Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: OPEC, BIS en China

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

We gaan beginnen aan week 39 met een licht lagere beurs, zoals het er nu naar uitziet. AEX gaat openen rond 547-548. In Azië is de beurs van Tokyo dicht en blijft de rest een beetje voortmodderen.

De Chinezen krijgen daarvan de schuld: 

De Chinezen hebben de afspraak met de VS om over handelsperikelen te praten afgezegd en vinden dat de VS aan het pesten is. De Amerikaanse indices deden het ook niet zo geweldig vrijdagavond, met name de Nasdaq kreeg een klein tikje, maar geen hele wilde uitslagen. 

Hier alvast de TA-bijdrage van Royce voor vandaag: 

Herweging kleine indices

Vandaag hebben we te maken met een soort van kleine herweging in de nationale indices: de AEX blijft onveranderd maar in de AMX is nu een stoeltje gereserveerd voor Adyen en dat kost Wessanen de kop. Een ongeluk komt zelden alleen.

Wessanen zakt terug naar de smallcap-index AScX en krijgt daar gezelschap van een andere beursnieuweling, Alfen. Alfen heeft het verbazend goed gedaan sinds de IPO, ze waren destijds op een tientje nauwelijks te slijten.

Twee andere fondsen verdwijnen daarmee uit die kleinere index, dat zijn Beter Bed en ICT Group. Voor bedrijven best vervelend als ze uit een index worden gezet, hoe klein ook, het is toch een stuk zichtbaarheid dat verdwijnt. De AEX verandert niet.

IFO Geschaftsklima

Om 10:00 uur komt er een Duits cijfer, de IFO over het Geschäftsklima, een soort barometer voor de economie. Vorige maand maakte die index een mooie jump omhoog, kijken of dat vandaag nog wat strakker getrokken kan worden. Voor de liefhebbers, hier leest u daar meer over. 

BIS waarschuwt opnieuw

De BIS (Bank of International Settlements) heeft in haar Quarterly Review van gisteren opnieuw gewaarschuwd voor turbulentie op de financiële markten. Dit haalt de headlines vandaag:

Claudio Borio, Head of the Monetary and Economic Department, said further turbulence is likely at some point given that markets in advanced economies are overstretched, financial conditions are too easy and debt, globally, is too high.

"With interest rates still unusually low and central banks' balance sheets still bloated as never before, there is little left in the medicine chest to nurse the patient back to health or care for him in case of a relapse," he said.

Kort gezegd: de schulden zijn nog hoger dan in de crisis en de rente is te laag. Als straks de ECB gaat afbouwen wordt het kermis op de beurs. De BIS is de overkoepelende organisatie van alle centrale banken, bedoeld om centrale banken meer te laten samenwerken. Het instituut huist in Basel en is in 1930 opgericht. 

De BIS publiceerde ook de blootstelling aan Turkije. Buitenlandse banken hadden eind maart voor $223 miljard aan leningen uitstaan in Turkije. Volgens BIS is dat bedrag nog niet eens zo extreem, maar zit het echte probleem bij de te kleine balansen van de banken die het geld uitgeleend hebben. 

asml  

Het was al bekend dat met name de Spaanse banken de sjaak zijn. Wat Nederland betreft, heeft ING naar verluidt flinke exposure (ca. €15 miljard). Die cijfers werden door DNB echter niet verstrekt om confidentiality reasons. Waarschijnlijk omdat we dan meteen de exposure van ING kunnen afleiden, als zijnde de enige bank die serieus geld in Turkije heeft uitstaan. So much for transparency.

Dit staat er bij voetnoot (3): At the request of the reporting country, CBS reported by Dutch banks are not disclosed for confidentiality reasons. 

Ander nieuws

Opec laat ook weer eens van zich horen, en vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden door de olie-industrie. Moet kunnen, zou je zeggen bij een olieprijsje van $75-80. Opec vindt echter $80 per vat wel te hoog: 

Sky naar hoogste bieder 

De sky is the limit bij Comcast, het biedt ruim meer dan Fox voor het Britse Sky; GBP 17,28 om GBP 15,67. Daar betalen onze Comcastvrienden iets te veel denk ik. In Engeland gaat zo'n biedingsstrijd via een takeover panel. Gewoon briefjes inleveren en dan zie je het wel. Elke makelaar kan u die truc uitleggen. 

Nog meer geld voor Galapagos

Galapagos krijgt $9 miljoen overgemaakt van Servier voor het bereiken van de volgende stap in het ROCELLA onderzoek naar knie osteo-artritis. Lees hier het persbericht. Misschien klein bier, maar wie het kleine niet eert...

Overige headlines

Hier de overige headlines, via deze link komt u op onze nieuwspagina

 • 07:57 China: VS is pestkop in handelsvete
 • 07:53 Galapagos ontvangt betaling van Servier
 • 07:28 Carrefour ontkent toenadering tot Casino
 • 07:25 Omzet en winst FNG pakken hoger uit
 • 07:07 WDP zet nieuwe stap in Breda
 • 06:48 Sinaasappel-app AH verhult misstanden plantage
 • 06:43 'ING moet verhuizing naar Londen deels terugdraaien'1
 • 23 sep 'Handelsvete blijft belegger bezighouden'
 • 23 sep 'Rappe prijstoename huizen niet vol te houden'8
 • 23 sep 'Witte Huis wil onderzoek naar sociale media'3
 • 23 sep Altice en Besi gaan uit Stoxx Europe 600
 • 23 sep 'Verdubbeling klachten pakketten PostNL'15
 • 22 sep Comcast hoogste bieder op mediabedrijf Sky1
 • 21 sep Weer recorddag voor Dow, niet voor tech1
 • 21 sep 'Toyota zet deur open voor Android in auto'

Shortmeldingen van shortsell.nl vindt u hier. 

asml


Meer over shortselling leest u in de vooruitblik van gisteren: 

 

Agenda maandag 24 september

 • 09:00 Randstad €0,69 ex-dividend
 • 09:00 Nieuwe samenstelling AEX, AMX en AScX
 • 10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima sep
 • 20:30 RTLZ Beurs Inside (Hier inschrijven)

En dan nog even dit 

Permabears nooit uitlachen want op een dag krijgen ze gelijk: 

Nou, haal Albert maar op dan:

En die meneer van de BIS mag ook mee: 

Een kijkje in de keuken bij Google: 

Toch treurig hoe dat Akzo verhaal is afgelopen. Had gewoon de verftak voor de hoofdprijs aan PPG verkocht, en was doorgegaan met de chemietak. Dat was toch echt niet zo moeilijk te bedenken:

PS: iemand nog last van hoogtevrees? Het kan altijd erger: 

Ddit leidt de aandacht wat af voor Ajax-fans: Sergio Padt opgepakt in de trein. Een nieuwe hit is geboren op de Tonny van Leeuwen tribune (Noord) bij FC Groningen: 

Veel plezier en succes vandaag op de beurs. Klik op het plaatje voor ons real-time koersenbord. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, d...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 theo1 24 september 2018 10:26
  Tja, Akzo. Eerst met veel misbaar net doen alsof de wereld vergaat als je wordt overgenomen door een keurig net, degelijk verfbedrijf. Vervolgens je eigen chemiedivisie doodleuk verkopen aan een private equity fonds met een bepaalde reputatie. En dan nog verbaasd zijn als die typisiche private equity dingen gaan doen (zoals de tent opsplitsen en in delen verkopen). Hoe cynisch kan je zijn.
 2. [verwijderd] 24 september 2018 11:20
  Ach dat BIS met zoiets komt wisten we al hoor, daarvoor hoefde je enkel wat grafieken te analyseren een paar jaar terug, of nu die van een paar jaar terug kan ook nog steeds… Was al bekend vóordat ECB of andere centrale bank, fratsen ging uithalen.
  Maargoed, wat zal er short gaan, of de boel verkopen nu al, niet de ECB.., terwijl daar nu juist wel het geld in zit, of gaat zitten!..
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links