Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Glas halfvol

Slot: Glas halfvol

De Amsterdamse beurs is weliswaar 0,3% lager gesloten, maar we zijn daarmee gewoon koploper in Europa, in positieve zin welteverstaan. De Duitse en Franse beurs noteerden minnetjes van 0,6% a 0,4%.

De AEX heeft de outperformance maar aan één aandeel te danken. Dit is Royal Dutch Shell (+1,2%) die met haar indexgewicht van 16,8% de Amsterdamse hoofdfondsenindex 0,20% omhoog heeft weten trekken. Als we hiervoor corrigeren dan hadden we een min van 0,5% moeten laten noteren.

Het is een goed signaal dat Amsterdam de handelsperikelen tussen de VS en China goed heeft weten doorstaan. Daar komt de onzekerheid met betrekking tot de Brexit nog bij, waardoor we met deze koersuitslagen gewoon bij het kruisje mogen tekenen. Of ben ik nu met een iets te goed humeur begonnen aan mijn eerste dag als officieel werknemer van IEX?  

Op naar renteland. Vrijwel alle vergoedingen op tienjaars staatsleningen gingen omhoog, met als opmerkelijke uitzondering de Turkse rente. Toch moeten we een daling van 23 basispunten niet overdrijven. De hoogte van 18,76% is nog steeds enorm.

Air France-KLM

TomTom

De prijs voor de bleeder van de dag is gewonnen door TomTom. Het aandeel moest 6,1% inleveren op het nieuws dat Toyota gebruik gaat maken van het android besturingssysteem van Alphabet. Hiermee groeit de twijfel of mensen nog behoefte hebben aan de kaarten van TomTom.

Daar komt bij dat het kapitaalkrachtige Alphabet de eigenaar is van Google Maps en veel mogelijkheden heeft om deze naar het niveau van TomTom te trekken. Dit brengt veel onzekerheid met zich mee en daarom is het niet gek dat het aandeel TomTom een paar klappen heeft gekregen.

Adyen

Op een dag als vandaag verdient Adyen een eervolle vermelding. De debutant in de AMX behoort met een winst van 2,6% tot de koplopers binnen deze index en noteert tegen een koers €642.

Herinnert u zich de openingskoers van beursintroductie nog? De eerste koers bedroeg €400, wat gewoon even ruim 66% hoger was dan de introductieprijs van €240. Amper drie maanden later en het aandeel perst er nog een extra winst van 61% uit.

Kortom, als u een bestens order had ingelegd bij opening, was u de man geweest. Maar achteraf praten is natuurlijk erg gemakkelijk. Om maar eens een understatement te gebruiken, met een verwachte K/W van 78 voor 2020 behoort het bedrijf niet bepaald tot de goedkoopste aandelen. 

Flow Traders

Het volgende aandeel waar ik reclame voor wil maken is Flow Traders. Het handelshuis is vandaag de topper op het Damrak met een winst van 3,5%. In het liveblog, dat vandaag wat later opgang kwam, hebben we geprobeerd uit te leggen waarom.

Overigens staat Flow Traders dit jaar op nummer twee qua koerswinst en hoeft het bedrijf alleen OCI voor zich te dulden. Gevoelsmatig heeft het aandeel een zwak jaar achter de rug, maar dit zal wel komen door de daling van de afgelopen paar maanden. 

Brede markt

 • De AEX (-0,3%) weet het verlies het meest beperkt te houden in vergelijking met de overige Europese indices. Negatieve uitschieter is de Italiaanse beurs met een min van 0,8%.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 7,7% omhoog en noteert 12,28 punten.
 • De Amerikaanse indices gaan ongeveer 0,4% omlaag. Alleen de Nasdaq (-0,2%) houdt het hoofd redelijk boven water. Voor de verandering worden er eens een keer geen nieuwe all time highs op het bord gezet.
 • De euro stijgt 0,2% en noteert 1,178 ten opzichte van de dollar.
 • De tienjaarsrentes gaan in een breed front omhoog.
 • Olie: WTI (+2,1%) en Brent (+2,5%) hebben het gaspedaal er eens opgezet.
 • Goud stijgt 0,2% met dank aan de zwakkere dollar.

Het Damrak

 • De Verzekeraars NN Group (+0,3%) en Aegon (-0,04%) hebben de schade redelijk beperkt weten te houden.
 • Ahold (+0,7%) probeert de stijgende lijn weer voort te zetten. De afgelopen paar weken waren niet bepaald best te noemen namelijk.
 • Signify (-3,9%) zakte in de loop van de dag steeds verder weg, maar belangrijk nieuws kan ik niet vinden. 
 • Eurocommercial Properties stijgt 2,1% met dank aan een koopadvies van Kepler Cheuvreux.
 • Voor Wereldhave (+1,2%) idem dito. 
 • Fugro (+2,9%) en SBM Offshore (+0,3%) profiteren van een hogere olieprijs.
 • Air France-KLM (-2,8%) gaat hierdoor juist naar beneden.
 • Pharming (+3,6%) gaat de paar laatste dagen lekker hoor.
 • Basic-Fit (-2,6%) steeg vrijdag nog zo mooi 7,7%, maar levert daar nu weer een klein deel van in.

Nu nog even dit

Vanavond begint het internet/tv-programma Beurs Inside van RTLZ weer. Naast drie beurskenners wordt nu wekelijks ook een ceo van een beursgenoteerd bedrijf uitgenodigd die specifiek over zijn/haar bedrijf wordt doorgezaagd. Dat is vanavond Peter Paul de Vries van Value8 en grootaandeelhouder van IEX. Value8 viert vandaag haar tiende verjaardag. De uitzending begint om half negen en u kunt vooraf al vragen stellen. Inschrijven doet u hier

 

Adviezen

 • ASML: naar buy - New Search Research
 • Eurocommercial properties: naar buy en €34 - Kepler Cheuvreux
 • Unibail Rodamco: naar buy en €205 - Kepler Cheuvreux
 • Wereldhave: naar buy en €36 - Kepler Cheuvreux
 • ING: naar €13,50 van €13,70 - KBW
 • ABN Amro: naar €29,20 van €29,10 - KBW

Onderstaand vindt u op IEXONE de koersen van uw favoriete aandelen. 


De dag van morgen

25 sep Event Consensus
15:00   VS Case Shiller huizenindex jul +0,5% MoM
15:00   VS Conference Board consumentenvertrouwen sep 132,0
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 18:00 Slotcall: Winstwaarschuwing Shell en vijf kooptips 4
 2. 15:30 Waarschuwing Shell, Rabocertificaten en zelfs Ajax komt aan bod 1
 3. 15:25 Dit zijn onze 5 favoriete aandelen van dit moment

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 24 september 2018 19:35
  Het is best bijzonder dat Shell op 0,062% na qua kapitaalomvang de gulden snede vertegenwoordigd in de AEX. Maargoed, daarmee, of daardoor, trek je nog niet gelijk een index mee omhoog, het is gewoon een leuk weetje dat zelfs al bij kapitaalomvangen de natuur van zich laat horen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links