Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Twee snelheden

TA: Twee snelheden

September behoort doorgaans tot de zwakste maanden van het jaar. Toch wordt traditioneel juist een bodem in deze maand gelegd, de beste maanden liggen immers voor ons.Dit laat echter onverlet dat de tweedeling op de aandelenbeurzen voortduurt.

Enerzijds stagneren de Europese beurzen, anderzijds loopt Wall Street verder uit. Aandelenbeurzen laten twee snelheden zien. 

Een vervelend gevolg van de recente koersdalingen op de Europese aandelenbeurzen is dat de lange termijn uptrends sneuvelen. Daar staat tegenover dat op Wall Street steeds meer indices nieuwe all time highs bereiken.

Nieuwe recordstand

Zo brak deze week de Dow Transportation index uit, waarmee de Dow Theory weer een stukje opschoof naar een nieuw koopsignaal. Vorige week bereikte de Russel 2000 index, die het koersverloop volgt van 2000 Amerikaanse Small Caps aandelen, een nieuwe recordstand. De Nasdaq en de S&P 500 hadden vorige maand hun oude records gebroken. 

AEX breekt uit langetermijntrend

De Nederlandse beurs (AEX-index) verzwakt op de lange termijn, nu zowel de stijgende trend als de juni-bodem naar onderen zijn gebroken. Dit signaleert verkopers in de markt.

De doorbraak en slotstand van de AEX-index onder de voormalige steun maakt neerwaarts ruimte voor een diepere correctie richting de steun op 506,05 (gevormd op 20 juli 2015). Weerstand is gevormd op 576,90 (top van 27 juli).


Dow Theory bijna koopsignaal

Wall Street staat klaar voor een nieuwe sprong. Dat geeft de Dow Theory thans aan. De Dow Theory is vernoemd naar Charles Dow, onder andere medegrondlegger van de Wall Street Journal, maar ook naamgever aan de meest bekende beursindex ter wereld.

Dow heeft ruim 100 jaar geleden aangegeven dat een bullmarkt altijd bevestigd moet worden door de afzonderlijke beursindices. In het bijzonder moet een all time high van de industriële sector bevestigd worden door een gelijktijdige all time high van de transportsector.

Een eventuele uitbraak van de Dow Jones Industrials index moet dus begeleid worden door een gelijktijdige uitbraak door de Dow Jones Transportation index, of vice versa. 

Dow Industrials nadert all time high

De Dow Jones-index lonkt naar de all time high op 26.616,71 (top van 26 januari). De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking van de stijgende fase.

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de koerspiek van begin 2018 naar boven wordt gebroken. Dan mag verdere koersstijging verwacht worden, richting een nieuw (berekend) koersdoel rond 29.500.


Transport breekt nipt uit op de meerjarengrafiek

De transportsector lijkt het voortouw te nemen, nu de Dow Jones Transportation index nipt boven door de weerstand 11.423,92 (top van 19 januari) breekt. De recente hogere koersbodems signaleren dat beleggers op hogere niveaus (bij)kopen, wat op een verbetering duidt.

Het technische beeld trekt pas echt aan indien de weerstand 11.423,92 (top van 19 januari) definitief wordt gebroken. Steun voor de Dow Jones Transportation index ligt rond 9.806,79 (bodem van 9 februari). Na een uitbraak boven weerstand 11.423,92 wordt 13.500,00 het volgende opwaartse koersdoel.


Amerikaanse smallcaps

De Russel 2000 index, de Amerikaanse smallcapindex, is ook een gevoelige barometer, die snel op economische schommelingen reageert. De Russel 2000 index heeft de oude stijgende trend hervat nu een voorgaande koerspiek opwaarts is doorbroken. Hiermee is een verbetering is opgetreden.

De Russel 2000 index, die het koersverloop volgt van 2000 Amerikaanse smallcapaandelen, vormt weer hogere toppen en bodems. Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting weerstand 1.950,00 (berekend koersdoel). Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 1.630,06 (gevormd op 28 juni) intact blijft.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Elektrische auto's hebben nog steeds panne 65
  2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
  3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

303 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 13 september 2018 08:21
    "De beste maanden liggen immers voor ons."

    Mooi is dat.. Handtekening er onder en klaar is Kees..;)

    Toevoeging:

    Alles valt of staat met de Persco van Draghi vanmiddag..

    Hoe "draait of beter gezegd kronkelt" hij zich er uit..?!

    (of niet natuurlijk..) ;)

  2. Audit4life 13 september 2018 09:37
    Goedemorgen. Zal mij benieuwen of de dow vanavond weer stijgt. Futures zeggen niet zoveel, dus zal wel weer afwachten worden.
    Vlag in aex wordt niet afgemaakt zolang steun 539.2 blijft. In dax is de vlag een wig, maar die proberen ze as we speak aan de bovenkant te ontkrachten. Maar even afwachten alvorens ergens in te springen.
  3. rosco- 13 september 2018 09:38
    quote:

    fred optie schreef op 13 september 2018 09:33:

    [...]

    ik heb geen flauw idee.

    ik kan je wel vertellen dat ik zeer weinig verdien.

    eigenlijk ben ik volledig nutteloos bezig..

    wat ik er van gelezen heb, is dat market makers als zij het goed doen veel kunnen verdienen door met hoge volumes te werken. De marges zijn laag maar door de hoge volumes kunnen de verdiensten zeer goed zijn.
303 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links