Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ons eeuwig geheugen

Ons eeuwig geheugen

In het koude noordoosten van Siberië ligt een natuurreservaat met de spannende naam Pleistoceen Park. Het idee achter dit reservaat is om een subarctisch ecosysteem te creëren zoals dat eruitzag in de laatste ijstijd. Wat nog ontbreekt is de aanwezigheid van grote zoogdieren zoals die toen leefden en deze zijn volgens biologen juist essentieel voor de ontwikkeling van bepaalde arctische grassen en bomen.

Hier kan echter binnenkort verandering in komen, als het tenminste ligt aan de wetenschappers aan Harvard. Onder leiding van George Church is een Harvard team namelijk bezig om het uitsterven van de mammoet ongedaan te maken.

Op basis van het DNA dat is onttrokken uit een volledig ingevroren mammoet van 42.000 jaar oud wil men een olifant-embryo zodanig aanpassen dat er een mammoet geboren zal worden. Gegeven dat de mammoets groter waren dan de huidige olifanten heb ik nu al medelijden met de olifantenmoeder van deze mammoet, maar dat terzijde.

Jurrassic Park in het echt

Ongetwijfeld wordt met de komst van de mammoet dit Jurassic Park een nieuwe toeristentrekpleister, al ligt het wel wat ver van de bewoonde wereld. Wat ik in ieder geval wel denk en hoop is dat de terugkeer van de mammoet een wereldwijde ethische discussie op gang brengt over de vraag waar de macht van de mens zou moeten eindigen.

Wat het mij ook laat zien is dat DNA, na al die eeuwen, nog steeds volledig intact is. En dat is zeer uitzonderlijk, want magnetische tape waarop de data in een harddisk of in een datacenter is opgeslagen moet eigenlijk na tien jaar al worden vervangen. Volgens Nick Goldman van het European Bioinformatics Institute vertrouwt zelfs niemand in een datacenter enige harddisk die ouder is dan drie jaar.

DNAta

Nu is hij wel prediker voor eigen parochie, want Goldman is bezig data op te slaan in DNA. Inderdaad alle zin en vooral onzin van ons internet kan worden opgeslagen in DNA. Of beter gezegd in een DNA-structuur. Een DNA-molecuul bestaat namelijk uit een twee lange vervlochten strengen van vier soorten nucleotiden afgekort A, T, G en C, die verschillende dataparen vormen.

In plaats van genetische data is het ook mogelijk andere data op te slaan in DNA. Naast de beter houdbaarheid heeft DNA nog een groot voordeel: het is zeer compact en dat is hard nodig.

Data tsunami

De digitale wereld dreigt namelijk ten onder te gaan aan haar eigen data. Er is de afgelopen twee jaar meer data gecreëerd en opgeslagen door de mensheid dan in de 5.000 jaar daarvoor. Als dit zo door gaat dan is volgens Microsoft in 2040 de gehele aardse voorraad aan siliconen opgegaan aan geheugenchips.

Dat deze datagolf voorlopig nog blijft groeien is wel waarschijnlijk. We zijn nog maar pas begonnen met het uitrollen van de Internet of Things, waarbij niet alleen computers maar ook machines, robots, stofzuigers en magnetrons worden aangesloten op het internet. Volgens live-counter.com is de huidige omvang van ons internet 13 miljoen petabytes.

Om dit volledig in datacenters op te slaan is een kostbare zaak. Het duurt tien jaar om een mega datacenter te bouwen, dat 1 miljoen petabytes kan opslaan. Zo’n datacenter consumeert dagelijks honderden megawatt aan energie. Ter vergelijking: als ons huidige internet volledig zou worden opgeslagen in een DNA-structuur, dan zou dit passen in de achterklep van een gemiddelde Amerikaanse auto.

Kosten en snelheid

Data opslaan in DNA kan een langdurige en kleinschalige oplossing zijn voor onze datatsunami. Het is dus niet zo vreemd dat veel universiteiten en bedrijven bezig zijn om dit te commercialiseren. Het addertje onder het gras zit hem vooralsnog in de kosten en de snelheid.

De kosten van het uitlezen van DNA zijn de afgelopen jaren al exponentieel gedaald. Het kostte ons $2,7 miljard om het eerste DNA uit te lezen terwijl op nieuwste machines van Illumina dit al onder de $1000 is gezakt. Het opslaan van data in een DNA-structuur ligt nog een stuk hoger. Het opslaan van een megabyte of digital data kost vooralsnog $3.500.

Maar ook hier geldt dat er sprake is van exponentiële kostendaling. Zo is het bedrijf Twist bezig om synthetisch DNA te ontwikkelen waarin het goedkoper en vooral sneller is om data op te slaan. Het is de doelstelling van Twist om binnen één uur en voor $1 een regaeerbuis met hun synthetische DNA te kunnen kopiëren, hetgeen vergelijkbaar is met capaciteit van een gemiddeld datacenter vandaag.

Alhoewel ik nog niet helemaal overtuigd ben of dit gaat lukken zijn er anderen die hier anders over denken. Zo heeft Microsoft alvast 20 miljoen van hun moleculen besteld. Ik blijf me verbazen over de mogelijkheden van technologie van vandaag, maar vooral over die van morgen.


Henk Grootveld is hoofd trendsbeleggen bij Robeco, fondsmanager van het groeifonds Rolinco en trendwatcher. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Robeco kan op ieder moment de in deze column genoemde aandelen of andere instrumenten in portefeuille hebben.Meer over Henk.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Henk Grootveld

Henk Grootveld is hoofd trendsbeleggen bij Robeco, fondsmanager van het groeifonds Rolinco en trendwatcher. Naast aandelenmarkten en economie heeft Grootveld een brede interesse in en schrijft hij over de impact van wetenschap en technologie op de geschiedenis. Hiervoor was hij onder andere hoofd Europese aandelen bij Robeco,...

Meer over Henk Grootveld

Recente artikelen van Henk Grootveld

  1. okt '19 GenZ, of de generatie die de wereld gaat redden 15
  2. sep '19 Een hopelijk slaapverwekkend verhaal 5
  3. jun '19 Tijdbom der obesitas 4

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 september 2018 11:56
    Inspelen op de toekomst heet dat, en Robeco zit vast vol met dat soort fondsen, waarvan ze hopen dat die renderen gaan. En ze moeten nu een beetje gaan lopen wat clientèle betreft, verkooppraatjes worden ze beter in getraind dan in het voorzien van fonds richtingen. Aangezien de huidige fondsen niet, of nauwelijks, renderen moeten ze wel inspelen op de toekomst, hun eigen in dit geval, via een artikel….Robeco bakt ze bruin, in wat rood zal worden!
  2. Vaak wel 27 september 2018 10:50
    Siberië is nu nog een uithoek. Maar de zeevaart gaat steeds meer langs noord Europa en Siberië. Het poolijs slinkt namelijk spectaculair snel. Die route scheelt heel veel tijd en geld tov die door het Suez kanaal. En dat gaat de havensteden in Siberië flink wat geld opleveren én exposure voor zo'n jurassic park.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links