Beter voor de planeet. Dat is ook de reden dat Apple's Lisa Jackson in de september keynote expliciet als doel noemde "(...) then we have ensure that our products last as long as possible'. Die kant moeten we wel op, dat is zeker.
  2. BASF en BAYER kopen 2 november 2018 19:49
    2-11-2018

    Beursblik: uitstekende kwartaalcijfers van Brunel
    ====================================

    (ABM FN-Dow Jones) Brunel heeft over het derde kwartaal excellente cijfers bekendgemaakt. Dit zei analist Marc Zwartsenburg van ING vrijdag tegen ABM Financial News na een eerste analyse van de cijfers van de detacheerder.

    "Er bestond vooraf nog wat twijfel over de Duitse operaties, gelet op de gang van zaken in de automotivesector, maar er is geen negatief effect daarvan in de cijfers zichtbaar. Nederland draait goed, en het Midden-Oosten en India laten sterke cijfers zien", vatte Zwartsenburg samen.

    Brunel publiceerde vrijdag cijfers die op alle niveaus beter waren dan de prognoses van ING.

    De analist verwacht dat het bedrijf in staat is om aan de bovenkant van zijn herhaalde outlook voor 2018 uit te komen. Brunel verwacht een omzet voor het lopende boekjaar die ligt tussen de 875 miljoen en 925 miljoen euro en een bedrijfsresultaat tussen de 32 miljoen en 38 miljoen euro. Zwartsenburg mikt op 906 miljoen euro.

    ING heeft het aandeel Brunel op Kopen staan met een koersdoel van 19,40 euro.

    Het aandeel Brunel noteerde vrijdag op een groen Damrak 15,4 procent hoger op 12,69 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links